Tizenkét ​pokoli történet 124 csillagozás

Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Nem nehéz megjósolni, hogy Vujity Tvrtko és Nógrádi Gergely könyve az év egyik legsikeresebb bestsellere lesz. A tizenkét fejezet a tv2 Pulitzer-emlékdíjas riporterének kalandozásait mutatja be sajátos szemszögből. Az olvasó ellátogathat többek között a még mindig sugárzó Csernobilba, az isten háta mögötti Tatárföldre, a romániai lepratelepre és a háborús Szerbiába. Pokoli utak, de aki kezébe veszi a könyvet, a borzongáson kívül talán könnyezni és nevetni is fog. A kötetben megtalálható mindaz, ami a riportokból kimaradt…

>!
Alexandra, Pécs, 2014
272 oldal · ISBN: 9633574539
>!
Megafilm, 2003
260 oldal · ISBN: 9630046636
>!
Megafilm, 2001
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639306096

1 további kiadás


Kedvencelte 8

Most olvassa 6

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Sisyll
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Kicsit szégyellem magam, mert bár Tvrtko munkásságának nagy tisztelője vagyok (mindig figyelemmel követtem riportjait, voltam az előadásain) a könyveit nem olvastam. Gyűjteni elkezdtem őket, de valamiért egészen mostanáig egyetlen egy kötetét sem vettem kézbe komolyabb szándékkal. Talán a személyes élmények miatt, mert úgy éreztem, már minden történetet ismerek. Persze ez nem igaz. A Tizenkét pokoli történet bebizonyította.

Eleinte beosztottam a történeteket. Az első két sztori indokolta is, hiszen kellően meghökkentőek voltak, s úgy döntöttem, elég aprajával olvasni, s feldolgozni mindent. Aztán persze csaltam, mert volt olyan nap, hogy nem tudtam folytatni a könyvet, de volt olyan nap is, amikor egy történetnek szenteltem a napot. Ez konkrétan Pörböly tragédiája volt. Attól az esettől rendesen bezsongott a fejem, összeomlott a lelkem. Közben a kolleginám is belelesett a könyvbe, s teljesen lázas lett ő is az olvasásától. Úgyhogy már ketten szorongattuk a kötet szabad perceinkben.
Érdekes, meghökkentő, megható eseteket osztott meg velünk kedvenc újságíróm. Időnként találtam olyan mondatokat, melyek nekem kicsit erősen giccsesek és túlzóak voltak. Persze tudom, hogy csak a hatáskeltés érdekében lettek odaírva, én mégis csak ingattam a fejem.
Ettől eltekintve, nehéz szívvel fejeztem be a kötetet. Még akkor is, ha inkább nyomasztó, mint vidám történetekről olvastam. Pont ezért szeretem Tvrtkot. Nyilván ő is szívesebben számol be vidám dolgokról, de az élet nem csupa móka és kacagás. Sok mindenről nem tudunk, s nem beszélünk. Pedig kellene. Oly sok történetet nem ismerünk még…

>!
szeptember99
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Tvrtko többi kötete kevesebb történetet tartalmaz, így van lehetőség arra, hogy részletesebben kidolgozza azokat, vagy több személyes részt beleírjon. Tartalmasabbnak érzem, mikor arról bepillantást nyerhetek az utak megszervezésébe, az indulás előtti félelmekbe, nehézségekbe. A kötetben a következő történetek szerepelnek.
1. Az elsüllyesztett falu
Ez egy nagyon szomorú történet, csakúgy, mint Szelemenc, a kettévágott falu. A felsőbb vezetők döntése a lakosok életét tönkretette, mégsem állt ki mellettük senki. Nagyon felemás érzéseim vannak, mikor azt látom, hogy attól függően, hol élnek az emberek, valakit megvéd a törvény, az igazság, valakit meg nem, és senkit sem érdekel, hogy elárasztják a teljes falut.

2. Lepratelep
Nagyon szomorú, hogy ez a betegség még felüti a fejét nemcsak Etiópiában, de Európában is. Remélni tudom, hogy a kötet kiadása óta eltelt években már javult a helyzet, és a telepet is felszámolták a betegek híján.

3. 3.You can do it! – Meg tudod csinálni!
A történet kevésbé fogott meg a többihez képest, de motiváló volt olvasni Károlyi Béla tenniakarásáról, kitartásáról, a rezsimmel szemben való harcáról.

4. Megveretésem története
Vajdaságiként nagyon érdekes volt a történetet olvasni, hiszen nekem is vannak emlékeim a bombázásról,a káoszról, arról, hogy minden fiatalt behívtak katonának. Trvtko Szabadkáról, Adáról és Temerinről küldte a riportokat a TV2-nek – és sajnos a határon emiatt meg is fenyítették.

5. Az ilocskai Rambo
Ez pontosan azt igazolja, hogy mindig az szívja meg, aki segíteni akar. A munkanélküli férfi aknákat szed fel, ám ezt mégis fegyvercsempészésként 'értelmezték'.

6. „leviszem az embereket a halálba”
A katasztrófaturizmus hihetetlen egy dolog, a szervezők és a turisták szemszögéből is.

7. Pörböly
Nagyon szomorú a legmegrendítőbb magyar vasúti tragédia. Sajnos van, amikor hajszál híján tragédia történik, és mindenki örül, hogy megmenekült, aztán elfelejtik az egészet, és van, amikor bekövetkezik a szerencsétlenség, amely nem zárul le a temetéssel. A családok, a baráti viszonyok tönkrementek, évekkel a gyerekek halála után sincs megbékélés.

8. Volt egyszer egy kapitány
Szomorú történet egyik csapattag elvesztéséről, és arról, miképpen lép tovább a csapat többi tagja, hiszen a következő nap is játszani kell.

9. Kutyanõ
Az ember nem is tudja elképzelni, hogy ilyen megtörténhet… ezért nem nézek thrilert, mert ahogy idősödtem, rájöttem, hogy a történetek simán megtörténhetnek a valósában is, és nem csak fikció.

10. A Mester és Rebeka
Másképpen olvastam a történetet annak fényében, hogy Trvtko megírta azt is, hogy Benedek bácsi megváltozott a siker után – kapzsi, arrogáns bácsi lett belőle. Tvrtko sem gondolta szerintem, hogy segítsége után a bácsi személyisége teljesen megváltozik, és sajnos rossz irányba.

11. Csernobil I.
Mesterien megírt történet: egyik szálon az operátor által 1986-ban írt naplóbejegyzéseket olvashatjuk, a tragédia bekövetkeztét óráról órára. A másik szál a 2000. évben játszódik, Magyarországon – a következmények idáig elértek, hiszen a Csernobilhoz kiküldött magyar sofőrök szinte mindegyike rákban halt meg. A csernobilban tett utazást mint okot orvosi papírok bizonyítják. Hihetetlen, miképpen játszadoztak emberek életével a pénzért, a hatalomért, a pozícióért.
Csernobil II.
Tvrtko maga is ellátogat Csernobilba, ekkor inkább a horrorfilmekre gondolok, hiszen ami ott van most, hihetetlen. Tvrtko ottjártakor emberek dolgoztak az erőműben, ki tudja, mekkora dózisú sugárral fertőződve nap mint nap. Az állatok elszabadultak, az utcán szaladgál mindenféle teremtmény. Hiába, a természet átveszi idővel az uralmat.

12. Egy hadifogoly hazatér
András bácsi hazatérése is nagyon érdekes – évekig volt egy idegen országban, és a sors úgy hozta, hazatérhetett Magyarországra a családjához. Ez is bizonyítja, hogy bármi megtörténhet.

4 hozzászólás
>!
lattimore
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Első könyvem Tvrtkotól! Kedvelem a stílusát. Volt néhány riport ami elégé megrázott. Maga nevében 5 csillagot érdemel! Többi könyvét is el fogom olvasni! :)

1 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

A szerzővel van egy közös szenvedélyünk (lehet több is, de egyről tudok)… volt egy közös álmunk, ami idén májusban megvalósult:) talán innen jutott eszembe, hogy böngészve a könyveket, erre essen a választásom. Nem bántam meg.

1. Az elsüllyesztett falu
Elfogult vagyok.. nagyon… és ez a történet épp úgy igaz, ahogy megírta…

( A szerzőről… hatásvadász és a tragédiákat keresi…, vagy csak simám egy másik életet mutat be. Mert azokon a helyen, amikről ír, az az élet. Azért nem szeretjük olvasni, mert szenzációhajhász, vagy mert nem szeretünk arról a valóságról olvasni?)

2.
Az első életkép után azt hittem, hogy nem less amivel megfogjon… az egyik szereplőt ismerem…

…és félek az élettől…

3. 3.You can do it! – Meg tudod csinálni!
Ezt a könyvet nekem találták ki. Ez egészen biztos.

4. Megveretésem története
Volt lehetőségem, ha csak nagyon felszínesen és távolról, de valamilyen formában mégis igazi törénetet hallani az események egy részéről. Ez kiegészítette azt.

5. Folyamatos fegyvercsempészet miatt elítéltek egy munkanélküli aknaszedõt.
Még mindig félek

( és lehet, hogy hatásvadász… , de a történetek csak annyira, amennyire a hétköznapok.)

6. „leviszem az embereket a halálba”
Ezek vagyunk mi.

7. Pörböly
Lehet, hogy a világ nem fekete vagy fehér, de igen, van amikor a dolgokat épp úgy kell bemutatni ahogy vannak. Mert nem érdemes szépíteni…

8. Volt egyszer egy kapitány
szívszorító…sírtam…nagyon és többször is közben… szinte végig… (szeretem a csapatsportokat. Nagyon…)

9. Kutyanõ
Nem hiszem el, hogy ezt a könyvet eddig nem olvastam. Ököritófülpös… mennyit láttam ezt a helyiségnévtáblát… a törénet pedig… ááááá… és a sztereotípiáimat is csak fokozta (bár ez igazán mellékszálnál is mellékszálabb része a történetnek…).

10. A Mester és Rebeka
Hihetetlen.

11. Csernobil I.
Szintén hihetetlen, csak másképp… és hátborzongató…
Csernobil II.
A legfélelmetesebb és mégis ez volt az, ami a legtávolabb állt tőlem.

12. Egy hadifogoly hazatér
Mindennek ára van. És nincs olyan, hogy nem. Talán még a legjobb, ha megválaszthatja az ember, hogy mit miért…
Nem semmi történet… „- Erre inni kell!”

>!
Murcica
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Lehet, hogy gonosz vagyok, de nem mindegyiket tartottam pokoli történetnek. Az egyik egy fiatal lányról szólt (Kerri Strug), aki beteljesíti élete 2 nagy álmát kemény munkával és az oldalán egy szigorú, de sikerre törekvő edző (Károlyi Béla) mellett. A történetet szerintem sokan ismerik, én szépnek találtam a sztorit.
Volt egy, amit nem tudtam hova tenni: Pazaurek Dezső és a Rizikó Tours. 1999. májusában a fent nevezett úr meghirdetett egy társasutazást, amely a délszláv háborúba (1991-2001) viszi a jelentkezőket, többek között Koszovóba. spoiler
Természetesen voltak olyan mély riportok, történetek is, amik elolvasása után leültem a gép elé, és komolyabban rákerestem a témára: pl. lepratelep. Párat (köztük az előbbit is) végigbőgtem, de alapjában véve nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet.

>!
Épril0414
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Tizenkét történet.
Mindegyik után becsuktam a könyvet és elgondolkoztam! Hálát adtam, hogy oda születtem, ahová és hogy azok a szüleim, akik!
Két történet érintett meg igazán: Az elsüllyesztett falu és Csernobil. Ennek a két „témának” még jobban utána fogok olvasni.

>!
Hajdu_Ildikó
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Egy kihívás kedvéért vettem le újra a könyvespolcról, de nem bántam meg.
Annak idején az első könyvem volt tőle, ez után mindet elolvastam, ez jelent valamit.
Nem egy vidám kötet, de nem is annak van szánva. Tényfeltáró, érdekes, hiteles.

>!
balage P
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

nekem tetszett, sok elgondolkoztató dolgot lehet olvasni

>!
Megafilm, 2001
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639306096
>!
kratas P
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Jó volt, csak a történetek háromnegyede benne van más könyvben is (vagyis már olvastam). Értem én, hogy bevétel, de ezek szerint lényegében van kb. 3-4 könyvre való sztori, aztán azokat kevergetjük, hogy a kiadható könyvek száma meg legyen 6-8 :)

>!
papeerzsepi
Vujity Tvrtko – Nógrádi Gergely: Tizenkét pokoli történet

Megdöbbentő volt ezeket a történeteket olvasni. Hol az örömtől könnyeztem, hol elborzadva meredtem a sorokra és nem akartam hinni a szememnek…


Népszerű idézetek

>!
Bi_bi_bi

– Higgye el, jót akarok maguknak. Csak csinálják, amit mondtam. Ez nem Pest. Itt egy életen át szokás utálni.

121. oldal

>!
Bi_bi_bi

Kis bûntudatot érzek, de ez majd minden oknyomozó riportom esetében így van. Azt hiszem, ez természetes, ha valakinek az a foglalkozása, hogy még be sem hegedt sebekhez nyúlkál. Talán némi feloldozást jelent, hogy mások számára tanulság lehet, ami itt fájdalom.

146. oldal

>!
Bi_bi_bi

Juci volt a csapatkapitány. Õ irányított a pályán. Nem született zseninek, de nagyon jó játékos volt, és a zsenialitást egyébként pótolhatja a szív, az akarat.

161. oldal

>!
Tanker_25

Az ember időnként megpróbálja a természetet elpusztítani, de úgy látszik, végleg és egészen nem tudja megölni soha.

227. oldal, Csernobil

>!
cs98

Nem olyan rég száznyolckét ház állt ebben a völgyben , s öt felekezet ötszázhúsz híve példátlan harmoniában segítette, szerette egymást, itt, Erdély kellős közepén.

10. oldal Az elsüllyesztett falu

>!
Mpattus P

Emberfeletti volt, amit véghez vitt. El akarták vinni a kórházba, de kikaptam a kezükből. Azt mondtam, ez a kislány megérdemli, hogy a dobogó tetejére álljon. Az ölemben vittem föl az éremosztáshoz. Átkarolta a nyakamat, és azt súgta a fülembe, hogy sérült bokával lehet élni, de az álma nélkül nem.

>!
Harmonya

Hölgyeim és Uraim! Minden ellen védekezhetnek, mindenre találhatnak megoldást. Meg lehet tanulni az éjszakai vezetést. Azt is, hogy milyen módon lehet fertőzött vízből egészségeset csinálni. Egyetlen dolog van csupán, amely ellen képtelenség védekezni: Csernobil.

212. oldal, Csernobil II.

>!
Tanker_25

Jelszavak harsogják, hogy Európa közel van hozzánk. Ez igaz. De a keleti fele éppúgy, mint a nyugati!…

51. oldal, Lepratelep

>!
Tanker_25

Megbocsátó és hűséges, mint egy … mint egy gyerek.

165. oldal, Kutyanő


Hasonló könyvek címkék alapján

Oravecz Imre: Ondrok gödre
Tar Sándor: A mi utcánk
Bleeding Bride: Fekete fivérek
Tóth Krisztina: Akvárium
Tóth Krisztina: Pixel
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Szabó Magda: Alvók futása
Szil Ágnes: Tangram
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Egressy Zoltán: Százezer eperfa