Fontos, hogy az étkezés a vidám családi együttlét és az öröm forrása legyen. Jó, ha ezt már újszülött kortól tapasztalhatja a gyermek, hiszen édesanyja táplálja a saját tejével, majd amikor már nagyobb, ő kínálja neki az egészséges, finom ételeket. Késöbb a nagyobbak szívesen részt vesznek az ebédkészítés körüli munkában. Ehhez találunk a könyvben egyszerűen elkészíthető recepteket, melyek felhasználásával nem csak a kicsiknek, hanem az egész család számára ízletes fogásokat tálalhatunk fel.
A Kismama babakonyhája 19 csillagozás
Enciklopédia 21
Kedvencelte 3
Most olvassa 4
Várólistára tette 6
Kívánságlistára tette 10
Kölcsönkérné 1

Kiemelt értékelések


W. Ungváry Renáta írásait már régóta figyelemmel követem, még 2005-ben a nővérem terhessége alatt megjelenő Kismama magazinoktól kezdve. Főleg a szoptatás témakörében (nem csoda, hiszen a La Leche Liga oszlopos tagja), így számomra logikus volt, hogy elolvassam mit javasol a hozzátáplálással kapcsolatosan. Remek ötleteket ad, hogyan lehet beintegrálni a kicsi étkezését a családba. Bár még nem próbáltam ki receptjét, ami késik, nem múlik.


Sok mindenben nem értettünk egyet (például szerintem az citromlevet és nem citromlét; a feta sajt nem sós ízű, hanem sós; egy kismamának, akinek minden szabad perce kincs, inkább ajánlania kellene a kenyérsütő gépet, ahelyett, hogy arra biztatná, hogy órákon át dagasszon-kelesszen-dagasszon-kelesszen; a készen kapható gyümölcstortaalap pedig még annyira sem való egy egyévesnek, mint a többi édesség), néhány dologban ő sem értett egyet saját magával, de nagyon inspiráló szakácskönyv.


Először nagyon meg voltam elégedve a könyvvel, a hozzátáplálási táblázattal. Úgy gondoltam: na végre, itt egy nyomvonal, amit követhetek, szuper!
Aztán most elkezdtem a mindennapokban használni… Akkora önellentmondásokba keveredik, hogy sokszor elbizonytalanít. Próbáltam aszerint adni a babámnak az ételeket, ahogy a táblázatban szerepel. Aztán amikor konkrét recepteket kezdtem el használni, összevissza kezdek szerepelni a mit-mikor kérdések. (Pl. táblázatban a csicseriborsót 12 hónapos kortól ajánlja, a recepteknél már 10 hónapos kortól. Ugyanilyen problémák merülnek fel a túróval, magvakkal, aprómagvas gyümölcsökkel.) Aztán arra is rájöttem, hogy egy csomó étel nem szerepel a táblázatban, a receptekből is úgy kell kihámozni.
Szóval a kezdeti lelkesedésem lelohadt, mindent duplán mérlegelek. Irányadónak jó a könyv, valóban nagyon inspiráló, de ajánlom, hogy mindenki vizsgálja felül a recepteket, mielőtt nekiáll kizárólag ezek szerint főzni a babájának, családjának.


Annyira finom és ötletes (gyereknek is adható) ételek vannak benne, hogy én már egy ideje ebből főzök a családnak is. Csak kinyitom, és máris van ötletem az ebédhez. Ráadásul rengeteg benne az egészségesített fogás (pl. teljes kiőrlésű verzió), és úgy állítja be, mintha szuper könnyű lenne az elkészítése – többnyire az is –, ezért az embernek kedve van belevágni. Nagyon ajánlom! Igazán a gyerek 9-10. hónapja után lesz hasznos arra, amire szánták. Hamarabb nem olyan életbevágó megvenni.


Jó kis könyv, praktikus, gusztusos, mai szellemben íródott.
Egy hibája van, néhol nem következetes. Van olyan étel, amit az egyik fejezetben 6 hónapos kortól ajánl, a másikban meg csak 7 hónapostól. Persze az ilyen könyvek egyike sem szentírás, meg ahány könyv, annyiféle, de azért egy könyvön belül nem ártana egyféle variációhoz ragaszkodni.
Népszerű idézetek




Minél korábban találkozik ugyanis idegen fehérjével az immunrendszerünk, annál valószínűbb az allergia kialakulása. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő allergia (még szénanátha sem), tíz hónapos kortól kezdve próbálkozhatunk savanyított tejtermékekből egészen kicsi mennyiségekkel: például reszelt sajttal, egy-két kanál natúr joghurttal, kefirrel, azután egyéves kortól tejjel.
214. oldal




Mikor mit?
Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek.
1. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.
2. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és a paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot.
3. Nyolc-kilenc hónaposan jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.
4. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.
25. oldal




1. Kezdetnek burgonyát, sárgarépát és sütőtököt adhatunk, némi anyatejjel keverve.
2. A következő lépcső: hét-nyolc hónapos kortól jöhet a tök, a cukkini, a brokkoli és a karfiol, és ide sorolhatjuk a nálunk kevésbé ismert édesköményt, valamint a salátát, spenótot, párolt hagymát, fokhagymát, petrezselymet is.
3. A harmadik fokozatot nyolc-kilenc hónapos kortól a hüvelyesek és a káposztafélék jelentik. Ekkor már nyersen is adhatunk hagymát, fokhagymát, persze csak kis mennyiségben, hogy ne tegye túlságosan csípőssé az ételt.
31. oldal




Az életkoron kívül más tényezőkből is láthatjuk, hogy gyerekünk megérett-e másféle ételek elfogadására:
– Kezével ügyesen megfogja és a szájához viszi a tárgyakat, adott esetben az ennivalót.
– Megkezdődött a fogzás, igényli is a rágcsálást.
– Képes ülni.
– Érdeklődik az ételek iránt, nyújtogatja a kezét, amikor a szülei esznek.
– A felkínált ennivalót kíváncsian, érdeklődéssel ízlelgeti.
40. oldal




Többféle elmélet is született arról, hogy élettani szempontból milyen hosszú szoptatási időszak számít normálisnak az embernél. Például a születési súly megnégyszerezéséig (ez természetesen csak az érett, időre született babákra érvényes). Főemlősök körében a terhesség hosszának hatszorosát, vagyis az ember esetében négy és fél évet tekint természetesnek az etológus. A legtöbb igény szerint szoptatott gyerek kettő és négyéves kora között választja el magát.
40. oldal
Hasonló könyvek címkék alapján
- Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren 100% ·
Összehasonlítás - Horváth Ilona: Szakácskönyv 93% ·
Összehasonlítás - Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász ·
Összehasonlítás - Váncza József: A mi süteményes könyvünk 95% ·
Összehasonlítás - Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve 97% ·
Összehasonlítás - Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek 94% ·
Összehasonlítás - Gáspár Bea: Bea konyhája ·
Összehasonlítás - Mautner Zsófia: Chili & Vanília 95% ·
Összehasonlítás - Mautner Zsófia: Egy év a konyhámban ·
Összehasonlítás - Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás ·
Összehasonlítás