Negyvennégy ​augusztusában 4 csillagozás

Az igazság pillanata
Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

"…Poljakov ​felemelkedett, fogott egy ceruzát, és odalépett a térképhez. – Feladatunk az ellenség jól képzett, erős hírszerző csoportjának felkutatása és felszámolása. A csoport operatív hírszerző feladatot lát el a frontok mögöttes területein. A keresettek kétségkívül széles ügynöki hálózattal vagy nagyon jól tájékozott ügynökökkel rendelkeznek…
Megfigyelés alatt tartják a Grodno-Belosztok vasútvonalat, valamint a Saulja – Vilnius – Grodno – Belosztok flevonulási utat. Az eset bonyolult – a mozgó rádióállomás minden valószínűség szerint a gépkocsi rendszámát is változtatja. Nagyon tapasztalt és óvatos emberekkel van dolgunk… Az összes nyomozati anyag ma éjszakai elemzése után az a határozott feltevésünk, hogy a keresettek valahol a silovicsi erdő északi részén rejthették el rádiójukat."
Bogomolov lélegzetelállítóan izgalmas regénye méltó emléket állít „azon keveseknek, akiknek nagyon sokan tartoznak hálával” – azoknak a férfiaknak, akik szinte emberfeletti munkát… (tovább)

>!
Árkádia, Budapest, 1985
482 oldal · ISBN: 9633070300 · Fordította: Fazekas István
>!
Európa, Budapest, 1978
484 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630709503 · Fordította: Fazekas István
>!
Európa, Budapest, 1976
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630706539 · Fordította: Fazekas István

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsi_Marta P
Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában

Valagyimir Oszipovics Bogomolov (1924-2003) író részvételét a II. világháborúban, katonai szolgálatát több történész, valamint újságíró is megkérdőjelezte már, az ezekre vonatkozó kijelentéseit, adatait nem tartják hitelesnek, csupán megtévesztésnek. Úgy szól a fáma, hogy még gyerek volt, mikor a Vörös Hadsereghez csatlakozott, s a háború során meg is sebesült, majd katonai szolgálatai elismeréseként ki is tüntették. Katonaként a hírszerzésnél tevékenykedett.
Ez a regénye is e témában íródott, és számomra irreleváns, részt vett-e valóban a háborúban, és saját élményeiből merítve írta-e meg ezt a regényét. Nekem tetszett mind a stílusa, mind a cselekménye, kimondottan izgalmas feladatot adott a három főszereplőjének: Pável Vasziljevics Aljehin századosnak, Andrej Blinov próbaidős tisztogató gárdahadnagynak, Jevgenyij Tamancev főhadnagynak, akik a SZMERSZ (A szovjet katonai kémelhárítás elnevezése 1943-45 között. „Halál a kémekre” rövidítése oroszul) tagjaiként Silovicsiben, az erdőben németek rádióadását fogtak, mértek be és feladatuk, hogy megtalálják magát a szerkezetet, de legfőképpen annak kezelőit.
A feszültséget folyamatosan fenntartó, fordulatos és izgalmas, érdekes Bogomolov regénye. Nemcsak a háború szörnyűségei és veszteségei, elcsigázott katonái, hanem a civil lakosságot sújtó veszteségek, a nélkülözés, a szegénység elevenednek meg e művében. Nem tör pálcát senki feje felett; az erdőben fellelt, el nem hantolt német katonákat sem ellenségként említi, hanem a háború áldozataként.
Az ugyancsak terjedelmes művet 99 fejezetre osztotta, ezen belül dőlt betűvel szedett, Operatív dokumentumok, Rejtjel táviratok címmel, dátumozva szerepelnek a SZMERSZ tevékenységének fontosabb mozzanatait, eredményeit részletezők, lábjegyzetben részletes magyarázattal segítve az olvasót az egyes elnevezések értelmezésében, hadi események és helyszínei, szereplői megértésében.
A sok megindító momentum, szereplő közül számomra legemlékezetesebb Vaszjukov és kisfia voltak. Az apa súlyos és hátramaradó sérüléseket elszenvedett hadirokkantként látta el Silovicsi település tanácselnöki feladatait, miközben nagy szegénységben egymaga nevelte kisfiát.
Egy picit túlírtnak tartom a regényt, talán ezzel akarta hangsúlyozni Bogomolov a felderítői feladat sokrétűségét, nehézségét, ám ugyanilyen izgalmas lett volna kissé rövidebbre fogva, kevesebb mellékággal ellátva a regényt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Julian Szemjonov: A tavasz tizenhét pillanata
V. Vlagyimirov – L. Szuszlov: Az Abwehr ügynöke
Maksz Poljanovszkij: A felderítő lány
Tolnai Kálmán: Bitófa a börtön udvarán
Tom Clancy: Bűntudat nélkül
Naveed Jamali – Ellis Henican: Hogyan lettem orosz kém
Dusko Popov: Kettős ügynök voltam
Szigeti János: Az áruló fémhenger
Vajda Péter: Veszélyes ellenség