Kisdarázs (Kisdarázs 1.) 216 csillagozás

Viviane Villamont: Kisdarázs Viviane Villamont: Kisdarázs Viviane Villamont: Kisdarázs Viviane Villamont: Kisdarázs

Viviane Villamont-nak ez az első regénye francia kritikusai szerint igazából önéletrajz, egy boldog, bár különös falusi gyerek és egy boldogtalan zárdanövendék története. Ebben a vérlázítóan komisz sorsú kislányban annyi életöröm, erő, humor és tehetség van – írójában pedig könnyedség, nyelvi lelemény és ha úgy tetszik, vagányság –, hogy szerencsére jobban hasonlít Ajar vagy Queneau gyerekszereplőire, mint a világirodalom tragikus gyerekhőseire.

Eredeti mű: Viviane Villamont: Le guêpiot

Eredeti megjelenés éve: 1979

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények

>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448577 · Fordította: Bognár Róbert
>!
K.u.K., Budapest, 1992
308 oldal · ISBN: 9637846034 · Fordította: Bognár Róbert
>!
Európa, Budapest, 1982
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630728427 · Fordította: Bognár Róbert

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Kisdarázs · apáca


Kedvencelte 67

Most olvassa 10

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Viviane Villamont: Kisdarázs

Be kell látnom – újra –, az emberek totálisan őrültek. És itt nem az elmeháborodottakról beszélek, hanem mindenkiről (magamat is beleértve). Persze nem csoda, annyi hazugság vesz minket körül, amelyek a félelmeinken, vágyainkon keresztül manipulálnak minket. Az egyik ilyen félelem a megsemmisülés, a másik az élet értelem nélkülisége. Ezért aztán mindenféle vallások alakulnak ki. A vallásokra pedig egyházak épülnek, amelyek ahelyett – jobb esetben amellett –, hogy csökkentenék a fentebb említett félelmeket, jóval több szenvedést zúdítanak az emberek nyakába. És ha még csak az egyházak csinálnák ezt… Gyakorlatilag az élet minden területe ugyanilyen. A politikában ugyanez folyik, például félünk az idegenektől, hurrá, csinálnak belőle idegengyűlöletet. De ugyanez az iskola, a munka, a család. A legszörnyűbb, hogy valahol mindenki tudja, vagy legalább érzi. A hazugság úgy fon be minket, mint százezer csáp. Nem sok embernek sikerült ezen a bolygón megszabadulni ezektől a csápoktól maradéktalanul – ha egyáltalán –, aztán belőlük fonták a legvastagabb hazugságokat.
A könyv a százezerből eggyel foglalkozik igazán, az egyházzal, de megtalálható benne azért az állam a maga bürokráciájával, a család és a kapitalizmus is egy-két villanás erejéig. És főhősünk, a romlatlan kislány – mint amilyenek mi is voltunk, mikor megszülettünk – bekerül ebbe a darálóba. Ami kicsit véresebb, kicsit brutálisabb, mint a nagy többségé. A történet simán fulladhatna tragédiába, minden adott hozzá. Hogy ki az aki végleg beleroppan vagy belehal, és ki az, aki nem, véletlenszerűnek tűnik, pedig nem az. Attól függ, hogy azt a gyereket szerette-e valaki feltétel nélkül. És igen, ő az apa. Ezért is hihető a végkifejlet. Bár magában a történetben van egy nagy baki – illetve ezt én nem bakinak mondanám, hanem egy hatásvadász technikának – spoiler.
A sorozatot nem fogom tovább olvasni, sem a stílus, sem a megvalósítás nem nekem való.

>!
Youditta
Viviane Villamont: Kisdarázs

Szívet összetörő olvasmány.
Hinni akarom, hogy ilyen nem történik meg, hinni akarom, hogy ez egy agyszülemény, de nem az, az élet és emberek ilyen kegyetlenek.

Mint itt az anya, aki saját gyerekének az életet keseríti meg, nem számít neki semmi, csak önmaga, hogy mindenki vele foglalkozzon.
Az apuka alkoholista, agresszív de legalább Kisdarázst imádja, és próbálja a maga módján védelmezni.
Az apácák, a vallás nem pozitív szereplők, ők sem tesznek semmit ezért a szerencsétlen gyerekért, földre rúgják és taposnak rajta. Egy pozitívabb apáca jelenik meg, de ő is túl gyenge, hogy fellázadjon.

Kisdarázs pedig egy édes kislány, aki csak szeretetre vágyik, mint minden kisgyerek, aki ráadásul tele van életimádattal, olyan kevésre vágyik csak, mint egy mellette lévő, szerető szülő. Ő boldog, ha egész nap szaladgálhat, virágot szagolgathat s gyerekként körbekiabálhatja a környéket. De kevés boldog pillanat adatik meg Kisdarázsnak, még akkor is, ha kevesebbet tényleg nem kérhet gyerek.

A könyv nyelvezete egyszerű, sodró erejű, a témája nem könnyű, sőt… de valahogy mélyen ebben rengeteg szeretet is van, Kisdarázsban például végtelen.

spoiler

>!
Európa, Budapest, 1982
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630728427 · Fordította: Bognár Róbert
5 hozzászólás
>!
Galambdúc
Viviane Villamont: Kisdarázs

Ez a könyv több annál, mint aminek látszik. Mert való igaz, hogy néha bugyutának tűnő nyelvezete van, meg maga a történet egyszerű, de bele van sűrítve legalább száz dolog, ami mindig aktuális, a jó és rossz viszonyát kutatja. Meg szeretetlenség és nagy-nagy szeretet, álszentség, de az olyan nagy mennyiségben, hogy néha pofán akarnád csapni, meg egyházkritika is. A trágárság egy fontos eleme a sztorinak, és a helyén van. Nem zavart.
A második részt is el fogom olvasni, kíváncsi vagyok, a felnőtt Kisdarázsnak hogyan alakul viharos élete.

5 hozzászólás
>!
Miamona
Viviane Villamont: Kisdarázs

~Miért, miért hiszik a felnőttek, hogy a gyerekek ostobák?
~Miért, hogy eredendően bűnösök?
~Miért, hogy a szüleik kudarcaikért, hibáikért, bűneikért, gonoszságukért, kapzsiságukért nekik kell megfizetni?
~Miért vetítik ki rájuk ocsmány, sötét énjüket?
~Miért tiporják el őket, csak mert a szemükben olyan tisztaság fénylik, amit ők már régen elfeledtek?
~Miért hiszik, hogy ha önmagukat be tudják csapni és kényelmes hazugságba ringatni, akkor ennek majd ők is bedőlnek?
~Miért nem hiszik, hogy sokkal többet látnak és megértenek a világból, mint mi valaha is fogunk?
Csupa miért, és sehol egy válasz…

http://miamonakonyveldeje.blogspot.com/2012/02/viviane-…

1 hozzászólás
>!
Krisztina_7 P
Viviane Villamont: Kisdarázs

Nagyon megrázó volt ez a könyv. Bele sem lehet gondolni, milyen sorsa lehet némelyik gyereknek, aki nem szerető szülők között nevelkedik. Sajnos sokszor ők az áldozatai apa és az anya harcának. Nagyon jól érzékelteti az író, milyen vívódáson megy keresztül a kislány, kora ellenére éretten, hogy megfeleljen az elvárásoknak, bár nem ért velük egyet.
Az apa kedveskedő, játékos beszéde, ragaszkodása a lánya felé erőt ad neki, hogy kitartson és reménykedjen, hogy jóra fordulnak a dolgok. Nem egy minta apa, mégis végig szimpatikus volt. A nyelvezete nagyon tetszett.

>!
Ardena
Viviane Villamont: Kisdarázs

Sajnálom, de nagyon nem volt ez most jó.. :( A végére mindenkire haragudtam már valamiért, de talán leginkább az írónőre.
– Az „anya” egyértelmű, azt hiszem. Nem is értettem a rosszindulatát, gonoszságát. Azt még igen, hogy a férjét miért gyötri, de hogy egy ennyi idős pici mit ártott neki?
– Az apa a maga módján kedves, szeretetteljes volt, imádta ezt a kicsi lányt, mindent megtett volna érte, de a sok részegeskedéssel, a verekedésekkel mégsem járt jó példával. (mindent összevetve, azért én összetenném a két kezem, ha ilyen apám lenne..)
– Az apácákra azért, mert nem is emberként tekintettek ezekre a kis ártatlanokra, ha valaki nem tetszett nekik, ütötték-verték, kínozták, és még a legkedvesebb is annyira elvakult volt, hogy nem mert szólni, látványosan tenni a helyzetek javulásáért. (Egy kockacukorral, egy titokban kiosztott öleléssel még nem lehet a földön rugdosást jóvá tenni). Nem próbálták kihozni belőlük az egyéniségüket, mindegyiküket elvakultan vallásossá akarták nevelni.
– A világra, amiért ennyire nem vizsgálták felül, hogy milyen körülmények között tengeti napjait a fiatalság; amiért az álszentség, a bigottság ilyen mértékig elharapózhatott; a bürokrácia útvesztőiben ennyi ideig tartott az ügy megtárgyalása, ami már majdnem végzetes dolgokig vezetett.
– Az írónőre pedig talán azért, amiért elhitette velem az elején, hogy ez egy szívmelengető könyv lesz, ehhez képest a végére átmentünk a vallás szidalmazásába. Nem gyakorlom a hitemet, nem tartom magam igazán vallásosnak sem (pedig úgy nevelt Anyu), ezek ellenére rosszul esett olvasnom ezt a sok szörnyűséget. Főleg, amikor Kisdarázs szájából hangzottak el néha…
Egyébként sokszor nem volt hihető, hogy egy 5-6-7-stb. éves kislány kerül ilyen szituációkba, párbeszédekbe, bár nyilván nem egyszerű felnőtt fejjel beleélni magát egy ennyi idős gyerek helyzetébe. Kár érte.. :(

4 hozzászólás
>!
Maya 
Viviane Villamont: Kisdarázs

Van aki tud élni, van aki nem.
Van aki tud írni, van aki nem.
Van aki képes feldolgozni az élményeit, vagy kudarcait, van aki nem.
Ilyen gyerekkorral lehet élni? Ilyen apám volt, nem élveztem. Nem ilyen anyám volt, nem élveztem.
Tudok én erről valamit írni?
(Emésztgetés után folytatása következik.)

>!
agi452
Viviane Villamont: Kisdarázs

Az év eddigi legfelkavaróbb könyve! Kisdarázs cserfes, kíváncsi, életvidám kislány. Édesapja megromlott házassága miatt sajnos egyre többször néz a pohár fenekére, a „megértetlen” édesanyja pedig szinte állandóan távol van gyermekétől. Mivel úgy gondolja, férje és kislánya a megrontói életének, akadályai feltörekvésének a festészetben, ezért – és hogy férjének boldogtalanságot, fájdalmat okozhasson – a válóper alatt kislányát zárdába adja. Íme, a csodálatos anya receptje, igaz?… Keserűen írom ezeket a szavakat. Kisdarázs a zárdában elvakult, hithű apácákkal kap kegyetlen leckét abból, hogy próbálják kiirtani belőle a természetességet, a gyermeki igazságok kimondását, hogy verik bele- szó szerint – Isten imádatát, milyen büntetésekkel szembesül, ha nem fogadja el a vallás imádatát. Annyi fájdalom, büntetés, éheztetés, megalázás… mégsem tudják kiölni belőle a szeretetet. Édesapja harcol érte, ahogyan csak tud, és elszorult torokkal izgul az olvasó, vajon lesz-e még lehetősége boldog gyermekkort is megtapasztalni ennek a csodálatos, eleven, csupa szeretet kislánynak! Borzasztó egyszerű nyelvezetű a könyv, tele trágár kifejezésekkel – az egyszerű munkásember apa jóvoltából –, de ez mégsem zavaró, inkább csak közel hoz bennünket az ártatlan Kisdarázs szemszögéből írt történethez. Olyan igazságok, olyan meglátások rejtőznek a mondataiban, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni, és a végletekig összetörik az ember szívét, hogy meddig képesek ezek a nagy istenhívők elmenni, hogy kiöljék a „bűn” írmagját is. Mert bűn itt minden, amit nem Isten nevével az ajkadon és a szívedben teszel…

>!
Emmus
Viviane Villamont: Kisdarázs

Miután a történet végére értem úgy gondoltam, hogy talán a Kisvarázs egy jobb, talán hitelesebb címe lehetne a könyvnek.
Ugyan is a történet főszereplője, Kisdarázs, és az ő személyisége, gyermeki naivitása, őszintesége varázsolja ezt a nehéz, sokszor kíméletlen, embertelen körülményeket elviselhetőbbé saját maga számára is (talán) és az olvasó számára is. Ezért érzem úgy, hogy a Kisdarázs, talán nem a legmegfelelőbb választás.
De mindez nem ront a történeten, hiszen maga a történet mindenről szól csak arról nem amiről kellene. És mi az ami hiányzik? Empátia, az, hogy lehajolok a gyermekhez és elfogadom, szeretem azért mert az enyém, azért mert más nem teszi meg és én megpróbálom megadni azt amire szüksége van vagy legalább megpróbálok egy elviselhető, szép gyermekkort teremteni. Erről itt szó nincs.
Az anya itt csak magára gondol az apa az aki rossz körülményei ellenére amit tud, bír megtesz és mindezt az idő megjutalmazza.
Szívszorító olvasmány.

>!
Sheeana P
Viviane Villamont: Kisdarázs

Nagyon emberi, és nagyon szívszorító. A felnőttek vergődnek saját maguk által teremtett mocsárban, s mindennek egy ártatlan gyerek issza meg a levét. Szívszorító. Igen végül happy az end, de azt ugye látjuk, hogy ezek az évek kitörölhetetlen nyomokat hagynak a lélekben. Pedig minden gyereknek járna a boldog gyerekkor. Járni jár, csak nem jut! :-(


Népszerű idézetek

>!
volna

– Tudod is te, mi a szerelem!
– Igenis, hogy tudom. Az egy magas úr, aki örökre a karjaiba szorítja az embert.
– Bravó, Kisdarázs! De azt lásd be, hogy nem valami kényelmes testhelyzet.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kisdarázs · szerelem
5 hozzászólás
>!
Miamona

– Én nem fogok férjhez menni.
– Miért?
– Nem akarok zoknit stoppolni.
– Hát akkor majd olyanhoz mész, akinek nincsen lába.

52. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: házasság · Kisdarázs
6 hozzászólás
>!
Véda MP

Én egy csokor kankalin vagyok, napocska van bennem és mindig virágozni fogok.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kankalin · Kisdarázs
>!
Miamona

Ha hinni akarsz valamiben, hát higgyél az emberekben. Ők aztán minden jóra és rosszra képesek, de legalább léteznek.

181. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

1 hozzászólás
>!
Miamona

"Te gyagyás vagy, Kisdarázs. Miért írtad három pével, hogy papa és eggyel, hogy koppan?
– Azért, mert így szebb…"

102. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Kisdarázs
>!
Miamona

"Miért szereted a banánt?
– Mert nincs benne csont.
– Ez aztán igazi Kisdarázs-féle válasz!"

97. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: banán · Kisdarázs
>!
Miamona

– Anyám…
– Tessék!
– Én nem akarok áldozni.
– Magyarázza meg, gyermekem, mi szülte ezt a hirtelen elhatározást.
– Hát az, hogy…
(…) Nem akarok Jézushoz hasonlóvá válni, és azt se akarom, hogy a testemmé, véremmé váljon. Felfordul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy le kell nyelnem egy beteges palit a véres sebeivel meg a töviskoronájával.

165. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

>!
Exupéry

Mindig nagyot akar fingani, és aztán csodálkozik, hogy összeszarja magát.

>!
Miamona

A felnőttek is álmodoznak, csak náluk bonyolultabb a dolog, mert nekik több tapasztalatuk van.

181. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

>!
Ardena

„Kisdarázs, a hazugság, az olyan, mint a krumplibogár, mindent felfal, ami az útjába kerül…”

137. oldal


A sorozat következő kötete

Kisdarázs sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ian Caldwell: Az ötödik evangélium
Nina Stibbe: Férfi a háznál
Domenico Starnone: Hurok
Anne Tyler: Az alkalmi turista
Jill Mansell: Az első az utolsó?
Maria Augusta Trapp: A Trapp család
Émile Zola: Igazság
Avery Corman: Kramer kontra Kramer
Dániel Anna: Margot királyné gobelinjei