Éjszaka ​Hamlettel 4 csillagozás

Vladimír Holan: Éjszaka Hamlettel Vladimír Holan: Éjszaka Hamlettel

A kötet Holan hatalmas versfolyamát közli Tőzsér Árpád fordításában. A hamleti kérdések és dilemmák a mottóban is felidézett Lukianosz ironikus világlátásának segítségével oldódnak meg a versben. Holan lírája az olvasót az olykor könyörtelenül pőrére meztelenített realitás s a látomássá magasztosult testi-lelki állapotok tartományaiba vezeti. „Holan Hamletje, aki a huszadik század közepének értelmiségi tudathasadásának »természetes« tudásával és öntudatával él (»énje és önmaga között állva / a szakadék érdekében kezdett szólni«), úgy beszél mindvégig, hogy egyszerre van tudatában annak, hogy megszólalása, történeti egyszerisége és személyes megismételhetetlensége különös, időn és társadalmon kívüli fenséget képvisel és hordoz, ám annak is, hogy beszéde s (mostani és mindenkori) szerepjátszása az idő keretein belül végtelenül esendő, viszonylagos és társadalmilag hatástalan.” – írja Margócsy István.

>!
Kalligram, Pozsony, 2000
68 oldal · ISBN: 8071493406 · Fordította: Tőzsér Árpád

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

iniesta>!
Vladimír Holan: Éjszaka Hamlettel

A XX. század második fele európai irodalmának – és az azt megelőző több évszázad felhalmozódott kultúrájának – tökéletes prózaverse, s mint ilyen, amolyan közmondásos fehér holló: így érdemes ránézni és értékelni. Könnyen megközelíteni leginkább esztétikailag lehet. Nehezen megközelíteni pedig nem lehet elégszer.

(Ha teljesen őszinte vagyok – elsősorban magammal –, akkor azért beismerendő, hogy a hibátlan jegyet főként szívbeli, nem pedig észbeli viszonyulások adják. Nagyon szigorúan nézve a konkrét verszárással – „a vers mint ajándék” – egy picit mintha el lenne, ha nem is viccelve, de komolytalankodva a befejező tónus, amivel szerintem az esztétikai szándék határai vastagon túl vannak hangsúlyozva. Érteni vélem – de legalábbis sejtem –, hogy végül miért lépte ezt Holan – ti. kerülni akarta a magasztosság bármilyen esetleges érzetét –, de ez szerintem túlzott alkotói aggódás volt: ezen a ponton, ebben a versfolyamban, ő már sehogyan sem tudott volna ilyesmibe belecsúszni.)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bohumil Hrabal: Skizofrén evangélium
Zádor András (szerk.): Cseh költők antológiája
Jiří Wolker: Vendég áll a házhoz
Karácsonyi csillagok
Bohumil Hrabal: Színnyomatok
M. Sindelárova-Vorisková: Mint a hinta leng az inga
Karel Hynek Mácha: Reggel pirkadattól
Földes Zsuzsanna (szerk.): Levélbe öltözik a fa
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai