Újabb ​pokoli történetek 81 csillagozás

Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Egy telep, ahol hétezer leprás él Egy férfi, aki egyetlen rossz mozdulatáért három évig szenvedett Egy falu, amelyet egyik napról a másikra kettévágtak Egy magyar, aki ért az állatok nyelvén Egy apa, akinek a testét tíz éve szalámiként szeletelik Egy fiú, aki életét adta mások életéért Egy bácsi, aki pillanatok alatt vált sztárrá – … szegény Egy törzs, amely magyarnak vallja magát a Núbiai-sivatagban Egy lány, akit az első csókunk napján feleségül kértem Vujity Tvrtko új könyve méltó folytatása a Pulitzer emlékdíjas riporter tavalyi kötetének. A Tizenkét pokoli történetnek egy év után is bérelt helye van a toplistákon, s várhatóan az Újabb pokoli történetekkel sem lesz ez másként.

>!
Alexandra, Pécs, 2014
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633574546
>!
Alexandra, Pécs, 2001
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633680794

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

szeptember99>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Mindegyik Pokoli történetek-könyv olvasmányos és izgalmas. A történetekből mindig azt szűrtem le tanulságként, hogy igyekezzünk úgy élni, mintha a mai nap volna az utolsó – sosem tudhatjuk, mi történik holnap. És értékeljük a boldogságot, sikereinket, még ha természetesnek, alanyi jogon járónak is tűnik – rengetegen vannak, akiknek sokkal kevesebb van, mint nekünk, mégis boldogabbak, mint mi!
A következő gondolatokat emelném ki a fejezetekkel kapcsolatosan /főképp azért, hogy valahol feljegyezzem a számomra emlékezetes pontokat/:
Az arc nélküli ember
Az etióp lepratelepről való leírás megdöbbentő. A könyvben még 1.5 millió beteget említenek, de a wikipédia alapján már csak 500 000 beteg van a világban. Mi jobb esetben nem is tudjuk, mi is ez a betegség, mégis rengeteg embert nyomorít meg a mai világban, és a szakszerű kezelés hiánya miatt sajnos sokkal többet szenvednek. Nem is gondolunk bele, milyen szerencsések vagyunk, hogy nem vagyunk körülvéve a kórokozó baktérummal. Borzalmas lehet a betegségben szenvedők élete, akik tudják, hogy egy nap leszárad a fülük, kezük, lábuk.
Páljani
Vicces és érdekes történetnek tűnik először, de számomra a mondanivalója a falu összetartása, és a kiközösítés ereje. Páljani 'bűne' annyi volt, hogy beszaladt a pályára, és kirúgta a labdát az ellenfél kapujából. E tett miatt évekre eltiltották a meccsre járástól, ami egyetlen szórakozása volt a faluban. Ami inkább megrázó lehet az olvasónak, hogy csupán e cselekedete miatt kiközösítették.
A kettévágott falu
Ez a történet különösen megérintett.Szelmencről szól a történet. E városkát kettészakították 144 szeptemberében: egyik része a Szovjetunióhoz/Ukrajnához, a másik Csehszlovákiához/Szlovákiához került. Hihetetlenül szomorú, miképpen szakítottak szét családokat, szomszédokat, lehetetlenítették el a megélhetést. Nagyon szomorú voltam az olvasásakor. Hihetetlen, miképpen cselekedhettek így a döntéshozók.
Rózsák
A főszereplő lábát amputálni kellett. A hír derült égből villámcsapásként érkezett. A történet bizonyítja, hogy még ebből a szorult helyzetből is 'talpra lehet állni'.
Halál Korfun
Ez a történet sírásra fakasztott… az író gyönyörűen meséli el a Zoli történetét. A fiatal pár boldog volt, nászútjukat töltötték Korfun, mikor a fiú nem nézhette két fuldokló küzdelmét az életért, megpróbálta megmenteni őket. Ez sajnos az életébe került. A tragédia előtti napon naplóbejegyzést írt – olvashatjuk, milyen boldog párjával, örül az életnek és mennyire becsüli ezt az érzést.
Ejnye, ejnye Benedek
Uhrin Benedek bácsival kapcsolatban nem sokat tudok, sajnálom, ha valóban olyan kapzsi emberré vált, mint ahogy a könyvben olvashatjuk.
A Magyarábok
Érdekes legenda a magyarábok története. Még a férjem is hallott róluk… Kairóban, Egyiptomban viszonylag ismert népség. A legenda szerint egy gyönyörűszép lány élt a sivatag szélén, akibe az arra járó lovas beleszeretett. E lovas magyar volt, és szerelmük óta 12 generáció nőtt fel magyarábként, és e történet még élénken él a nemzetség tagjaiban.
Egy becsületbeli ügy
Tvrtko és Zsolnay Gyöngyi megismerkedését olvashatjuk ebben a terjedelmes fejezetben, illetve elsősorban a kosárlabdás karrierjét, majd a sportpályafutásának végét.

MissWenut P>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Tetszett. Mondjuk abszolút 5 csillagot csak azért nem adtam rá, mert nem volt egységes szerintem. Voltak unalmasabb történetek, amik nem fogtak meg igazán. Bár azok is szórakoztatóan voltak megírva. Szóval mindenképp egy jó könyvnek tartom, és elgondolkoztatónak, és örülök, hogy elolvastam.

BEV>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Szeretem Tvrtko konyveit (remelem sikerult jol leirni a nevet), ez a konyve megsem kotott le annyira, mint a tobbi irasa. A leprateleprol szolo resz megdobbento volt bar mar filmet is lattam rola, a tobbi viszont nem annyira tetszett.

Niki4>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Elgondolkodtató döbbenetes történetek. Engem főleg a lepratelep rázott meg. Borzasztó belegondolni, hogy létezik ellene oltás, ráadásul olcsó, és mégis mennyien szenvednek miatta… :-(

judy100>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Nem olyan régen olvastam Frei Tamás, hasonló jellegű könyvét. Azt a könyvet öt csillaggal értékeltem. Ezt miért nem tudom legalább tízzel….?? :(( Simán megérdemelné.
Nagyon érdekes, lebilincselő történetek tárháza!! Szuper volt!!!

balage P>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

tényleg méltó folytatás, akinek tetszett a [[Vujity Tvrtko: Tizenkét pokoli történet]], annak bátran ajánlom

L_L>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Azt hittem, hogy az előzőt nem sikerülhet felülmúlni. Tévedtem…

Or_Sheet>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Ebben már kezd kicsit sok lenni a rizsa… Forever Talán Csaba, Tvrtko operatőre!

Orsolya_Némethi>!
Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek

Jó könyv, jó történetek, megrázó élmények párszáz oldalban. Érdekes fejezetek voltak ebben a könyvben, valószínűleg valamikor a jövőben meg fogok próbálkozni a töbi könyvével is az írónak, hátha akkor jobban megfog a stílusa. Közvetlen, bensőséges, pont annyit árul el, amennyit kell, nekem mégsem jött át igazán. Vontatottnak éreztem, néhol sok volt a mellébeszélés, öszintén, néha nagyon nehezen haladtam vele. A másik oldalát is látom a dolognak, értem miért rajonganak sokan ezekért a könyvekért, lehet pár év múlva én is fogok, de még nem. spoiler


Népszerű idézetek

[névtelen]>!

– Hányban született?
– Huszonegyben.
– Akkor huszonöt volt, amikor idehúzták a határt.
– Jól matematikázik a fiatalúr.
– Sírtak?
– Hogy sírtunk-e? Asszony sír, férfi iszik. Így mén el a bánat a szívből.

58. oldal

[névtelen]>!

– Tvrtko, téged hazaviszlek a gyereknek ajándékba, oké? Mondjuk ka-rácsonyra! Te jobb mese vagy, mint a Harry Potter.

7. oldal

Slezihr>!

Azt kívánom, bárcsak visszakapná az egészségét, visszakapnák mind, itt a telepen, hiszen a lepra egy korábbi stádiumában még gyógyítható, csak botorul másra szórjuk a pénzt: fegyverekre, szórakozásra, luxusra. Nem tudom, hogyan kellene élnünk, de ha olyan emberek halnak meg százezerszámra, akiket egyébként még meg lehetne menteni, akkor biztos hogy valamit rosszul csinálunk.

62. oldal

bebu>!

Az élet jobb megértéséhez néha a halálon keresztül vezet az út.

[névtelen]>!

– Rosszat sejtek – mondja, amikor meglát. – Maga nem Disneylandben szokott riportot készíteni. Árulja el, mire készülnek itt a feleségemmel?

6. oldal

[névtelen]>!

Ezer színben pompáztak a virágok, de a családi kertben talán a szeretetvirág volt a legtündöklőbb. A szeretet, mint valamiféle láthatatlan csillag ragyogta be a gyermekkoromat.

167. oldal

[névtelen]>!

– Mondd, szerinted mi normálisak vagyunk?
Az élet tele van ilyen nyomasztó kérdésekkel.

19. oldal

[névtelen]>!

– Tudja, olyan ez a lepratelep, mint kicsiben a világ – magyarázza Mahmus. – Vannak jók és gonoszak, szenvedők és az életet viszonylag élvezők, meg aztán itt is csak a keményebbek élnek kicsit tovább és jutnak előrébb, a gyengék pedig elhullanak. Csupán annyi a különbség a világ és a telep között, hogy itt esély sincs a változásra.

30. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kende Péter: Mik vagytok ti, istenek?
Turcsán Anna: Az üvegfalon túlról… – AIDS, HIV
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
G. M.: Tesco titok
Havas Henrik: Kurvaélet
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak
Martha Hall Kelly: Orgonalányok