7. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Tedd ​rendbe az életed! 171 csillagozás

Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Üdv ​rendezett életed első napján!

A környezeted nagyban befolyásolja hangulatodat és hatékonyságodat, a káosz, a szervezetlenség pedig kihat az életed minden területére.

Viszkok Fruzsi, a közkedvelt vlogger átfogó önfejlesztő és életvezetési könyvében megmutatja, hogyan tehetsz rendet az otthonodban és a gondolataidban egyaránt. A konyha, a ruhásszekrény rendszerezésével, a feladatok rangsorolásával, a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésével végre elegendő időd jut mindenre, és harmóniát teremthetsz a mindennapokban. A hasznos tanácsok és a jól bevált tippek segítenek céljaid elérésében, a felesleges stressztől megszabadulva pedig azt az életet élheted, amire mindig is vágytál.

Többször jártam már Fruzsinál, és mindig lenyűgöz a harmónia, amit az otthona áraszt. A könyvéből most mindent megértettem. Számos hasznos tanács, praktikus lista és inspiráló fotó segít, hogy ne csak a környezetünk, de az életünk is rendezett lehessen. Évek óta takarózom… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2021
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651078

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Abraham Lincoln


Kedvencelte 10

Most olvassa 87

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 176

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

”Mindig legyél nyitott a változásokra, hiszen a te jövődről van szó, magadnak kell megfelelned. Soha ne félj időközben változtatni csak azért, mert tartasz mások visszajelzésétől!”

Viszkok Fruzsi új kiadványa egy remek összefoglaló arról, hogyan legyünk összeszedettek az élet minden területén. A feladatlisták rajongója saját tapasztalatait, jól bevált rutinjait osztja meg velünk a rendrakásról és az időmenedzsmentről.

A kiadvány tartalmilag két részre osztható, a könyv első felében kifelé irányul a fókusz, a környezetünk rendbe tételére, míg a másik részében befelé helyeződik át a hangsúly, arra koncentrálva, hogyan tudjuk jobban megszervezni a napjainkat, hogy ne folyjon ki az idő a kezünk közül. Erőteljesen érződik rajta, hogy szerzője életében kiskora óta fontos szerepet játszik a rendszerezés, a tervezés, a szervezés, és mindez nem kényszer számára, hanem belülről jövő elemi igény. Praktikákkal, tippekkel, listákkal és technikákkal segít, hogy mi is rendezettebbek, eredményesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessünk. A könyv főként a fiatalabb korosztály számára ajánlható jó szívvel, akik most ismerkednek a saját háztartás vezetésével és az első munkahelyen a feladatok priorizálásával, de néhány hasznos tippet én is magammal vittem belőle, amit saját, már kialakult rutinomba bele tudok illeszteni.

Gréta_Ürmösi>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Viszkok Fruzsit azóta követem amióta elkezdte a YouTube-on a tevékenységét. Nagyon vártam már hetek óta, hogy hozza végre a futár. Tegnap megérkezett és mostanra be is fejeztem. Én is mindig imádtam rendszerezni, szelektálni. Fruzsi tippjei között mindig találok valami újat, amit a mindennapjaimba be tudok szokásként vezetni. Tetszett a könyv, mindenkinek ajánlom, hiszen egy-két hasznos tippet biztos talál benne. ☺️♥

Klodette>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Szeretem Viszkok Fruzsi YouTube csatornáját, mert valóban érdekes, tartalmas dolgok vannak rajta, nem pedig ökörködésekből próbál megélni, mint a legtöbb influencer.
A tartalmai hasznosak, igényesek és ez nem volt másképpen most ezzel a könyvvel sem.
Tetszett és sok jó tanácsot adott.
Fruzsi egy igazi kreatív csaj, ha csak fele olyan sikeres és elszánt lennék, mint ő, akkor már örülnék.
Néha, itt-ott kicsit túlzásnak éreztem már a sok rendszerező tippet és tanácsot, de ettől eltekintve nagyon szerettem ezt a könyvet. :)

meseanyu P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nekem nem mondott olyan sok újdonságot, de persze én eléggé benne vagyok ebben a témában, és nincs is káosz sem a lakásomban, sem az életemben, úgyhogy ezért csak egy hangyányit vontam le, mert egyébként olvasmányos, okos és szép kötet, és kedvelhető a szerző stílusa is.

Barbcsie P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nagyon inspiráló volt a könyv, rengeteg hasznos tanácsot tartalmaz. Biztos vagyok benne, hogy még a kezemben fogom tartani párszor ezt a könyvet. ❤

Milli88 P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Kicsit el vagyok szomorodva. Régóta követem Fruzsi videóit, a Homemas részeket különösen szerettük a Férjemmel. Amikor lehetett, azonnal nagy elánnal rendeltem meg a könyvet, mondván dedikált példányt küldenek. Persze nem dedikáltat kaptam, pedig tényleg az első pillanatban lecsaptam rá. Már itt ért az első csalódás. Aztán egy kihíváson ezt a könyvet sorsolták nekem, így még idén „sort kellett rá kerítenem”.
Ez után jött a második csalódás. Olvastam a könyvet, elhaladtam a harmadán, majd a felén és végül a háromnegyedén is, de nem tartalmazott semmi ötletet, semmi hatalmas újdonságot számomra. Nem mondom, hogy nálunk minden sarkosan áll és nincs egy porszem sem, de igyekszünk egy normál szintű rendet és tisztaságot tartani, így nincs elszállva a lakás.
A könyv 222 oldalasnak ígéri magát, de ebből kb. 20 oldalt simán le lehet venni, mert tele van rajzokkal és képekkel Fruzsiról. Ezzel valószínűleg ösztönözni szeretnék az olvasót. A vizuális típusú emberek, ha látják, hogy a szerző maga is végzi a leírtakat, akkor talán sokkal ösztönzőbb a számukra, hogy ők is nekilássanak a feladatnak. De ezzel csak az oldalak vannak töltve, valódi tartalom hozzáadása nélkül.

Ne haragudjon meg senki, muszáj hozzáfűznöm egy személyes megjegyzést is. Amikor azt olvastam, hogy keljek korábban, szó szerint hangosan felröhögtem. Tudom, a leírtakat rugalmasan kell kezelni, hogy mindenki a saját életritmusához és feladataihoz mérten tudjon alkalmazkodni, személyre szabottan. Azzal is tisztában vagyok, hogy Pesten más az élet, más a ritmus. Én vidéken élek. Tudom, minden vidék, ami nem Budapest. Szóval vidéken élek Szegeden. Hétköznap 5-kor kelek, hogy 6-ra az irodában legyek. Hova keljek még korábban? Mások még olyankor alig feküdtek le, amikor nekem már kelni kell. Tudom, most biztosan van, aki azt mondja, hogy könnyű nekem, így hogy 6-kor kezdek, már fél 3-kor vígan megyek a saját dolgomra és nem kell délután 5-6, esetleg 7 óráig bent ülnöm az irodában. Bizony, de ennek az az ára, hogy hajnalban kelek, délután elvégzem a hivatalos ügyeket, bevásárolok, rendbe teszem a lakást, mire a Férjem hazaér, addigra elmúlik a munkahelyi stressz és tudunk 1-2 órát kellemesen együtt tölteni.
Fruzsinak abból a szempontból is könnyebb a helyzete, hogy egyedül él, nincs mellette például egy rendetlen pár, aki mindent is széthagy, aki nem igényes a környezetére, nincs pár gyereke, akik után szintén majdnem képtelenség patika rendet tartani. És adott esetben nem a demens szüleivel/nagyszüleivel él, akik már szegények mindent mindenhova tesznek saját tapasztalat alsónadrágot a hűtőbe.

Ez a könyv egy olyan gyűjtemény, amely arról szól, hogy más emberek által kitalált módszerek és fejlesztések hogyan váltak be Viszkok Fruzsinak. Mindez egy szép és ízléses külsőbe csomagolva, drága pénzért eladva. Semmi eredeti vagy saját ötlet nincs benne. Nem mondom, munka ezt így megírni és összerakni, ezt a részét nem vitatom. Viszont abból a szempontból csalódás, hogy nem erre számítottam. Saját ötleteket vártam.

Ez a tipp gyűjtemény azoknak a 20-as éveik elejében járó fiataloknak tartogathat újdonságot, akik most tervezik az önálló életet, távol a mama hoteltől, ahol senki nem lesz, aki összeszedi utánad a szennyest a padlóról, nem vásárol be helyetted vagy nem mosogat el. Azok, akik már felnőttek, évek óta függetlenül élnek nem hiszem, hogy sok újat nyújt majd.

Éva_Bátka P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Egy igazi baj van ezekkel a könyvekkel…
hogy nem csinálják meg a rendet helyettem. :D

Éva vagyok, középkorú, alapvetően rendetlen. :D
Talán nem a szó hagyományos értelmében nincs rend, de soha nem jut idő semmire, általában sok a cucc (mindenből), ragaszkodom tárgyakhoz, és rendszerint olyan munkahelyeken dolgoztam, ahol 3-4 ember munkáját bízták rám, így folyton stresszben és időzavarban úsztam.
Aztán az elmúlt években sok minden változott, kezdtem többet a fenntarthatósággal, a környezetvédelemmel, a mindennapok egyszerűsítésével fogalalkozni, és a gyerekem születésével a szemléletemen is változtatni. Ha viccesen akarnék forgalmazni, azt mondanám, nalunk a 2.5 éves gyerek abszolút Viszkok Fruzsi könyve alapján él, Marie Kondoban van pakolva a szekrénye, low waste módon működik, egyensúlyban vannak a napjai, az egyszerűbb gyermekkor szemléletében cseperedik… csak az anyja szétszórt és rendetlen. :-))))

Szóval tudom én, hogy lenne min dolgozni, és dolgozom is, apránként haladok is, de ehhez idő és sok spoiler spoiler akaraterő kell. off
Talán ebben segít nekem ez a könyv. Löketet ad. Persze a spanyol viasz itt sincs a lapok közé kenve, de van benne egy két apróságnak tűnő praktika, ami hasznosnak tűnik, és a jelen életembe is bele tudom illeszteni. Igyekszem majd. :-) Annyi motivációm mindenképp akadt, hogy mire a könyv feléhez értem, kiszelektáltam a teljes fürdőszobát.
Talán két dolog van, amit kissé hiányosnak éreztem olvasás közben: Egyrészt alapvetően az a lényeg, hogy ne vegyünk meg fölösleges dolgokat, ezt tök jól ki is fejti Fruzsi, de a meglévő dolgoknál sokszor éreztem, hogy a gyors cserére motivál a könyv. Tudom, hogy ez nem zero waste irodalom, de azokkal a részekkel nehezen tudok már azonosulni, hogy legyen a lakás minden helységéhez külön gumikesztyűnk, és dobjuk ki a kissé kinyúlt pólónkat és ne hordjuk otthon se, hanem vegyünk inkább csinos „otthonkát” a boltban.
A másik amit nem tudok magaménak érezni az az életvitelünk különbözőségéből adódik. Egy alkalmazottként, irodában dolgozó ember ritkán teheti meg, hogy munkaetapok után 20 perces sétára indul. Bár isteni lehet! off És a hétvégi ágyban lustálkodás vagy a reggeli indulás előtti csendben egy óra olvasás is nehezen kivételezhető egy családos ember számára. Persze ez nem a szerző hibája, hiszen arról ír, ami neki bevált, és így is sok mindent lehet a magunk életére formálni az ötletekből, de remélem pár év múlva születik egy másik könyv majd Fruzsitól arról is, hogyan lehet fizikailag és lélekben is rendet tartani anyaként! Én szívesen olvasom majd azt is.

5 hozzászólás
Algernon P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Az a baj ezzel a könyvel, hogy sok minden nincs benne rendben. És csalódtam benne.

Jópár éve már tudatosan foglalkozom rendszrezéssel én is, nem csak a körülöttem lévő tárgyakat tekintve, hanem a belső egyensúlyról is beszélek. Szívesen próbálok ki technikákat, kísérletezem, Kon Mari, FlyLady, zónázás, zero-waste, minimalizmus, és még sorolhatnám, könyveket is szívesen olvasok. Ami beválik, azt átemelem az életembe, rutinná, szokássá alakul. Sőt, néha jellemző rám a stresszpakolás is.
Azért emelem ezt ki, mert a könyv alapvetően két nagy részre osztható, az első felében a lakás, a digitális élet rendszerezése, lomtalanítása, takarítása, rendbentartása, konyhai tippek sarokpontjai köré szerveződik, utána jön a belső fókusz.

Nem mondom, hogy hülyeség amit leír. Sok hasznos tanács van benne. A spanyol viasz most sem lett feltalálva. De a könyv nagy része arról szól, hogy mások tanácsai hogyan váltak be Fruzsinak. Nem szeretném bántani, de az átlaghoz képest könnyített pályán mozog, egyedül él egy lakásban, nem a klasszikus hivatali munkarendben dolgozik. Sokkal szívesebben olvastam volna olyan tanácsokat, hogyan lehetne a rendet megtartani olyan esetben, ahol mondjuk a háztartás kis és nagy tagjai nem érzik ezt igényüknek, vagy hogyan lehet felosztani úgy a háztartást, hogy ne csak egy női láthatatlan munka legyen belőle, vagy hogyan számoljuk fel a káoszt, ha már megvan. A tanácsai nagy része mintha nem lenne életszerű teljesen, és itt nem arról van szó, hogy nem lehet átemelni sehogy, hanem teljesen „instagrammosan valószerűtlen” az egész.
A tanácsai, ötletei ezért számomra olyan komolyságúak, mint bármelyik női lap valamelyik random cikke, amit akkor írnak, ha nincs épp exkluzív téma, de még van 2 nap leadásig, és meg kell tölteni 3 oldalt, amiből másfél szépen fotózott mintalakások lesznek.

Azért is csalódás a könyv, mert árához képest elég lazán szedett, vagy két tucat oldalon szépen fotózott képek Fruzsiról, a lakásáról. A listái is használhatatlanok, olyan minőségben, hogy az oldalak közepén van, ennyiért akkor azt vártam volna, hogy esetleg plusz lapokon, vagy nyomtatható formában hozzáférhető. Vagy elmondja, hogyan csináld meg a saját listáidat. Ezek azonban el vannak kenve a sorok között.

A könyv nem írta meg magát, Fruzsi biztos dolgozott vele, szép kivitelezés, semmi nehezen emészthető maszlag. Fogyasztható. Nekem azonban olyan semmilyen. A célcsoport nem én vagyok, nem is a többségünk, hanem talán olyan Z-generációs fiataloknak, akik először költöznek el a koleszből az első albérletükbe, költöznek össze valakivel, hagyják ott a mamahotelt. Nekik első könyvnek jó lehet, talán ez a startpisztoly, ami elindíŧja őket a saját rendszerük megtalálása felé.

Mindenki másnak inkább azt javaslom, ha érdekli, vegye ki a FSZEK könyvtárból, üljön ki a Mikszáth vagy Kálvin térre egy kávéra és sütire, lapozza át, az őt érdeklő részeket fussa át, bólogasson az állításokon, aztán vigye is vissza. A napi egy óra olvasás le is van tudva, és még korábban sem keltél hozzá.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2021
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651078
Dsheavenofbooks>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nagyon régóta követem Fruzsi munkásságát, rendszeres nézője vagyok a youtube csatornájának, a rendszerezés/rendrakás pedig különösen közel áll hozzám, így kíváncsian vágtam neki ennek a kötetnek. Nem tudtam, hogy mire számítsak, mivel korábban még csak hasonlót sem olvastam, de Fruzsi már az első 35 oldal után akkora inspirációt adott, hogy át is szedtem a holmijaimat, és kiszelektáltam rengeteg, számomra már kacattá/elavulttá vált dolgot. Ez ugyanígy folytatódott a ruhák esetében is, a sorokat olvasva hatalmas kedvem volt rendet tenni a környezetemben.
Bevallom, számomra inkább a fizikai környezet rendbetételéről és a rendszerezésről szóló fejezetek voltak hasznosak, minden egyes szót érdeklődve szemléltem, és próbáltam beépíteni az itt tanult praktikákat az életembe. Egy biztos: rengeteg jó ötletet gyűjt össze Fruzsi, legyen szó a fizikai környezetről, a lélekekről, vagy az online térről.

Örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is fogom még forgatni a lapjait, hiszen a tippek időt állóak, és a jövőben is hasznosak lesznek.

Nixii P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Volt egy sejtésem, hogy szeretni fogom ezt a könyvet, így végtelen izgatottsággal vettem a kezembe. Fontos tudni rólam, hogy imádok mindent, ami rendszerezéssel, takarítással, életvezetéssel kapcsolatos, így nem volt kérdés, hogy hamar a polcomra kerül majd Fruzsi könyve. Az pedig igencsak külön pozitívuma a könyvnek, hogy nagyon szeretem Fruzsit, nemcsak a munkásságát, hanem a személyiségét is. Egy amolyan lány a szomszédból típus (ezt a lehető legjobb szándékkal mondom, csakis pozitív látásmódként értetetendő!), jószívű, intelligens, bájos és vicces. Hosszú évek óta követem már.

A könyvet rendkívül gyorsan lehet olvasni, több nagyobb fejezetre bontható, Fruzsi tulajdonképpen életünk minden szakaszának “problémáira” kínál megoldást vagy legalábbis egy hasznos tippet, legyen az öngondoskodás vagy rendszerezett ruhásszekrény. Több részt is bejelöltem magamnak, igyekeztem beszívni Fruzsi tudását és bölcsességeit, számomra őszintén hasznos könyv volt. Vannak benne alapvető dolgok, amiket az ember magától is tud, de mégis olvasás közben döbben rá, hogy “na, igen”…

Hasznos, szórakoztató olvasmány, aki szereti a hasonló témákat és szeretne a rendszerezés terén fejlődni, néhány tippet tanulni, annak mindenképp ajánlom. Szép, igényes kiadás és kidolgozás, de a legjobb benne, hogy minden lapon érződik Fruzsi szíve és lelke. Tudjátok amolyan lelkes, bájos, humoros…egyszóval olyan fruzsis.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Ha nem vagy benne biztos, hogy valamit meg kell-e tartanod, akkor igazából nincs rá szükséged, ugyanis ha nem tudod rögtön megindokolni a hasznosságát, az azt jelenti, hogy haszontalan a számodra.

61. oldal (HVG, 2021)

2 hozzászólás
Málnika >!

Mindig legyél nyitott a változásokra, hiszen a te jövődről van szó, magadnak kell megfelelned. Soha ne félj időközben változtatni csak azért, mert tartasz mások visszajelzésétől!

139. oldal (HVG, 2021)

Anna_Kántor_3>!

Néha ellen kell állni annak, amit épp most szeretnél, azért, hogy elérhesd azt, amit nagyon szeretnél, mert így tudod csak megvalósítani a céljaidat.

15. oldal

Málnika >!

Könnyű bekerülni egy olyan körforgásba, hogy az új holmik beszerzésével járó, gyorsan múló boldogsággal próbáljuk megváltoztatni az életünket.

28. oldal (HVG, 2021)

3 hozzászólás
Málnika>!

Fontos, hogy te alakítod a környezeted, és nem a tárgyaid határoznak meg téged.

64. oldal (HVG, 2021)

Málnika >!

Vásárláskor az alapján döntök, hogy én miben érzem jól magam, mi az, amit magam miatt viselek szívesen. Ehhez pedig nem kell óriási készletet felhalmoznom. Sokkal jobb, ha egy megbízható, időtálló ruhatár áll a rendelkezésemre, amiben minden alkalomhoz találok megfelelő öltözetet.

38-39. oldal (HVG, 2021)

Anna_Kántor_3>!

Tartsuk magunkat annyira jó fejnek, hogy büszkén vállaljuk: szívesen töltünk időt önmagunkkal.

185. oldal

Anna_Kántor_3>!

Amíg a napok csak úgy eltelnek, nem tudunk hatékonyan azzal foglalkozni, hogy életünket jobb irányba tereljük.

119. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Marie Kondo: Tiszta öröm
James Clear: Atomi szokások
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Soma Mamagésa: Öngyógyító könyv
Kepes András: Világkép
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Giulia Enders: Bélügyek