Maja, ​a méhecske 36 csillagozás

Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

A világhírû gyermekkönyv egy engedetlen kisméhecske kalandjait írja le. Milyennek látszik a világ egy efféle apróság szemszögéből? A szófogadatlan méhecskében felismerhetjük magunkat, a mi kis családunkat, sokszor nem az elvárás szerint mûködő gyermekeinket. A Maja, a méhecske igazi családi olvasmány. Gyermekkönyv, de tanulságos a felnőtteknek is – a mai szülők, nagyszülők bizonyára örömmel veszik meg csemetéiknek, unokáiknak. A könyv Magyarországon 1958 óta először kerül most az olvasók kezébe – ezúttal gyönyör színes illusztrációkkal.

Eredeti megjelenés éve: 1912

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2013
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635398331 · Fordította: Kincses Edit
>!
Mojzer, Budapest, 2009
ISBN: 9789630959827 · Felolvasta: Pogány Judit
>!
Palatinus, Budapest, 2003
186 oldal · ISBN: 9639487643 · Fordította: Terényi István · Illusztrálta: Csics Emese

2 további kiadás


Enciklopédia 7


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csakegyluca>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Ritkán néztem a mesét, és akkor se tudott annyira lekötni, mint mondjuk a Vízipók csodapók, bármennyire is volt a témája hasonló. Mégis a kezembe vettem ennyi idősen. Meghökkentett, hogy a legnagyobb részében nem is mondtam volna gyerekkönyvnek. Sokat rugózott a halál, vagy a halál közeli élmények körül, nyers és korrekt volt a szövege, amit egy 4-5 éves nehezen tud feldolgozni szerintem. Itt gondolok az olyan kifejezésekre, mint: egy hirtelen mozdulattal leharapta a fejét. Ilyenkor jött a kérdés: Mi van?? Bármennyire is klasszikus, én úgy gondolom, hogy 8-9 éveseknek szól, vagy annál idősebbeknek. Viszont amit külön kiemelnék, az a leíró részek. Fekete Istvánhoz hasonlóan gyönyörűen mutatta be a természetet, a rovarok, a bogarak világát. A tündéres résznél majdnem elsírtam magam rajta, olyan szépen fogalmazott az író. Nem lett a kedvencem, de egyszer jó volt kézbe venni. Tanulságos, és hatalmas társadalom kritikát rejtenek egyes sorok.

Stone>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Karelágottá örök dallama jut eszembe, imádtam a rajzfilm sorozatot. Fel sem merült bennem soha, hogy ez egy könyvecske, ami majd száz éve íródott. Pénteken a könyvszalon kiterített könyvei közt, aztán belezümmögött a csendbe csartak keze által, így jól meg is vettem. Nagyon aranyos könyv, érték kritikák, de nem vagyok hajlandó foglalkozni velük. Gyermekként is tiszteltem a méheket, ennyit zümmögni már eleve nehéz feladat, gondoltam. És próbáltam kísérletezni különböző zavarási technikákkal, de a méhecskék le se szartak, tették a dolgukat. Maja viszont a vagabond szellemiség egy kaptárban, világ a szárnyai alatt és ő kíváncsi mindenre. Meg tudom érteni. Megy a Micimackó mellé, elvégre a méz összeköti őket…hihih

BeliczaiMKata>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Nem gondoltam volna, hogy olyan mesét fogok olvasni a rovarokról, ami valójában eléggé valóságos is. Például egymás elfogyasztása. Gyerekeknek mikor olvastam, cenzúráztam kicsit, mert pont egy Kristóf nevezetűt fogyasztottak el éppen (így hívják kisfiamat), és nem akartam, hogy felzaklassa. Nem erre számítottam, mivel elsőként a rajzfilmet láttam, ismertem, és nem sok köze van a kettőnek egymáshoz. Ezt a könyvet nagyobb gyerekeknek vagy felnőtteknek ajánlom, akik szeretnének rovarok szemszögéből betekintést nyerni a fűben, fában, levelek között zajló életbe. Ha így olvassa az ember, akkor nagyon érdekes tud lenni, olyan, mintha maga is aprócska lény volna, és a fűszálak tövétől bámulna felfelé a világba.
Plusz pont jár a méhekkel kapcsolatos tényekért és érdekességekért a könyv végén.

lenne P>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Nem is igazán mese, mert nagyon valós elemekben bővelkedik, már ami a rovarok világát illeti. A történet, körülbelül a tizenkilencedik században játszódik és a méhek emberek iránti rajongásával van tele. Szerencsére, nem minden állat gondolkodik ilyen pozitívan rólunk, rémisztő kínzásokat osztanak meg Majával, amikből tanulhatna, de szerintem ő nem fog… Ugyanakkor nem elfogult a kis méhecske, saját ellenségeit is képes csodálva megfigyelni.
A Pagonyos kiadás nagyon szép és igényes volt, öröm volt olvasni.

3 hozzászólás
dianna76 P>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

A könyvtáros néni a kérdésemre azt válaszolta, hogy igen, ez az azonos címet viselő rajzfilm könyves változata. Talán pont ezért érzek most csalódást. Nem, nem az!! Maja, a méhecske kalandjait dolgozza föl, de a gyermekkoromból derengő rajzfilm teljesen más volt. Emlékszem pl. egy méhfiúcskára is, aki Maja barátja volt, s a kalandok is izgalmasak voltak, rendszerint visszatértek a kaptárba stb. Vagy összekeverem más mesével. Ez inkább némi ismeret a rovarokról, mesébe ágyazva. Ami végső soron nem rossz ötlet, csak én mást vártam. Nyilván ez az eredeti Maja történet, és a rajzfilm ennek az alapnak a továbbmesélése. De nekem az utóbbi tetszik! Ráadásul itt-ott nem volt túl következetes a történet. Hiányoznak Majának a gyermekkori pajtások, holott rögtön születésekor kirepült. Tudta, hogy pókhálóba ragadt, pedig még nem is volt ismerete a pókról. A kaszáslábútól nem ijedt meg, pedig ő is pók. Amin megütköztem az a halálfélelem említése volt. Szerintem egy kisgyerek nem érti mi az. Hiszen még a halál mibenlétét sem fogja föl. Valamint felszúrt szitakötő, leharapott fejű dongó… Ezeket leszámítva a barátkozás, és a segítségnyújtás meséje ez. S a végére kiderül mi a legfontosabb: család, otthon, összetartás.
Az illusztrációk elég valóságosakra sikeredtek, s ettől annyira nem is tetszettek. Szívesebben nézegetem a bájos rajzokat. Viszont a sötét éjszakában, a telihold fényénél álló Maja a tündérrel, nagyon tetszett.

>!
Ciceró, Budapest, 2013
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635398331 · Fordította: Kincses Edit
2 hozzászólás
Wish>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Hangoskönyvben van meg. Karácsonyra kapták a gyerekek. Azóta (március van) hetente 2-3 alkalommal meg kell hallgatni, lassan már kívülről tudjuk. Mondjuk erre a barátnőm figyelmeztetett, de nem hittem neki.
Ez azt jelenti dupla mintát figyelembe véve, hogy az 5-8 év közötti korosztálynak tökéletes választás.

Kisanna>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Felnőttek számára is teljesen élvezhető történetek az erdők-mezők kis lakóiról.

szabszev>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Gyerekkoromban a kedvenc rajzfilmem volt. Tudtam, hogy létezik könyv formában, de valahogy sosem jutott eszembe elolvasni. Most a kislányommal nézelődtünk a könyvtárban, és mivel neki is az egyik nagy kedvence a Maja ezért kivettem és elolvastam. Nem egészen erre számítottam a mese alapján, de igencsak kellemesen csalódtam!!! Szuper kis könyv az állatokról és a különféle (emberi) tulajdonságokról. Nagyon megszerettem Maját a könyv alapján is, és biztosan fogom még többször is olvasni, mert örök érték az egész család számára!

kisssan27>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

A rovarvilág és élettere, megszemélyesített mese formájában.
Az olvasott kiadásban (még a rajzfilm előtti) – néhány színes, egész oldalas illusztráció (az oldalszámon felül), és a végén pár oldalas ismertető a valódi méhekről.

Garabonciás>!
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske

Miután befejeztem, kérdeztem a férjemet, hogy valóban „Bambi-szindrómában” szenvedhet-e a modern ember. Aztán hamar helyre tettem magamban a történetet végül, bár nem tudom, melyik korosztálynak tudnám ajánlani spoiler , de az tény, hogy entomológiai szempontból igencsak tűpontos jellemrajzok voltak találhatók benne. Nekem igazán tetszett. És a végén persze a csellengő méhecske is hazakerül.


Népszerű idézetek

Stone>!

A szitakötő tűnődve nézett Kristófra:
– Igen, kedves kis fickó – mondta szelíden, s ezzel leharapta a fejét.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
2 hozzászólás
Szávitrí P>!

– […] A hétpettyes bödék családjába tartozom. Az emberek többnyire katicabogárnak neveznek, nem tudom, miért. Az ő dolguk. Saját egyéni nevem pedig Lajos, Pettyes Lajos.

134-135. oldal, Tizenkettedik fejezet - Pettyes Lajos

Kapcsolódó szócikkek: katicabogár
kedaiyun>!

– Amikor az emberek alszanak, akkor álmodnak?
– Nemcsak akkor – oktatta a tündér –, néha akkor is álmodnak, amikor ébren vannak. Olyankor kicsit magukba roskadva üldögélnek, és tekintetük a messzeségbe révedezik, mintha az égbe akarnának látni. Álmuk mindig szebb, mint az életük, ezért jelenünk meg nekik akkor, amikor alszanak.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álmodozás · álom
Stone>!

– Keservesen megéreztem a hűtlenség marcangolását, amikor Zizi elhagyott…

151. oldal

16 hozzászólás
Stone>!

Zizi vagyok, a recésszárnyúak szitakötő-családjából.

28. oldal

6 hozzászólás
lenne P>!

– Mi tagadás, azért egyszer magam is megnéznék egy olyan mesterséges napot – szólt közbe Maja.
– Megnézni, az még hagyján. De megnézni valamit meg hülyén bámulni valamit – az két különböző dolog. Csak egyszer látná, mit művel az a kelekótya népség egy lámpa körül.

101. oldal, Kilencedik fejezet, Hannibál harca az emberrel

Szávitrí P>!

Gyakran nevetünk valamin, és később kiderül, hogy mi voltunk a buták.

97. oldal, Kilencedik fejezet - Hannibál harca az emberrel

Szávitrí P>!

– Igen, most megláttam azt, aminél gyönyörűbbet nem láthatok soha – suttogta magában, s egész testében reszketett. – Most már tudom, hogy az emberek akkor a legszebbek, amikor szeretik egymást.

128. oldal, Tizenegyedik fejezet - Utazás a tündérrel


Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Boehme: Tafiti és Pamacs repül
Martin Baltscheit: Csak egy nap
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Kántor Kata: A megmentett karácsony
Michael Ende: Momo
Erwin Moser: A macskakirály születésnapja
Fésűs Éva: A csodálatos nyúlcipő
Megumi Iwasa: Szeretettel üdvözöl: Pingvin
Julia Boehme: Bori a titokzatos várkastélyban
Erich Kästner: Az Emberke