Vörös ​Eirík története 12 csillagozás

Vörös Eirík története

Az eddig még meg nem jelent különleges könyv óizlandi szövegeken – három 13. századi sagán és egy szintén 13. századi elbeszélésen – alapul, és először ad első kézből való tudósítást Észak-Amerika vikingek által történt „felfedezéséről” és Grönland benépesüléséről. Az izlandi az egyik legkorábbi nyugat-európai nemzeti kultúra a jól formált, realista történetekben, történetírói művekben gazdag 12-14. századi írásbeliség jóvoltából. Az apró részletekbe menő írások nemcsak bizonyítják, hanem eleven ábrázolásokkal demonstrálják is, hogy a Grönlandra kitelepült izlandiak a 990-es évek végétől kezdve – vagyis 1000 évvel ezelőtt! – több ízben is jártak a kelet-amerikai partokon, sőt olykor hosszú évekre meg is telepedtek ott.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Északi források – Fontes Boreales Corvina

>!
Corvina, Budapest, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631364996 · Fordította: Bernáth István

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Leif · Vörös Erik (Erik Torvaldsson)

Helyszínek népszerűség szerint

Grönland · fjord


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Vörös Eirík története

Ez a kötet is lenyűgöző: egyrészt az óizlandi források, másrészt a hatalmas tudású Bernáth István tanulmánya miatt. A források a kalandvágyó vikingek hajóútjait örökítik meg, akik több alkalommal is eljutnak Vinlandiába, vagyis az amerikai kontinensre. Közben megismerjük harcaikat a csenevészekkel, a mindennapi életüket, melyben például egy járványnak is volt szerepe, valamint a különleges Grönland történelmét. A három nagy kalandvágyó: Vörös Eirik, Szerencsés Leif és Nagylegény hajóútjai tele voltak meglepetéssel, izgalommal. Természetesen a harcok sem hiányoztak…

Hoacin>!
Vörös Eirík története

Tárgyilagos stílusú vikingjeink útra kelnek, majd megtelepednek Grönlandon, ahol pedig még a bolha sem él meg. Sőt, járvány sincs, mert itt a pestist terjesztő fekete hajópatkány is elpusztul. Persze vikingjeink is hullanak, de ez már csak ilyen északi-módi, hogy az erőszakot erőszakkal toroljuk meg, és ezáltal végtelen ciklusba kerülünk. Még egy szépen faragott ágykeret is okozhat galibát! A kereszténység elterjedésével a légkör semmivel sem felebarátibb, a püspökök sem tűnnek kevésbé kegyetlennek a korábbi pogányoknál. Sőt, mint a könyv rámutat, teljesen más hangulatú a Grönlandot és Vínlandot felfedező nemzedék sagájának friss, lendületes stílusa, mint a már megtelepedett társaság álnokságai a jóval komorabb püspökös történetben.
Rendhagyó módon most rengeteg magyarázat tarkítja a sagákat, pl.: lakóház alaprajz, térképek, korabeli életmód, éghajlati viszonyok, találgatás Vínland helyét illetően, hozzáférhető élelemforrás és püspöklista. Ez eleinte fura volt, de később megszerettem ezt a közbeékelt sok plusz infót, mintha Eirík-fia Thorstein, vagy Thorbrand-fia Snorri egy pillanatra félbehagyná az akciót, hogy kiszóljon a sztoriból, és szemléletesen körbemutogassa otthonának berendezését, a Vínlandi tájat, az eszkimókat, vagy a hajókat tönkretevő, veszedelmes fúrókagylót.
Ha már neveknél tartunk, muszáj idetűznöm egy csokorral a számomra toplistásakból: Piszkos Eyjólf, Üvöltő Thórđ, Lármás Eystein, Lófejű Thórđ, Zordszavú Harald, és Mezítlábas Magnús. :D
A korábbi kötetekhez hasonlóan lebilincselő, és különleges könyv ez. A cselekmény talán még kalandosabb, legalábbis ami Grönland meg Amerika felfedezését illeti. A püspökösködések már jóval kevésbé ragadtak meg, de nem tudok eltekinteni a ténytől, hogy mennyire régi történetek ezek, és hogy milyen szenzációs, hogy magyarul olvashatom őket. Épp ezért nem tudok rá 5 csillagnál kevesebbet adni, mert bőven megérdemli. De azért a Brennu-Njáls saga magasan viszi a pálmát. Vagy a jegesmedvét. (Jegesmedvét ajándékozni nyerő dolog! A medve véleménye nem ismert.)
spoiler

"- Leif nekem engedte át a kunyhótokat – mondta Freydís –, nem nektek.
Amire Helgi ezt mondta:
– Gonoszságban nem tudunk veled vetekedni."

Ivenn P>!
Vörös Eirík története

Grönland több mint nyolcvan százalékát állandó hó- és jégréteg borítja, ennek ellenére Vörös Eirík a X. században felfedezte azt a vékony, élettel és reménnyel kecsegtető kicsinyke részét, amely mégis több száz izlandi sorstársának adott aztán új otthont és életcélt – közel négyszáz évig. Ennek a Jötünheim fagyos és zord tájához hasonlító földrésznek miért lett mégis Grönland, avagy Zöldföld a neve? Mert Eirík szerint, ha szépen hangzik egy föld neve, akkor szíves-örömest népesítik majd be azt az emberek. És végső soron igaza is lett. spoiler Grönland meghódításával azonban nem csak egy fagyosan szép új világ, de egy másik is feltárult az izlandiak szeme előtt: a szívós vikingek az Atlanti-óceán vizein sodródva eljutottak végül Vínlandra (Észak-Amerikába) is, amelynek mesés, titokzatos földjei aztán folyamatos csábítást jelentettek a felfedező északiak számára.

Ez a kötet egy igazi kis ékkő Bernáth István életművében és valószínűleg az egyik legszámottevőbb magyar forrásanyag, amely képes átfogó képet adni a X-XIV. századi Grönlandról, egyúttal pedig értelmezni az Észak-Amerika felfedezése körüli színes és olykor ellentmondásos elbeszéléseket. Már csak azért is különleges és fantasztikus ez a kötet, mert a feldolgozott sagákat rendhagyó módon magyarázó, értelmező kommentárokkal szakítja meg Bernáth – amely nemhogy elvesz a történetek élvezhetőségéből, hanem éppen izgalmasabbá és érthetőbbé teszi azokat a laikus olvasó számára.
Így a kötet nem csupán az óizlandi sagák nagy igénnyel elkészített fordítására szorítkozik (amely önmagában is nagy érdem lenne!), de olyan tudásanyagot tár fel, amely méltán megállná a helyét a mai történelemkönyvekben is. Bernáth István lelkes, szenvedélyes hangnemétől pedig én is úgy éreztem magam olvasás közben, mint egy rég letűnt világ elhivatott kutatója, aki egyre csak többet és többet akart megtudni erről a jégbe zárt világról és nagy álmokkal teli viking hőseiről.

Nálam abszolút kedvencé vált, és egyúttal sikeresen meggyőzött arról is, hogy az Északi források minden kötetének a polcomon lesz a helye! Továbbra is köszönöm a Corvina kiadónak, hogy megjelenteti ezeket az értékes alkotásokat, alig várom, hogy a többi részt is olvashassam! spoiler

Olympia_Chavez P>!
Vörös Eirík története

Ha jól számolom, ez most már a Fontes Boreales sorozat negyedik kötete, ami megjelent a Corvina gondozásában. spoiler Ebben a könyvben, Vörös Eirík történetével ismerkedhetünk meg, aki elsőként telepedett meg Grönlandon, miután a viking lakosság Izland szigetét is kinőtte, spoiler. Majd egy jó marketingfogással, további családokat bírt rá a költözésre, amihez még nagyobb motivációt adott a pioníroknak a terjeszkedő norvég központosítás nyomása. Így aztán néhány száz évre viking civilizáció vetette meg a lábát a „Zöld szigeten”, s leszármazottaik révén, többször átkalandoztak egy újabb, nagyobb kontinensre, Észak-Amerikába is.
Ezeket a történeteket a Vínland-sagák fogják össze, melyeket Bernáth István precízen, áttekinthetően és élvezetesen fűzött egybe, és látott el magyarázatokkal. Hatalmas tudást hordozó, kultúrtörténeti, filológiai, földrajzi és történelmi magyarázatok széles skáláját tárja elénk, az egyes történetrészek között, melyek önmagukban is élvezetesek.

A könyv, felépítését tekintve, ezzel az összeillesztett, és jegyzetekkel bőségesen ellátott történettel indít, amibe tökéletes érzékkel, még egy korabeli elbeszélést is illeszt (Auðun és a jegesmedvebocs története). Majd ezt követően olvashatjuk külön-külön újra, a két eredeti szöveget, melyek 50-60 év különbséggel íródtak, és a saga irodalomra jellemzően a fel- és lemenők újabb és újabb kalandjairól is szólnak.
Szerkezetében tehát eltér a sorozat korábbi darabjaitól ez a könyv, de minőségében és az olvasó számára tartogatott élmények tekintetében, tökéletesen illeszkedik a sorba, melynek révén első kézből ismerhetjük meg ezt a népszerű, ám többnyire csak felületesen ismert történtet.

Smici P>!
Vörös Eirík története

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar könyvkiadás egyik – ha nem a legnagyobb – gyöngyszeme a Fontes Boreales sorozat. A Völsungok sagájához már volt szerencsém, most kezembe vettem Vörös Eirík történetét.

A kötet vázát A grönlandiak története és a Vörös Eirík története című sagák adják. Ezek mellett találkozhatunk olyan történetekkel, melyek magyar fordításban most olvashatóak először.
Vörös Eirík apja, Norvégiából száműzve Izlandra kerül, de Eírik később onnan is távozni kényszerül nyughatatlan természete miatt. Hajóútja során Grönlandra vetődik, majd egy ügyes „cselnek” köszönhetően, melyet elhíresztelt a szigetről, miszerint ez egy „zöld” sziget, többen is követték példáját. Grönland, már amennyire lehet így nevezni, benépesült, és innen vikingjeink kirajzottak nyugat fele is, és akaratlanul bár, de felfedezték Vínlandot, vagyis Amerikát.

A könyvben szereplő történeteket a fordító, Bernáth István remek jegyzetekkel toldotta meg, hogy a sok név és történés, valamint fogalmak közt kiismerjük magunkat.
Izland-rajongásomtól függetlenül is az a véleményem, hogy az emberiség történetének egyik legszebb korrajzát tarthatja kezében az, aki ezt a könyvecskét magához veszi és elolvassa. Páratlan kincs, nagy szerencsénkre fennmaradt, és magyarul is megjelenhetett.

Egyáltalán nem olyan könnyű olvasni, mint hinnénk. Sokszor kétszer is át kell futni egy-egy bekezdésen, hogy megértsük, kinek a fia kinek a lányával akart megházasodni, mikor, hogyan kerültek Grönlandra stb. Ezek mellett pedig a lábjegyzetek: meg kell állni a szövegben, elolvasni a lábjegyzetet és újragondolni az adott bekezdést, hogy minden összeálljon. Ez azonban ne vegye el a kedvünket ennek a csodavilágnak a felfedezésétől. A messzi észak egy természeti csoda. Lakóinak története pedig egy antropológiai gyöngyszem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jagika P>!

De Eirík megmagyarázta, hogy minél szebben hangzik egy föld neve, annál többen kívánkoznak majd odatelepedni, és mindenkit biztatott, kövessék példáját.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grönland · Vörös Erik (Erik Torvaldsson)
Hoacin>!

Vörös Eirík nagysokára sem szándékozott elhagyni régi hitét, viszont felesége, Tjóđhild nyomban áttért az új hitre, sőt, bár nem éppen a házuk mellé, építtetett egy kis templomot is, melyet Tjóđhild templomának neveztek el. Az asszony idejárt imádkozni, mindazokkal együtt, akik megkeresztelkedtek. És mióta keresztény lett, nem óhajtott tovább házaséletet élni Eiríkkel, amivel férjének nagy bosszúságot okozott.

Jagika P>!

Leif aztán tengerre szállt, és abban a hiszemben, hogy egyenesen Grönland felé tart, mégis olyan partokat pillantott meg, amilyenekről még sohasem hallott. Maguktól termő búzatáblákat látott, és szőlőket.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grönland · Leif
Jagika P>!

Az atmoszférikus jégkristályok okozta fénytörés(ek) folytán a valódi nap mellett, koncentrikus körben még két másik nap is látszódhat, olykor három, ritkábban négy is, néha órákon át.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénytörés · Nap
Olympia_Chavez P>!

Volt köztük a hajón egy Steinthór nevű férfi is, aki ekkor így szólt:
– Éjszaka álmot láttam Sigurð, el is mondom, mit… Hajóztunk itt befelé ebben a hosszú fjordban, majd egyszerre egy nagy szakadék mélyén találtam magam, és kezdtem kiáltozni segítségért.
Sigurð azt mondta, hogy ez az álom nem sok jót ígér…
– … de ha már ilyen feneketlen mélységbe zuhantál, és nincs a közeledben senki ember, akkor minek ordítoztál?

141. oldal, 27. Az első grönlandi püspök története - A norvég kereskedők hajója megkerül

Kapcsolódó szócikkek: álom · fjord · viking
Jagika P>!

Grönland (mint földrajzi fogalom) nevét az írásbeliség világában elsőként IX. Leó pápa említi 1053. január 6-án, Adalbert hamburg-brémai érsekhez írt levelében, és mindjárt hozzáérti a Grönlandon lakó katolikusokat is.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: IX. Leó pápa
Olympia_Chavez P>!

Ezekben az évtizedekben, a királyi adóterhek mellett, igen megszigorodott az egyházi tizedszedés is, különösen a második lyoni zsinat (1274) után, amikor hat évre külön keresztes tizedet is kiróttak.
Az egyházi tized négyfelé oszlott: volt püspöki, papi, templomi és ún. szegénytized. És mert az egyházi birtokok után nem szedtek tizedet, sokak számára jelentős személyes bevételi források nyíltak meg. Ha egy nagygazda például az egyháznak ajándékozta birtokát, és csak a birtokhasználatot tartotta meg, nem fizetett tizedet, ha pedig templom is állt azon a birtokon, már a nagygazda kapta meg az arra elvben kirótt tized értékét; és ha eltartottja is volt, akkor két tizednyi jövedelmet kapott, és ha még pap is élt a templom mellett, akkor három tizednyit. – A tizeden kívül még gyertyaadót is szedtek a papok, a templomba pedig belépőjegyet kellett venni.

158-159. oldal, 28. A későbbi grönlandi püspökökről

Kapcsolódó szócikkek: belépőjegy
Olympia_Chavez P>!

– Mozdulni se bírok – mondta erre Grímhild. – Itt áll kint az ajtó előtt a halottak hosszú sora, ott van köztük Thorstein is, a férjed, de magamat is ott látom. Micsoda szörnyűség! Garðar kezében korbács, azzal veri a halottakat!
Majd ahogy a látomása véget ért, így folytatta:
– Most már mehetünk befelé, Guðríð. Már nem látom őket.
A két asszony visszament a házba. De mielőtt még megvirradt volna, Grímhild meghalt.
Ugyanazon a kora hajnalon a település férfijai halászni indultak, amikor pedig a nap fölkelt, Fekete Thorstein lement a partra, megnézni, mit fogtak. Ekkor azonban üzenet jött Eirík-fia Thorsteintől, hogy igyekezzen hazafelé, nem érzi magát biztonságban, a halott gazdasszony ugyanis fel akar tápászkodni, és be akar bújni hozzá az ágyba. Majd amikor Fekete Thorstein belépett a szobába, így folytatta:
– Furcsán viselkedik a mi gazdasszonyunk. Elődugja a könyökét, rázogatja a lábfejét, és odadörgöli a cipőjét az ágy széléhez.
Az asszony akkorra már az ágy szélén feküdt, a férje odalépett hozzá, és egy ácsszekercével a mellébe vágott. Majd kiment a szobából, és hozzálátott széttördelni minden fából való dolgot a házban, a koporsóhoz.

66-67. oldal, 13. Kolerajárvány a Nyugati településen

Kapcsolódó szócikkek: Grönland · hallucináció · kolera · viking

Hasonló könyvek címkék alapján

Edda
Endridi Skalli: Amit Ódin súgott
Kopasz Grím-fia Egill / A fölperzselt tanya
Trollok alkonya
Vikingfiak I-II.
Bergsveinn Birgisson: A fekete viking
Snorri Kristjansson: A végzet kardjai
Sioned Davies (szerk.): Mabinogion
Edda-dalok
Jackie French: Hekja