Abyss 8 csillagozás

W. Hamilton Green: Abyss

A ’20-as évek Amerikájában a szesztilalom és a gazdasági válság idején egy ír gladiátor, egy félvér rendőrnyomozó és egy fiatal hadmérnök sorsát különös erők irányítják. Veszedelmes ellenfelekkel halálos rejtelmekkel kell szembenézniük – pedig porszemei csupán a játszmának, a Hálózat és a Mester – hívők örök küzdelmének, melyben a győztesekre korlátlan hatalom, a vesztesekre a világon túli mélység az Abyss torka vár…

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1997
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639039144

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
W. Hamilton Green: Abyss

A villamosmegállóban két rózsakeresztes az aranycsinálásról cserél eszmét; a mellettük elszáguldó limuzinban a maffia verőemberei az élet értelméről vitatkoznak, egyikük elméjében egy távoli létsíkról származó teremtmény rejtőzik; a sarkon üldögélő, bolond koldus öntudatát akkor tépte szét egy asztráldémon, amikor a mongol titkosszolgálat megbízásából az elnökre támadt; a felhők Tezcatlipoca isten jelét rajzolják a Fiastyúk csillagaira; a szemközti bérház pincéjében pedig a boszorkányüldözések korából fennmaradt, kopott festmény keretébe Atlantisz ősi szimbólumaival írta fel az utolsó valódi druida: Minden mindennel összefügg.

Dióhéjban így jellemezném WHG, azaz Galántai Zoltán stílusát a Valhalla páholyos időkből :) Végtelenül tömény és kusza, ahol minden körmondat legalább két idősíkban, három nézőpont-karakterről, négy kritikus információt rejt magában. A felkészületlen olvasót garantáltan maga alá temeti, de ha valaki tudja, mire számítson, az akár még élvezheti is ezt a sajátos káoszt. További jellemzője, hogy ebben a világban mindenki okkult tudás birtokosa, a koldustól a szuperkémig, és alig várják, hogy az utcán szembejőve végiggondolhassák vagy -mondhassák legféltettebb titkaikat; és hogy a Hálózat* WHG-féle interpretációja olyan hihetetlenül sötét és embertelen, hogy a hatalmas Zavulon öt perc után sikítva menekülne innen a Homály akárhányadik rétegébe.
Galántai szerintem több sikert érhetett volna el írásaival, ha korábban – mondjuk a régi Kozmosz könyvek idején –, vagy az ezredforduló után próbál betörni a fantasztikumba. A 90-es évekbeli Valhalla ponyvák – különösen a m.a.g.u.s és egyéb logós derivatívumai – viszont éppen nem azt az olvasótábort csábították, amely vevő lehetett volna bizarr igényességére, amely a történetet és karakterábrázolást egyaránt feláldozza (valamint kibelezi, megnyúzza és felnégyeli) a világteremtés oltárán.

* Ha valakinek nem volt meg a Két Hold c. regény: a Hálózat a m.a.g.u.s világának rövid életű urban fantasy verziója, ahogy azt felnőtt férfiak a 90-es években elképzelték. Tehát a legkevésbé sem romantikus, sokkal inkább ún. menedzser-fantasy, amely leginkább talán James Bond 80-as évekbeli filmjeiből merített ihletet.

5 hozzászólás
ghorvath>!
W. Hamilton Green: Abyss

Kedvelem a Hálózat világát. A Hálózat a Két hold című könyvben került elő először, mely történet félig Yneven, félig a Hálózatban játszódik. Majd Ed Fisher Profundis-ában, amely azonban csak fél történet, mert folytatása (Tenebris) sajnos sosem jelent meg. Az Abyss tehát az egyetlen teljes könyv, mely története le is van zárva.

Nagyon izgatottan vártam a könyvet, de nem esett jól olvasni. Olvasás közben sokat töprengtem, hogy miért is olyan nehézkes olvasni ezt a könyvet. Az alábbiakra jutottam:

– Véleményem szerint a legnagyobb hiba a nézőpontok nagyon gyakori (néha egy bekezdésen belüli) váltogatása, és sokszor csak mondatokkal később derül ki, hogy már egy új karakter nézőpontjából látjuk a dolgokat. Továbbá sokszor olyanok nézőpontját is megismerjük, akik teljesen irrelevánsak a történet későbbi alakulásáért. Az érzékeltetés kedvéért (némi túlzással): a fejezet főhőse visszagondol arra, amikor egy kocsmában látott egy részeg embert, majd leírja, hogy a kocsma vezetője miért vette meg a kocsma épületét és milyen módon találta ki, hogy kocsma lesz benne, majd a részeg előtörténetét ismerhetjük meg, amiben szintén szerepel egy figura, akinek szintén megismerjük az előtörténetét. Mindez egy bekezdésen belül, tagolatlanul, ráadásul a főhős karakterén kívül a többi nem fog szerepelni később sehol a könyvben.

– Majdnem minden mondat körülményesen van megírva, jelzőkkel van teletűzdelve. Gyakoriak a több soros mondatok, ahol egy-egy említett tárgyról vagy személyről több teljes köztes tagmondatban is szó esik. Ezek pedig (kevés kivételtől eltekintve) szinte mindig érdektelenek, a történetet nem előrevivő tárgyak/személyek. Hangulatot éppen keltenek, és a világ építésére is jó, de annyira halmozottan szerepelnek, hogy szinte fáj olvasni a könyvet egy idő után, és bennem az első 10-20 oldal után már semmilyen hangulatot nem keltettek ezek a körülményes mondatok.

– A történet nem halad. Ez egyike azon regényeknek, melyet úgy lehet 10 oldalban összefoglalni, hogy abba a legapróbb könyvben megemlített esemény is belefér.

– Az egyes fejezetek az utolsó kb 10 oldalig szinte semmilyen kapcsolatban nem állnak egymással. Egymáshoz nem köthető szereplők életének egy részével ismerkedünk meg, és az utolsó 10 oldalig nem áll össze, hogy mi közük is van egymáshoz. Én mire eljutottam oda, addigra bőven elfelejtettem, hogy miről szóltak a korábbi fejezetek, így végül nem is állt össze teljes egésszé a történet a fejemben.

Nagyon szeretnék jó pontot adni, de a 2 csillagot is csak azért érdemli meg, mert nincs másik teljes regény a Hálózatban. A Profundis fél történetként is százszor jobb, nem beszélve a Két holdról.

NewL P>!
W. Hamilton Green: Abyss

Szeretem az író könyveit, szeretem a M.A.G.U.S -t, és szeretem a Hálózat másik két kötetét. De ez csak a jó lehetett volna érzést váltotta ki belőlem. Attól még el tudok tekinteni, hogy benne maradt pár magyartalan – és ezért nehezen kibogozható értelmű – mondat, de túl sokat akart elmondani, túl bonyolultan. Nekem ez a könyv nem tetszett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Attila koporsója
Hernád Péter: Pannónia Parancsnok
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Csurgó Csaba: Kukoricza
Csüllög Ferenc: Időfolyam
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Kerstin Gier: Zafírkék
Rick Riordan: Athéné jele
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek