A ​majomkirály története 7 csillagozás

Vu Cseng-en – Tokaji Zsolt: A majomkirály története

A ​kínai kultúrkör egyik legismertebb és legnépszerűbb figurája vitathatatlanul Szun Vu-kung a majomkirály. Ez a fékezhetetlen természetű és nagyravágyó majom kőtojásból pattant elő, majd miután a majmok királyává lett elsajátította a halhatatlanság művészetét és megannyi varázslatos képességre tett szert. Harcba indult a mennyek palotája ellen, hogy elfoglalja a Jáde Császár trónját. E lenyűgöző mesében sorra elevenednek meg a kínai népi és vallásos mitológia legjelentősebb alakjai.

A majomkirály történetét Ázsia-szerte számos műfajban, időről-időre feldolgozták. Magyarországon a gyerekek számára mégis szinte ismeretlen. Igaz, kevesen tudják, hogy a nem oly régen vetített, hihetetlenül népszerű japán rajzfilmsorozat, a Dragon Ball főszereplője, Son Goku neve nem más, mint a kínai Szun Vu-kung japán olvasata.

Vu Cseng-en 16. században íródott száz fejezetből álló regénye magyarul már régóta olvasható Csongor Barnabás szakértő és kiváló tolmácsolásában, melyben a… (tovább)

A Nyugati utazás, avagy a majomkirály története rövidített, átdolgozott kiadása.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Quattrocento, Budapest, 2013
174 oldal · ISBN: 9786155262005 · Fordította: Tokaji Zsolt

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Gabye>!
Vu Cseng-en – Tokaji Zsolt: A majomkirály története

Nem ismerem az eredeti történetet, bár tervben van. Ez viszont jó volt ízelítőnek. Érthetően, fogyasztahtóan kapjuk meg a majomkirály történetének első részét. Aki szép lassan válik pökhendi, követelőző ficsúrrá. Kicsit idegesítő is lesz, ami miatt viszont mégsem lehet teljesen negatív szereplőként tekinteni rá, hogy mindig visszatér népéhez, igyekszik őket megvédeni, és juttatni nekik azokból amiket magának megszerzett. A bájos illusztrációk jól kiegészítik a történetet.

Olympia_Chavez P>!
Vu Cseng-en – Tokaji Zsolt: A majomkirály története

Vu-Cseng-en XIV. századi kínai író, száz fejezetes regényének, a Nyugati utazásnak átdolgozott, első hét fejezetét elmesélő történetét olvashatjuk ebben a kötetben. Az egyszerűsített, gyermekek számára befogadhatóvá tett kínai elbeszélés a majomkirályról, igazán szórakoztató és mulatságos mesekönyvvé sikeredett.

A pimasz, nagyravágyó, és egyre nagyobb hatalommal bíró majomkirály, Szun Vu-kung kalandjairól olvashatunk, huszonhét rövid kis fejezeten keresztül, bájos kis illusztrációkkal tarkítva. A kezdetben még ártatlan és tanulni vágyó, alázatos, de bátor majomkirály, egyre nagyobb feladatok elé állítja saját magát, egyre telhetetlenebbé és pimaszabbá válik a történet és az évek előrehaladtával. Azonban népét sohasem hagyja cserben. A halál könyveiből is töröltette a saját neve mellet, a majmok egész nemzetségéét, felfegyverezte népét, mint jó uralkodó, gondjukat viselte és megvédte őket, majd később pedig a mennyek palotájának halhatatlan borából is lopott nekik.

A kínai népi, és vallásos mitológia alakjai, elnevezései ugyan szokatlanok lehetnek egy gyermek olvasó számára, de ezt Tokaji Zsolt olyan jól kiegészíti a sok esetben hétköznapi szófordulatokkal, körülírásokkal, hogy élvezhető és szórakoztató mesekönyvvé válik a történet.

Nana92>!
Vu Cseng-en – Tokaji Zsolt: A majomkirály története

Az eredeti művet nem ismerem, itt egy egyszerűsített, emészthető formában kapjuk meg a történetet. Érdekes olvasni, hogy a hatalom hogy bódítja el a majomkirály elméjét és egyre többet és többet akar. Az illusztrációk nagyon aranyosak benne, főleg a majomkirály és a majom serege. Nem tudom az eredeti történetet fogom e valaha olvasni, és azt sem, hogy annak a nyelvezete és a stílusa mennyire érthető vagy az esetleg nehezebb olvasmány.


Népszerű idézetek

Amethyst >!

Nos, az már egy másik mese, mert bizony itt ér most véget a majomkirály legendája, és kezdődik a nyugati utazás története.

175. oldal

Amethyst >!

Látta Szun Vu-Kung ellenfele gonosz álnokságát, s menten varázslatot tett, kirántotta egy marék szőrszálát, a szájába kapta, fogaival elmorzsolta, aztán kiköpte a levegőbe, nagyot kiáltva:
– Változz át! – s lám, a marék szőrszál két- vagy háromszáz kismajommá változott, amelyek azonmód körbefogták a démonkirályt.

52. oldal

Amethyst >!

Volt ott mennyei paripa vagy ezer, mind pompás mén, melyek a széllel nyerítnek, villámsebesek, csudás szépek, ködöt tapodnak, felhőbe hágnak csodaerejük világon áthat.

87. oldal

Amethyst >!

– Maradjatok! Maradjatok! Maradjatok! – merthogy ez volt a helybeszegzés bűvölése.

117. oldal

Amethyst >!

Valamikor réges-régen – már amennyire hatszáz emberöltő réginek számít – , na meg persze messzi-messzi – már amennyire túl a tengereken, túl az óceánokon bármi messze lehet – , volt egy ország.

(első mondat)

Amethyst >!

„Szun Vu-kung, az ég nemzette, kőtojásból született majom, életének tartama háromszáznegyvenkét esztendő, jó véget érend”
– Mi az, hogy jó véget érend? – rikácsolta a majomkirály. – Mi abban a jó, ha elpatkolok?

77. oldal

Amethyst >!

Már ekkor látni lehetett rajta, hogy ez egy csodás teremtmény, mert hát nem minden nap fordul elő, hogy egy szikla szülte kőtojásból majom bújjon elő.

6. oldal

Amethyst >!

– Most ugyan még vigadunk – szipogta a majomkirály. – de egy icipicit bizony elszomorít, hogy mi lesz majd azután?

16. oldal

Amethyst >!

– Mert ha megtudom – emelte fel a hangját –, hogy akár egy fél szót is ejtesz erről, hát kivetkeztetlek ebből a majombundából, a csontodat miszlikbe töröm, gonosz lelked a kilencedik pokol fenekére vetem, s onnét aztán tízezer év után se kerülsz elő!

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár
Brátán Erzsébet: Krumpli Város titka
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Dóka Péter: Hősök leszünk!
Mary Pope Osborne: Karácsony Camelotban
Daisy Meadows: Bibi, a nap hőse
Alexa Pearl: A nagy titok
Végh György: Pacsaji csalafinta kalandjai
Scheer Katalin: Nefelé
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b