A ​mese morfológiája 34 csillagozás

Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Talán egyetlen folklórkutató egyetlen műve vált igazán világhírűvé: Proppnak az orosz varázsmese felépítéséről, ahogy ő nevezte, „morfológiájáról” szóló kismonográfiája. Idézik ezt nemcsak az orosz folklór szakértői, vagy világszerte a mesekutatók, hanem irodalomtudósok, a strukturalizmust vizsgálók, sőt általában a modern filológiai irányzatok ismerői. A mese morfológiája először 1928-ban jelent meg Leningrádban, és az „orosz formalizmus” néven ismert irányzat keretében méltán sikert aratott. Minthogy egy közismert műfaj, a közkedvelt népmese egy nagy csoportját igen pontos és találó módon jellemezte, hivatkoztak rá mindazok, akik az egyszerűbb elbeszélések szerkezetét vizsgálták. Bizonyos nemzetközi visszhangot is említhetünk – ám ekkor még nem ismerték fel a könyv klasszikus értékeit. Propp magán az orosz formalista mozgalomban belül is különálló egyéniség volt – témaválasztása, valamint későbbi, sokoldalúan szaktudósi tevékenysége révén.
Voigt Vilmos

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris könyvtár - Antropológia, néprajz Osiris · Osiris könyvtár - Folklór Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2005
214 oldal · ISBN: 9633897017 · Fordította: Soproni András
>!
Osiris, Budapest, 1999
214 oldal · ISBN: 9633794617 · Fordította: Soproni András
>!
Osiris, Budapest, 1995
214 oldal · ISBN: 963379014x · Fordította: Soproni András

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

Basa_Katalin I>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Szeretem az ilyen aprólékos elemzéseket. A nyelv egy kód, a történetek is ezen alapulnak. Propp pedig elképesztő – olyan alapossággal cincálja szét a meséket, hogy az az olvashatatlanság határait súrolja. De nekem bejön. :D

Mariann_Czenema P>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Monumentálisan sok, habár nekem (csak) a fele kell a néprajz vizsgámra :)) ami csöppet zavaró, hogy nincsenek benne szinonímák, mindent latinosított szakszóval fordítottak le, holott lehetett volna értelmesebb körülírásokat is találni valószínűleg.
(de hát szakirodalom, Honti kötete, A mese világa még ennél is elvontabb! :P)

ppayter>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Puszta kíváncsiságból olvastam el (és vettem meg tavaly az Osiris kiadónál kemény öccá' pénzért :D), azt kell mondanom, megérte.

Nyilván túlhaladott több szempontból is (mint azt a kötet végén található, Meletyinszkij által jegyzett, valamikor a hatvanas évek végén készült írás is állítja – aminek egyébként a harmadát se értettem), talán hibáktól sem mentes, na meg az sem egészen egyértelmű, hogy mi a tényleges haszna annak a megállapításnak, hogy a (varázs-) mesék lényegében azonos szerkezetűek (a felismerés szépségén kívül), arra viszont mindenképpen alkalmas ez a Propp által rövidnek nevezett, egyébiránt nagyjából száz oldalas tanulmány és kiegészítői, hogy plusz mélységet adjon meseolvasás (-hallgatás) közben a műélvezetnek és -értelmezésnek.
Valószínűleg ha kötelező tananyag lenne (még lehet!), akkor halálra szenvedtem volna magam vele (a hatalmas mennyiségben előforduló rövidítéseket igazán magyar nyelvre optimalizálhatta volna a fordító, képtelenségnek tűnik megjegyezni, hogy melyik orosz vagy német szóból vagy kifejezésből származtatott betű vagy egyéb mit jelöl), így viszont kellemes olvasmány volt. Ha valakinek bármi problémája van az alig néhány mondatos értékelésekkel, nyugodtan szóljon XD

22 hozzászólás
K_Szilvia03>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Féltem tőle, mert általában az ilyen szakkönyvek nehéz nyelvezetűek és unalmasak, de kellemes csalódás volt. Érdekesnek és hasznos olvasmánynak találtam.

Dávidmoly>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Ez egy nagyon érdekes könyv. A szerző a varázsmesék elemzése közben meglepő megállapításokra jut, amelyek (úgy érzem) nem csak a mesekutatás (azaz az elmélet), hanem a meseírás(azaz a gyakorlat) számára is hasznos (de ennek igazolása még várat egy kicsit magára). A gondolatmenete itt-ott megbicsaklik, de ezt a tűréshatáron belül teszi, úgyhogy (ahogy ő a séma-törő meséket) ezt tekinthetjük a szabályt erősítő kivételnek (igen, tudom, hogy a kivétel nem erősíti a szabályt).
Némi modernizálás és egyszerűsítés persze ráférne az anyagra, de a fő megállapításai a szüzséről, a szereplőkről és a funkcióról örök érvényűnek tetszenek, és talán más rokon műfajokra is alkalmazhatóak. Bevallom, a nyelvtani fejtegetéseket a vége felé már nem mindig tudtam száz százalékban követni, de ettől még az egész könyvet nagyon érdekesnek és hasznosnak találtam.

Amrita I>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Nem nem állítom h nem hagytam ki belőle szakaszokat, de mostmár elolvasottnak nyilvánítom. Kb mintha állatrendszertant és ökológiát kevert volna egybe valaki. Egy kis rendszertan, egy kis képletelés. És ezeket elsőre se szerettem valami nagyon. A történetszálak csontvázzá csupaszítása érdekes volt, érdemes lenne összehasonlítgatni modern regényekkel, meseregényekkel. A meseregények egy része biztosan követi, a felnőtt szépirodalom izgalmasan rúgja fél a „hagyományos receptet”.

johnjsherwood I>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Ha minden igaz, most negyedszerre olvastam. Anno (2000-es évek elején) elsőre is nagyon betalált, főleg, mert – ha mondhatni – strukturalista korszakomat éltem, ez pedig tökéletes kapudrog hozzá, ráadásul azzal, hogy Propp tanulmánya mellett egy, az utóéletét, hatását és úgy pici szegletében, de mégiscsak a strukturalista elemzés tágabb perspektíváit felvillantó esszé is helyet kapott a könyvben (mely anélkül csak füzet lenne), szóval így ráadásul rögtön sejtheti az ember, hogy merre-hogyan tovább, ha érdekli az ilyesmi.

Egyebekben Propp módszeréről: utólag ugye mindig okos az ember, így a mai olvasót alighanem meglepi, milyen hétköznapinak tűnő dolgokra világított rá, ugyanakkor ne feledjük, hogy nem csak a mesekutatás, de általában is az irodalomtudomány a tanulmány első megjelenésekor lényegében „vak tyúk is talál szeget”-alapon működött érdemi szaknyelv és definíciók nélkül. Propp műve az egyik első azok sorában, amely nem csupán tudományos kíváncsisággal, de a tudományok eszköztárával vizsgált egy irodalmi struktúrát; nem véletlen, hogy a mesekutatáson kívül is akkora hatást gyakorolt.

Olvasmányosságáról: abból a szempontból is szerencsés, hogy ott van mögötte egy tágabb kitekintés a tanulmány hatására, utóéletére, hogy rögtön össze lehet hasonlítani a „tudományosodás” előtti és utáni szaknyelvet. Propp pontos, definitív, mondhatni szikár, de könnyen érthető és gyorsan olvasható; az őt követő esszé cirkalmas mondatokkal fókuszált szöveg ugyan, összességében mégis csapongó (nyilván, hiszen lényegében kitekintés, sok dolgot kell említenie), mindemelett azonban olyan mérhetetlenül túl van terhelve szakkifejezésekkel, hogy ember legyen a talpán, aki megérti (nekem pár év irodalomelmélet nyilván sokat segített, főleg, hogy egy Jauss-tanulmányhoz képest azért ez még semmi, miközben azokat is imádtam).

Hasznosságáról: attól függ, mire kell. Elemzési módszereket megérteni-rögzíteni? Alap (nem csupán mesékhez). Meseíráshoz? Nem jön rosszul. Bevezetésként az irodalomelméletbe? Na arra viszont kevésbé ez való, mert ez színtiszta strukturalizmus. De annak tökéletes.

entropic P>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Jó, hogy elolvastam. Hasznos és érdekes, sőt néhol még vicces is. Persze egy ilyen könyvet nem a szórakozás kedvéért olvasok, de azt nem állom meg nevetés nélkül, hogy Propp mindent rendszerbe akar foglalni, és ha valami nem illik bele az előzetes elképzelésébe, akkor azt elnevezi „homályos elem”-nek meg véletlen eltérésnek.
Egyébként meglepően könnyen olvasható, és kedvet csinált ahhoz, hogy kicsit több nem-fikciót olvassak.

5 hozzászólás
Luca87 I>!
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Ezt is muszájból olvastam, de volt olyan jó, hogy csillagozzam. Nagyon szeretem a meséket, ezért érdekel minden velük kapcsolatos értekezés is. Így aztán kivételesen elég lelkesen vetettem bele magam a kötelező szakirodalom olvasásába.

Érdekes felfedezés, hogy minden (varázs)mese alapvetően egyforma, és érdekes az elemzés is, ami ezt bizonyítja. A mindenféle jeleket meg sem próbáltam felfogni, mert egyrészt felesleges, másrészt tényleg nehéz lett volna a cirill betűk új funkcióit megjegyezni. Engem azért jobban érdekelne az a vonal, amire Propp utal is, mégpedig az, vajon miért egyforma alapvetően minden mese. Lehet, hogy a másik könyvében, A varázsmese történeti gyökereiben kaphatnék erre választ.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Minthogy a mese rendkívül változatos jelenség, és így lehetetlen egyszerre minden részletében tanulmányozni, ezért a rendelkezésre álló anyagot ajánlatos előbb részeire bontani, azaz osztályozni.

13. oldal - A mese morfológiája (Osiris Kiadó, 2005)

cassiesdream>!

Morfológiailag mesének tekinthető minden olyan fejlemény, amely a károkozástól vagy hiánytól különféle közbeeső funkciókon keresztül házassághoz vagy más megoldás értékű funkcióhoz vezet.

Bp., Osiris-Századvég, 1995. 92. o.

Ninácska P>!

Varázsmeséken egyelőre azokat a meséket értjük, amelyek az Aarne-Thompson féle katalógusban 300-749. szám alatt találhatók.

27. oldal - A mese morfológiája (Osiris Kiadó, 2005)

Eule P>!

A varázsmese hőse az a szereplő, aki a bonyodalomban bekövetkezett károkozást közvetlenül elszenvedi (vagy ennek megfelelően bizonyos hiányt érez), vagy vállalja, hogy megszünteti a bajt, illetve más személy hiányérzetét.

53. oldal, A szereplők funkciói;

ppayter>!

Századunk első harmadában a mese szakirodalma még nem volt valami gazdag.

(első mondat)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Salusinszky Imre (szerk.): Az Est hármaskönyve 1927
Nagy Ilona: A Grimm-meséktől a modern mondákig
Solymossy Sándor: A népmese és a tudomány
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Zalka Csenge Virág: Mesemondók márpedig vannak
Tűzmadár
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Bartos Tibor (szerk.): Sosemvolt Cigányország
Boldizsár Ildikó: Meseterápia
Zsák Éva Indira – Petróczi Andrea: Meseszótár