Értékelések 2

>!
Noro 
W. Hamilton Green: Abyss

A villamosmegállóban két rózsakeresztes az aranycsinálásról cserél eszmét; a mellettük elszáguldó limuzinban a maffia verőemberei az élet értelméről vitatkoznak, egyikük elméjében egy távoli létsíkról származó teremtmény rejtőzik; a sarkon üldögélő, bolond koldus öntudatát akkor tépte szét egy asztráldémon, amikor a mongol titkosszolgálat megbízásából az elnökre támadt; a felhők Tezcatlipoca isten jelét rajzolják a Fiastyúk csillagaira; a szemközti bérház pincéjében pedig a boszorkányüldözések korából fennmaradt, kopott festmény keretébe Atlantisz ősi szimbólumaival írta fel az utolsó valódi druida: Minden mindennel összefügg.

Dióhéjban így jellemezném WHG, azaz Galántai Zoltán stílusát a Valhalla páholyos időkből :) Végtelenül tömény és kusza, ahol minden körmondat legalább két idősíkban, három nézőpont-karakterről, négy kritikus információt rejt magában. A felkészületlen olvasót garantáltan maga alá temeti, de ha valaki tudja, mire számítson, az akár még élvezheti is ezt a sajátos káoszt. További jellemzője, hogy ebben a világban mindenki okkult tudás birtokosa, a koldustól a szuperkémig, és alig várják, hogy az utcán szembejőve végiggondolhassák vagy -mondhassák legféltettebb titkaikat; és hogy a Hálózat* WHG-féle interpretációja olyan hihetetlenül sötét és embertelen, hogy a hatalmas Zavulon öt perc után sikítva menekülne innen a Homály akárhányadik rétegébe.
Galántai szerintem több sikert érhetett volna el írásaival, ha korábban – mondjuk a régi Kozmosz könyvek idején –, vagy az ezredforduló után próbál betörni a fantasztikumba. A 90-es évekbeli Valhalla ponyvák – különösen a m.a.g.u.s és egyéb logós derivatívumai – viszont éppen nem azt az olvasótábort csábították, amely vevő lehetett volna bizarr igényességére, amely a történetet és karakterábrázolást egyaránt feláldozza (valamint kibelezi, megnyúzza és felnégyeli) a világteremtés oltárán.

* Ha valakinek nem volt meg a Két Hold c. regény: a Hálózat a m.a.g.u.s világának rövid életű urban fantasy verziója, ahogy azt felnőtt férfiak a 90-es években elképzelték. Tehát a legkevésbé sem romantikus, sokkal inkább ún. menedzser-fantasy, amely leginkább talán James Bond 80-as évekbeli filmjeiből merített ihletet.

5 hozzászólás
>!
NewL P
W. Hamilton Green: Abyss

Szeretem az író könyveit, szeretem a M.A.G.U.S -t, és szeretem a Hálózat másik két kötetét. De ez csak a jó lehetett volna érzést váltotta ki belőlem. Attól még el tudok tekinteni, hogy benne maradt pár magyartalan – és ezért nehezen kibogozható értelmű – mondat, de túl sokat akart elmondani, túl bonyolultan. Nekem ez a könyv nem tetszett.

Hirdetés
>!
regulat
W. Hamilton Green: Abyss

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1997
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639039144