Jacob ​szobája 37 csillagozás

Virginia Woolf: Jacob szobája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Senki ​sem olyannak látja az embert, amilyen, főleg nem egy idősödő hölgy, aki egy idegen fiatalemberrel ül szemközt egy vasúti kupéban… A fiatalember feltehetőleg, így vagy úgy – az ő szemében legalábbis –, kellemes jelenség volt, csinos, érdekes, finom külsejű, jókötésű… A lehető legtöbbet kell kihoznunk a beszámolójából. Mindenesetre ez volt Jacob Flanders, tizenkilenc évesen. Fölösleges próbálkozás megítélni az embereket. Utalásokra kell hagyatkoznunk, nem éppen arra, ami elhangzik, nem is egészen arra, ami történik…” Egy fiatalember élettörténete, vagy inkább impresszionisztikus portréja ez a regény. Kisgyermekként látjuk először, egy cornwalli nyaralóhelyen, és Scarborough-ban, az észak-angliai városkában, ahol özvegy anyjával és fivéreivel él. A Cambridge-i Egyetemen a klasszikus irodalomért lelkesedik. Londonban tisztviselői állást tölt be, különc barátai éppúgy szeretik, mint a körülötte felbukkanó nők: egy festőmodell, egy kis prostituált, egy társasági hajadon, idős… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1922

>!
Európa, Budapest, 2005
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777118 · Fordította: Gy. Horváth László

Enciklopédia 7


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Belle_Maundrell >!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Most nagyon ráhangolódtam Virgina Woolfra, úgyhogy nem volt nehéz belerázódni a – mellesleg tömör gyönyör – stílusába. Nekem tetszett a könyv epizódszerű, kicsit szaggatott jellege, ahogy több ember életének pillanatiba leshettünk be, akiket valamilyen szinten összekötött Jacob személye. Érdekes, hogy mindenki másnak látta őt, tényleg nem tudhatjuk biztosan, hogy egy embernek az igazi arcát ismerjük-e, vagy csak kialakítottunk róla egy képet. És az is, hogy az írónő megint milyen finoman szőtte bele a történet szálaiba a háború kitörését, ami mégis nagyon erőteljesen hatott. spoiler

Ui.: Mellesleg nagy kár, hogy Virginia nem írt egy jó kis rémregényt. A ködös láp leírása egyszerűen fantasztikusan darkos volt.

Carolynd>!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Nagyon filmszerű, szaggatott elbeszélés. Szerintem ilyen mértékű mozaikosság már minden befogadást megnehezít. De a stílus! mindenért kárpótol. De azért nem ezt a művet javasolnánk annak, aki Wolfot meg akarja szeretni.

Tmea>!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Metaforikus, szatírikus elbeszélés, igazi Woolf mű. ( újraolvasást igényel) De felteszem a kérdést: Jacob melyik szobája a címadó?

Sli P>!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Sikerült lebetegednem, így nehezen tudtam koncentrálni a könyvre. Ezért (vagy nem csak ezért) olyannak tűnt az egész, amilyennek Mrs. Flanders látta Scarborough-t a domb tetejéről: „lapos, mint valami kirakós játék”. Aminek azért egyes részletei tetszettek.

Mariann_Czenema P>!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Én ezt a könyvet untam, nem kicsit… Őszintén örülök neki, hogy a többi Woolf regény nem ezt a kísérleti formát követte.

Hugi>!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Olyan, mint egy film, amit olvasni kell… Szerintem kissé szabad asszociációnak is tűnik… Tény, hogy különös egy hangulata van…

doresz93>!
Virginia Woolf: Jacob szobája

Érdekes élmény volt, történetről nem is tudnék írni, mert egy élet kiragadott pillanatainak sorozata. Viszont ezeket a pillanatokat remekül fogja meg, sokat ír politikáról és irodalomról, élvezetesen. Nem tudom, hogy az írónő, vagy a fordító (esetleg mindkettő) érdeme-e, de olyan szép mondatszerkezetek és szavak voltak benne, hogy öröm volt őket újra és úkjra elolvasni, ízlelgetni. Első Woolf-könyvem így egész pozitív tapasztalatokkal zárult :)


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

– (…) Hunyd le a szemed, és a tündérekre gondolj, alszanak mélyen a virágok alatt.

12. oldal

6 hozzászólás
Tmea>!

Aki csak valamit is ér azt olvas, amihez kedve, hangulata van, méghozzá bolond lelkesedéssel.

44. oldal

theodora P>!

Fölösleges próbálkozás megítélni az embereket. Utalásokra kell hagyatkoznunk, nem éppen arra, ami elhangzik, nem is egészen arra, ami történik…

34. oldal

Tmea>!

Mi lehet vadabb, mint az ágak hajladozása viharban, a fa teljes törzse behódol, fel a tetejéig, lobog és borzong, amerre a szél fúj, mégse száll tova torzonborzan?
A gabona tekereg és megalázkodik, mintha leakarná tépni magát a gyökeréről, de odakötve hiába.

142. oldal

Tmea>!

Általánoságban véve bizonyára sokkal rosszabbul is járhatnánk, ha nem volna az illúzió iránti döbbenetes tehetségünk.

163. oldal

saraivanda>!

Huszonkét éves vagyok. Mindjárt október vége. Az élet abszolút kellemes, csak ne lenne ennyi hülye a világon. Az ember foglalkozzék komolyan valamivel – ámbár Isten tudja, mivel. Minden igazán pompás – kivéve a reggeli felkelést, meg hogy néha frakkot kell húzni.

84. oldal

Belle_Maundrell >!

Kedves öreg hölgyek állítják, hogy a karakter legjobb megítélői a macskák. A macska a jó emberhez mindig odamegy, mondják; (…)

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
Tmea>!

Az életben az a furcsa, hogy noha természete nyilvánvaló kellett legyen mindenki számára évszázadokon át, senki sem hagyott róla megfelelő beszámolót.

113. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Rhys: A sötétség utasa / Jó reggelt, éjfél
Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín
Marcel Proust: Swann
Vladimir Nabokov: Lolita
Robert Musil: Törless iskolaévei
Djuna Barnes: Éjerdő
Margaret Atwood: Fellélegzés
James Joyce: Ulysses
Thomas Bernhard: Kioltás