A ​táncosnő halála 2 csillagozás

Metafizikus detektívregény
Vitéz Ferenc: A táncosnő halála

– ​Leszúrták. Két centi széles, körülbelül 12 centiméter hosszú torkéssel. Máj, a tüdő alsó lebenye, hasi ér. Sok vért vesztett, de még súlyosabb volt a belső vérzés. Valamivel négy óra előtt történhetett. Dulakodásnak nincs nyoma a testén. A fejbőre megrepedt, valószínűleg egy élesebb tárgyba ütötte esés közben a fejét. Ettől elveszítette az eszméletét, ezért a gyilkos valószínűleg azt hitte, hogy meghalt. Igyekezett megszabadulni tőle. Mindkét sarkán horzsolások, néhány méteren keresztül lábbal a földön húzták. – Bagota közben meg is mutatta a nyomokat a rendőröknek. – A ruháján sörrel keveredett cigarettahamut, némi ételmaradékot találtam, mármint a saját vérén és a beleragadt fűszálakon kívül.
– A sört miből állapította meg – kérdezte Tihanyi.
– A szagából, őrnagy. Persze, ha szükséges, elvégezhetik majd az anyagvizsgálatokat.
– Milyen a vércsoportja?
– Az nem sokat segít. Nullás, Rh pozitív.
– Nemi erőszak történt?
– Nem, uram. A nő szűz… (tovább)

>!
Néző Pont, Debrecen, 2008
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630652711

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Tutajos >!
Vitéz Ferenc: A táncosnő halála

Vitéz Ferenc: A táncosnő halála Metafizikus detektívregény

Méltatlanul mellőzött ez a regény – nemcsak itt, a Molyon, de, amennyire érzékelem, máshol is. Ebben, közvetett módon a kevéssé ismert, nembudapesti kiadónak, és a – feltételezem – kis példányszámnak, közvetlenül pedig annak lehet szerepe, hogy az olvasók egyszerűen nem ismerik ezt a könyvet. Pedig ez egy jó kis történet.

Az olvasó kétféle jót kaphat: egyrészt egy izgalmas nyomozás részesei lehetünk (áldozat, nyomozók, rejtély, stb.), másrészt – hopp! – egy kis művészettörténeti betekintést Medgyessy Ferenc, debreceni szobrász életébe és művészetébe. Aki szereti a krimit és a képzőművészeteket, annak feltétlen ajánlom.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy egy krimihez képest ez a könyv túlságosan gazdag művészettörténeti és művészetfilozófiai eszmefutattásokban, ami esetleg zavarólag hathat az olvasóra (mert nincsenek szervesen a bűnügyi szálhoz fogva). Másrészt a szerző szemmel láthatóan nem krimit akart írni, hanem egy kicsit mást, amit az alcím is jelez – metafizikus detektívregény.

A történet Debrecenben játszódik, de mivel tárgya és főszereplője egyetemesen magyar, sőt, magyarosan egyetemes, ezért mindenkihez szólhat.

Nekem olvasás közben A vörös oroszlán jutott az eszembe – mindkét regényben megjelenik a halhatatlanság misztériuma. Szepes Mária történetében – paradox módon – a létezés szennyétől megtisztult halhatatlanság a végcél, Vitéz Ferencében pedig az évszázadok valóságán átívelő, a múltat velünk együtt megélő, és a jelenben nekünk tükröt mutató művészet.

A szerző ezzel a rövidke, 200 oldalas regényével (egy kis) mítoszt teremtett – szerintem ez a legtöbb, amit egy író elérhet (a mítoszok élnek a legtovább).

rekettyevirág P>!
Vitéz Ferenc: A táncosnő halála

Vitéz Ferenc: A táncosnő halála Metafizikus detektívregény

Nagyon élveztem a regény mind nyomozói, mind pedig művészettörténeti vonalát. Egyetértek Tutajos értékelésével, miszerint – az értékelések láttán – keveset olvasott és nem túl népszerű regényről van szó, pedig sokkal többet érdemelne.

Ha újra Debrecenben járok, biztosan meg fogom keresni az említett alkotásokat.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tutajos >!

„Debrecenből kerültem elő szobrásznak, hogy, hogy nem, ezt magam sem értem – írta Medgyessy 1944-es önéletrajzában. – Hiszen Debrecen sohasem volt nagyon termőföldje a művészeteknek. De befogadója sem. Inkább bizalmatlan, gyanakodó, mint lelkesedő fajta. Csokonai állapította meg róla, hogy a kövér disznók és a sovány poéták városa.”

57. oldal (Néző Pont, 2008)

Vitéz Ferenc: A táncosnő halála Metafizikus detektívregény

8 hozzászólás
Tutajos >!

1958. július 20-án kelt útra Medgyessy Ferenc immár a mennyboltok szobrait faragni. Hetvenhét éves volt. Mesei kort élt meg.

54. oldal (Néző Pont, 2008)

Vitéz Ferenc: A táncosnő halála Metafizikus detektívregény

rekettyevirág P>!

Arra gondolt, hogy volt a nő arcában valami szoborszerű. Persze, a halál teszi szoborrá az arcot, és nem feltétlenül az utolsó pillanatokat merevíti ki. Inkább összegzi a sorsot az ember maszkja, általa talán végig lehet követni az egész életet.

28. oldal

Vitéz Ferenc: A táncosnő halála Metafizikus detektívregény


Hasonló könyvek címkék alapján

Sz. Kürti Katalin: Medgyessy Ferenc és Debrecen
Vámos Miklós: Apák könyve
Tar Sándor: Szürke galamb
Kiss Zsuzsa: Városmesék
Kate Pilloy – Sas Botond: Az érem mindkét oldala
Debrecen zöld éke
Perjéssy-Horváth Barnabás: Határsáv
Vancsó Éva (szerk.): Ajtók és átjárók
Pierrot – Gábor Endre: Az ördög köve
Izsó Mária (szerk.): A Főnix dala