Filozófiai ​ábécé 3 csillagozás

Voltaire: Filozófiai ábécé Voltaire: Filozófiai ábécé Voltaire: Filozófiai ábécé

’Ábécérendben ​leírom magamnak mindazt, amit erről a világról meg a másvilágról gondolni vagyok kénytelen, a magam hasznára csupán, de halálom után talán a becsületes emberek hasznára is” – írja Voltaire egyik levelében. A mondat második felét nem kell komolyan vennünk, Voltaire nem az íróasztalnak dolgozott. A FILOZÓFIAI ÁBÉCÉ 1764 nyarától számtalan kiadásban jelent meg, és bár üldözték, villámgyorsan terjedt szerte Európában. Páratlan népszerűségének sok egyéb mellett az is oka, hogy a filozófiát nem elvont, csak a beavatottak számára érthető szaktudománynak tekinti, hanem a világról, az emberről való gondolkodásnak, és ezért a fogalmaknak, jelenségeknek, eseményeknek nemcsak leírását, hanem történetüket és kritikai elemzésüket is adja, nemegyszer más értelmezésekkel vitatkozva, jóformán pamfletté kerekedve. Noha nem mond le a kor szintjén álló, sőt azt olykor meghaladó tudományosságról, az elvont gondolatokat, nehéz kérdéseket elevenen adja elő, olyan okfejtéssel, olyan… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Filozófiai kiskönyvtár Európa · Klasszikus írások

Kossuth, Budapest, 1996
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630938820 · Fordította: Gyergyai Albert, Réz Pál
Európa, Budapest, 1983

Doktorbubo>!
Voltaire: Filozófiai ábécé

Szellemes, gondolatébresztő könyvecske. Mindenkinek ajánlom!

Horváth_Evelyn>!
Voltaire: Filozófiai ábécé

Élvezhetô. Szerethetô. Öröm volt olvasni. És imádom Voltaire iróniáját. Sokszor hangosan nevettem a deszakralizáló megfogalmazásain.

Fatma>!

Hogy változik az idő múlásával a szavak jelentése!

5. oldal, Abbé

Fatma>!

Tudják-e vajon, hogy abbé annyit jelent, mint atya? Ha azzá leszünk, szolgálatot teszünk az államnak; a legjobbat cselekedjük, amit ember cselekedhet; gondolkodó lény kel életre bennünk. Van ebben a cselekedetben valami isteni.

5. oldal, Abbé

Fatma>!

Mivel tartozik egy kutya egy kutyának, egy ló egy lónak? Semmivel: egyetlen állat sem függ a hozzá hasonló állattól. És az ember vajon mire használja az Istenségtől kapott sugarat, amelyet értelem-nek neveznek? Arra, hogy a Föld csaknem minden pontján rabszolga legyen.

60. oldal, Egyenlőség

Fatma>!

Ami túlmegy a Legfőbb Lény imádásán és az Ő örök törvényei iránti szívbéli engedelmességen, az csaknem mind babona. Rendkívül veszedelmes babona például azt hinni, hogy a bűnök bizonyos szertartások árán megbocsáttatnak

27. oldal, Babona