Ahogy ​az állatok látnak, hallanak és éreznek 20 csillagozás

Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek

Látás, hallás, tapintás, szaglás és ízlelés – az ember öt érzéke, melyek segítségével a világot észleli. Az állatoknak azonban sokkal több érzékük van, amelyeket mi, emberek gyakran természetfelettinek képzelünk. Vajon miért alkalmazhatók a kutyák rendőri és mentőszolgálatra? Hogy lehet, hogy a macskák mindig a talpukra esnek? Hogyan tájékozódnak a denevérek a sötétben? Hogyan érzik a szagokat, hogyan látják a színeket a különféle állatok? A kötet az állatok érzékelésének rendkívüli teljesítményeit mutatja be, többek között az ízeltlábúak, a madarak, az emlősök meghökkentő példáin keresztül. A szerző, Vitus B. Dröscher állatviselkedés-kutató a témáról több népszerű könyvet is írt.

Eredeti cím: Tiere wie sie sehen, hören und fühlen

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mi micsoda

>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2012
48 oldal · ISBN: 9632941479 · Fordította: Rónaszegi Éva
>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2007
48 oldal · ISBN: 9789639446885 · Fordította: Rónaszegi Éva
>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 1998
48 oldal · ISBN: 9637937854 · Fordította: Szebenyi Georgina

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

WolfEinstein>!
Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek

Kissé szkeptikusan álltam neki ennek a könyvnek, nem gondoltam, hogy igazán le fog kötni, mert ugyan mi újat tudna mondani egy ifjúsági ismeretterjesztő könyv mindarról, amit ugyebár elvileg már tanultam. Nem akarok szerénytelennek tűnni, de ekkorát azért ritkán tévedek. Hallatlanul érdekes olvasmány volt, és mondatról mondatra estem ámulatba! Ahhoz, hogy reális képet alkothassak arról a rengeteg új információról, amit ezen a mindössze 48 oldalon olvastam, az egész könyvet idéznem kéne – minden túlzás nélkül. Rengeteg, eddig sziklaszilárdnak hitt elképzelésem (és hangsúlyozom: nem tényekről beszélek, hanem saját szemléletmódról!), amit eddig az érzékeléssel kapcsolatban gondoltam, egészen új megvilágításba került. Ebből a szempontból számomra a legtöbb újjal a színérzékelés szolgált, és amikor sorozatban olvastam arról, hogy az egyes fajok hogyan látják a világot, érthetőbbé vált számomra a zsákmányállatok mintázata, színe és formája. Elképesztő felismerés volt nekem (engedtessék meg, hogy megosszam azokkal, akik méltóztatnak elolvasni ezt a néhány gondolatomat) a sünök látása: fekete-fehérben látnak, egyedül a sárgásbarna színt látják. Első olvasatra elég meghökkentő és értelmetlen dolognak tűnt, de amikor megnéztem hozzá az illusztrációt, ahol a szürkeárnyalatos káposztán egy rikítóan színes barna meztelencsiga és egy földigiliszta mászkált, és a pillantást azonnal és kérlelhetetlenül odavonzotta, világossá vált, hogy az állatok azt és úgy látják a világból, ami számukra szükséges, és minden más jelentéktelennek hat, amely nem vonja el a figyelmét a lényeges részletekről. Hogy számos olyan érzék helyet kapott a könyvben, amelyre laikus műkedvelőként nem is gondoltam volna az ember öt érzékén kívül, az a végére már meg sem lepett. Ilyenek az elektromosság, a mágneses tér vagy a Nap állásának érzékelése felhős időben is. Komolyan mondom, ezt a kiadványt nem tudom eléggé méltatni ahhoz, hogy érzékeltessem, mennyi elképesztően érdekes új információval szolgált számomra! Persze ez alapvetően az én hiányosságom, és ezúton jelentem büszkén, hogy ugyan nem pótoltam a témában tátongó űrt szerény műveltségemben, de kétségtelenül alapjaiban írta felül az állatvilágról eddig kialakított képemet. Ez azért valami…

1 hozzászólás
lepetitlys P>!
Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek

A könyv nem csak az öt érzéket mutatja be, és beszél arról, hogy melyik állat miben jobb az embernél. Olyan érzékeket is bemutat, amire nem is gondolnánk elsőre. Az ultrahang, hőérzet, mágneses tájékozódás stb.

Éli>!
Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek

Legelső mi micsoda könyvem. Ez volt számomra az a könyv ami után rajongani kezdtem a sorozat többi darabjáért is. Ha épp nem a tarisznyarákok nyeles szemét vagy a 800v leadására képes elektromos angolna testfelépítését tanulmányoztam, mindig tudtam melyik lesz az a következő könyv, amelyet egy jeles napra kértem a polcomra, a szüleimtől. Annyi megannyi jó témával foglalkozik a sorozat. Kár lenne kihagyni őket.

Lahara IP>!
Vitus B. Dröscher: Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek

Alsós kori kedvenc. Nagyon szerettem, sokszor olvastam, és talán ez volt az első saját példányom ebből a sorozatból.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emma Speare – Leslie Colvin: Az élővilág kisenciklopédiája
Charlie Bood: A természet csodái 3.
D. Nagy Éva – Kellermann József – Kiss Tibor (szerk.): Állatok akcióban
Lauren Taylor – Marianne Taylor: Mi lenne, ha átmennénk állatba?
Bába Károly: Medúzák, zsákállatok
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Antonia Cunningham – Kamini Khanduri – Anna Claybourne: Az állatok nagy enciklopédiája
Angela Milner – David Norman: A dinoszaurusz
Laurence Boukobza – Annick Moulinier: Állatok
Veres László: Hegyvidékek élővilága