Káosz-Őrség (Őrség 5.) 111 csillagozás

Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szentpéterváron ​egy mágikus katasztrófa után nem maradtak Másfélék, aki túlélte, elmenekült. Az újonnan születetteket nem volt, aki hasonítsa és tanítsa, így azóta maguktól kénytelenek felismerni különleges képességeiket. A most már kamaszkorú vad Másfélék semmit sem tudnak a Megállapodásról, a szabályokról, az Őrségekről, kiválasztottaknak, felsőbbrendű lényeknek tekintik magukat. Az Inkvizíció ezért úgy dönt, közbe kell lépni, és mivel az „autodidakta” Másfélék irányítás híján zömmel Setétek, a Nappali Őrség kapja a feladatot, hogy teremtsen rendet.
Pétervárra érkezve kellemetlen meglepetések érik a Setét mágusokat: egyikükön megmagyarázhatatlan dühroham vesz erőt, és megöl néhány vad Másféle kölyköt. Egy másik a boszorkánypalánták rendkívüli erejű vezetőnőjében szerelmét ismeri fel. Ráadásul az is kiderül, hogy az itteniek nem a megszokott módon, a Homályból merítik erejüket, hanem valami megmagyarázhatatlan forrásból képesek azt egyetlen pillanat alatt megsokszorozni.… (tovább)

Eredeti cím: Lik csornoj Palmirü

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2009
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639828346 · Fordította: Weisz Györgyi
>!
Metropolis Media, Budapest, 2009
254 oldal · ISBN: 9786155628597 · Fordította: Weisz Györgyi

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Zavulon


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Shanara>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Nem Lukjanyenko, de attól még jó. Másféle. :)
"Mindenképpen meg kell említenem, hogy ez a rész inkább amolyan kiegészítés: halványan kapcsolódik a sorozathoz, de annak eseményvonalába nem illik bele. A világ ugyanaz, de az érdekes történetet inkább külön cselekményszálnak mondanám, amely azt hivatott megmutatni, hogy Moszkván, illetve Zavulon és Geszer „személyes” harcán kívül is történnek még a Másfélékhez kapcsolódó lényeges események."

„Élveztem, ahogy a Setéteknek most nem a Fény ellen kell felvenniük a harcot, hanem a saját portájukon kell rendet tenniük. Persze a titkolózások és az erőfitogtatás most is jelen vannak a regényben, és ez jó, mert ezért Setétek és ezért Másfélék ezek az emberek. Vagy nem is annyira Másfélék? :) Mindegy is, mert úgy érzem, hogy nagyon jól tettem, hogy végre megismerkedtem ezzel a történettel is.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2014/10/vlagyimir-vaszil…

zamil>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Azért érezhető volt, hogy nem Lukjanyenko írta.
Maga a történet nem volt valami érdekfeszítő, rengeteg volt a készülődés, alig volt benne akció.
A végén a csattanó engem nem elégített ki, egy „kategórián kívüli” boszorkánymestert ne lepjünk már meg így, nálam ez negatívum volt. Persze az ötlet jó volt, de valahol a történetbe elsütve jobban tetszett volna.
Az elején még zavart, hogy a setétek-fénypártiak viselkedése valahogy más volt mint az eddigi könyvekbe, de később betudtam annak, hogy itt most setét szemszögből látjuk a világot, és így fokozta az élményt.
Tetszett viszont, hogy az író saját hazájába vitte a történetet, és így külön színt vitt a világba.
Összességében egy könnyed olvasmány volt, sok pluszt nem adott a világhoz, de jól kapcsolódott hozzá.
Sajnos a molyon és a kiadás tekintetében, az 5. helyre sorolták a könyvet, de a 2. után kellett volna olvasnom. Sok szereplő itt még aktív, aki a 3. könyvben már megtért a homályba. Át is raktam a polcomon a helyére.
(A könyv olvasása óta azon gondolkodom, hogy Budapesten vajon hol lehet a Nappali és Éjszakai Őrség székháza? :) )

2 hozzászólás
Csöre>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Szeretem az Őrség sorozatot. Szeretem, ahogy Lukjanyenko ír, ahogy bevezet az orosz világba, hogy rámragad az az életérzés, ami egyébként átjárja az egész sorozatot.
Kivéve ezt a könyvet (mármint az általam eddig olvasottak közül). Nyilván azért (is), mert ezt Vasziljev írta. És hát, valahogy neki nem megy olyan gördülékenyen az írás. Döcögős, helyenként erőltetett, túlmagyarázott. És bennfentes. Kicsit olyan, mintha kizárná a nem exszovjet olvasókat. Vagy mindenkit, aki nem orosz, vagy ukrán. Belsős poénok, belsős leírások, összekacsintások, az egész könyv kicsit mintha kirekesztő lenne, legalábbis én kirekesztve éreztem magam. Lehet, ha jártam volna a könyvben meglátogatott helyszínken, az lendített volna az élvezeti értéken, de ezt is kétlem. Szóval atmoszférateremtés szempontjából erős mínusszal indult a kötet.
És hát a történet. Most kicsit jobban megismertük a setét világot, ami már ráfért a sorozatra, mert az előző kötetek kicsit fényesre sikerültek, bár annyira nem bántam. A történet fő motívuma spoiler igazából belefér az őrségek világába, érdekes ötlet, van benne potenciál. A cselekmény viszont döcögős, sok benne az olyan kör, kitérő, aminek nem volt hozzáadott értéke. És hiába haladtunk előre, mindig azt vártam, hogy végre történik majd valami, ami kizökkent, ami ütős, rácsodálkozós, mint a többi a sorozat többi kötetében. Hát, nem jött.
Ami még furcsa volt, a korábban megismert szereplők viselkedése: sem Geszerre, sem Zavulonra nem lehetett ráismerni.
A kötet lezárása pedig… hát no.

3 hozzászólás
Trillian>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Nem volt rossz. A történet tetszett, meg a spoiler ötlete is nagyon jó. Ezen kívül pozitív az is, hogy Moszkván kívül is megismerhettem pár város Őrségeit, ráadásul Kijev és Odessza nem is ismeretlen számomra, úgyhogy külön örültem az olyan helyszíneknek amelyeket már élőben is láttam. Megfelelő menniységű humort is tartalmazott a könyv, viszont hiányoltam az eddigiekben megszokott három részre tagolt felépítést. Ezen kívül kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy igazából nem is ötödik a sorozatban kronológialiag a történet, hanem egy vagy két kötettel korábban játszódik. Örültem annak is, hogy Setét szemszögből olvashattam a könyvet, ám sajnos a főszereplőket nem éreztem elég Setétnek, de így is nagyon tetszettek. Mindezeken kívül csak az Artúr nevet kifogásolom a könyvben, nem tudom a fordító keresztelte-e erre vagy eredetileg is ez volt, de szerintem nem annyira illik a könyvbe, pláne nem ahhoz akihez tartozik. Azért ez is jó történet volt, várom a folytatást.

ppayter>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Vasziljev szépen felnőtt az igencsak magas elvárásokhoz és olyan történetet hozott össze, ami rövid ugyan, de hangulatban ott a helye a lukjanyenkói Őrség-kötetek mellett.


http://kultnaplo.blogspot.com/2009/11/vlagyimir-vaszilj…

11 hozzászólás
csartak P>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Vasziljev jól formálja tovább Lukjanyeko Őrség világát. A közepe felé volt egy rész, ahol kicsit leeresztett számomra, de azért méltó kiegészítése a többi könyvnek. A történet „Pityerbe” vezet, azaz Szentpétervárra, ahol valami furcsa dolog bontogatja szárnyát, ami se nem Setét se nem Fényhez tartozó. Ez az igazi Káosz! Aztán, mint tudjuk már, hogy a Setétek nagyon lazák tudnak lenni, jókat buliznak, folyik a sör meg a vodka.. Felépítésük és hierarchiájuk mint egy bűnbandáé, de mikor feladat van, akkor is oda teszik magukat. És utána megint jöhet az ivászat.:)
Jó volt még, ahogy a végén Svéd elintézi a nagy mágust.. jót röhögtem rajta, igazi fricska volt a Másfélék világának. Tetszett kedvenc punk zenészünk, Lasz felbukkanása is, akitől megtudhatjuk, hogy A sörért is traktorral! A vodkáért traktorral! kell menni. :)

7 hozzászólás
Thorpapa>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Méltó folytatása ez a könyv Lukjanyenko Őrségének. Vasziljev rendesen kitett magáért. Nagyon jól kidolgozott karakterek, a régiek hozzák megszokott formájukat, csak tényleg rövid egy picit.:( Még mindig sokkal szimpatikusabbak ezek a Setét srácok, mint a Fénypártiak. Remélem lesz még folytatás, nekem mindegy melyikőjük írja meg, mindenképp elolvasnám.

krlany I>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Huh jó gyorsan pörögtek az események benne, én meg csak kapkodtam a fejem. Nagyon jó kis könyv, és van benne táktor is!:) Amilyen hülye vagyok kellett pár oldal mire leesett, hogy Pityer az Pétervár.:) Ugye lesz 6. és 7. Őrség könyv is? El tudnám viselni, mit ne mondjak!;)

5 hozzászólás
Balázs_Erőss>!
Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség

Elsőnek azt jelezném, hogy ez nem az Őrség-sorozat része. Csak abban a világban játszódik, de nem kapcsolódik az eredeti sorozathoz. Lassabb törénetvezetés, több leírás, kevesebb kaland, bár az grandiózusabb mint az eddigiek, szinte semmi csata. Az Utolsó őrség után igen csak vérszegény a sztori. Érdemes elolvasni, mert szépen színesíti a világot, de inkább a sorozat harmadik köteteként. Úgy nem annyira zavaró, hogy már halott szereplők ismét élnek és virulnak.


Népszerű idézetek

ppayter>!

A dalt közben új, vidáman ismétlődő négyes hangzat és még tartalmasabb szöveg váltotta fel:

Az aknára traktorral!
A sörért is traktorral!
A vodkáért traktorral!
A pofákra traktorral!
A csajokra traktorral!
A hullákra traktorral!
A talpfákra traktorral!
Az égboltra traktorral!
Az erdőkre traktorral!
A tócsákba traktorral!
A húrokra traktorral!
A szörnyekre traktorral!

Tanulj az egyetemen!

Az egyetem végképp mindenkit levett a lábáról.
– Hát így – húzta a szót Lajk jelentőségteljesen. – Azt hiszem, jam session van készülőben. Nos, töltsetek még egyet mindenkinek, aztán Jefim, szedj össze némi harapnivalót, fogj pár üveg vodkát is, vendégségbe megyünk!
– A zongorát is visszük? – szellemeskedett Szimonov.
– A szaxofont visszük, az könnyebb. – Lajk nem hagyta zavartatni magát. – Szintetizátora van a szomszédnak, hallom.

56. oldal

8 hozzászólás
csartak P>!

− Minek nekem több, mikor a banditák pénze is éppen elég? Kamattal együtt? Havonta egyszer kimegyek a piacra, bele se fér a zsebembe a pénz.
− A fennmaradó időben mit csinálsz?
− Könyveket olvasok − ismerte be Svéd.

111. oldal

ppayter>!

Egyáltalán miért törekszenek egymáshoz az emberek? Hiszen a magány kifizetődőbb és megbízhatóbb. Egyedül minden egyszerűbb: senkiről nem kell gondoskodni, nem kell az egyik hozzád közel álló kedvéért elárulnod a másikat…

248. oldal

Trillian>!

Az élet lényegében merő színház, barátaim, merő és végeérhetetlen színház.

4. Fejezet

Leoni I>!

… egy távolabbi fülkébe vette be magát, és a pályaudvaron frissen vásárolt Rejtő Jenő-regényt olvasta.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rejtő Jenő
Kkatja>!

A Setét nem tartja helyénvalónak jelen szöveg kommentálását.
Nappali Őrség

A Fény nem tartja helyénvalónak jelen szöveg kommentálását.
Éjszakai Őrség

Az Inkvizíció, mint mindig, hallgat.
Aláírás nélkül

ppayter>!

Zavulon szkeptikusan sandított fel a sérült csillárra.
– Megint a kardokkal hadonásztál? – kérdezte epésen.
– Hadonásztam – Lajk nem tagadta. – A tizenhetedikéről huszonharmadikára virradó éjjel…

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zavulon
ppayter>!

A két mágus sietség nélkül elhagyta először a foteljét, majd a szobát is – az ajtót nem nyitották ki, lusták voltak megkeresni a kulcsot – , és elindultak a Szovjetszkaja szálló központi épületének halljában levő bár felé.

157. oldal

csartak P>!

Nemrég alighanem valami fogadásféle lehetett itt, mert a hallon végig abrosszal leterített asztalok sorakoztak, és a fal mellett álló moziszékeken elég sok papírszemét maradt, szórólapok, hírlevelek, programfüzetek, sőt valakinek a sötétszürke pulóvere is, bal oldalán, a szív fölött rövid felirattal:
OROSZ FANTASZTIKUS IRODALOM
http://www.rusf.ru/
ÖTÉVESEK VAGYUNK

157. oldal

6 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Őrség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
Nora Roberts: Csont és vér
Imre Viktória Anna: A bosszúszomjas doktor
Leda D'Rasi: Új nemzedék
Jim Butcher: Palástforgató
Karen Chance: Holdvadász
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Gaura Ágnes: Lidércnyomás
Aurora Lewis Turner: A megtörhetetlen átok