A ​képzelet kínja 14 csillagozás

Vladimír Páral: A képzelet kínja

1954 ​június elsején a huszonkét éves Marek Paar (alias Vladimír Páral) vegyészmérnök, zsebében friss diplomájával elindul, hogy meghódítsa a világot (vagy legalábbis egy darabkáját: a libereci Primatex vállalatot). A világ azonban közönyösen, mi több, ellenségesen fogadja az ifjú titánt, akiről hamarosan kiderül, hogy bár túlfűtött képzelete nem ismer határokat, szakmai tudása igencsak behatárolt. Szerencsére (vagy sajnos?) hősünk kellőképpen felvértezte magát a csalódások és kudarcok ellen: mindig kéznél van egy vigasznyújtó, ihletadó idézet Stendhaltól (Balzactól, Goethétől és a többiektől). Persze azért Paar tesz is valamit boldogulása érdekében. És hogy karrierje magasba röpítő katapultjánál egy szép (és vezető beosztásban lévő) asszony áll? Volt már ilyen a történelemben (és a világirodalomban). A gyors felszárnyalást gyors zuhanás követi: Paar szégyenszemre megfutamodik élete első nagy küzdőteréről, és a sors kirótta büntetésként írói próbálkozásokra ítéltetik. A cseh… (tovább)

Eredeti cím: Muka obraznosti: Konfrontace snu a skutečnosti

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1985
452 oldal · ISBN: 9630735423 · Fordította: V. Detre Zsuzsa

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

K I>!

Drágám, felejtsd el mindazt, ami nem történt meg köztünk

Ionesco

400. oldal

poiuzt>!

– Szeressétek egymást, gyerekek. Csodálatos dolog ez, és eleinte nem fáj.

291. oldal

K I>!

A szörnyű az, hogy sem a nőkkel, sem őnélkülük nem élhetünk.

Byron

87. oldal

1 hozzászólás
G_Lili_>!

„Maga Maupassan-t olvas…”
Irenka ismét elpirult, lehajolt a sziámi macskához, és idegesen simogatta, de Marek elfogta ébredező nőiességéről tanúskodó tekintetét – a régi francia mester szerelemről szóló, erőteljes, izgalmas, mély, szenvedélyes, pontos, szilaj, ironikus és gyengéd írásműve, Guy de Maupassant nyughatatlan szívének egész világa így ívelt át ezer kilométert és egy évszázadot- hogy tévedhetetlenül telibe találja a brnói gimnázium diákjának keresgélő szívét és a libereci Kolor kis laboránsának leányszívecskéjét. AZ IRODALOM HATALMAS ERŐ – mert hát elképzelhető-e, hogy két ember például a városi gázmű tervrajza fölött kerüljön közel egymáshoz?

poiuzt>!

– Kétes és találomra kiválasztott olvasmányaid áldozata vagy.

218. oldal

Ross>!

(Vlastík Ryvola harsányan elítéli a szex minden fajtáját – mint mindazok, akik képtelenek rá –, jómaga kábé annyira potens, mint egy láda tavalyi, homokkal kevert házmestersó).

177. oldal

poiuzt>!

Marek óvatosan nézelődött kifelé ágya csőrácsos fejrészéből, amikor oldalról hirtelen egy meztelen fenék közeledett feléje, és mintegy tíz centiméterről jókorát szellentett egyenest a képébe; mindehhez két fiútorok féktelen röhögése és az öreg Fater rikácsoló vihogása. Ez felkészületlenül érte Marekot, itt mit sem segített a világirodalom tízéves elmélyült tanulmányozása…

G_Lili_>!

Kínlódtam, mint egy állat. Gesztenyevirágok hullanak a nedves kövezetre. Milyen szimbolikus kép! Szétmorzsolom őket a cipőmmel. Ez az angol félcipő igazán remek. Októberben Londonba utazom, veszek még két párat. A szállóból tangó szól, a fákról hópehelyvirágok hullnak, magányosan sétálok a téren a májusi éjszakában, és arcomat odatartom az esőnek…Most megyek, és iszom valami jó konyakot. El kell ismerni, aránylag elegánsan szenvedek.

K I>!

Mi a fenének élsz te egyáltalán, kis hülyém?

84. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaroslav Hašek: Švejk
Jáchym Topol: Angyal
Milan Kundera: Halhatatlanság
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Karel Čapek: Egy tisztes polgár meghurcoltatása / A szerkesztő különös álmai
Bohumil Hrabal: Díszgyász
Bohumil Hrabal: Gyöngéd barbárok
Bohumil Hrabal: Foghíjak
Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam
Jaroslav Havlíček: A láthatatlan