A ​csodálatos elme kódja 19 csillagozás

A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Tanulj ​meg úgy gondolkodni, mint korunk legkreatívabb elméi – megkérdőjelezni, górcső alá venni a szeretetről, spiritualitásról, munkáról, boldogságról és a dolgok értelméről való elképzeléseidet – és új szabályokat alkotni a régiek helyett. Ne kövesd a konvenciókat – A csodálatos elme kódja megtanít, hogyan érj el sikereket a saját feltételrendszered szerint.
Függetlenül attól, honnan indulsz, rendkívüli életet építhetsz és nyomot hagyhatsz az univerzumban. Ebből a könyvből megtanulhatod, hogyan görbítsd meg a valóságot, kérdőjelezd meg az ökörszabályokat, lépj túl a kultúrideológián, írd át a valóságról alkotott modelljeidet, találd meg az utad, tervezd meg a tudatodat, élj harmomániában, félelemmentesen, légy meg(f)ingathatatlan és mozdítsd előre az emberiséget.
Vágjunk bele!

„Ez a könyv arra késztet, hogy megkérdőjelezz mindent, amit eddig az életedről tudtál – vagy legalábbis azt gondoltad. A boldogságtól az egészségig, a céltól a hatalomig ez egy új… (tovább)

>!
Cor Leonis, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158036276 · Fordította: Gether Dénes
>!
Cor Leonis, Budapest, 2016
328 oldal · ISBN: 9786155893056 · Fordította: Gether Dénes

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Elon Musk · Steve Jobs


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

HA86>!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Hogy mi a csodálatos elme kódja? Tulajdonképpen nincsen ilyen. Nem kell mantrákat ismételgetni, jólcsengő hívószavakat beleplántálni az elmébe, rajzokat készíteni a céljainkról és kiplakátolni velük a fél házat stb. Ha szigorú vagyok, azt mondom, Vishen Lakhiani módszerét követve alapvetően nem hozzáadunk az elméhez, hanem elveszünk tőle. Régi hiedelmeket, idejétmúlt ökörszabályokat­*, amelyek mindenáron ránk kényszerítenek bizonyos gondolkodás- és életmódbeli szabályokat, és amelyek meggátolják, hogy kibontakozzunk és a saját utunkon járjunk. A maláj származású Lakhiani fiatalon maga is ökörszabályok mentén élte az életét. Mindenáron meg akart felelni a családja és a társadalom elvárásainak, ez azonban hosszútávon boldogtalanná és sikertelenné tette. Olyannyira boldogtalan volt például az áhított gyakornoki pozícióban Bill Gates-nél, hogy elérte: rúgják ki! (Felmondani ugyanis nem mert, mert szégyellte, hogy nem becsül meg egy olyan munkahelyet, amiről más álmodni sem mer.) Szóval, az ő élete is úgy indult, mint nagyjából valamennyiünké**. Szivacsként szívta magába azokat az íratlan szabályokat, amelyeket a közfelfogás szerint be kell tartani ahhoz, ha az ember „normális” életre vágyik. Ezek a szabályok – mint például: csak diplomásként lehetsz sikeres, csak az XY szakmát űzők keresnek sok pénzt, jól kell kinézni, meg kell házasodni (lehetőség szerint a megfelelő emberrel), gyereket kell vállalni stb-stb. – észrevétlenül fonták be az ő életét is, akárcsak a miénket, és terelték L.V.-t olyan szakra az egyetemen, majd pedig olyan munkakörökbe, amelyek nem hogy nem tették boldoggá, de még csak gazdaggá sem.
Ez egy eléggé tipikus történet, azt hiszem, Lakhianinak azonban volt mentőöve: egy különleges képesség, amit alighanem a mérnök-informatikus vénájának köszönhet. Képesség, amelynek lényege, hogy észrevesz bizonyos fajta mintázatokat ott, ahol más nem, össze tud kötni egymástól nagyon távol eső pontokat, és ezekből egy egészen új „szerkezetet” létrehozni. Őt idézve olyat, amelyik „többet tud, jobb, mint az eredeti”. És Lakhiani, akit mindig is érdekelt az önfejlesztés, elkezdte tanulmányozni a kiemelkedően sikeres emberek életét. Sok-sok kutatómunka és beszélgetés után kirajzolódott előtte egy szokás- és gondolkodásmódbeli minta, ami ezeknek az embereknek az életét jellemzi. Lakhiani saját magán tesztelte, működnek-e az ellesett „pratikák”: megváltoztatta a gondolkodásmódját, bevezetett néhány, általa fontosnak tartott napi gyakorlatot (például a meditációt), és szisztematikusan építette fel az életét. A SAJÁT szabályai szerint.
Megkérdőjelezni a ránk erőltetett szabályokat, elvetni őket, és létrehozni a sajátjainkat – ő ebben hisz… Talán nem mellékes infó, hogy mára egyike a világ legsikeresebb embereinek, és hite szerint könyve, amit több éven keresztül írt, és amihez hozzáadta a saját tudását is, bárkit hozzásegíthet a rendkívüli élethez.

Ugyan én Lakhiani helyében nem használnám folyton a „rendkívüli” szót, és nem helyeznék akkora hangsúlyt a külsőségekre, valamint a világmegváltó tervekre (mert úgy érzem, nem kell mindenkinek megváltania a világot), azzal egyetértek, hogy ez egy nagyon is hasznos könyv érdekes meglátásokkal és inspiráló gondolatokkal.

Ja! és pluszpont a folyamatos online jelenlétért. Videók, hanganyagok stb.-k érhetők el ingyen(!) Lakhiani cégének oldaláról, hogy az a bizonyos „rendkívüli élet” még rendkívülibb legyen. :)

*nem elírás – a fordítás nagyon frappáns!
**azt leszámítva, hogy ő egy darabig Bill Gates-nek dolgozott, mi pedig ugyebár nem :)

2 hozzászólás
Rituga P>!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Nem teljesen szokványos személyiség fejlesztő könyv, de nagyon érdekes. Az egyszerű gyakorlatokat érdemes beépíteni a mindennapi rutinunkba, meditációnkba. Sok hasznos tanács és személyes tapasztalat színesíti.

FélszipókásŐsmoly >!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

A szerzővel az általa létrehozott Mindvalley eszmecserés, oktatási portálon találkoztam először, amikor A mikor hatalma szerzőjét hívta meg egy beszélgetésre. Arra lettem figyelmes, hogy mennyire lazán és kötetlenül, mégis figyelmesen, nyitottan szerepel és fejezi ki magát. Könyvének mondanivalóját is leginkább a nyitottság (a szabad döntéshozás, választás lehetősége) és feltételekhez kötöttségtől való megszabadulás (a változtatás képessége) kulcsszavaira építette.

Kiindulópontja, hogy van egy kultúrkör, amibe az ember beleszületik: a hagyományok, szokások, közvélekedés, közmegegyezés kialakítanak egy valóságot, ahol olyan „tények” születnek, amiket nem szokás megkérdőjelezni. Elfogadni szokás őket úgy, ahogy tanulták a szüleink, ahogy tudja a szomszéd, a barátok, ahogy állítja az újság/tévé, és ahogy nekünk is tanították. Szabályok, normák, általános igazságok születnek itt, amik a változatlanság káprázatát kínálva biztonságérzetet, szilárdnak vélt kereteket adnak – eltérni tőlük rendellenes.

Amikor szembesülünk vele, hogy a saját viszonylagos valóságunk hajlamos olykor összeakadni ezzel, akkor felismerhetjük, hogy van más is. Semmit sem „kell” elfogadni, van választásunk. Elvethetjük azokat a szabályokat, amelyek nem szolgálják a fejlődésünket és olyan „igazságokat” (pl. vallás, filozófia, életcélok, igények) választhatunk, amik közelebb állnak hozzánk, amik erőt, örömöt, elégedettséget adnak nekünk. Így olyan keretek között élhetünk, ami nem kerül összeütközésbe a „közvalósággal”, de nem is fogadunk el mindent belőle. Aztán ezt továbbterjeszthetjük arra, hogy tudunk változtatni azon, hogy milyennek tekintjük a valóságot, külső feltételektől függés helyett élhetünk saját(os) elvek szerint.

A könyv meglepően részletes, mégis könnyen átlátható (négy, kisebb fejezetekre bontott rész = négy fejlődési szint, amit ábrával is szemléltet), gyorsan olvasható, szemléletes egyszerű ábrákkal, lelkesítő példákkal (sikertörténetek), idézetekkel, pontokba szedett gyakorlatokkal, rendszerezett szempontokkal vezet rá a „valóság meggörbítésére”. Különösen tetszettek a szellemes új kifejezések és megfogalmazások (pl. ökörszabályok; légy meg(f)ingathatatlan), amiben Lakhiani mellett a fordítónak is nagy érdeme van. spoiler

Gondolatébresztő és átjön a szabadságérzet, akár elfogadjuk Lakhiani papírra vetett hiedelemrendszerét, akár nem – a döntés a miénk. ;)

duby>!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Nagyon jó kis könyv. Egy biztos. Nem egyszer olvasós, hanem naponta kézbeveendő és gyakorlandó. A napi meditáció elengedhetetlen részét képezi a napi gyakorlatnak. Sok újdonságot tartalmaz, de régi elméletek is megjelennek benne.Érdemes elolvasni. Azonban ez nem egy szuszra olvasandó, hanem részenként elgondolkodva rajta. Emésztgetni.

Maszatosi_Yamaha>!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Vannak ebben a könyvben igazán eredeti ötletek, elgondolások, gyakorlatok. Nem egy szokványos személyiség fejlesztő könyv. Igyekszem az olvasottak legalább egy részét beépíteni az életembe, aztán a határ a csillagos ég.

miss_antrophy>!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Ejj! Ez egy nagyszerű könyv!

Nagyon is érdemes az intelligens, olvasni szerető barátaink könyvajánlásaira oda figyelni, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor lehet, hogy életünk legnagyobb hibáját követjük el. És ez fordítva is igaz: lehet, hogy baromira jól kijövünk belőle!

Én igen is hiszek abba, hogy egy könyv képes megváltoztatni az ember életét. Nyilván nem egy szórakoztató irodalomra gondolom – hanem egy önsegítőre. Mindig csak álmodoztam róla, hogy olvasok, olvasok, olvasok önsegítő könyveket, de többnyire elmarad. De most megtettem. Megtetszett. És máris mentem és megvettem, és a kezem között tartottam, és már az utcán neki álltam, és folytattam, és véghez vittem: elolvastam, és most azon fáradozok, hogy feldolgozom a részleteit, és alkalmazom.

Végre egy könyv, amire azt tudom mondani, hogy igen, ez nem csak pofázik a dolgokról, hanem ezzel változni is lehet. És olyan szokatlan dolgokról ír, amiről létfontosságú, hogy könyv íródjon – legalább is számomra. Igen is hallani akarom ezeket a szabálymegszegéseket és különcködéseket! De ezt szinte sose kapom meg, mindig mindenki csak az átlagos úton halad… De ez egyszer más a helyzet! Ez egy különleges könyv! És ha tényleg ekkora arc az írója, akkor tényleg igaza van arról, amit már a könyv elején ír: ez egy nem szokványos könyv.

Nagy kár, hogy kevesen ismerik, és nincs is nagyon róla itt Molyon vélemény.

Annyira elszomorít, hogy mennyire átlagosak, és számomra nyomorultak az emberek, hogy nagyon erősen gondolkodok – nap, mint nap –, hogy fel kellene hagyni a buszozással, és pénzt kellene áldozni egy biciklire, mert eszméletlenül dregradál a buszon töltött emberek látványa. (Kisvárosról van szó – ha még Pestről lenne, azzal nem lenne akkora bajom, mert túl vegyesek az emberek, de egy kisvárosban… 23 ezer lakos…) És az utcán is inkább bekötött szemmel járnék. Szörnyű a látvány. Mindenki átlagos. Aki meg tehetősebb, az is átlagos.

Hol egy lázadó lángelme?

Morgiana>!
Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Megvallom őszintén, a gyengéim az önfejlesztő könyvek és önfejlesztő videók – ebből következően 2021-ben azt a célt tűztem ki, hogy minél többet elolvassak belőlük, és minél több tudnivalót beintegráljak az életembe.
Én már régebb óta követem Vishen Lakhiani munkásságát, és az általa alapított Mindvalley-t is régióta ismerem, szívesen veszek részt az ingyenesen kínált programokon is – ez a könyv mondhatni Lakhiani gongdolkodásának az összefoglalása, hogyan kérdőjelezzük meg azokat a régi szabályokat (amiket ő ökörszabályoknak hív), amelyek a mai világban már nem hasznosak, amelyek megakadályozzák, hogy ténylegesen kibontakozzunk. Hogyan vizsgáljuk felül azokat a hiedelmeket, amik et már nem is érzünk igazán magunkénak, szóval szerintem tényleg egy érdekes és izgalmas könyv, főleg azért , mert arra igyekszik megtanítani, hogy próbáálj önállóan gondolkodni, megkérdőjelezni a belégdsulykolt „örök igazságokat” . Ha már ez t a gondolatot ,/tanácsot csak egy kicsit is meg tudod fogadni, vagy tovább tudod vinni, már jól jártál:)


Népszerű idézetek

miss_antrophy>!

Szerintem az átlagemberek is dönthetnek úgy, hogy rendkívüliek lesznek.
– Elon Musk

13. oldal

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
6 hozzászólás
>!

Egy egyszerű kérdést akartam feltenni Elonnak. Az élő legenda közelségében kicsit lámpalázas voltam, úgyhogy furcsán sikerült megfogalmaznom: „Elon, mesés dolgokat vittél véghez, olyanokat, amikről a legtöbb ember még csak álmodni sem merne. De mégis mitől lett Elon Musk az, aki? Úgy értem, ha berakhatnánk egy turmixgépbe és összeturmixolnánk, aztán lepárolnánk, hogy megkapjuk az esszenciádat, akkor mi lenne ez az esszencia?”
A furcsa kérdés és a „turmixolás” gondolata megnevettette Elont, de utána az alábbi történetet mesélte el:
„Még a pályám legelején besétáltam a Netscape-hez, hogy állást szerezzek. Ott ültem az előtérben az önéletrajzommal a kezemben és csendben vártam, hogy valaki megszólítson. De senki sem szólt hozzám. Én meg csak ültem és vártam.”
Elon azt is elmondta, hogy fogalma sem volt arról, mit is kellett volna tennie. Egyszerűen csak várt, és abban bízott, hogy majd megjelenik valaki és behívja egy interjúra.
„De senki sem szólt hozzám – mondta. – Úgyhogy azt mondtam magamnak: Csesszétek meg! Inkább alapítok egy saját céget.”

I. rész - Élet a kultúrkörben: Lépj túl a kultúrideológián!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
>!

Érdemes felidéznünk Steve Jobs bölcs szavait, melyeket a Stanford Egyetem végzős diákjaihoz intézett:
Korlátozott idő áll rendelkezésedre, úgyhogy ne vesztegesd azzal, hogy valaki másnak az életét éled. Ne ess a dogmák csapdájába – ne mások elképzelései szerint éld az életed! Ne engedd, hogy mások véleményének a zsivaja elnémítsa a belső hangodat! És a legfontosabb: legyen merszed a szívedre és a megérzéseidre hallgatni. Mivel ezek – valamely rejtélyes oknál fogva – pontosan tudják, igazából mi akarsz lenni. Minden egyéb másodlagos.

I. rész - Élet a kultúrkörben: Kérdőjelezd meg az ökörszabályokat!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Kapcsolódó szócikkek: Steve Jobs
timcsigirl>!

Mi döbbent meg legjobban az emberiségben? Az ember. Feláldozza az egészségét, hogy pénzt kereshessen, aztán pénzt áldoz arra, hogy visszanyerje az egészségét. Aztán annyira aggódik a jövője miatt, hogy nem tudja élvezni a jelent. Következésképp se a jelenben, se a jövőben nem él. Úgy él, mintha örökké élne, és úgy hal meg, hogy sohasem élt igazán.

209. oldal James L. Lachard: A legmeglepőbb dolog az emberiségről

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

2 hozzászólás
>!

Szerintem rendkívül fontos, hogy legyen egy visszacsatolási hurok, amelyben folyamatosan azon gondolkozol, mit csináltál és hogyan lehetne jobban csinálni. Szerintem ez a lehető legjobb tanács: folyamatosan gondolkozz azon, hogyan tudnád jobban csinálni a dolgokat és folyamatosan kérdőjelezd meg magadat!
– Elon Musk

II. rész - Ébredés: Írd át a valóságról alkotott modelljeidet!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
>!

Mi lenne, ha elfogadnánk, hogy igen, lesznek dolgok, amik balul sülnek el? Hiszen ez természetes velejárója annak, ahogyan az élet csodálatosan megnyílik előttünk. Mi lenne, ha elfogadnánk, hogy még a legnagyobb kudarcok is a lehetőségek és a fejlődés csíráit hordozzák magukban?

I. rész - Élet a kultúrkörben: Lépj túl a kultúrideológián!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

>!

Igazából habozok, hogy ez a könyv a személyiség fejlesztéséről szól-e. Inkább talán a személyiség felfordításáról. Arra kényszerít, hogy az életedet, amely egy bizonyos vágányon, magától, bevett automatizmusok mentén halad évek óta, újragondold.

Mielőtt elkezdenéd, tudd: Ez nem csupán egy szokványos könyv!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

timcsigirl>!

Ahogy Paulo Coelho is írta az Alkimistában:

Nem élek sem a múltban, sem a jövőben. Csak a jelen érdekel. Ha mindig a jelenre koncentrálsz, boldog ember leszel.

174. oldal

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

>!

A hullámvölgyek hihetetlen tanulási lehetőséget és bölcsességet rejtenek magukban, amelyek a gödörből való kikerülés után az életminőség meredekebb emelkedéséhez vezetnek.

I. rész - Élet a kultúrkörben: Lépj túl a kultúrideológián!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye

>!

Az emberiség messze a valós potenciálja alatt teljesít, mivel egyáltalán nem az egész vagy teljes emberi lényt fejlesztjük. Csak egy kicsi részt, egy apró szeletet, a töredékét tanítjuk annak, ami lehetséges lenne. […] Úgyhogy igen, szilárdan hiszek abban, hogy jelentősen javítani tudunk a bolygónk és lakói egészségi állapotán, ha elkezdjük az egész embert tanítani az alapvető képességeivel, készségeivel és potenciáljával, ha felhagyunk ezzel a mostani töredezett, részleges és rossz rendszerrel.

II. rész - Ébredés: Tervezd meg a tudatodat!

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Haris Dzsohari: Csakrák
Alexander Loyd – Ben Johnson: A gyógyító kód
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Michael Acton Smith: Belső csend
Anne Charlish – Angela Robertshaw: Reiki
Varga Imre: Légy önmagad!
Alexander Loyd: Emlékkód
Louise L. Hay: Éld az életed
Elizabeth Blackburn – Elissa Epel: A fiatalság titka
David Kessler: Muszáj annyit enni?