A ​mese morfológiája 29 csillagozás

Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Talán egyetlen folklórkutató egyetlen műve vált igazán világhírűvé: Proppnak az orosz varázsmese felépítéséről, ahogy ő nevezte, „morfológiájáról” szóló kismonográfiája. Idézik ezt nemcsak az orosz folklór szakértői, vagy világszerte a mesekutatók, hanem irodalomtudósok, a strukturalizmust vizsgálók, sőt általában a modern filológiai irányzatok ismerői. A mese morfológiája először 1928-ban jelent meg Leningrádban, és az „orosz formalizmus” néven ismert irányzat keretében méltán sikert aratott. Minthogy egy közismert műfaj, a közkedvelt népmese egy nagy csoportját igen pontos és találó módon jellemezte, hivatkoztak rá mindazok, akik az egyszerűbb elbeszélések szerkezetét vizsgálták. Bizonyos nemzetközi visszhangot is említhetünk – ám ekkor még nem ismerték fel a könyv klasszikus értékeit. Propp magán az orosz formalista mozgalomban belül is különálló egyéniség volt – témaválasztása, valamint későbbi, sokoldalúan szaktudósi tevékenysége révén.
Voigt Vilmos

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris könyvtár - Antropológia, néprajz, Osiris könyvtár - Folklór

>!
Osiris, Budapest, 2005
214 oldal · ISBN: 9633897017 · Fordította: Soproni András
>!
Osiris, Budapest, 1999
214 oldal · ISBN: 9633794617 · Fordította: Soproni András
>!
Osiris, Budapest, 1995
214 oldal · ISBN: 963379014x · Fordította: Soproni András

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

>!
Ninácska P
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Szakdolgozatom megírásához volt szükség eme remekmű elolvasására, de be kell valljam, körülbelül a Bevezetőt értettem belőle, a többit nem. Tele van mindenféle képletekkel, meg érhetetlen modellekkel, szóval egy laikus számára csupán az első oldalak lehetnek érdekesek.

>!
kalypso
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Minden tiszteletem Propp bácsié, mert a kötetből látszik, hogy veszettül sokat foglalkozott ezzel a munkával. Egyet lehet érteni a leírtakkal, vagy ellent lehet nekik mondani, de én nem vagyok se folklorista, se mesekutató, szóval ez csak egy aprócska vélemény. Tudom én, hogy van Aarne–Thompson-féle mesekatalógus (a legismertebb) meg még sok más, meg hogy ez tudomány és száraz, de azzal nem értek egyet, hogy minden mesét bele kell erőszakolni egy előre meghatározott kategóriába. Kategorizálhatjuk őket mint ahogyan a népdalokat is (varázsmesék, állatmesék, stb.), de a mesék képletben való leírása szerintem kicsit erős. Örülök, hogy végigrágtam magam rajta, mert komoly szakirodalom mesekutatás terén, de még egyszer a kezembe nem veszem, mert élvezhetetlenné teszi a meséket, hogy úgy gondoljak rájuk mint egy képletre.
                                                                                    

V. J. Propp – A mese morfológiája, 2. találkozás:
Igaz, hogy korábban megfogadtam, hogy többet nem veszem kézbe ezt a csodát (akkor még némi lenéző hangsúllyal az utolsó szóban), de elérkezett a pillanat, amikor ez elkerülhetetlenné vált. Nos, ez alkalommal sem mondhatom, hogy örök szerelem lesz ez, (sőt !), de már látom benne a rendszert, a logikát, az újító törekvést, meg talán még a szépséget is, bizony! Más az, amikor az ember direkt megy neki a témának, úgy ez a kötet is jobban csúszik, de aki nem akar ezzel foglalkozni, azt nem tántorítanám el ezzel a kötettel a Mesék Birodalmától.

>!
ppayter
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Puszta kíváncsiságból olvastam el (és vettem meg tavaly az Osiris kiadónál kemény öccá' pénzért :D), azt kell mondanom, megérte.

Nyilván túlhaladott több szempontból is (mint azt a kötet végén található, Meletyinszkij által jegyzett, valamikor a hatvanas évek végén készült írás is állítja – aminek egyébként a harmadát se értettem), talán hibáktól sem mentes, na meg az sem egészen egyértelmű, hogy mi a tényleges haszna annak a megállapításnak, hogy a (varázs-) mesék lényegében azonos szerkezetűek (a felismerés szépségén kívül), arra viszont mindenképpen alkalmas ez a Propp által rövidnek nevezett, egyébiránt nagyjából száz oldalas tanulmány és kiegészítői, hogy plusz mélységet adjon meseolvasás (-hallgatás) közben a műélvezetnek és -értelmezésnek.
Valószínűleg ha kötelező tananyag lenne (még lehet!), akkor halálra szenvedtem volna magam vele (a hatalmas mennyiségben előforduló rövidítéseket igazán magyar nyelvre optimalizálhatta volna a fordító, képtelenségnek tűnik megjegyezni, hogy melyik orosz vagy német szóból vagy kifejezésből származtatott betű vagy egyéb mit jelöl), így viszont kellemes olvasmány volt.

Ha valakinek bármi problémája van az alig néhány mondatos értékelésekkel, nyugodtan szóljon XD

22 hozzászólás
>!
K_Szilvia03
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Féltem tőle, mert általában az ilyen szakkönyvek nehéz nyelvezetűek és unalmasak, de kellemes csalódás volt. Érdekesnek és hasznos olvasmánynak találtam.

>!
Dávidmoly
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Ez egy nagyon érdekes könyv. A szerző a varázsmesék elemzése közben meglepő megállapításokra jut, amelyek (úgy érzem) nem csak a mesekutatás (azaz az elmélet), hanem a meseírás(azaz a gyakorlat) számára is hasznos (de ennek igazolása még várat egy kicsit magára). A gondolatmenete itt-ott megbicsaklik, de ezt a tűréshatáron belül teszi, úgyhogy (ahogy ő a séma-törő meséket) ezt tekinthetjük a szabályt erősítő kivételnek (igen, tudom, hogy a kivétel nem erősíti a szabályt).
Némi modernizálás és egyszerűsítés persze ráférne az anyagra, de a fő megállapításai a szüzséről, a szereplőkről és a funkcióról örök érvényűnek tetszenek, és talán más rokon műfajokra is alkalmazhatóak. Bevallom, a nyelvtani fejtegetéseket a vége felé már nem mindig tudtam száz százalékban követni, de ettől még az egész könyvet nagyon érdekesnek és hasznosnak találtam.

>!
Amrita I
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Nem nem állítom h nem hagytam ki belőle szakaszokat, de mostmár elolvasottnak nyilvánítom. Kb mintha állatrendszertant és ökológiát kevert volna egybe valaki. Egy kis rendszertan, egy kis képletelés. És ezeket elsőre se szerettem valami nagyon. A történetszálak csontvázzá csupaszítása érdekes volt, érdemes lenne összehasonlítgatni modern regényekkel, meseregényekkel. A meseregények egy része biztosan követi, a felnőtt szépirodalom izgalmasan rúgja fél a „hagyományos receptet”.

>!
entropic P
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Jó, hogy elolvastam. Hasznos és érdekes, sőt néhol még vicces is. Persze egy ilyen könyvet nem a szórakozás kedvéért olvasok, de azt nem állom meg nevetés nélkül, hogy Propp mindent rendszerbe akar foglalni, és ha valami nem illik bele az előzetes elképzelésébe, akkor azt elnevezi „homályos elem”-nek meg véletlen eltérésnek.
Egyébként meglepően könnyen olvasható, és kedvet csinált ahhoz, hogy kicsit több nem-fikciót olvassak.

5 hozzászólás
>!
Luca87 I
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Ezt is muszájból olvastam, de volt olyan jó, hogy csillagozzam. Nagyon szeretem a meséket, ezért érdekel minden velük kapcsolatos értekezés is. Így aztán kivételesen elég lelkesen vetettem bele magam a kötelező szakirodalom olvasásába.

Érdekes felfedezés, hogy minden (varázs)mese alapvetően egyforma, és érdekes az elemzés is, ami ezt bizonyítja. A mindenféle jeleket meg sem próbáltam felfogni, mert egyrészt felesleges, másrészt tényleg nehéz lett volna a cirill betűk új funkcióit megjegyezni. Engem azért jobban érdekelne az a vonal, amire Propp utal is, mégpedig az, vajon miért egyforma alapvetően minden mese. Lehet, hogy a másik könyvében, A varázsmese történeti gyökereiben kaphatnék erre választ.

>!
Mafia I
Vlagyimir Jakovlevics Propp: A mese morfológiája

Szerintem elképesztően izgalmas, hogy minden mesét vissza lehet vezetni ugyanarra a sémára. (Ha nagyon akarjuk.) De hogy mi alapján állítja, hogy az ősmese a sárkány elrabolja a cárkisasszonyt jellegű, azt nem tudom.


Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

Minthogy a mese rendkívül változatos jelenség, és így lehetetlen egyszerre minden részletében tanulmányozni, ezért a rendelkezésre álló anyagot ajánlatos előbb részeire bontani, azaz osztályozni.

13. oldal - A mese morfológiája (Osiris Kiadó, 2005)

>!
cassiesdream

Morfológiailag mesének tekinthető minden olyan fejlemény, amely a károkozástól vagy hiánytól különféle közbeeső funkciókon keresztül házassághoz vagy más megoldás értékű funkcióhoz vezet.

Bp., Osiris-Századvég, 1995. 92. o.

>!
Ninácska P

Varázsmeséken egyelőre azokat a meséket értjük, amelyek az Aarne-Thompson féle katalógusban 300-749. szám alatt találhatók.

27. oldal - A mese morfológiája (Osiris Kiadó, 2005)

>!
Eule

A varázsmese hőse az a szereplő, aki a bonyodalomban bekövetkezett károkozást közvetlenül elszenvedi (vagy ennek megfelelően bizonyos hiányt érez), vagy vállalja, hogy megszünteti a bajt, illetve más személy hiányérzetét.

53. oldal, A szereplők funkciói;

>!
ppayter

Századunk első harmadában a mese szakirodalma még nem volt valami gazdag.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Ilona: A Grimm-meséktől a modern mondákig
Zalka Csenge Virág: Mesemondók márpedig vannak
Robert Bly: Vasjankó
Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja
Szávai Ilona (szerk.): A mese hídszerepe
Petrolay Margit: Tanulmányok meséről, gyermekirodalomról
Farkas Zoltán: Az égig érő fa
Honti János: Mesetudomány és vallástörténet
Bárdos József: Család a tündérmesékben
Solymossy Sándor: A népmese és a tudomány