Menüett ​gitárra (és huszonöt lövésre) 1 csillagozás

Vitomil Zupan: Menüett gitárra (és huszonöt lövésre)

Menüett ​gitárra (és huszonöt lövésre) című regénye is szokatlan, „szabálytalan” mű. Hősét – az író alteregóját – nem annyira a meggyőződés, mint inkább a hódító kegyetlensége sodorja a partizánok táborába. Vállalja e kemény életforma fegyelmét, a rázúduló fizikai és lelki megpróbáltatásokat, mert tudja, hogy ez az egyetlen lehetséges út, amely a humánum győzelméhez vezet. Ám közben nem tagadja meg önmagát sem, ragaszkodik a töprengés, sőt a vitatkozás jogához; teszi, amit tennie kell, de nem hallgatja el szorongató kétségeit.
Az átélt viszontagságok emléke harminc évvel a háború után, egy nyugat-európai utazás alkalmával lobban fel benne. A torreádorok földjén a véletlen egy volt Wehrmacht-tiszttel hozza össze, s a két hajdani ellenség találkozása nyomán hadi események, futó szerelmi kalandok elevenednek fel, gondolatok életről és halálról. A spanyol gitár szava a Balkán hegyek közt dörgő fegyverekével elegyedik ebben a különös szépségű könyvben, amelyből az elmúlt évek… (tovább)

Eredeti cím: Menuet za kitaro (na petindvajset strelov)

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Európa, Budapest, 1982
500 oldal · ISBN: 9630726629 · Fordította: Gállos Orsolya

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

Vierre>!

Aztán mindig újra megjelenik valaki, aki azt mondja, hogy ő biztosan tudja, hogyan lehet eljutni a BOLDOGSÁGhoz – erre némelyek elindulnak utána, mások meggondolják, induljanak-e, a többiek pedig ellenállnak és vitába szállnak vele. A legmeggyőzőbb érveket a bot, a fejsze, a kard, a puska, az ágyú, a tank, a bomba szolgáltatja.

56. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ignac Koprivec: Ház a domboldalon
Maria Augusta Trapp: A Trapp család
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Kristin Hannah: Fülemüle
Szabó Magda: Abigél
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Robin O'Wrightly: Emlékkönny
Belinda Alexandra: Zafír égbolt
Erich Maria Remarque: Szikrányi élet
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène