Virágok ​esztendeje 1 csillagozás

Új magyar rapszódia
Voloncs Attila: Virágok esztendeje

„Igaz, ​ami igaz, nem lehet tudni, hogy mit mondanak majd erről a korról a jövő történészei. De azt hiszem, megismertem az utóbbi időben a világot annyira, hogy ezt mondhassam: azt fogják mondani, amit az éppen hatalmon levő vezetők diktálnak majd nekik” – írja grandiózus nagyregényében Voloncs Attila.
Bár a fiatalság nem érdem, és nem is mentség, mégsem hallgathatjuk el, hogy kevesen vannak, akik tizenöt évesen éppen a Tanácsköztársaságról kezdenek el regényt írni, hogy tizenhat évesen be is fejezzék, és a rengeteg intertextus, kaland és izgalom, valamint elképesztő történelmi tudás mellé olyan laza kézmozdulattal fessenek fel egy katartikus drámát, ahogy csak a legnagyobbak képesek rá.
Ha ez Voloncs Attila első regénye – márpedig ez –, akkor érdemes a prózaírók közmondásos érését szem előtt tartani, és nagyon figyelni, mi kerül ki a szerző keze alól a következő években, mert biztosak lehetünk benne, hogy ehhez a könyvhöz hasonlóan komoly, nagyszabású és… (tovább)

>!
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9876150016511

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

christianmorgenstern>!
Voloncs Attila: Virágok esztendeje

A nem kicsit naiv fülszöveg ellenére meglepően jó.
Némi kétellyel vettem a kezembe, tudva azt, hogy a szerző tizenhat (!) éves korában fejezte be a regényt, de pozitívan csalódtam. Már az első néhány oldalon képes volt lerombolni az előítéleteimet, és ugyan a könyv messze nem hibátlan, Voloncs Attila mindenképpen bebizonyította, hogy rendkívüli érzéke van a prózaíráshoz.
A cselekmény fordulatos és végig fenntartja az érdeklődést, az intertextusok, utalások ízléses számban és arányban vannak elhelyezve a szövegben, a karakterek árnyaltak és a lezárás is abszolút katarzis. spoiler Mindent összevetve becsületes munka, a szerzőnek fiatal kora ellenére óriási háttértudása van, remélem a jövőben találkozom még a nevével.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vida Gábor: Egy dadogás története
Kemény István: Kedves Ismeretlen
Réz András: Orr
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Bartis Attila: A nyugalom
Szabó Róbert Csaba: Alakváltók
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér / Engedjétek hozzám jönni a szavakat
Tóth Ágnes: Pokol az emeleten
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér