12. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Tedd ​rendbe az életed! 313 csillagozás

Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Üdv ​rendezett életed első napján!

A környezeted nagyban befolyásolja hangulatodat és hatékonyságodat, a káosz, a szervezetlenség pedig kihat az életed minden területére.

Viszkok Fruzsi, a közkedvelt vlogger átfogó önfejlesztő és életvezetési könyvében megmutatja, hogyan tehetsz rendet az otthonodban és a gondolataidban egyaránt. A konyha, a ruhásszekrény rendszerezésével, a feladatok rangsorolásával, a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésével végre elegendő időd jut mindenre, és harmóniát teremthetsz a mindennapokban. A hasznos tanácsok és a jól bevált tippek segítenek céljaid elérésében, a felesleges stressztől megszabadulva pedig azt az életet élheted, amire mindig is vágytál.

Többször jártam már Fruzsinál, és mindig lenyűgöz a harmónia, amit az otthona áraszt. A könyvéből most mindent megértettem. Számos hasznos tanács, praktikus lista és inspiráló fotó segít, hogy ne csak a környezetünk, de az életünk is rendezett lehessen. Évek óta takarózom… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2021
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651078

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Abraham Lincoln


Kedvencelte 11

Most olvassa 58

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 158

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

”Mindig legyél nyitott a változásokra, hiszen a te jövődről van szó, magadnak kell megfelelned. Soha ne félj időközben változtatni csak azért, mert tartasz mások visszajelzésétől!”

Viszkok Fruzsi új kiadványa egy remek összefoglaló arról, hogyan legyünk összeszedettek az élet minden területén. A feladatlisták rajongója saját tapasztalatait, jól bevált rutinjait osztja meg velünk a rendrakásról és az időmenedzsmentről.

A kiadvány tartalmilag két részre osztható, a könyv első felében kifelé irányul a fókusz, a környezetünk rendbe tételére, míg a másik részében befelé helyeződik át a hangsúly, arra koncentrálva, hogyan tudjuk jobban megszervezni a napjainkat, hogy ne folyjon ki az idő a kezünk közül. Erőteljesen érződik rajta, hogy szerzője életében kiskora óta fontos szerepet játszik a rendszerezés, a tervezés, a szervezés, és mindez nem kényszer számára, hanem belülről jövő elemi igény. Praktikákkal, tippekkel, listákkal és technikákkal segít, hogy mi is rendezettebbek, eredményesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessünk. A könyv főként a fiatalabb korosztály számára ajánlható jó szívvel, akik most ismerkednek a saját háztartás vezetésével és az első munkahelyen a feladatok priorizálásával, de néhány hasznos tippet én is magammal vittem belőle, amit saját, már kialakult rutinomba bele tudok illeszteni.

Gréta_Ürmösi>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Viszkok Fruzsit azóta követem amióta elkezdte a YouTube-on a tevékenységét. Hetek óta vártam már, hogy hozza végre a futár. Tegnap megérkezett és mostanra be is fejeztem. Én is mindig imádtam rendszerezni, szelektálni. Fruzsi tippjei között mindig találok valami újat, amit a mindennapjaimba be tudok szokásként vezetni. Tetszett a könyv, mindenkinek ajánlom, hiszen egy-két hasznos tippet biztos talál benne. ☺️♥

Klodette>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Szeretem Viszkok Fruzsi YouTube csatornáját, mert valóban érdekes, tartalmas dolgok vannak rajta, nem pedig ökörködésekből próbál megélni, mint a legtöbb influencer.
A tartalmai hasznosak, igényesek és ez nem volt másképpen most ezzel a könyvvel sem.
Tetszett és sok jó tanácsot adott.
Fruzsi egy igazi kreatív csaj, ha csak fele olyan sikeres és elszánt lennék, mint ő, akkor már örülnék.
Néha, itt-ott kicsit túlzásnak éreztem már a sok rendszerező tippet és tanácsot, de ettől eltekintve nagyon szerettem ezt a könyvet. :)

AeS P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Vannak azok az emberek, akik magukat „online tartalomkészítőként” aposztrofálják, és közben a társadalom számára minimálisan is hasznos kontentjeiket nagyítóval kell keresni a rengeteg ajándékkicsomagolós, videójáték-végigjátszós, utazásról beszámolós, Kínából rendelős, 10 százalék kedvezményt adós reklámok között az oldalaikon. Én elég nyíltan vállalom, hogy ezeket az embereket nagyjából semmirekellőnek tartom, biztosan azért, mert öreg vagyok.
Viszkok Fruzsi tehát ilyen mélységből indult nálam, és annyit azért sikerült javítania a megítélésén ezzel a könyvvel, hogy hajlandó vagyok elismerni: még az ilyen bullshit tartalomgenerálás mögött is rengeteg munka és befektetett energia van. Nem veszem el tőle, hogy sokat dolgozik az eredményeiért.
A könyv maga nekem ettől még rendkívül kevés volt, persze én nem ma kezdtem sem a háztartásvezetést, sem az időmenedzsmentet, sőt, még az önismeretet sem, ez a harmadik pillér amúgy is szinte teljes egészében kimaradt ebből a szépen megszerkesztett gyűjteményből. Igazság szerint a műfajt nem választotta meg jól sem a szerző, sem a szerkesztő, pontosabban még egy lépéssel tovább kellett volna menniük, és ahelyett, hogy közhelyes tanácsokat puffogtatnak a 10 legnépszerűbb életmód- és karriertervező könyv alapján, inkább megkínálni a közönséget olyan önkitöltős munkafüzetekkel, mint például ez: link
Amíg nem nézünk kicsit mélyebben magunkba, csak a felszínen egyengetjük el az ágytakarót és beosztjuk a perceinket, addig a valóságban ugyanúgy tétován fogunk toporogni – persze egy ilyen úthoz nem árt, ha az, aki tanácsokat ad, minimum szakember, de legalábbis nem kizárólag a saját privilegizált helyzetét ismeri.
Ami még eléggé bosszantó nekem ebben a könyvben, az a hatékonyságfetisizálás. Elég sokat dolgozom középiskolásokkal és egyetemistákkal is, láttam már a maximalizmus ezer arcát, pontosan tudom, hogy mitől és mikor reccsennek meg a fiatalok. És amúgy a fiatal felnőttek is. És a már nem fiatal felnőttek is. Évek óta csak kapkodjuk a fejünket a globális krízisek, fenyegetések, megélhetési válságok között (és mi jön még), és akkor megjelenik 2021-ben egy olyan könyv, aminek a középpontjában az van, hogy mindegy, mi történik, próbálj mindig eszméletlenül hatékony lenni, mert majd abból jön a siker. Nem nagyon értek egyet, mert bár szerintem is életünk nélkülözhetetlen tartóelemei a szokások, rutinok és keretek, mégis szeretném, ha a világ sokkal-sokkal megengedőbb lenne, mint ez a könyv.

3 hozzászólás
meseanyu P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nekem nem mondott olyan sok újdonságot, de persze én eléggé benne vagyok ebben a témában, és nincs is káosz sem a lakásomban, sem az életemben, úgyhogy ezért csak egy hangyányit vontam le, mert egyébként olvasmányos, okos és szép kötet, és kedvelhető a szerző stílusa is.

Éva_Bátka P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Egy igazi baj van ezekkel a könyvekkel…
hogy nem csinálják meg a rendet helyettem. :D

Éva vagyok, középkorú, alapvetően rendetlen. :D
Talán nem a szó hagyományos értelmében nincs rend, de soha nem jut idő semmire, általában sok a cucc (mindenből), ragaszkodom tárgyakhoz, és rendszerint olyan munkahelyeken dolgoztam, ahol 3-4 ember munkáját bízták rám, így folyton stresszben és időzavarban úsztam.
Aztán az elmúlt években sok minden változott, kezdtem többet a fenntarthatósággal, a környezetvédelemmel, a mindennapok egyszerűsítésével fogalalkozni, és a gyerekem születésével a szemléletemen is változtatni. Ha viccesen akarnék forgalmazni, azt mondanám, nalunk a 2.5 éves gyerek abszolút Viszkok Fruzsi könyve alapján él, Marie Kondoban van pakolva a szekrénye, low waste módon működik, egyensúlyban vannak a napjai, az egyszerűbb gyermekkor szemléletében cseperedik… csak az anyja szétszórt és rendetlen. :-))))

Szóval tudom én, hogy lenne min dolgozni, és dolgozom is, apránként haladok is, de ehhez idő és sok spoiler spoiler akaraterő kell. off
Talán ebben segít nekem ez a könyv. Löketet ad. Persze a spanyol viasz itt sincs a lapok közé kenve, de van benne egy két apróságnak tűnő praktika, ami hasznosnak tűnik, és a jelen életembe is bele tudom illeszteni. Igyekszem majd. :-) Annyi motivációm mindenképp akadt, hogy mire a könyv feléhez értem, kiszelektáltam a teljes fürdőszobát.
Talán két dolog van, amit kissé hiányosnak éreztem olvasás közben: Egyrészt alapvetően az a lényeg, hogy ne vegyünk meg fölösleges dolgokat, ezt tök jól ki is fejti Fruzsi, de a meglévő dolgoknál sokszor éreztem, hogy a gyors cserére motivál a könyv. Tudom, hogy ez nem zero waste irodalom, de azokkal a részekkel nehezen tudok már azonosulni, hogy legyen a lakás minden helységéhez külön gumikesztyűnk, és dobjuk ki a kissé kinyúlt pólónkat és ne hordjuk otthon se, hanem vegyünk inkább csinos „otthonkát” a boltban.
A másik amit nem tudok magaménak érezni az az életvitelünk különbözőségéből adódik. Egy alkalmazottként, irodában dolgozó ember ritkán teheti meg, hogy munkaetapok után 20 perces sétára indul. Bár isteni lehet! off És a hétvégi ágyban lustálkodás vagy a reggeli indulás előtti csendben egy óra olvasás is nehezen kivételezhető egy családos ember számára. Persze ez nem a szerző hibája, hiszen arról ír, ami neki bevált, és így is sok mindent lehet a magunk életére formálni az ötletekből, de remélem pár év múlva születik egy másik könyv majd Fruzsitól arról is, hogyan lehet fizikailag és lélekben is rendet tartani anyaként! Én szívesen olvasom majd azt is.

5 hozzászólás
Barbcsie>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nagyon inspiráló volt a könyv, rengeteg hasznos tanácsot tartalmaz. Biztos vagyok benne, hogy még a kezemben fogom tartani párszor ezt a könyvet. ❤

dagikám>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nagyon sok hasznos tanácsot ír le Viszkok Fruzsi ebben a könyvben. Szerencsére nekem nem esik nehezemre a rendszerezés, pakolás, habár néha nem vagyok a helyzet magaslatán. De voltak olyan ötletek, amik már napi rutinnak számítanak az én életemben is, és most ki tudtam továbbiakkal bővíteni.

Dsheavenofbooks>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Nagyon régóta követem Fruzsi munkásságát, rendszeres nézője vagyok a youtube csatornájának, a rendszerezés/rendrakás pedig különösen közel áll hozzám, így kíváncsian vágtam neki ennek a kötetnek. Nem tudtam, hogy mire számítsak, mivel korábban még csak hasonlót sem olvastam, de Fruzsi már az első 35 oldal után akkora inspirációt adott, hogy át is szedtem a holmijaimat, és kiszelektáltam rengeteg, számomra már kacattá/elavulttá vált dolgot. Ez ugyanígy folytatódott a ruhák esetében is, a sorokat olvasva hatalmas kedvem volt rendet tenni a környezetemben.
Bevallom, számomra inkább a fizikai környezet rendbetételéről és a rendszerezésről szóló fejezetek voltak hasznosak, minden egyes szót érdeklődve szemléltem, és próbáltam beépíteni az itt tanult praktikákat az életembe. Egy biztos: rengeteg jó ötletet gyűjt össze Fruzsi, legyen szó a fizikai környezetről, a lélekekről, vagy az online térről.

Örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is fogom még forgatni a lapjait, hiszen a tippek időt állóak, és a jövőben is hasznosak lesznek.

hofeherke11 P>!
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Először is szeretném elmondani, hogy mennyire örülök ennek a nyereménykönyvnek! Kívül-belül csodaszép és szerintem nagyon hasznos összefoglalója annak, hogy hogyan lehet rendezettebb a környezetünk és a mindennapjaink.
Az első rész különösen annak lehet hasznos, aki még nem olvasta Marie Kondo könyvét (mint én). Nekem már sok újat nem tudott mondani, viszont nagyon jó volt felidézni újra ezeket a tippeket, illetve újabb löketet, motivációt is adott az előttem álló tavaszi nagytakarításhoz.
A második részben volt sok jó ötlet az életünk szervezésével és a napi rutinunkkal kapcsolatban, ezek közül biztosan alkalmazni fogok párat.
Összességében tényleg fontos könyv, összeszedett és jó, hogy a polcomon van, így bármikor fel tudom lapozni, ha elakadnék az életem valamely területén.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2021
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651078

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Ha nem vagy benne biztos, hogy valamit meg kell-e tartanod, akkor igazából nincs rá szükséged, ugyanis ha nem tudod rögtön megindokolni a hasznosságát, az azt jelenti, hogy haszontalan a számodra.

61. oldal (HVG, 2021)

2 hozzászólás
Málnika P>!

Mindig legyél nyitott a változásokra, hiszen a te jövődről van szó, magadnak kell megfelelned. Soha ne félj időközben változtatni csak azért, mert tartasz mások visszajelzésétől!

139. oldal (HVG, 2021)

Anna_Kántor_3>!

Néha ellen kell állni annak, amit épp most szeretnél, azért, hogy elérhesd azt, amit nagyon szeretnél, mert így tudod csak megvalósítani a céljaidat.

15. oldal

Málnika P>!

Könnyű bekerülni egy olyan körforgásba, hogy az új holmik beszerzésével járó, gyorsan múló boldogsággal próbáljuk megváltoztatni az életünket.

28. oldal (HVG, 2021)

3 hozzászólás
Málnika P>!

Fontos, hogy te alakítod a környezeted, és nem a tárgyaid határoznak meg téged.

64. oldal (HVG, 2021)

Anna_Kántor_3>!

Tartsuk magunkat annyira jó fejnek, hogy büszkén vállaljuk: szívesen töltünk időt önmagunkkal.

185. oldal

Málnika P>!

Vásárláskor az alapján döntök, hogy én miben érzem jól magam, mi az, amit magam miatt viselek szívesen. Ehhez pedig nem kell óriási készletet felhalmoznom. Sokkal jobb, ha egy megbízható, időtálló ruhatár áll a rendelkezésemre, amiben minden alkalomhoz találok megfelelő öltözetet.

38-39. oldal (HVG, 2021)

Anna_Kántor_3>!

Amíg a napok csak úgy eltelnek, nem tudunk hatékonyan azzal foglalkozni, hogy életünket jobb irányba tereljük.

119. oldal

Barbcsie>!

A figyelem azt jelenti, hogy választunk a között, amit most akarunk, és amit a legjobban akarunk.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Lincoln

Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Kondo: Tiszta öröm
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
James Clear: Atomi szokások
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Soma Mamagésa: Öngyógyító könyv
Meik Wiking: Lykke
Kepes András: Világkép
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?