Kisdarázs (Kisdarázs 1.) 242 csillagozás

Viviane Villamont: Kisdarázs Viviane Villamont: Kisdarázs Viviane Villamont: Kisdarázs Viviane Villamont: Kisdarázs

Viviane Villamont-nak ez az első regénye francia kritikusai szerint igazából önéletrajz, egy boldog, bár különös falusi gyerek és egy boldogtalan zárdanövendék története. Ebben a vérlázítóan komisz sorsú kislányban annyi életöröm, erő, humor és tehetség van – írójában pedig könnyedség, nyelvi lelemény és ha úgy tetszik, vagányság –, hogy szerencsére jobban hasonlít Ajar vagy Queneau gyerekszereplőire, mint a világirodalom tragikus gyerekhőseire.

Eredeti megjelenés éve: 1979

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448577 · Fordította: Bognár Róbert
>!
K.u.K., Budapest, 1992
308 oldal · ISBN: 9637846034 · Fordította: Bognár Róbert
>!
Európa, Budapest, 1982
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630728427 · Fordította: Bognár Róbert

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Kisdarázs


Kedvencelte 68

Most olvassa 8

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Youditta>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Szívet összetörő olvasmány.
Hinni akarom, hogy ilyen nem történik meg, hinni akarom, hogy ez egy agyszülemény, de nem az, az élet és emberek ilyen kegyetlenek.

Mint itt az anya, aki saját gyerekének az életet keseríti meg, nem számít neki semmi, csak önmaga, hogy mindenki vele foglalkozzon.
Az apuka alkoholista, agresszív de legalább Kisdarázst imádja, és próbálja a maga módján védelmezni.
Az apácák, a vallás nem pozitív szereplők, ők sem tesznek semmit ezért a szerencsétlen gyerekért, földre rúgják és taposnak rajta. Egy pozitívabb apáca jelenik meg, de ő is túl gyenge, hogy fellázadjon.

Kisdarázs pedig egy édes kislány, aki csak szeretetre vágyik, mint minden kisgyerek, aki ráadásul tele van életimádattal, olyan kevésre vágyik csak, mint egy mellette lévő, szerető szülő. Ő boldog, ha egész nap szaladgálhat, virágot szagolgathat s gyerekként körbekiabálhatja a környéket. De kevés boldog pillanat adatik meg Kisdarázsnak, még akkor is, ha kevesebbet tényleg nem kérhet gyerek.

A könyv nyelvezete egyszerű, sodró erejű, a témája nem könnyű, sőt… de valahogy mélyen ebben rengeteg szeretet is van, Kisdarázsban például végtelen.

spoiler

>!
Európa, Budapest, 1982
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630728427 · Fordította: Bognár Róbert
5 hozzászólás
Morpheus>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Be kell látnom – újra –, az emberek totálisan őrültek. És itt nem az elmeháborodottakról beszélek, hanem mindenkiről (magamat is beleértve). Persze nem csoda, annyi hazugság vesz minket körül, amelyek a félelmeinken, vágyainkon keresztül manipulálnak minket. Az egyik ilyen félelem a megsemmisülés, a másik az élet értelem nélkülisége. Ezért aztán mindenféle vallások alakulnak ki. A vallásokra pedig egyházak épülnek, amelyek ahelyett – jobb esetben amellett –, hogy csökkentenék a fentebb említett félelmeket, jóval több szenvedést zúdítanak az emberek nyakába. És ha még csak az egyházak csinálnák ezt… Gyakorlatilag az élet minden területe ugyanilyen. A politikában ugyanez folyik, például félünk az idegenektől, hurrá, csinálnak belőle idegengyűlöletet. De ugyanez az iskola, a munka, a család. A legszörnyűbb, hogy valahol mindenki tudja, vagy legalább érzi. A hazugság úgy fon be minket, mint százezer csáp. Nem sok embernek sikerült ezen a bolygón megszabadulni ezektől a csápoktól maradéktalanul – ha egyáltalán –, aztán belőlük fonták a legvastagabb hazugságokat.
A könyv a százezerből eggyel foglalkozik igazán, az egyházzal, de megtalálható benne azért az állam a maga bürokráciájával, a család és a kapitalizmus is egy-két villanás erejéig. És főhősünk, a romlatlan kislány – mint amilyenek mi is voltunk, mikor megszülettünk – bekerül ebbe a darálóba. Ami kicsit véresebb, kicsit brutálisabb, mint a nagy többségé. A történet simán fulladhatna tragédiába, minden adott hozzá. Hogy ki az aki végleg beleroppan vagy belehal, és ki az, aki nem, véletlenszerűnek tűnik, pedig nem az. Attól függ, hogy azt a gyereket szerette-e valaki feltétel nélkül. És igen, ő az apa. Ezért is hihető a végkifejlet. Bár magában a történetben van egy nagy baki – illetve ezt én nem bakinak mondanám, hanem egy hatásvadász technikának – spoiler.
A sorozatot nem fogom tovább olvasni, sem a stílus, sem a megvalósítás nem nekem való.

Trudiz>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Zaklatott, zűrös életképekben nem volt hiány. Pofonok, éhezés, hányatott gyermeksors rajzolódott ki a történet során. A szülők viaskodása egymással rányomta a bélyegét mindenre. Finomkodás nélkül éljük meg a nehéz pillanatokat. Időnként azért az apával való kapcsolat során vidámság is bújt a sorok közé.

Miamona>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

~Miért, miért hiszik a felnőttek, hogy a gyerekek ostobák?
~Miért, hogy eredendően bűnösök?
~Miért, hogy a szüleik kudarcaikért, hibáikért, bűneikért, gonoszságukért, kapzsiságukért nekik kell megfizetni?
~Miért vetítik ki rájuk ocsmány, sötét énjüket?
~Miért tiporják el őket, csak mert a szemükben olyan tisztaság fénylik, amit ők már régen elfeledtek?
~Miért hiszik, hogy ha önmagukat be tudják csapni és kényelmes hazugságba ringatni, akkor ennek majd ők is bedőlnek?
~Miért nem hiszik, hogy sokkal többet látnak és megértenek a világból, mint mi valaha is fogunk?
Csupa miért, és sehol egy válasz…

http://miamonakonyveldeje.blogspot.com/2012/02/viviane-…

1 hozzászólás
Galambdúc>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Ez a könyv több annál, mint aminek látszik. Mert való igaz, hogy néha bugyutának tűnő nyelvezete van, meg maga a történet egyszerű, de bele van sűrítve legalább száz dolog, ami mindig aktuális, a jó és rossz viszonyát kutatja. Meg szeretetlenség és nagy-nagy szeretet, álszentség, de az olyan nagy mennyiségben, hogy néha pofán akarnád csapni, meg egyházkritika is. A trágárság egy fontos eleme a sztorinak, és a helyén van. Nem zavart.
A második részt is el fogom olvasni, kíváncsi vagyok, a felnőtt Kisdarázsnak hogyan alakul viharos élete.

5 hozzászólás
Krisztina_7 P>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Nagyon megrázó volt ez a könyv. Bele sem lehet gondolni, milyen sorsa lehet némelyik gyereknek, aki nem szerető szülők között nevelkedik. Sajnos sokszor ők az áldozatai apa és az anya harcának. Nagyon jól érzékelteti az író, milyen vívódáson megy keresztül a kislány, kora ellenére éretten, hogy megfeleljen az elvárásoknak, bár nem ért velük egyet.
Az apa kedveskedő, játékos beszéde, ragaszkodása a lánya felé erőt ad neki, hogy kitartson és reménykedjen, hogy jóra fordulnak a dolgok. Nem egy minta apa, mégis végig szimpatikus volt. A nyelvezete nagyon tetszett.

agi452>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Az év eddigi legfelkavaróbb könyve! Kisdarázs cserfes, kíváncsi, életvidám kislány. Édesapja megromlott házassága miatt sajnos egyre többször néz a pohár fenekére, a „megértetlen” édesanyja pedig szinte állandóan távol van gyermekétől. Mivel úgy gondolja, férje és kislánya a megrontói életének, akadályai feltörekvésének a festészetben, ezért – és hogy férjének boldogtalanságot, fájdalmat okozhasson – a válóper alatt kislányát zárdába adja. Íme, a csodálatos anya receptje, igaz?… Keserűen írom ezeket a szavakat. Kisdarázs a zárdában elvakult, hithű apácákkal kap kegyetlen leckét abból, hogy próbálják kiirtani belőle a természetességet, a gyermeki igazságok kimondását, hogy verik bele- szó szerint – Isten imádatát, milyen büntetésekkel szembesül, ha nem fogadja el a vallás imádatát. Annyi fájdalom, büntetés, éheztetés, megalázás… mégsem tudják kiölni belőle a szeretetet. Édesapja harcol érte, ahogyan csak tud, és elszorult torokkal izgul az olvasó, vajon lesz-e még lehetősége boldog gyermekkort is megtapasztalni ennek a csodálatos, eleven, csupa szeretet kislánynak! Borzasztó egyszerű nyelvezetű a könyv, tele trágár kifejezésekkel – az egyszerű munkásember apa jóvoltából –, de ez mégsem zavaró, inkább csak közel hoz bennünket az ártatlan Kisdarázs szemszögéből írt történethez. Olyan igazságok, olyan meglátások rejtőznek a mondataiban, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni, és a végletekig összetörik az ember szívét, hogy meddig képesek ezek a nagy istenhívők elmenni, hogy kiöljék a „bűn” írmagját is. Mert bűn itt minden, amit nem Isten nevével az ajkadon és a szívedben teszel…

Emmus>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Miután a történet végére értem úgy gondoltam, hogy talán a Kisvarázs egy jobb, talán hitelesebb címe lehetne a könyvnek.
Ugyan is a történet főszereplője, Kisdarázs, és az ő személyisége, gyermeki naivitása, őszintesége varázsolja ezt a nehéz, sokszor kíméletlen, embertelen körülményeket elviselhetőbbé saját maga számára is (talán) és az olvasó számára is. Ezért érzem úgy, hogy a Kisdarázs, talán nem a legmegfelelőbb választás.
De mindez nem ront a történeten, hiszen maga a történet mindenről szól csak arról nem amiről kellene. És mi az ami hiányzik? Empátia, az, hogy lehajolok a gyermekhez és elfogadom, szeretem azért mert az enyém, azért mert más nem teszi meg és én megpróbálom megadni azt amire szüksége van vagy legalább megpróbálok egy elviselhető, szép gyermekkort teremteni. Erről itt szó nincs.
Az anya itt csak magára gondol az apa az aki rossz körülményei ellenére amit tud, bír megtesz és mindezt az idő megjutalmazza.
Szívszorító olvasmány.

Sheeana>!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Nagyon emberi, és nagyon szívszorító. A felnőttek vergődnek saját maguk által teremtett mocsárban, s mindennek egy ártatlan gyerek issza meg a levét. Szívszorító. Igen végül happy az end, de azt ugye látjuk, hogy ezek az évek kitörölhetetlen nyomokat hagynak a lélekben. Pedig minden gyereknek járna a boldog gyerekkor. Járni jár, csak nem jut! :-(

Alíz_Simon >!
Viviane Villamont: Kisdarázs

Döbbenetes volt ez a könyv, micsoda sorsok! Ahogy olvastam, szinte fájt az a feneketlen emberi butaság, kicsinyesség és ájtatoskodó gonoszság, ami csak úgy sütött Kisdarázs anyjából és a legtöbb apácából. Viviane egy naív, ártatlan kis tündér, aki óriási bátorsággal viseli el éveken keresztül a lelki és testi bántásokat, hogy nehogy végleg eltiltsák az apjától. Az apa egy hihetetlen figura, műveletlen és link, de tele van szeretettel és vidámsággal annak ellenére, hogy jól megtaposta őt is az élet. Sőt ha a lányáról van szó, akkor dolgozik, mint egy ló, hogy elegendő pénzt teremtsen elő és igenis pedáns, pl. a számlák ügyében, ami nélkül meg sem tudta volna menteni a kislányát. Feltétlenül meg kell említeni Léonie nővért, aki egy üde színfoltként a mély vallásossága mellett képes volt szeretetre is ebben a rettenetes bigott zárdaneveldében, ahová az anyja dugta be bosszúból Kisdarázst. Egy dolog zavart csak, ami a csillaglevonásom oka, hogy túl sok volt a közönséges szöveg és környezet. Értem én, az írónő azt akarta bemutatni, hogy a tanulatlan vidéki közegben élők sokszor nemesebb szívűek, mint a sznob városiak, de akkor is túlzás volt a sok alpári beszéd, meg az állandó mocsok, amiben az apa rokonai éltek. Mindent összevetve örülök, hogy elolvastam, mert egy nagyon erőteljes alkotás.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

volna>!

– Tudod is te, mi a szerelem!
– Igenis, hogy tudom. Az egy magas úr, aki örökre a karjaiba szorítja az embert.
– Bravó, Kisdarázs! De azt lásd be, hogy nem valami kényelmes testhelyzet.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kisdarázs · szerelem
5 hozzászólás
Miamona>!

– Én nem fogok férjhez menni.
– Miért?
– Nem akarok zoknit stoppolni.
– Hát akkor majd olyanhoz mész, akinek nincsen lába.

52. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: házasság · Kisdarázs · zokni
6 hozzászólás
Véda P>!

Én egy csokor kankalin vagyok, napocska van bennem és mindig virágozni fogok.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kankalin · Kisdarázs
Miamona>!

Ha hinni akarsz valamiben, hát higgyél az emberekben. Ők aztán minden jóra és rosszra képesek, de legalább léteznek.

181. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

1 hozzászólás
Miamona>!

„Te gyagyás vagy, Kisdarázs. Miért írtad három pével, hogy papa és eggyel, hogy koppan?
– Azért, mert így szebb…”

102. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Kisdarázs
Miamona>!

– Anyám…
– Tessék!
– Én nem akarok áldozni.
– Magyarázza meg, gyermekem, mi szülte ezt a hirtelen elhatározást.
– Hát az, hogy…
[…] Nem akarok Jézushoz hasonlóvá válni, és azt se akarom, hogy a testemmé, véremmé váljon. Felfordul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy le kell nyelnem egy beteges palit a véres sebeivel meg a töviskoronájával.

165. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Miamona>!

„Miért szereted a banánt?
– Mert nincs benne csont.
– Ez aztán igazi Kisdarázs-féle válasz!”

97. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: banán · Kisdarázs
Exupéry>!

Mindig nagyot akar fingani, és aztán csodálkozik, hogy összeszarja magát.

Miamona>!

A felnőttek is álmodoznak, csak náluk bonyolultabb a dolog, mert nekik több tapasztalatuk van.

181. oldal (K.u.K Kiadó, 1992)

>!

Tegnap láttam két egymást ölelő felhőt az égen, az egyik te voltál, a másik a bárányom. Már nem volt púp a hátadon. Kiabáltam, de a szél gyorsan elvitt benneteket. Megtanulok repülni. Éjszaka felszállok az égbe, és hozzátok bújok. Együtt fogunk aludni a Göncölszekéren. Reggel a sápadó hold fog felébreszteni. Akkor visszamegyek az ágyba, és aztán várom a papát, hogy megjöjjön a melóból.

Kapcsolódó szócikkek: felhő

A sorozat következő kötete

Kisdarázs sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Émile Ajar: Előttem az élet
Maria Augusta Trapp: A Trapp család
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Gergely Márta: Szöszi
Thury Zsuzsa: Ördögtánc
Barbro Lindgren Enskog: Szigorúan bizalmas!
Kristin Hannah: Fülemüle