Menekülök ​és visszatérek 1 csillagozás

Vjacseszlav Sugajev: Menekülök és visszatérek

A kritika és az olvasók széles tábora joggal sorolja Vjacseszlav Sugajevet azon szibériai írók közé, akik a hatvanas évek végén és a hetvenes években új színnel gazdagították a szovjet irodalmat. Erőteljes prózájukat olyan nevek fémjelzik, mint Vaszilij Suksin, Viktor Lihonoszov vagy Valentyin Raszputyin. Sugajev a csoporton belül is megőrzi önállóságát, saját témakör és egyéni stílus jellemzi. Lendületes elbeszéléseit figyelemmel olvassuk, s a könyvet letéve, tovább gondolkozunk hősei sorsán.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 1980
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 963072118X · Fordította: Földeák Iván, Király Zsuzsa, Nagy Elek

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Vjacseszlav Sugajev: Menekülök és visszatérek

A Modern Könyvtár a rejtett ritkaságok tárháza. Vannak ezek között valódi kincsek, és szerényebben csillogó darabok (meg persze akad salak is). A most előhalászott kis kötetet a szerényebben csillogó, de megismerésre érdemes olvasmányok közé sorolom.

Sugajev a hatvanas évekbeli irkutszki szibirjákok egyike, Vampilov, Jurij Szkop és Raszputyin kor- és munkatársa. A négy (akkori) pályakezdő közül Raszputyin emelkedett (joggal) világhírre, a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Vampilovról esetleg tudnak a modern szovjet drámák kedvelői, Szkop, aki egyben forgatókönyvíró és filmszínész is, szerintem ismeretlen Magyarországon. És Sugajev sem túlzottan ismert – ez az egy saját kötete jelent csak meg magyarul, s bekerült még egy antológiába is.

Három kisregényt tartalmaz a kötet, vegyes színvonalon. Az első (Menekülök és visszatérek) átlagos szovjet iromány, feledhető. A második (Ősszel Majszkban) jóval eredetibb és izgalmasabb, a központi szereplő, Vitya alakja mélyen elgondolkoztatott: spoiler? Ez az írás – a három közül a leghosszabb – a drasztikus lezárás ellenére is megérdemli az olvasók figyelmét.

A harmadik darab (Szabad ember teheti) magánéleti problémákat – a hűtlenség dilemmáját és következményeit – boncolgatja, a szocreál szabványnál színvonalasabban.

Az egész kötet átlaga három csillag, az első kifejezetten gyönge, az utolsó elmegy, de a középsőt megéri elolvasni és elgondolkozni rajta. A főszereplő motivációja számomra most is rejtély…


Hasonló könyvek címkék alapján

Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.
Dmitrij Nagiskin: Amur-parti mesék
Németh Éva (szerk.): Amikor elmennek a bálnák
Székely Gyula: Képek a szibériai hadifoglyok életéből
Ruttkay-Miklián Eszter: Testi-lelki rokonság
Tornai József: Boldog látomások
Földes Géza: Szibériai képek
Hoppál Mihály – Simonkay Zsuzsanna (szerk.): Shamans Unbound
Pusztay János: A paleoszibériai nyelvek kutatásának jelentősége az uráli nyelvészet számára / Nyelvi helyzet, nyelvi tervezés a kis uráli népek körében
János Pusztay (szerk.): The Arctic