Kísértések ​Á-tól cettig 26 csillagozás

Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vladimir Páral tematikai és stílusbéli megújhodást hozó tudományos-fantasztikus regénye valamikor a XXI.században játszódik. A technika hatalmasat fejlődött, de a föld lakóinak az élete jóformán semmit : ugyanazokkal a kisszerű, mindennapos gondokkal küszködnek, mint a XX.század második felének az embere. Nincs nehéz dolguk hát a távoli Agala bolygó küldötteinek, amikor megkörnyékeznek négy prágait: Sarlik Libichet, a Prágai Vízművek szürke elnyomott kishivatalnokát, költői ambíciókat dédelgető feleségét, doktor Antal Navarát, a vízművek rangban ötödik igazgatóhelyettesét és Juna Jandekovát, a szerelmi bánattal kínlódó diáklányt. Először ígéretekkel és ajándékokkal, a legtitkosabb álmok és vágyak teljesítésével, majd apró ellenszolgáltatások kérésével-követelésével, végül a lelki-testi terrorral igyekeznek rábírni a négyest feladatuk teljesítésére. Hogy miben áll ez a feladat, az persze csak a kalandos, olvasmányos sci-fi legvégén derül ki.

Eredeti cím: Pokušení A-ZZ

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Európa, Budapest, 1987
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630742977 · Fordította: Zádor Margit

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Ez itt állítólag sci-fi. Gondolom, mert a jövőben játszódik, és vannak benne földönkívüliek… meg néhány technikai újdonság. Holott ez egy jövőben játszódó társadalmi szatíra, majdnem írtam, hogy melyik állatnak melyik szervére gondolok… Szóval, a lótüdőt sci-fi. Pont annyira sci-fi, mint amennyire a Family Guy, vagy a South Park gyerekműsor…
Ez egy egész pofás szatíra [Nem, a szatíra, nem nőnemű szatír.] arról, hogy a hatalom (lett légyen az bármilyen), kezdetben apró, később nagyobb szívességekkel, hogyan hálózza be az embert, alakítja át, és hogy ebből hogy nincs kitörés…
Kiskezit csókolom, így működik példának okáért a korrupció… vagy a kollaboráció…
És nekem ez a regény erről szól, meg arról, hogy gondolkodó ember ha belelép ebbe a csapdába, és akár aktívan, akár passzívan kollaborál, nagyon nehéz kiutat találni…

Szóval, ha valaki sci-fire vágyik, akkor ne erőltesse, annak eléggé gyenge… és már az elején sejthető a poén.

>!
Európa, Budapest, 1987
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630742977 · Fordította: Zádor Margit
>!
jezsek
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Bárki, esetleg mindenki megvásárolható? Csak a fizetőeszközt és az árfolyamot kell ismerni? A becsület, a szeretet, a függetlenség, a szabadság fontos, de vajon érték marad-e a számunkra, ha kapunk helyette valami mást?
A sci-fi csak ürügy, hogy a négy személy megkísértését és ennek eredményét végigkövessük, humorral és iróniával fűszerezve. De emellett mégis komoly a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak: én mit tennék a helyükben? Sajnos csak becsapnám magam, ha azt mondanám, más lettem volna, én mást tettem volna. A folyamatosan gyűlő feszültséget a vége nagyon jól feloldotta (ezért ne olvasd el előre a végét!) Tetszett a szerkezet, a váratlan szemléletváltások, és a négy főszereplő figurája is. Dr. Navara – a kedvenc szereplőm – által kidolgozott „diagonális módszer"-t sajnos nekem is gyakran kell alkalmaznom (ld:. http://moly.hu/idezetek/60471)…

>!
pat P
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Jó nagyon. Érdekesen mulatságos: azt hiszem, nincs benne egy vicces mondat sem, sőt igazából nyomasztó és lehangoló a témája, mégis végig „jól-szórakozom” érzésed van. Érdekesen sci-fi: az egyik legtisztább példa arra, hogy a formailag sci-fi téma csak eszköz a lélektani-társadalmi mondanivaló kibontására. Kicsit vonnegutos, kellemes fridzsider-szocializmus zamattal.

>!
Noro MP
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Furcsa dolog ez: amikor egy KGST sci-fiben a saját közelmúltunkat / jelenünket látjuk tükröződni, mosolyogva csóváljuk a fejünket. De ha egy nyugati szerző művében azt olvassuk, hogy az amerikai életforma még ötszáz év múlva is töretlenül tör előre, fel sem vesszük. Pedig az sem valószínűbb…
Persze ez a regény nem is egy világépítő „future history”, hanem a jelenünket akarja tükrözni, de nem tudtam elmenni a kérdés mellett.
Természetesen bármely korban találhatunk olyan eszközöket, de főleg befolyást és kapcsolatokat, amelyekhez az átlagembernek nincs hozzáférése, viszont vágyik rájuk – ehhez nem kell idegen bolygóról érkezni. Az ember akár magán is letesztelheti – van egy mondat a könyvben, amit én már az Agala előtt kimondtam, ott és akkor annyira nyilvánvalónak tűnt, visszanézve viszont már egészen másképp hatott.
A történet szerintem túl hosszú, fölösleges részletekbe megy. A slusszpoénos lezárás is hatásosabb lehetett volna, ha egy ehhez illőbb, rövidebb műfajban születik meg.

>!
Ross P
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Egyszerűen zseniális könyv volt. A témafelvetés, a cselekmény felvezetése, a megkísértések különböző formáinak ábrázolása, a különböző jellemek hozzáállása az eseményekhez, és az agalaiak ármánykodása… mindez fantasztikusan volt megoldva, nem laposodott el, az izgalom pedig egészen a legutolsó oldalig kitartott.
Az, hogy valóban gyakran az egyik mondatról a másikra váltott át egyes szám harmadik személyből egyes szám elsőre, pedig gyorsan megszokható volt.
Új kedvenc könyvem lett.

>!
darkfenriz
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Fantasztikus könyv az orr előtt elhúzott mézesmadzagról, az emberek bizalmának kihasználásáról, valódi kísértés gyűjtemény. Mert ugye a mai világban senki se gondolhatja komolyan, hogy 50.000 koronáért cserébe semmit ne várjanak el és még egy kis görög nyaralást is beiktassanak pusztán a szórakoztatás kedvéért….
Főszereplőinknek rá kell döbbenniük a hagyományos értékek kiemelt fontosságára, arra, hogy valóban nem minden arany, ami fénylik, a csillogás kékké torzulhat, és hogy össze kell fogni a durva pszichodráma túléléséért.
Színvonalasan megírt, fordulatokban bővelkedő, hatalmas csattanóval záródó történet. Páral nevét érdemes megjegyezni. Azért ha valaki holnap egy szürke autóból meginvitál a Plútó Hotelbe, valamint átnyújt egy nagyobb összeget úgymond ajándék gyanánt, nem biztos hogy érdemes elfogadni, nehogy egy wrikommal kösse össze az életét hosszú-hosszú időre!

>!
alaurent P
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Majdnem jól kezdődött, és sokat romlott a végére – legalábbis a megítélésem szerint. A nem túl távoli jövőben, amikor az emberiség már találkozott hetvenegynéhány barátságos civilizációval, akik mind hosszú cserealap-listával érkeznek, és boldogan kereskednek a Földdel, amíg meg nem halnak, jön egy, aki úgy jópofa és barátságos, hogy hátsó szándékai vannak a bolygónkkal… Négy embert választanak ki, ördögi terv körvonalazódik, sokáig csak sejteni lehet – abból, hogy ingyenebéd nincs –, majd egyre határozottabban látszik. Négy ember, véletlenszerűnek tűnő kiválasztással, belecsöppen a jóba, és kénytelen-kelletlen szembesül addigi élete ürességével, céltalanságával. Négyen négyféleképpen reagálnak a kihívásra, tulajdonképpen a környezetükből, az életük berendezkedéséből kiszámíthatóan, sematikusan.
Azt hiszem, ez a jó jelző az egész kötetre: a sematizmus. Nagyon kiszámíthatóak a jellemek, a történések, és a slusszpoénon sem tudtam meglepődni. Az egész a hatvanas évek létező, áruhiányos szocializmusának sci-fije, talán parabola akart lenni, talán nem, de egyiknek sem hiteles.

>!
Bubuckaja P
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Érdekes regény volt. Nincs benne igazán szimpatikus személyiség. Az összes szereplő esendő, sivár életük meg nem valósult vágyit kergetik. Emiatt válnak befolyásolhatóvá. Ennek ellenére, nagyon tetszett, olvastatta magát.
Nem sci-fi. Ezt még én is felismertem. Elvileg a jövőben játszódik, de a hétköznapi élet, és életet segítő tárgyak inkább a szocializmusban maradtak. Ettől lett egy nosztalgikus hangulata – már aki élt benne, én csak elképzelni tudom – a regénynek. És néha-néha még a nekünk is jövő is megcsillan. De nem sci-fi. Csak annak van álcázva. Hogy mi, azt mindenki döntse el maga.

>!
imma A+P
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

cseh. sci-fi. cseh. sci-fi. még mindig nem tudom egybe kimondani ezt a két szót nevetés nélkül.

más: csak engem bosszantott, hogy legtöbbször minden átvezetés nélkül váltott az író E/1 és E/3 között?

5 hozzászólás
>!
cseri P
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Jaj, ez nagyon jó. Pedig hol voltak akkor még a valóságsók. :)


Népszerű idézetek

>!
regulat 

…csak azt szeretném tanácsolni magának, hogy próbáljon meg… egyenesen állva álmodozni. Mint tizennyolc éves korában.

86. oldal

>!
imma A+P

Hogy gyorsabban túl legyen hivatalos kötelező olvasmányán, dr. Navara kidolgozta a „diagonális módszert”: az első sorból elég elolvasni az első két szót, a másodikból a harmadik és negyedik szót, a harmadikból az ötödik és hatodik szót… így a tizedik sort már a közepén lehet kezdeni és így tovább egészen az utolsó sor utolsó két szaváig. Így akár háromszáz oldalt is át tudok futni egy munkanap alatt. Úgyhogy egyszer majd igen olvasott hulla lesz belőlem…

36. oldal

1 hozzászólás
>!
imma A+P

A tenger nyugodtan lélegzett, mint egy hatalmas fekete macska…

79. oldal

>!
alaurent P

Mentegetni a legutóbbi árulásunkat annyit jelent, mint készülni a következőre

288. oldal

>!
Chöpp P

Megőrizni az egyensúlyunkat – tehát azt a bizonyos harmóniát – azt jelenti, hogy hol lefelé, hol fölfelé eltávolodunk az egyensúlyi állapottól.

>!
imma A+P

Aranka virágot, desszertet, szendvicseket kapott, az adminisztratív osztály dolgozóitól összesen tizenhat golyóstollat (sőt négy darab hiánycikknek számító… tartalék betétet is), az irodai kellékek raktárának a dolgozóitól három csomag (ugyancsak hiánycikknek számító) fehér géppapírt, de kapott almás rétest, kamillateát, Trabanthoz való ablaktörlőt és egy házinyulat is, már megnyúzva.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Trabant
>!
imma A+P

– Már megint horkolsz – nyögött föl Aranka, csukott szemmel beledöfte a térdét férje oldalába (ezúttal a veséje tájékát találta el), hátat fordított neki, és tovább aludt.

(első mondat)

>!
Cheril

Szabotázst fogunk színlelni, de szabotázs helyett a SZABOTÁZS SZABOTÁZSÁT hajtjuk végre.

328. oldal

>!
poiuzt

…Úgy érzem magam itt, mint egy rokkant a tolószékben. Amelybe a kelleténél húsz évvel korábban és önként ültem bele…

37. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: Krakatit
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
Jakub Arbes: Szent Xaverius / Newton agya
Ladislav Fuks: Mooshaberné egerei
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Jiří Brabenec – Zdeněk Veselý: Egy bolygó robinzonjai
Ludvík Souček: A vak madarak titka
Jiří Brabenec – Zdeněk Veselý: Gyilkosság a Szivárvány-öbölben
Ludvík Souček: A Fekete Bolygó Testvérei
Milan Kundera: Halhatatlanság