A ​kristálycsillag 17 csillagozás

Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Leia hercegnő gyermekeit elrabolták. A hercegnő Csubakka és Artu-Detu társaságában követi a rablók nyomait egy sérült hajóhoz, ám a gyermekek már nincsenek a fedélzeten. Itt azonban tudomást szereznek arról, hogy egy nagy hatalmú császári tiszt fondorlatos tervvel készül visszaállítani a Birodalmat. Időközben Han Solo és Luke Skywalker nem léphet kapcsolatba Leiával egy közeli csillag pusztulása miatt, mely zavart okoz az Erőben. A Crseih bolygóra tartanak, hogy utánajárjanak egy elveszett Jedi-csoportról szóló jelentésnek. Ehelyett egy Waru nevezetű karizmatikus idegenre bukkannak, aki csodás gyógyító hatalmával vonz magához fanatikus követőket. Miközben Leia rendületlenül keresi elrabolt gyermekeit, Luke és Han egyre közelebb kerülnek Waru baljóslatú kultuszának titkaihoz. Együtt veszik fel a küzdelmet a végzetes krízis ellen, amelyen az Új Köztársaság túlélése… és maga az univerzum léte múlik!

Eredeti mű: Vonda N. McIntyre: The Crystal Star

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Aquila, Debrecen, 1999
430 oldal · ISBN: 9636790574 · Fordította: Jeles Attila

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jaina Solo


Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Másik dimenzióból jött, erő-szívó lények? Szeretem azt hinni, hogy nyitott vagyok, de azért ez… :D

>!
Hippoforaccus P
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

A történet nem valami izgalmas, viszont a karakterek jól el vannak találva. Luke olyan mint egy nagy gyerek, C3PO folyton aggodalmaskodik, R2D2 állandóan elcsámborog, az ikrek találékonyak, Hant egy kicsit oyan semmilyennek találtam és Leia… Ő is hozza a formáját. Egy olyan bolygóra vinni a 3 csimotát ahol az emberrablás olyan népi hagyomány mint itt a berúgás? Hát igen… Leia. Szóval nem valami nagy durranás az egész, de nem is kifejezetten rossz.

4 hozzászólás
>!
Ebe_Endocott
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Hát… Kezdjük a pozitívumokkal: voltak benne nagyon jó, érdekes, újító ötletek, fura szerzetek, változatos helyszínek. Alapvetően a sztori is tetszett, és az, ahogy elkezdi bevezetni a Solo gyerkőcök személyiségét, ami rengeteg későbbi szerzőnek szolgáltat alapot, és végig tiszteletben is tartják. Ezeken felül lenyűgöző volt a felvázolt csillagászati konstelláció, a hangzatos szakkifejezések és az ezáltal elénk tárt látvány. Nade…
Kezdjük azzal, h egy könyv alapján nem tudom megítélni, mekkora felelősség terheli a fordítót (szvsz jelentős) de van néhány kivetnivalóm a szövegezést illetően. Nagyon sokszor használt névelőt a nevek előtt, ami engem zavart. És az egész könyvre rányomta a bélyegét egyfajta egysíkú, monoton, azt ne mondjam, unalmas mondatszerkesztés, hadd érzékeltessem ezt egy idézettel: https://moly.hu/idezetek/974945
Amiről viszont a fordító biztosan nem tehet, az pl. Luke személyisége, oké valamennyire meg lett magyarázva a végén, attól még baromi idegesítő volt. Thripio örökös vacsora és törlesztési mániája is túlzásba lett vive. A másik a záró jelenet Waruval… na ott aztán forgatgattam a szemem jobbra, balra, felfelé meg mindenfelé. Illetve oké, hogy kisgyerekeknek nagy megrázkódtatás egy efféle kaland, de most komolyan, a szereplők többet bőgtek, mint szegény Nyilas Misi. Star Warstól nem ezt várnám

1 hozzászólás
>!
Trillian26
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Érdekes könyv volt. Több szálon játszódott a történet, amelyekből egyet a gyerekek kaptak. Itt Jaina szemszögéből ismerhettük meg a velük történteket, jó volt végre az ő gondolatait is olvasni, de jobb lett volna, ha esetleg Jacen is kap egy saját szálat. A Leiával és Hannal történetekkel nagyrészt azért meg voltam elégedve (bár ki viszi az emberrablásokról híres bolygóra a gyerekeit), viszont Waru számomra kissé furcsa volt. Luke pedig kissé karakteridegen volt, elég furcsán viselkedett spoiler. Tigris viszont tetszett. Összességében nem rossz a történet, de nem volt az igazi.

>!
PAVideoStudio P
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Hangulata nincs, nem vmi izgalmas, a főgonosz nem jó ellenfél, Jaináék szála ér vmit egyedül.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/QKHizW9O6N8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Turbo1988
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Jó történet volt. Legalábbis az Alkonybolygóhoz képest mindenképp.
Voltak vele kisebb problémák, de számos helyen jó volt.

Persze manapság az ilyen hosszú SW könyveket három részre vágják. Ezt is három részre lehet bontani. Persze csak miután valaki elolvasta. :)
A Menedéknek megnéztem volna a látványvilágát. Kár, hogy nem készült róla kép, ahogy a
De hogy őszinte legyek ez a könyv csak az Alkonybolygóhoz képest volt nagy szám!
Amikor a gyereket elrabolták Jaina szemén keresztül láttuk a történteket. Jacennel meg mi volt? Alkalmazkodott? Vagy felébredt benne a gyűlölet, azaz a proto-Caedus? Vagy ő is barátokat szerzett és a szökésen gondolkodott?
Ami viszont Hethrirt illeti nem voltam megelégedve az Akadémiájával. Előszöris pofára osztályozott. Túl fiatalon adta el a gyerekeket, amikor még az anyjuk után sírtak. Előbb meg kellett volna edződniük. Na és a Proktorok… Túl gyenge teljesítmény ez egy olyan személytől, aki az Inkvizítorok között is Valaki volt, és nem csak egy egyszerű gyalog.
Proktorok nagyon szánalmasra sikerültek. Előszöris miért kék volt az egyenruhájuk? A Birodalomban a fekete volt a trendi. Azon kívül egyszerűen szánalmas volt, hogy felrakták a lábukat az asztalra, és panaszkodtak, hogy homok van a kalácsukban. Ez akkor is megtörtétn volna, hogy Jaina nem trükközik Aztán, amikor kijött a szakács jól összeverte őket. Gyerekek… valljuk be, hogy ezt egyszerűen nem lehet komolyan venni. Nem a Proktorokat, hanem magát az írónőt!
Tigris is érdekes karakter volt. Kemény, szigorú, de csak annyira, amennyire szükségesnek érezte az újoncokkal szemben. Az, hogy nem lett különösen Erő-érzékeny valaki még hagyján. Revan és Bastilla esetében is ez átugrott egy generációt. Kár viszont, hogy Tigrisnél el kellett lőni ezt a Darth Vader-jelenetet. Akkor nem lett volna gáz, ha már eleve tud róla (ez magyarázná, hogy miért volt olyan megalázkodó az apja előtt), de így…
Azt viszont nem értettem, hogy Luke-t minek kellett betennie a könyvbe? Mert anélkül nem adták volna ki? Luke semmit sem csinált. Csak ő volt a statiszta, akinek nem volt szerepe. Ennyi erővel Landot is betehették volna. Sokkal hihetőbb, hogy Han vele megy vakációzni.
Thripio viszont megint bizonyította, hogy igazi Túlélő. Most nem?
Alapvetően persze jó könyv volt, de sajnos nem hoztak ki belőle mindent. Nem ártott volna még harminc oldalt beleírni, hogy a hiányosságokat ezeket elintézzék. Így voltak azért hiányosságok
Persze pótolta az izgalom, hogy a gyerekek mennyire feltalálták magukat, és hogy már Leia megérkezése előtt sikerült megszökniük. Bár azt azért nem értettem, hogy Jaina mégis mit gondolt hová szökhetnének, de ha találtak volna egy űrhajózásra képes robotot még sikerült volna a dolog.
Ez a Waru gyerek igen érdekes volt. Kár, hogy nem tudtunk meg róla többet. Na meg az is, hogy Luke csak úgy hagyta elmenekülni.
Nos ötös skálán négyes. Jó volt a lendülete, de vannak benne vakfoltok.

>!
Busmen
Vonda N. McIntyre: A kristálycsillag

Ez sem lesz a kedvencem! Elég gyengécskére sikerült , alig bírtam végigrágni magam rajta. Valahogy nagyon vérszegény volt , s az érzést sem adta :(


Népszerű idézetek

>!
Ebe_Endocott

Sárkány Asszonyság csak ment és ment a homokban. Jaina azt várta, hogy egyszer csak megjelenik fölöttük egy szkiff. Várta, hogy Hethrir és a Proktorai leszállnak, és visszaviszik õket.
De semmi ilyesmi nem történt.
Sárkány Asszonyság csak ment tovább. A kis nap eltûnt a horizont mögött. Egész nap utaztak. Az „egész nap” csak fele volt egy igazi napnak, de Jaina elõször szomjas lett, aztán éhes is, és fájni kezdett az ülepe a lovaglástól.
A csillagfény megcsillant a távolban egy patak vizén. A patak egy erdõben tûnt el. Ott sokkal könnyebb lenne elrejtõzni, mint a homokpusztaságban.

300. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jaina Solo · sárkány
>!
PAVideoStudio

– Ha inni kíván valamit, akkor pont jó helyen van. – Az egész úgy hangzott, mintha egy rakás acélpálca hullott volna le a földre. – Ha a kíváncsiságát szeretné kielégíteni, engedje meg, hogy a szomszédos kupolában található múzeumot ajánljam!
– Bocsánat – mentegetőzött Han.
– Nem kell mentegetőznie. Két-elem minimum. – A csáp visszahúzódott, hogy kiszolgálja őt.
Han visszaült a bárszékre.
– Szóval ad nekem két elemet – mondta. – Hogy adja a polóniumot és az ólmot?
– Egyikkel sem szolgálhatok – mondta a hang.
– Két pohár helyi sör is megteszi – rendelt végül Han.

68. oldal,2. fejezet - A kristálycsillag (Lap-Ics, Aquila, 1999)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Opposition – Ellenállás
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Andy Weir: A marsi
Ernest Cline: Ready Player One
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Nalini Singh: Vonzódás