Anti 0 csillagozás

Visky Ferenc: Anti Visky Ferenc: Anti

Kemény ​ember volt Papp Anti, a szatmári Egri módos gazdája, ki szegény sorból küzdötte magát a falu élére. Leginkább konok tartása, egyenes jelleme miatt tisztelték. No meg azért, mert igazi úr volt, aki nem ismert maga fölött hatalmat, csak az Istent, de annak becsülettel elszámolt. Mondják, hogy egyszer, miután majdnem leszakadt vele a vonat, beállított a jegyzőségbe, és feljelentette magát. Hiába próbálták lebeszélni, tételesen fölsorolta, jegyzőkönyvbe vetette, mikor, hol mennyivel károsította meg a falut, az államot. Nem véletlen hát, hogy a kollektivizálás idején a falu nyomására őt választották elnöknek, mint ahogy az sem, hogy szókimondó, öntörvényű természete, puritán kálvinizmusa, istenessége miatt hamar szálka lett az állam szemében. Az ötvenes években az egri közös gazdaságot felvirágoztató elnököt a szocialista rend elleni gyilkos izgatás vádjával húsz esztendőre ítélték, amelyből hat év után szabadult, hogy élete hátralévő részében rendületlenül hirdesse az igét a… (tovább)

Koinónia, Kolozsvár, 2018
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789731651866
Koinónia, Kolozsvár, 2005

Dominicana>!

Családi legendárium

A Pappok felmenőinek egyike kemény ember volt. Első házasságában ki-kirobbantak a viharok, az érzékeny lelkű asszony megbántottan mondogatta:
– Majd megtudod, ki voltam én neked, ha meghalok!
– Tán azt hiszed, megállnak a vonatok, ha meghalsz? – hangzott a hetyke válasz.
Felesége halálának napján a postás férj elsőként olvashatta a kihordandó újság nagybetűs szalagcímét: „Országszerte megbénult a forgalom a vasutasok sztrájkja miatt”.

Kapcsolódó szócikkek: legendárium
Dominicana>!

A bethesdai beteg

A körzeti KIE-konferenciákon az előadásokat megbeszélések követték. Papp Anti kérdései, válaszai gyakran az előadó lelkészeket és más értelmiségieket is zavarba hozták. Az egyik bibliaórán elhangzott a kérdés: Jézus Bethesda tavánál miért éppen a béna embert szólította meg: „Akarsz-e meggyógyulni?” Találgattuk az okát. Végül az addig hallgató Anti annyit mondott:
– Mert az volt a legbetegebb!
Válasza évekig elkísért: elég betege vagyok-e a bűneimnek, hogy Jézus Krisztus megszólítottja legyek?