Kísértések ​Á-tól cettig 39 csillagozás

Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vladimir Páral tematikai és stílusbéli megújhodást hozó tudományos-fantasztikus regénye valamikor a XXI.században játszódik. A technika hatalmasat fejlődött, de a föld lakóinak az élete jóformán semmit : ugyanazokkal a kisszerű, mindennapos gondokkal küszködnek, mint a XX.század második felének az embere. Nincs nehéz dolguk hát a távoli Agala bolygó küldötteinek, amikor megkörnyékeznek négy prágait: Sarlik Libichet, a Prágai Vízművek szürke elnyomott kishivatalnokát, költői ambíciókat dédelgető feleségét, doktor Antal Navarát, a vízművek rangban ötödik igazgatóhelyettesét és Juna Jandekovát, a szerelmi bánattal kínlódó diáklányt. Először ígéretekkel és ajándékokkal, a legtitkosabb álmok és vágyak teljesítésével, majd apró ellenszolgáltatások kérésével-követelésével, végül a lelki-testi terrorral igyekeznek rábírni a négyest feladatuk teljesítésére. Hogy miben áll ez a feladat, az persze csak a kalandos, olvasmányos sci-fi legvégén derül ki.

Eredeti cím: Pokušení A-ZZ

Eredeti megjelenés éve: 1982

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1987
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630742977 · Fordította: Zádor Margit

Enciklopédia 9


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Zseniális könyv, régi nagy kedvencem, Vladimir Páral cseh író alkotása. Néhol elavultnak tűnik, de tegyük hozzá, nem igazi sci-fi, inkább szatirikus regény, szórakoztató korrajz. Nem röhögős, ámde szellemes.
Sajnos Páral már nagyon idős, már nem ír új műveket-tudtommal. Kissé elfeledett szerző, pedig nagyon is érdemes olvasni, mindenkinek ajánlom!
spoiler

7 hozzászólás
regulat>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Ez itt állítólag sci-fi. Gondolom, mert a jövőben játszódik, és vannak benne földönkívüliek… meg néhány technikai újdonság. Holott ez egy jövőben játszódó társadalmi szatíra, majdnem írtam, hogy melyik állatnak melyik szervére gondolok… Szóval, a lótüdőt sci-fi. Pont annyira sci-fi, mint amennyire a Family Guy, vagy a South Park gyerekműsor…
Ez egy egész pofás szatíra [Nem, a szatíra, nem nőnemű szatír.] arról, hogy a hatalom (lett légyen az bármilyen), kezdetben apró, később nagyobb szívességekkel, hogyan hálózza be az embert, alakítja át, és hogy ebből hogy nincs kitörés…
Kiskezit csókolom, így működik példának okáért a korrupció… vagy a kollaboráció…
És nekem ez a regény erről szól, meg arról, hogy gondolkodó ember ha belelép ebbe a csapdába, és akár aktívan, akár passzívan kollaborál, nagyon nehéz kiutat találni…

Szóval, ha valaki sci-fire vágyik, akkor ne erőltesse, annak eléggé gyenge… és már az elején sejthető a poén.

>!
Európa, Budapest, 1987
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630742977 · Fordította: Zádor Margit
jezsek P>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Bárki, esetleg mindenki megvásárolható? Csak a fizetőeszközt és az árfolyamot kell ismerni? A becsület, a szeretet, a függetlenség, a szabadság fontos, de vajon érték marad-e a számunkra, ha kapunk helyette valami mást?
A sci-fi csak ürügy, hogy a négy személy megkísértését és ennek eredményét végigkövessük, humorral és iróniával fűszerezve. De emellett mégis komoly a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak: én mit tennék a helyükben? Sajnos csak becsapnám magam, ha azt mondanám, más lettem volna, én mást tettem volna. A folyamatosan gyűlő feszültséget a vége nagyon jól feloldotta (ezért ne olvasd el előre a végét!) Tetszett a szerkezet, a váratlan szemléletváltások, és a négy főszereplő figurája is. Dr. Navara – a kedvenc szereplőm – által kidolgozott „diagonális módszer"-t sajnos nekem is gyakran kell alkalmaznom (ld:. http://moly.hu/idezetek/60471)…

mohapapa I>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Vannak sci-fik, amik úgy sci-fik, hogy ha annak akarjuk kezelni őket, akkor emlékeztetni kell rá magunkat, hogy sci-fit olvasunk. Ilyen Vercors pompás regénye az ember szó meghatározásáról (Tropi komédia), vagy Merle disztópiája, a Malevil, de ilyen tulajdonképpen a szintén Merle tolla alól kikerült Állati elmék is. Csont nélkül ebbe a kategóriába sorolható a Sztrugackij tesók némely dolga, például az Egymilliárd évvel a világ vége előtt. De a maga nemében voltaképpen sci-fi még Szathmári Sándor örökbecsűje, Kazohinia is. (Most néztem, ahogy a linket másoltam, hogy a Moly beosztása szerint az utóbbi a 94. legjobb sci-fi könyv.) S ide sorolható a Páral jelen könyve is.
Ezeknél a műveknél a fantasztikum nem cél, hanem vastagon alárendelt eszköz. Van, aki nem kedveli ezt, van, akit zavar. Nekem személy szerint semmi bajom vele, sőt!

A Biblia így határozza meg a kísértés fogalmát: „…mindenki kísértetik, amikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága. Azután a kívánsága megfoganván, bűnt szül; a bűn pedig teljességre jutván halált nemz.” (Jak 1:14–15)
Vagyis a kísértés nem más, mint az, amikor rezonál a szívünk, a lelkünk valamire, amiről tudjuk, hogy nem vezet jóra, hogy végső soron az önzés eszköze. Ahogy az ismert graffiti mondja: „Bébi, ne vigyél a kísértésbe, odatalálok magam is.” A kísértés önmagában nem bűn. A kísértés, mondta Luther, olyan, mint amikor egy galamb fészket akar rakni a fejünkön, s mi vagy hagyjuk vagy nem. A kívánság tehát a miénk, s hogy lesz-e belőle tett vagy sem, az rajtunk múlik. Az múlik rajtunk. Ha lesz belőle tett, igen, akkor az a bűn. Az elkövetett, a megélt önzés. S a bűn, ha kibontakozhat, ha teljessé lehet, ha eluralkodhat rajtunk, ha nem élünk a megváltással, a kárhozatba visz. Ennyit a teológiáról.
Páral nagyon nehezen leküzdhető kísértésbe viszi négy főszereplőjét, egy felsővezető hivatalnokot, annak a hivatal legalantasabb szintjén dolgozó beosztottját, a beosztott feleségét és egy egyetemista lányt. Az alapszitu az, hogy az emberiség már sok földönkívüli civilizációt ismer, az egyik az Agara bolygó, amelynek kékbőrű képviselői körkörösen megkörnyékezik a négy főhőst: egyre nagyobb lojalitást várnak el az Agara felé, de közben bőkezűen adakoznak a főhősöknek. Kinek mit, kinek mire, mikre van leginkább szüksége. Hivatali előléptetés, IQ-szint emelkedés, testalak-formálás, verseskönyv-kiadás, ruhák, kalapok, versenyautó-használat, bármi. S az Agala cserébe kezdetben csak apró szívességeket kér: például tegyenek egy semmire nem kötelező lojalitás nyilatkozatot az Agara mellett. A nyilatkozatot csak a társaik és az agaraiak fogják hallani.

Agara szép lassan behálózza a négy főhőst. Csúnya bolygó, csúnya lakói. Vagy nem is annyira csúnyák? A főhősök mellé rendelt asszisztensek ugyanis rendre elcsábítják földi embereiket. Kinek a pap, kinek a papné. Kinek kitörés a mindennapokból, kinek utolsó lehetőség a függönyzárulás előtt, kinek önbizalomfröccs a kinézete miatt.

Megy előre a könyv, ahogy a főhősök mindinkább elmerülnek, majd felmerülnek a kísértésekből, és egyre erősebb a gyanú, hogy nem csupán egy sci-fi szösszenetet olvasunk, hanem nagyon vastagon rendszerkritikát. Kell-e kiút a megalkuvásokból, kisebb szívességek a rendszernek, ugyan már, mi az, ha egyszer a bevételi oldal sokkal vastagabb, mint a kiadási? Avagy élhetetlenség-e a megalkuvás, ha úgy sincsen más út?

Páral optimistán, egy vaskos csavarral fejezi a roppant szórakoztató és elgondolkodtató könyvét. A valóság nem volt sem optimista, sem ennyire gerinces, illetve a gerincesség nem feltétlenül nyerte el a maga jutalmát. Sőt, inkább, elnyerte a maga büntetését. De a négy főhősön keresztül voltaképpen Páral kérdez. Kérdezi az olvasót: egy jó autóért, egy zsíros állásért, a külsődért, egy pompás, ruganyos női-férfi testért, kedves szavakért, a szenvedélyért, pénzért mi mindenre lennél képes, mennyire vagy hajlandó lemenni kutyába, és megmagyarázni magadnak, hogy amit teszel, teljesen logikus, érthető és kikerülhetetlen? Avagy másképpen, ahogy a polbeat-énekes Dinnyés Lajos fogalmazta: „Az erkölcsösség, barátom, a nagyapám is úgy látta / Minden egyes esetben az alkalom hiánya!” Csakugyan, valóban? Persze, hogy nem. Legalábbis, amikor nem vagyunk prés alatt, amikor nincs lehetőség megalkudni, akkor biztosan igaz. Csak az a permanens kis furdi ne lenne, csak az ne!

Pompás könyv!

pat P>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Jó nagyon. Érdekesen mulatságos: azt hiszem, nincs benne egy vicces mondat sem, sőt igazából nyomasztó és lehangoló a témája, mégis végig „jól-szórakozom” érzésed van. Érdekesen sci-fi: az egyik legtisztább példa arra, hogy a formailag sci-fi téma csak eszköz a lélektani-társadalmi mondanivaló kibontására. Kicsit vonnegutos, kellemes fridzsider-szocializmus zamattal.

darkfenriz>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Fantasztikus könyv az orr előtt elhúzott mézesmadzagról, az emberek bizalmának kihasználásáról, valódi kísértés gyűjtemény. Mert ugye a mai világban senki se gondolhatja komolyan, hogy 50.000 koronáért cserébe semmit ne várjanak el és még egy kis görög nyaralást is beiktassanak pusztán a szórakoztatás kedvéért….
Főszereplőinknek rá kell döbbenniük a hagyományos értékek kiemelt fontosságára, arra, hogy valóban nem minden arany, ami fénylik, a csillogás kékké torzulhat, és hogy össze kell fogni a durva pszichodráma túléléséért.
Színvonalasan megírt, fordulatokban bővelkedő, hatalmas csattanóval záródó történet. Páral nevét érdemes megjegyezni. Azért ha valaki holnap egy szürke autóból meginvitál a Plútó Hotelbe, valamint átnyújt egy nagyobb összeget úgymond ajándék gyanánt, nem biztos hogy érdemes elfogadni, nehogy egy wrikommal kösse össze az életét hosszú-hosszú időre!

Noro>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Furcsa dolog ez: amikor egy KGST sci-fiben a saját közelmúltunkat / jelenünket látjuk tükröződni, mosolyogva csóváljuk a fejünket. De ha egy nyugati szerző művében azt olvassuk, hogy az amerikai életforma még ötszáz év múlva is töretlenül tör előre, fel sem vesszük. Pedig az sem valószínűbb…
Persze ez a regény nem is egy világépítő „future history”, hanem a jelenünket akarja tükrözni, de nem tudtam elmenni a kérdés mellett.
Természetesen bármely korban találhatunk olyan eszközöket, de főleg befolyást és kapcsolatokat, amelyekhez az átlagembernek nincs hozzáférése, viszont vágyik rájuk – ehhez nem kell idegen bolygóról érkezni. Az ember akár magán is letesztelheti – van egy mondat a könyvben, amit én már az Agala előtt kimondtam, ott és akkor annyira nyilvánvalónak tűnt, visszanézve viszont már egészen másképp hatott.
A történet szerintem túl hosszú, fölösleges részletekbe megy. A slusszpoénos lezárás is hatásosabb lehetett volna, ha egy ehhez illőbb, rövidebb műfajban születik meg.

cseri>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

Jaj, ez nagyon jó. Pedig hol voltak akkor még a valóságsók. :)

imma P>!
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig

cseh. sci-fi. cseh. sci-fi. még mindig nem tudom egybe kimondani ezt a két szót nevetés nélkül.

más: csak engem bosszantott, hogy legtöbbször minden átvezetés nélkül váltott az író E/1 és E/3 között?

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

regulat>!

…csak azt szeretném tanácsolni magának, hogy próbáljon meg… egyenesen állva álmodozni. Mint tizennyolc éves korában.

86. oldal

imma P>!

A tenger nyugodtan lélegzett, mint egy hatalmas fekete macska…

79. oldal

imma P>!

Hogy gyorsabban túl legyen hivatalos kötelező olvasmányán, dr. Navara kidolgozta a „diagonális módszert”: az első sorból elég elolvasni az első két szót, a másodikból a harmadik és negyedik szót, a harmadikból az ötödik és hatodik szót… így a tizedik sort már a közepén lehet kezdeni és így tovább egészen az utolsó sor utolsó két szaváig. Így akár háromszáz oldalt is át tudok futni egy munkanap alatt. Úgyhogy egyszer majd igen olvasott hulla lesz belőlem…

36. oldal

1 hozzászólás
alaurent P>!

Mentegetni a legutóbbi árulásunkat annyit jelent, mint készülni a következőre

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: árulás
Chöpp P>!

Megőrizni az egyensúlyunkat – tehát azt a bizonyos harmóniát – azt jelenti, hogy hol lefelé, hol fölfelé eltávolodunk az egyensúlyi állapottól.

imma P>!

Aranka virágot, desszertet, szendvicseket kapott, az adminisztratív osztály dolgozóitól összesen tizenhat golyóstollat (sőt négy darab hiánycikknek számító… tartalék betétet is), az irodai kellékek raktárának a dolgozóitól három csomag (ugyancsak hiánycikknek számító) fehér géppapírt, de kapott almás rétest, kamillateát, Trabanthoz való ablaktörlőt és egy házinyulat is, már megnyúzva.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Trabant
Márta_Péterffy P>!

A tévében a déli híradó megy, látogatók érkeztek egy újabb bolygóról…ez már a hetvenkettedik látogatás…és pontosan úgy néznek ki, mint mi.

9. oldal

Cheril>!

Szabotázst fogunk színlelni, de szabotázs helyett a SZABOTÁZS SZABOTÁZSÁT hajtjuk végre.

328. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szabotázs
poiuzt>!

…Úgy érzem magam itt, mint egy rokkant a tolószékben. Amelybe a kelleténél húsz évvel korábban és önként ültem bele…

37. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Az éhezők viadala
David Mitchell: Felhőatlasz
Karinthy Frigyes: Utazás Faremidóba
Karel Čapek: Krakatit
Justin Cronin: A szabadulás
Ransom Riggs: Üresek városa
Thea Beckman: Pokoli éden
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Sara Royce
Fehér Klára: A földrengések szigete
Andy Weir: A marsi