Tizenkét ​pokoli történet 142 csillagozás

Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Nem nehéz megjósolni, hogy Vujity Tvrtko és Nógrádi Gergely könyve az év egyik legsikeresebb bestsellere lesz. A tizenkét fejezet a tv2 Pulitzer-emlékdíjas riporterének kalandozásait mutatja be sajátos szemszögből. Az olvasó ellátogathat többek között a még mindig sugárzó Csernobilba, az isten háta mögötti Tatárföldre, a romániai lepratelepre és a háborús Szerbiába. Pokoli utak, de aki kezébe veszi a könyvet, a borzongáson kívül talán könnyezni és nevetni is fog. A kötetben megtalálható mindaz, ami a riportokból kimaradt…

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2014
272 oldal · ISBN: 9633574539
>!
Megafilm, 2003
260 oldal · ISBN: 9630046636
>!
Megafilm, 2001
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639306096

2 további kiadás


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

DCinti>!
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Kicsit szégyellem magam, mert bár Tvrtko munkásságának nagy tisztelője vagyok (mindig figyelemmel követtem riportjait, voltam az előadásain) a könyveit nem olvastam. Gyűjteni elkezdtem őket, de valamiért egészen mostanáig egyetlen egy kötetét sem vettem kézbe komolyabb szándékkal. Talán a személyes élmények miatt, mert úgy éreztem, már minden történetet ismerek. Persze ez nem igaz. A Tizenkét pokoli történet bebizonyította.

Eleinte beosztottam a történeteket. Az első két sztori indokolta is, hiszen kellően meghökkentőek voltak, s úgy döntöttem, elég aprajával olvasni, s feldolgozni mindent. Aztán persze csaltam, mert volt olyan nap, hogy nem tudtam folytatni a könyvet, de volt olyan nap is, amikor egy történetnek szenteltem a napot. Ez konkrétan Pörböly tragédiája volt. Attól az esettől rendesen bezsongott a fejem, összeomlott a lelkem. Közben a kolleginám is belelesett a könyvbe, s teljesen lázas lett ő is az olvasásától. Úgyhogy már ketten szorongattuk a kötetet szabad perceinkben.
Érdekes, meghökkentő, megható eseteket osztott meg velünk kedvenc újságíróm. Időnként találtam olyan mondatokat, melyek nekem kicsit erősen giccsesek és túlzóak voltak. Persze tudom, hogy csak a hatáskeltés érdekében lettek odaírva, én mégis csak ingattam a fejem.
Ettől eltekintve, nehéz szívvel fejeztem be a kötetet. Még akkor is, ha inkább nyomasztó, mint vidám történetekről olvastam. Pont ezért szeretem Tvrtkot. Nyilván ő is szívesebben számol be vidám dolgokról, de az élet nem csupa móka és kacagás. Sok mindenről nem tudunk, s nem beszélünk. Pedig kellene. Oly sok történetet nem ismerünk még…

szeptember99>!
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Tvrtko többi kötete kevesebb történetet tartalmaz, így van lehetőség arra, hogy részletesebben kidolgozza azokat, vagy több személyes részt beleírjon. Tartalmasabbnak érzem, mikor arról bepillantást nyerhetek az utak megszervezésébe, az indulás előtti félelmekbe, nehézségekbe. A kötetben a következő történetek szerepelnek.
1. Az elsüllyesztett falu
Ez egy nagyon szomorú történet, csakúgy, mint Szelemenc, a kettévágott falu. A felsőbb vezetők döntése a lakosok életét tönkretette, mégsem állt ki mellettük senki. Nagyon felemás érzéseim vannak, mikor azt látom, hogy attól függően, hol élnek az emberek, valakit megvéd a törvény, az igazság, valakit meg nem, és senkit sem érdekel, hogy elárasztják a teljes falut.

2. Lepratelep
Nagyon szomorú, hogy ez a betegség még felüti a fejét nemcsak Etiópiában, de Európában is. Remélni tudom, hogy a kötet kiadása óta eltelt években már javult a helyzet, és a telepet is felszámolták a betegek híján.

3. 3.You can do it! – Meg tudod csinálni!
A történet kevésbé fogott meg a többihez képest, de motiváló volt olvasni Károlyi Béla tenniakarásáról, kitartásáról, a rezsimmel szemben való harcáról.

4. Megveretésem története
Vajdaságiként nagyon érdekes volt a történetet olvasni, hiszen nekem is vannak emlékeim a bombázásról,a káoszról, arról, hogy minden fiatalt behívtak katonának. Trvtko Szabadkáról, Adáról és Temerinről küldte a riportokat a TV2-nek – és sajnos a határon emiatt meg is fenyítették.

5. Az ilocskai Rambo
Ez pontosan azt igazolja, hogy mindig az szívja meg, aki segíteni akar. A munkanélküli férfi aknákat szed fel, ám ezt mégis fegyvercsempészésként 'értelmezték'.

6. „leviszem az embereket a halálba”
A katasztrófaturizmus hihetetlen egy dolog, a szervezők és a turisták szemszögéből is.

7. Pörböly
Nagyon szomorú a legmegrendítőbb magyar vasúti tragédia. Sajnos van, amikor hajszál híján tragédia történik, és mindenki örül, hogy megmenekült, aztán elfelejtik az egészet, és van, amikor bekövetkezik a szerencsétlenség, amely nem zárul le a temetéssel. A családok, a baráti viszonyok tönkrementek, évekkel a gyerekek halála után sincs megbékélés.

8. Volt egyszer egy kapitány
Szomorú történet egyik csapattag elvesztéséről, és arról, miképpen lép tovább a csapat többi tagja, hiszen a következő nap is játszani kell.

9. Kutyanõ
Az ember nem is tudja elképzelni, hogy ilyen megtörténhet… ezért nem nézek thrilert, mert ahogy idősödtem, rájöttem, hogy a történetek simán megtörténhetnek a valósában is, és nem csak fikció.

10. A Mester és Rebeka
Másképpen olvastam a történetet annak fényében, hogy Trvtko megírta azt is, hogy Benedek bácsi megváltozott a siker után – kapzsi, arrogáns bácsi lett belőle. Tvrtko sem gondolta szerintem, hogy segítsége után a bácsi személyisége teljesen megváltozik, és sajnos rossz irányba.

11. Csernobil I.
Mesterien megírt történet: egyik szálon az operátor által 1986-ban írt naplóbejegyzéseket olvashatjuk, a tragédia bekövetkeztét óráról órára. A másik szál a 2000. évben játszódik, Magyarországon – a következmények idáig elértek, hiszen a Csernobilhoz kiküldött magyar sofőrök szinte mindegyike rákban halt meg. A csernobilban tett utazást mint okot orvosi papírok bizonyítják. Hihetetlen, miképpen játszadoztak emberek életével a pénzért, a hatalomért, a pozícióért.
Csernobil II.
Tvrtko maga is ellátogat Csernobilba, ekkor inkább a horrorfilmekre gondolok, hiszen ami ott van most, hihetetlen. Tvrtko ottjártakor emberek dolgoztak az erőműben, ki tudja, mekkora dózisú sugárral fertőződve nap mint nap. Az állatok elszabadultak, az utcán szaladgál mindenféle teremtmény. Hiába, a természet átveszi idővel az uralmat.

12. Egy hadifogoly hazatér
András bácsi hazatérése is nagyon érdekes – évekig volt egy idegen országban, és a sors úgy hozta, hazatérhetett Magyarországra a családjához. Ez is bizonyítja, hogy bármi megtörténhet.

4 hozzászólás
lattimore>!
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Első könyvem Tvrtkotól! Kedvelem a stílusát. Volt néhány riport ami elégé megrázott. Maga nevében 5 csillagot érdemel! Többi könyvét is el fogom olvasni! :)

1 hozzászólás
zsorzsi>!
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Az érdekességében nem volt hiba. De rá kellett jönnöm, hogy nem tetszik Tvrtko stílusa. Nekem valahogy túl hatásvadász. Ezek a témák mindenféle ömlengés nélkül is hatásosak.

Ewelyn>!
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Ez volt az első könyv amit Tvrtko-tól olvastam.
Pozitív csalódás volt, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog.
Érdemes elolvasni.

Krisztofóró>!
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Egy ismerősömnek vettem, de mielőtt megkapta, titkokban elolvastam.
Nekem is nagyon tetszett, olvastatta magát.


Népszerű idézetek

BoneB P>!

– Higgye el, jót akarok maguknak. Csak csinálják, amit mondtam. Ez nem Pest. Itt egy életen át szokás utálni.

121. oldal

1 hozzászólás
BoneB P>!

Kis bûntudatot érzek, de ez majd minden oknyomozó riportom esetében így van. Azt hiszem, ez természetes, ha valakinek az a foglalkozása, hogy még be sem hegedt sebekhez nyúlkál. Talán némi feloldozást jelent, hogy mások számára tanulság lehet, ami itt fájdalom.

146. oldal

1 hozzászólás
BoneB P>!

Juci volt a csapatkapitány. Õ irányított a pályán. Nem született zseninek, de nagyon jó játékos volt, és a zsenialitást egyébként pótolhatja a szív, az akarat.

161. oldal

1 hozzászólás
Tanker_25>!

Az ember időnként megpróbálja a természetet elpusztítani, de úgy látszik, végleg és egészen nem tudja megölni soha.

227. oldal, Csernobil

cs98>!

Nem olyan rég száznyolckét ház állt ebben a völgyben , s öt felekezet ötszázhúsz híve példátlan harmoniában segítette, szerette egymást, itt, Erdély kellős közepén.

10. oldal Az elsüllyesztett falu

Mpattus>!

Emberfeletti volt, amit véghez vitt. El akarták vinni a kórházba, de kikaptam a kezükből. Azt mondtam, ez a kislány megérdemli, hogy a dobogó tetejére álljon. Az ölemben vittem föl az éremosztáshoz. Átkarolta a nyakamat, és azt súgta a fülembe, hogy sérült bokával lehet élni, de az álma nélkül nem.

PaiPai>!

Hölgyeim és Uraim! Minden ellen védekezhetnek, mindenre találhatnak megoldást. Meg lehet tanulni az éjszakai vezetést. Azt is, hogy milyen módon lehet fertőzött vízből egészségeset csinálni. Egyetlen dolog van csupán, amely ellen képtelenség védekezni: Csernobil.

212. oldal, Csernobil II.

Tanker_25>!

Jelszavak harsogják, hogy Európa közel van hozzánk. Ez igaz. De a keleti fele éppúgy, mint a nyugati!…

51. oldal, Lepratelep

Tanker_25>!

Megbocsátó és hűséges, mint egy … mint egy gyerek.

165. oldal, Kutyanő


Hasonló könyvek címkék alapján

Turcsán Anna: Az üvegfalon túlról… – AIDS, HIV
Edith Eva Eger: A döntés
Anne L. Green: Csábító vallomások
Böszörményi Gyula: Kucó és más életszilánkok
Szaszkó Gabriella: Engedj el
Sienna Cole: Elmejáték
Sándor Erzsi: Anyavalya
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Edith Eva Eger: Az ajándék
Szécsi Magda: Szia, Frici!