Lolita 1032 csillagozás

Vladimir Nabokov: Lolita Vladimir Nabokov: Lolita Vladimir Nabokov: Lolita Vladimir Nabokov: Lolita Vladimir Nabokov: Lolita Vladimir Nabokov: Lolita

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sokféle ​pletyka és félreértés övezi a nálunk jobbára csak hallomásból ismert Vladimir Nabokovot és híres-hírhedt regényét, a Lolitá-t. E nevezetes könyv éppúgy végigjárta a maga kálváriáját, mint századunk más jelentős, a pornográfia vádjával illetett regénye, például Lawrence Lady Chatterley-je, vagy Joyce Ulysses-e.

A félreértések legfőbb forrása a regény eseménytörténete. A Lolita főhőse-elbeszélője, Humbert Humbert, francia születésű irodalomkutató és elvetélt író, akit perverz vágyak gyötörnek. Hányatott múltat hagy maga mögött, s gyanús idegenként kóvályog Amerikában. A javakorabeli férfi jelenét Lolitával, szállásadónője tizenkét éves lányával való találkozása szabja meg. Humbert előbb a gyermek közelébe férkőzik, majd amikor az árvaságra jut, a gondviselője, rabtartója és rabszolgája, kínzója és áldozata lesz. A démonikus viszony hátteréül az ezerszínű és végtelen Amerika szolgál, az óceántól óceánig nyújtózó Újvilág, melyet a duett többszörösen végigutazik,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2019
494 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634792895 · Fordította: Békés Pál, M. Nagy Miklós
>!
Európa, Budapest, 2014
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792837 · Fordította: Békés Pál
>!
Európa, Budapest, 2011
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792837 · Fordította: Békés Pál

6 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Humbert Humbert · Lolita


Kedvencelte 236

Most olvassa 117

Várólistára tette 716

Kívánságlistára tette 500

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Ottilia P>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Első olvasásom Nabokovtól, aki zseniális író, intelligens, elmés, nagyszerű a stílusa, és nem utolsó sorban káprázatos a humora. Kényes, rendkívül nehéz témát választott, a pedofíliát, ráadásul az elkövető szemszögén keresztül mutatja meg ezt a sokrétegű történetet, ami sokkolóan hathat az olvasóra, hiszen olyan érzés, mintha egy őrült gondolataiban léteznénk.

Az író nem törekszik az érzékek felkorbácsolására, elsősorban a lélektani részt boncolgatja, a pedofil férfi oldaláról, de a művészi ábrázolás, a kreativitás, és a pazar, nyelvi játékosság, a gazdag nyelvezet ellenére is a gyomorforgató cselekmény hagyja a legmélyebb nyomot az olvasóban. Számomra befogadhatatlan és elviselhetetlen, ha egy felnőtt természetellenes vonzalmával örökre megnyomorít egy gyermeket.

Ez a bravúrosan megírt, felzaklató történet próbára teszi az olvasót, mert érzésem szerint az író arra törekszik, hogy rokonszenvet ébresszen az elkövető iránt, próbára téve értékrendünket. Ma már nem csak viszolygunk a pedofíliától, hanem annak is tudatában vagyunk, hogy a gyermekek szexuális bántalmazása által okozott károk tartósak. A legaljasabb dolognak tekintem a gyermekek védtelenségének kihasználását, így az értékrendemre semmilyen befolyással nem volt a mű, de egyéb tekintetben meg mélyen elgondolkodtatott. Nekem úgy tűnik az író sokkal fontosabbnak tartotta, hogy műve attraktív élvezetet nyújtson, mint hogy véleményt, tanulságot hordozzon.

Páratlan alkotás, amelyben egyedien kerül ábrázolásra a szereplők önmagukhoz és egymáshoz való viszonya, és engem még külön lenyűgöztek a rejtett irodalmi utalások is (mármint amit felismertem). Kihagyhatatlan olvasmány! Külön elismerés a fordítónak!

3 hozzászólás
Csabi>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Kezdtem már kicsit kényelmetlenül érezni magam, hogy még mindig Nabokov-szűz vagyok, olvasva az áradozó hozzászólásokat. Ha el kell veszíteni, akkor már legalább Lolitával, gondoltam. Mert ennek a könyvnek híre van, és ez kétféle reakciót válthat ki az olvasóból (belőlem): vagy rögtön el kell olvasni, vagy gyanús lesz, hogy amiről ennyit beszélnek, az csak beetetés, felfújt lufi. Nos, megnyugodtam, és megnyugtatok mindenkit, ez a regény a szexizmus, a pedofília, és minden ráaggatott jelző ellenére egy remekmű.
A téma kényes, nagyon is az, ezen semmit sem változtatott a megjelenés óta eltelt 60 év, jobb is lenne itt abbahagynom… de nem. A pedofília napi téma lett, az internet és a katolikus egyház olyan széles teret biztosít neki, hogy kikerülni sem lehet. Csakhogy hiba lenne erre a szintre lehúzni a regényt és egyszerűen egy bűnös kapcsolat leírásaként kezelni, mert itt színtiszta irodalommal állunk szemben. És pőrén, teszem hozzá, mert az a rengeteg tudás, műveltség és szellem, ami ebben a szövegben össze van zsúfolva, az csak részben nyílhat meg az olvasójának. Ami rögtön nyilvánvaló, az Humbert Humbert genezise, az Annabellel való gyermekszerelem, ami egyértelmű utalás Poe Lee Annácska című versére. A történet szóról szóra ugyanaz, és HH-ban megtörik valami. Felmerült bennem, hogy ez az egész csak ürügy, felmentés HH számára perverz vágyai magyarázatára. Vagy egyszerűen csak képzelgés, a pszichiátriai kezelések megmagyaráznák, meg az, hogy skizofrén mód sokszor beszél magáról E/3. személyben. Egy biztos, HH egy szerencsétlen ember, akinek alig van reménye vágyainak beteljesítésére. Persze, OK, pedofil, szóval szurkoljunk ellene, csakhogy ne feledkezzünk meg róla, ez nem a Fókusz éjszakai kiadása, hanem irodalom, nem lehet mindent a hétköznapi bulvár szintjén értelmezni és magyarázni. Ha végiggondoljuk a regényt, tulajdonképpen Lolita HH egyetlen pedofil kapcsolata, előtte mindent elbalfácánkodik, még a pénzért felkínált (de neki nem tetsző) lányka elől is elmenekül. Lolita után pedig csak a gyötrő vágy marad benne. Akkor ez szerelem? HH is csak a végén kezd el ezen gondolkozni. Nem egy tipikus pedofil kapcsolat az övék, ahogy az manapság kinéz: pénzért vett rövid numerák, vagy éppen rokoni erőszaknak kitett gyermekek, esetleg elrabolt, és évekig pincében rabosított lányok, Thaiföldön tett „turistautak”. Lolita és HH megérdemlik egymást, ahogy az egyik kihasználja a másikat, úgy ez fordítva is igaz. Lolita Papája mindent megtesz a lányáért, aki ezt ki is használja, de az is nyilvánvaló, hogy közben szenved ettől. Csakhogy Nabokov nem állít elénk erkölcsi példázatot a perverz férfiről és a kis khm… rosszéletű lányról, ő irodalomként kezeli a helyzetet, kihasználja az olvasó kíváncsiságát és becsalja a csapdájába, megmutat mindent (na jó, nem mindent, a naturalista részletektől megkímél minket), és közben jót mulat a hüledező nyárspolgárokon.
Amellett, hogy remekül felépített a történet, tele kultúrtörténeti kapcsolódásokkal, maga a nyelvezet is élvezetes. Ne felejtsük, Nabokov nem az anyanyelvén írta a regényt, ennek ellenére sziporkázó a szöveg, olyan szóvirágokat és szófordulatokat enged meg magának, amiken a legtöbb író elvérezne, de ő egy egész regényt felépít ezekből. Végtelenül szellemes és humoros, még azt a sok franciázást is megbocsájtja neki az ember.
Megjegyzem, szerencsés a magyar olvasó, hogy még 1987-ben lefordították a regényt, akkor, amikor még irodalmárok fordítottak regényeket, nem nyelvet beszélő emberek. Békés Pál elsőrangú munkát végzett, érdemes elolvasni az utószavát is.

26 hozzászólás
SteelCurtain >!
Vladimir Nabokov: Lolita

Élesen elválasztanám azt, ahogyan Nabokov ír, attól, amiről ír. Nem kétséges, hogy egy zseniális íróval találkoztam. Ragyogó stílusba ágyazott mély tudás, briliánsan felbukkanó humor, és teljesen váratlan szókapcsolatok, csapongó kifejezések. Ez alapján kedvenc is lehetne, de túl azon, hogy a leggyalázatosabb dolognak tekintem a gyermekek védtelenségének kihasználását, abban a városban, ahol elrabolták és meggyilkolták a hatéves Szathmáry Nikit – személyesen, igaz futólag, ismertem is – , ott nem viccelünk a pedofíliával. Igaz, Nabokov nem egy szokvány történetet mesél el, s én nagyra is értékelem, hogy sokrétű szereplői egy meglehetősen talányos dráma nézőjévé avattak. A pedofil főszeplő egész addigi életét a sikertelenség kíséri végig, s tulajdonképpen pedofilként is abszolúte csődöt mondott. A másik oldalon viszont Lolita sem egészen az az ártatlan kislány, amit képzelnénk róla. Messzemenően nem egy boszorkány, nem egy férfiakat könnyedén az ujja köré csavaró tapasztalt nő, mégis a körülmények fura összjátéka révén mégis ő lesz az a femme fatale, akihez az elfuserált pedofil egyetlen sikere fűződik. Fura kapcsolat, mely egyáltalán nem arra a sablonra épít, hogy a domináns fél uralkodik a gyengébb felett. Mindketten hihetetlenül álszentek, miközben orvul meg-megmarják egymást. Tulajdonképpen kiábrándító ahogyan Nabokov rámutat, hogy a testi gerjedelmek okozta kapcsolat is lehet éppoly bonyolult és szövevényes, mint egy szerelmi történet. Lenyűgözően megírt, felkavaró sztori, én mégsem tudok szabadulni a gyanútól, hogy H.H nemcsak a bíróságot, de az olvasót is hülyére akarja venni. Ha ő tényleg egy szerencsétlen flótás, akkor lehet, hogy én egy vak dobos vagyok.

6 hozzászólás
Hoacin>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Belső párbeszédem a Lolita idején:

– Miért olvasom én ezt?
– Miért ne? Ingyen volt.
– Kell nekem ez a beteg téma?
– A legyek ura se matyóhímzés, mégis faltad.
– Igaz. De attól még ennek nem feltétlenül érdekel a kifejtése.
– Dehogynem érdekel, max nem olvasod látványosan BKV-n.
– Ha még egyszer leírja azt a szót, hogy nimfácska, én lekaparom az arcom egy irodalmi lexikonnal.
– Amúgy észrevetted, hogy beszippant a stílus?
– Azért a „lágyékom vágya” szóösszetétel leverte a lécet.
– Viszont a sztori 98,4%-ban nincs semmi erotikus kifejtés. A maradék 1,6%-nál pedig egy málnás sütemény receptje is előbb hozna kéjes izgalomba valakit. Még csak meg sem lehet jól botránkozni rajta!
– …aha, csak úgy kompletten az egészen!
– Mégis olyan jól írt, hogy előbb is vigyorogtál.
– Tudom, de ettől még…
– Olyan különlegesen facsart, tréfásan ironikus nyelvezete van…
– (…amit néha untál…) *köhint*
– …annyira szépségesen van megfogalmazva főhősünk szerelme…
– Aki egy beteg pedofil, hahó. Szerelme tárgya (lágyéka vágya, atyavilág, felejtsem már ezt el) egy számító, üresfejű, tökéletesen irritáló liba. Pozitív, kedvelhető karakter a regényben: nulla. Őrület mértéke: jelentős.
– De ezt leszámítva mégis tudatodba kúsznak a mondatai, elkezded szánni a főhősét… és tyűha, mennyi a szimbólum, és az irodalmi utalás, fel se fogod egy részét, fogadjunk.
– Ezeket nem lehet leszámítani. Ez a helyzet gáz.
– Persze, hogy gáz, de az élet nem fekete és fehér, ez pedig egy könyv. Humbert sem fekete, Lolita sem fehér, és te mindkettőt sajnálod, és egyiket sem akarnád ismerősödnek. A történet pedig szinte mellékes, mert ahogy írva van, az ezerárnyalatú.
– Egyezzünk meg abban, hogy Humberttől vaskosan elhatárolódom, de történetét érdeklődve, vigyorogva, égnek álló hajjal, szánakozva, bosszankodva, ásítozva, reménykedve, kíváncsian olvastam.
– Végösszegzés?
– Az elvakult szerelem még mindig nagy szívás.

10 hozzászólás
NannyOgg>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Nagy Tanulság #1
Lolita, Lolita – mindenki tisztában van vele, mire gondolunk, amikor valakit ezzel a jelzővel illetünk, azok is, akik sosem olvasták a könyvet és a filmet sem látták, mint én ezelőtt. Newsflash: TÉVES! Én személy szerint eddig meg voltam győződve róla, hogy a történet egy koraérett 12 évesről szól, aki elcsábít egy amúgy teljesen normális szexuális beállítottságú fiatal férfit. Ide vezet a szóbeszédre alapozott félműveltség.

Nagy Tanulság #2
Nabokov zseni. Sosem olvastam még semmit tőle ezelőtt, de a Lolita irodalmi értékét tekintve messze a legjobbak között van eddigi olvasmányaim közül. Iszonyatosan könnyed stílusban mesél el nagyon is súlyos dolgokat, közben ráadásul még a szóviccei is viccesek. (Életrajzi adat: én amúgy falra mászok a szóviccektől.) Az utószó alapján tök szimpatikus a fickó. A regény alapján meg szereti a kéket. Akarok még Nabokovot olvasni.

Nagy Tanulság #3
Bár igazán kevés fiktív dolog tud elborzasztani, a pedofíliát még mindig nem bírom, főleg ha ennyi átéléssel és szerelemmel van bemutatva. Valahol az én fejemben őrülten, végzetesen szerelmesnek lenni egy gyerekbe és fájdalmasan kívánni szexuálisan az elmebetegség mélyebb bugyrait képviseli, mint egy gyereket „egyszerű” hatalomvágyból és agresszióból bántalmazni. Ennek megfelelően minden egyes alkalommal, amikor egy kislány szexuális szempontból került bemutatásra, összeszorult a gyomrom. Valószínűleg senki sem fog ezek után felhördülni meglepetésében, ha közlöm, mennyire irtózom a főszereplőtől és milyen nevetségesen szánalmas alaknak tartom, ugyanakkor sajnálom. Igazából ezen az sem változtatott volna sokat, ha Lolita nem 12, hanem mondjuk 16-17 lett volna – nem bírom a szerelmükben ilyen végletesen lealacsonyodó férfiakat. De őszintén szólva a kiscsajnak is lekevertem volna egy rohadt nagy pofont, még a „vén” perverzzel való kísérletezgetése előtt. („Ha az anyád volnék…” blablabla).

Nagy Tanulság #4
Nem tudom kikerülni a „Ki csábít el kit?” kérdést. Humbertet nem kellett csábítani, csábult ő magától, feltéve, hogy az illető nem volt több 13 évesnél. Lolita szerintem sosem „csábított” és sosem „csábult”: nekem ő egy elhanyagolt kisgyerek, aki ugyanúgy nem méri fel, hogy nem dugunk velünk egyidősekkel, csak azért, mert unszolnak, hogy kipróbáljam, mint ahogy nem csókolgatunk felnőtt férfiakat, mert csúnyán ráfázhatunk. Pech, hogy a szóban forgó felnőtt férfi történetesen pedofil, mert innentől kezdve már az esti mozi sincs ingyen, viszont legalább van mozi (és ruhák, és zsebpénz, és bicikli, bármi, a megfelelő árfolyamon); eddig az sem volt, csak egy nő, aki anyagságból még valahol az elején csúfosan megbukott. Ez egy olyan szituáció, ami mindenkinek gyümölcsöző, és mindenkit tönkretesz.

Végső Nagy Tanulság
nincs. Kíváncsian tekintek Nabokovval való jövőbeli irodalmi kalandjaim felé.

>!
Európa, Budapest, 2011
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792837 · Fordította: Békés Pál
10 hozzászólás
eme>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Vannak könyvek, amelyek valami másról szólnak, nem arról, amire az olvasó első látásra gondol. A Lolita ilyen könyv. De lehet, hogy mégsem, hiszen egyértelmű: az elbeszélők mögött megbújó szerző játszik velünk. Maszkos és álarcos egyének által elkövetett többszörös becsapás és szemfényvesztés áldozatai vagyunk. A két elbeszélő – a regény elején megszólaló ifjabb John Ray és Humbert –, valamint a mögöttük álnokon és ravaszul somolygó (minta)szerző ugrat és orrunknál fogva vezet bennünket, hisz nagyon is jól ismeri a szakma minden csínját-bínját. Sőt, nyíltan vagy néha picit burkoltabban, de egyértelműen szemünkbe is mondja ezt.

A művészet az egyetlen halhatatlanság, amelyben osztozhatunk.

Ez a könyv elsősorban a művészetről szól, az esztétikai gyönyörűségről – a játékról. A szigorúan felépített sakkfeladvány okozta gyönyörűségről. A játékpartner további lépéseinek perverz kikalkulálásáról. Arról, hogy, akarjuk, nem akarjuk, előbb-utóbb úgyis mattot ad az olvasónak. Fölényes tudással, zseniálisan.
Előre tudja, ismeri, kiszámítja a régimódi olvasó, a nyárspolgár, a cinikus, a jegyzetíró, a pszichiáter, az irodalomtudós, a moralista és megannyi más befogadó reakcióit.
Arcu(n)kba nevet. Mindenkit le akar győzni, ehhez azonban mindenkivel játszani kell, ha lehet egyszerre. Perverz ügy, nemde?

A felállás: John Ray irodalomtudóshoz eljut egy kézirat, egyféle memoár, melyet a magát Humbert Humbertnek nevező elbeszélő vizsgálati fogságban, megfigyelés, képzeletbeli kínvallatás alatt védőbeszédként ír a tisztelt esküdtekhez-_olvasókhoz_. A vád: pedofília. Ez már elég is ahhoz, hogy a moralista azonnal lépésre szánja magát, hogy a régimódi olvasó közben az „igaz” történet tényei felől érdeklődjön, hogy a nyárspolgár kezeit összedörzsölve, nyálcsorogva várja a lepleket fellebentő lépéseket, hogy a jegyzetíró elővegye… noteszét.
Amint beindul a játszma, a pszichiáter olvasó is belelendül, keres, kutat, közben felöklendezett neofreudista fasirtokkal küszködik, jellemrajzot készít, kér számon – értelmezhetőt-érthetőt, kerek egészet. Követhető, logikus – a perverz logikájának megfelelő lépéseket. Humbert azonban jól ismeri az ellenfél szakmáját – úgy tud rejtőzködni, álarcokat váltogatni, ahogy kevesen mások. És úgy tud védőbeszédet írni, (ál)önértelmezést, hogy, bár felfedi taktikája, módszerei tetemes részét, a végére tényleg elhisszük neki, hogy egy tabuk fojtogatta, perverz, de törvénytisztelő, naiv, szomorú, magányos, pipogya alakkal van dolgunk, aki az óvilág, az öreg Európa neveltjeként mindvégig igyekszik szemérmes és civilizált lenni, és hát, tényleg nem ő tehet róla, hogy a kis Lolita édes-piros almájával az ölébe pottyant. Mi minden rejlik ebben a képben – az Újvilág, a fiatalkorú Amerika csábítása, a Big Apple meg egyebek…

Azért ne feledkezzünk meg a humorról sem meg az ironikus-parodisztikus hangvételről. Ó nem, itt soha nem tudhatod, mit kell komolyan venni. Lehet, hogy mindent, lehet, hogy semmit.

És bármennyire hosszúra sikeredett már eddig is ez az értékelésféle, nem hagyhatom ki szívem csücskét – a becsapott olvasó-irodalmárt, irodalmár-olvasót. Becsapott, persze, hisz egyszerre négy, igencsak zseniális irodalomtudós játszik vele. Meg a szavakkal, hisz már csak ez maradt Lo bársonyos bájából. Szavak – illatosak és mámorosak, játszik és könnyedek, bódítóak és részegítőek, figyelemfelkeltők- és elterelők, csodálatra és csodálkozásra késztetőek. És még nem szóltam a nevek, az allúziók (és illúziók), motívumok és szimbólumok, archetípusok és megidézett szerzők, művek mindenhonnan eléd ugró csapdájáról. Igen, tudatosan felállított csapdák, hogy legyen amit vizsgálni, tanulmányozni, megpróbálni kikerülni, és persze, legyen, amibe beleesni.
Ó, de szívesen estem bele én is egybe (na jó, többe, de nem akarom túlfeszíteni a húrt, meg az idegeiteket).

Az eltűnt Annibel nyomában

Ezt a címet viseli a legkedvesebb csapdám.
“Utánzás és emlékezet” címen egy esszét tettem közzé a Rontás Szemlé-ben – vallja egy helyen Humbert. Hát, rontás ide vagy oda, hagyom magam elcsábítani.

Az idő hatalma. Fókusztávolság. Annabel-Beatrice-Laura – az idő ugyanazon (ifjú és ártatlan) szigetén átélt tiszta, örökkévalóságot ígérő szerelem. Árkádiai érintetlen vadon.
Későbbi madeleinek íze által felkeltett emlék, nosztalgikus, szomorkás vágyódás a talán sosem volt után.

Dante, akit megidéz Proust, akit megidéz Nabokov. Humbert, aki megidézi Annabel alakját, aki Lolitában véli megtalálni ennek visszfényét, Clare Quilty, aki megírta A nimfácskáját, aki harcot vív a Lolitában visszahódítani vélt Annabelért és így tovább. Ne feledjük el a viselkedésben, gondolkodásban, szóhasználatban logikus, gondos – konvencionális (!) – (Char)Lottét (és Th. Mannt) és a többi volt nimfácskát sem. Tükrök, melybe az ember beleveri az orrát. Folytonos álarcos rablások, lopások, egymás követése, kicselezése, csőbe húzása – állandó harc. És ez az út nemcsak léha partie de plaisir, hanem kemény, kanyargós, teleologikus képződmény, melynek bizony, célja is van: fenntartani a megfelelő kedélyállapotot két csók – két szabálysértés között. Alter-egók végzik itt ki egymást és önmagukat, válnak törvényen kívüli perverz alakból konvencionálisan nemes érzésű hőssé, megbotránkoztató és elutasított újdonságból elfogadott, követendő normává. Az irodalom, művészet McSorsa. Így megy ez.

Az egyesülés csöndben ment végbe, és minden elem a megfelelő helyre került a szerteágazó mintázatban, melyet azzal a kifejezett szándékkal szőttem végig e memoáron, hogy az érett gyümölcs a megfelelő pillanatban hulljon alá; igen, azzal a kifejezett és perverz szándékkal, hogy visszaadjam (…) a felismerés kielégüléséből táplálkozó, aranyszínű és irtózatos nyugalmat, melyet most már legellenségesebb olvasóm is átérezhet.
Sakk-matt. Egy ravasz kacsintás, jöhet a következő nimfácska, izé… olvasó.

17 hozzászólás
DaTa>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Rettenetes.
Rettenetesen szép.
Rettenetesen szép irodalom.
Rettenetes szépirodalom.
Szép.
Irodalom.
Rettenetes.
Kedvenc.

3 hozzászólás
B_Tünde P>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Nabokov egy zseni, nem kérdés. Az egész szövegen érződött a könnyedség, gördülékenység ahogy ír. Szinte zsonglőrködik a szavakkal, létrehozva olyan különös, néha szinte meghökkentő szókapcsolatokat, hasonlatokat, melyeket élmény volt olvasni – és ez különösen a regény második részére igaz, mert ekkor már jobban el tudtam vonatkoztatni a történtektől. A mögöttes tartalom, valamint a különböző utalások, áthallások, kapcsolatok más művekkel spoiler nem teszik kizárttá, hogy egyszer újra elolvasom, de sokkal inkább a szövegre, mint a tartalomra koncentrálva. Így hát – annak ellenére, hogy maga a téma elborzaszt és visszataszít – öt csillagot kapott a regény.

Stone>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Valaha régen láttam egy Lolita feldolgozást Jeremy Irons főszereplésével. Ezzel el is intéztem jó sokáig a Lolitát. Aztán nemrég a kedvenc győri könyvesboltom bezárt és a kiárusításon rám ugrott a könyv 200 petákért. Bőven megérte.
Nabokov egy nyelvi zsonglőr. A Lolitát angolul írta, ha jól tudom, az első könyve volt ezen az idegennyelven, ami nem volt idegen számára, szinte anyanyelvi szinten beszélte és írta. Ami felettébb érdekes, hogy lefordította saját maga a Lolitát oroszra. Na abból készült fordítást is szívesen elolvasnám, feltéve, ha létezik.
Nabokov azt csinálja, hogy elkezdi egyszerűen, aztán olyan szavakat tesz egymás mellé, amikről sosem gondoltam, hogy az egyik jelzője lehet a másiknak. Majd visszakapcsol ismét egyesbe. Hosszan elnyújtott előjátékok, apró kielégülések, aztán újra kezdi. A másik az elejtett és elrejtett kis csomagocskák, amire a végén jössz rá, hogy afene, ezért írta bele, ezért tért ki rá, ezért foglalkoztatta. De erről ennyit.
A téma, azt hiszem mindig is aktuális marad, amíg emberek élnek a bolygónkon. Az, hogy kicsoda romlottabb, és tulajdonképpen mi az ártatlanság, ahogy gyermekeinkre szeretünk gondolni, nos, nézőpontfüggő. Az, hogy a nimfácskák léteznek, nem kérdés számomra. Az sem okoz megértési problémát, hogy ezekhez a nimfácskákhoz vonzódnak. A határ átlépése az, amivel nem tudok mit kezdeni.
De ez csak egy írása volt Nabokovnak. Szavainak sűrű erdejében még újra be szeretném szívni a levegőt.

3 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Vladimir Nabokov: Lolita

Egy kicsit tipródtam azon,hogy négy vagy öt csillagot adják-e.Már olvasás közben csalódottnak éreztem magam amiatt,hogy egy nagyon fontos témában gyönyörű nyelvezettel megírt mű – talán éppen a szépen megszerkesztett körmondatok miatt – ködösítve beszél a témáról.
Miről is van itt szó? Adott egy kislány és egy érett férfi.Kialakult köztük a testi kapcsolat.Ez pedofília még akkor is,ha tudjuk,hogy mindegyiknek szüksége volt a másiktól valamire.Tehát egymásra voltak utalva.Kihasználták egymást…Majd ezután lassan,de biztosan tönkretették egymást.De sehol nincs konkrétan leírva,hogy mi történt,csak fátyol mögé bújtatott utalásokból lehet következtetni,ráérezni.Ez engem egy kissé zavart.De aztán arra gondoltam,hogy mennyire igazságtalan vagyok,hiszen amikor ez a mű megszületett (1955) egy ilye tabu téma nem jelenhetett volna meg nyomtatásban,ha nem virágnyelven íródik.
De az igazság az,hogy a tényleges ok az író hitvallása, miszerint sokkal fontosabb,hogy a mű esztétikai élvezetet nyútson,mint az,hogy véleményt hordozon.
Így nézve a mű követi írójának írásművészeti hitvallását.Gyönyörű a mű nyelvezete.
Azért mégis csak levonok fél csillagot: szerintem akkor is nyíltabban kellett volna beszélnie. :-)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Stone>!

A mező tavasszal kicseréli mezét
a fezőr nyaranta leveszi a fezét
a rezonőr gyakran nem leli a rezét
a kígyó, ha sétál, zsebre vágja kezét…

267-268. oldal

87 hozzászólás
encsy_eszter>!

A környezetváltozás olyan hagyományos téveszme, melybe tönkrement szerelmek és tüdők vetik bizalmukat.

313. oldal

Niki_>!

Reggelente Lo volt, egyszerűen csak Lo, ahogyan ott állt, egy méter ötven centis mivoltában egy szál zokniban. Bő nadrágban Lola volt. Az iskolában Dolly. Aláírásakor Dolores, de a karomban mindig Lolita.

kat_fromthemoon>!

Szerelem volt első látásra, utolsó látásra, örökkön-örökké tartó látásra.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem első látásra
zoja>!

Miért reméltem, hogy külföldön boldogok leszünk? A környezetváltozás olyan hagyományos téveszme, melybe tönkrement szerelmek és tüdők vetik bizalmukat.

251. oldal

rlb_32557241>!

Képzelj el; ha el nem képzelsz, én nem létezem…

137. oldal, Első rész, 29.

8 hozzászólás
Carmilla >!

Gyakran észrevettem, hogy hajlamosak vagyunk barátainkat afféle változatlan jellemvonásokkal felruházni, amilyenekkel csak az irodalmi hősök rendelkeznek az olvasók tudatában. Akárhányszor ütjük is fel a Lear királyt, sosem látjuk a derék királyt hangos tivornyán, kupáját csapkodva, búját feledve boldogan ölelkezni három leányával és azok ölebeivel. Emma sosem támad föl Flaubert jókor hullatott apai könnyeinek együttérző sójától. Bármilyen fejlődésen megy is át ez vagy az a népszerű hős a könyv elejétől a végéig, számunkra a sorsa rögzített, és hasonlóképpen várjuk el barátainktól is, hogy kövessék ezt vagy azt a logikus, szokványos mintát, melyet kitűztünk számukra, így azután X sosem fogja megkomponálni azt a halhatatlan muzsikát, mely felülmúlná a tőle megszokott másodrangú szimfóniákat. Y sosem követ el gyilkosságot. Z semmilyen körülmények között el nem árul bennünket. Mindezt gondolatban elrendeztük már. s minél ritkábban találkozunk egy bizonyos személlyel, annál nagyobb elégedettségünkre szolgál, hogy valahányszor csak hallunk felőle, ellenőrizhetjük, mily engedelmesen idomul a róla alkotott elképzeléseinkhez. Az általunk megelőlegezett sorsban bekövetkező fordulatokat aztán nem pusztán rendellenességként, hanem erkölcstelenségként éljük meg. Inkább soha ne is ismertük volna szomszédunkat, a nyugdíjas hot-dog-árust, ha kiderül róla, hogy épp most adta ki századunk legnagyobb költeményeit tartalmazó verseskötetét.

2. rész, 27. fejezet

2 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Ámbátor rajongok részegítő, barna illatáért, úgy vélem, olykor azért hajat kéne mosnia.

47. oldal

3 hozzászólás
merricat>!

– Tudod, a halálban az a legrettenetesebb, hogy az ember olyan tökéletesen magára marad.

374. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
Fleurs>!

Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita, Lolita. Szedő, ismételje az oldal végéig.

143. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Lestat, a vámpír
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Babits Mihály: A gólyakalifa
Babits Mihály: A gólyakalifa / Kártyavár
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
Mario Puzo: A Keresztapa
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Stephen King: Éjszakai műszak
John Williams: Stoner
John Steinbeck: Egerek és emberek