A ​Kismama babakonyhája 19 csillagozás

W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Fontos, hogy az étkezés a vidám családi együttlét és az öröm forrása legyen. Jó, ha ezt már újszülött kortól tapasztalhatja a gyermek, hiszen édesanyja táplálja a saját tejével, majd amikor már nagyobb, ő kínálja neki az egészséges, finom ételeket. Késöbb a nagyobbak szívesen részt vesznek az ebédkészítés körüli munkában. Ehhez találunk a könyvben egyszerűen elkészíthető recepteket, melyek felhasználásával nem csak a kicsiknek, hanem az egész család számára ízletes fogásokat tálalhatunk fel.

>!
Central Könyvek, Budapest, 2017
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633412343
>!
Sanoma, 2007
240 oldal · ISBN: 9789633410233

Enciklopédia 21


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Anita_Juhász>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

W. Ungváry Renáta írásait már régóta figyelemmel követem, még 2005-ben a nővérem terhessége alatt megjelenő Kismama magazinoktól kezdve. Főleg a szoptatás témakörében (nem csoda, hiszen a La Leche Liga oszlopos tagja), így számomra logikus volt, hogy elolvassam mit javasol a hozzátáplálással kapcsolatosan. Remek ötleteket ad, hogyan lehet beintegrálni a kicsi étkezését a családba. Bár még nem próbáltam ki receptjét, ami késik, nem múlik.

anni_olvas>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Nagyon tetszik az író hozzáállása a csecsemőtápláláshoz, hasznosak a receptek.

imma P>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Sok mindenben nem értettünk egyet (például szerintem az citromlevet és nem citromlét; a feta sajt nem sós ízű, hanem sós; egy kismamának, akinek minden szabad perce kincs, inkább ajánlania kellene a kenyérsütő gépet, ahelyett, hogy arra biztatná, hogy órákon át dagasszon-kelesszen-dagasszon-kelesszen; a készen kapható gyümölcstortaalap pedig még annyira sem való egy egyévesnek, mint a többi édesség), néhány dologban ő sem értett egyet saját magával, de nagyon inspiráló szakácskönyv.

Könyvszédelgő P>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Először nagyon meg voltam elégedve a könyvvel, a hozzátáplálási táblázattal. Úgy gondoltam: na végre, itt egy nyomvonal, amit követhetek, szuper!
Aztán most elkezdtem a mindennapokban használni… Akkora önellentmondásokba keveredik, hogy sokszor elbizonytalanít. Próbáltam aszerint adni a babámnak az ételeket, ahogy a táblázatban szerepel. Aztán amikor konkrét recepteket kezdtem el használni, összevissza kezdek szerepelni a mit-mikor kérdések. (Pl. táblázatban a csicseriborsót 12 hónapos kortól ajánlja, a recepteknél már 10 hónapos kortól. Ugyanilyen problémák merülnek fel a túróval, magvakkal, aprómagvas gyümölcsökkel.) Aztán arra is rájöttem, hogy egy csomó étel nem szerepel a táblázatban, a receptekből is úgy kell kihámozni.
Szóval a kezdeti lelkesedésem lelohadt, mindent duplán mérlegelek. Irányadónak jó a könyv, valóban nagyon inspiráló, de ajánlom, hogy mindenki vizsgálja felül a recepteket, mielőtt nekiáll kizárólag ezek szerint főzni a babájának, családjának.

1 hozzászólás
Annamaria_Nagy_Korodi>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Annyira finom és ötletes (gyereknek is adható) ételek vannak benne, hogy én már egy ideje ebből főzök a családnak is. Csak kinyitom, és máris van ötletem az ebédhez. Ráadásul rengeteg benne az egészségesített fogás (pl. teljes kiőrlésű verzió), és úgy állítja be, mintha szuper könnyű lenne az elkészítése – többnyire az is –, ezért az embernek kedve van belevágni. Nagyon ajánlom! Igazán a gyerek 9-10. hónapja után lesz hasznos arra, amire szánták. Hamarabb nem olyan életbevágó megvenni.

Kriszta I>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Jó kis könyv, praktikus, gusztusos, mai szellemben íródott.
Egy hibája van, néhol nem következetes. Van olyan étel, amit az egyik fejezetben 6 hónapos kortól ajánl, a másikban meg csak 7 hónapostól. Persze az ilyen könyvek egyike sem szentírás, meg ahány könyv, annyiféle, de azért egy könyvön belül nem ártana egyféle variációhoz ragaszkodni.

Niki_>!
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája

Nagyon jó receptek vannak benne és nem csak a picinek, hanem az egész családnak. :o)


Népszerű idézetek

imma P>!

Minél korábban találkozik ugyanis idegen fehérjével az immunrendszerünk, annál valószínűbb az allergia kialakulása. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő allergia (még szénanátha sem), tíz hónapos kortól kezdve próbálkozhatunk savanyított tejtermékekből egészen kicsi mennyiségekkel: például reszelt sajttal, egy-két kanál natúr joghurttal, kefirrel, azután egyéves kortól tejjel.

214. oldal

23 hozzászólás
imma P>!

Mindig csak feltűnően keveset tegyünk a tányérjára. Az étvágytalan gyerek számára lehangoló látvány a nagy halom ennivaló.

45. oldal

imma P>!

Ha az első felkínált falat után elutasítás a válasz, ne erőltessük tovább. Együk meg boldogan és a kicsi szeme láttára a pici kis kupac pürét, dicsérjük meg a főztünket, majd térjünk napirendre az eset felett.

30. oldal

imma P>!

Olyan zöldségekkel, gabonafélékkel és gyümölcsökkel kínáljuk a babát először, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát. Ezek a következők: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla, zabpehely, kukoricadara, rizs.

21. oldal

imma P>!

Az Egészségügyi Világszervezet a baba hat hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasol. Tápszeres csecsemőknél sem érdemes ennél korábban kezdeni a hozzátáplálást.

21. oldal

imma P>!

Mikor mit?
Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek.

1. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.

2. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és a paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot.

3. Nyolc-kilenc hónaposan jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.

4. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alma · ananász · banán · citrom · cseresznye · eper · gesztenye · görögdinnye · kivi · körte · málna · mangó · meggy · narancs · őszibarack · paradicsom · ringló · sárgadinnye · szeder · szilva
10 hozzászólás
imma P>!

1. Kezdetnek burgonyát, sárgarépát és sütőtököt adhatunk, némi anyatejjel keverve.

2. A következő lépcső: hét-nyolc hónapos kortól jöhet a tök, a cukkini, a brokkoli és a karfiol, és ide sorolhatjuk a nálunk kevésbé ismert édesköményt, valamint a salátát, spenótot, párolt hagymát, fokhagymát, petrezselymet is.

3. A harmadik fokozatot nyolc-kilenc hónapos kortól a hüvelyesek és a káposztafélék jelentik. Ekkor már nyersen is adhatunk hagymát, fokhagymát, persze csak kis mennyiségben, hogy ne tegye túlságosan csípőssé az ételt.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárgarépa
imma P>!

Az életkoron kívül más tényezőkből is láthatjuk, hogy gyerekünk megérett-e másféle ételek elfogadására:

– Kezével ügyesen megfogja és a szájához viszi a tárgyakat, adott esetben az ennivalót.

– Megkezdődött a fogzás, igényli is a rágcsálást.

– Képes ülni.

– Érdeklődik az ételek iránt, nyújtogatja a kezét, amikor a szülei esznek.

– A felkínált ennivalót kíváncsian, érdeklődéssel ízlelgeti.

40. oldal

6 hozzászólás
imma P>!

Többféle elmélet is született arról, hogy élettani szempontból milyen hosszú szoptatási időszak számít normálisnak az embernél. Például a születési súly megnégyszerezéséig (ez természetesen csak az érett, időre született babákra érvényes). Főemlősök körében a terhesség hosszának hatszorosát, vagyis az ember esetében négy és fél évet tekint természetesnek az etológus. A legtöbb igény szerint szoptatott gyerek kettő és négyéves kora között választja el magát.

40. oldal

imma P>!

Egyszerre csak egy új alapanyaggal ismertessük meg, a következővel pedig várjunk négy-öt napig.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ambrus Éva: Anya, kérek még!
Havas Dóra: Születéstől születésnapig
Liptai Zoltán – Csigó László: Baba és a család
Bodnár Péterné: Babakonyha
Bártfai László: Babaszakácskönyv
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége