Sárkánycsalogató (Hétvilág 1.) 314 csillagozás

Virág Emília: Sárkánycsalogató

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Józsi, a pizzafutár egyetemi hallgató egy másnapos reggelen utat nyit a világok között, s rászabadít egy sárkányt Budapestre. Nyomában ott van Béla, a lovag, akinek a sárkány tojására fáj a foga. Aki ugyanis megszerzi a sárkány tojását, elnyeri a szépséges királylány kezét.
Miután feldúlják az Oktogont, ellopnak egy tehenet és legyőzik a gonosz boszorkát, a tabletébe kapaszkodó, nyegle fiúról kiderül, hogy pont olyan nemes, önfeláldozó és hűséges, mint Béla lovag, s ketten együtt nagyon sok mindenre képesek szívük hölgyéért.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · ISBN: 9789632935546
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935294

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Hollus · Józsi (Monostori József) · Emese · Béla lovag · Kövecs János · Sára


Kedvencelte 48

Most olvassa 8

Várólistára tette 332

Kívánságlistára tette 202

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Ez a könyv teljesen levett a lábamról :) Baromi jó volt, nagyon imádtam! ♡
A borító telitalálat, na de a történet:
Fergeteges humora van, pörgős, imádnivaló karakterekkel. Abszolút kedvenc lett! :)
Utoljára Rejtőt olvasva vigyorogtam ennyit :D
Egyszerűen nem lehet nem szeretni, annyira agyament az egész, Józsi a másnapos egyetemista pizzafutár, boszorkányok, lidércek, sárkány.
Hollus és Józsi szócsatáin fetrengtem :D
Igazából nagyon sajnáltam amikor a végére értem, mert még heteket el tudtam volna tölteni ebben a világban. Ha most valaki megkérdezné mi volt 2016 kedvenc könyve, egyértelműen ezt választanám. Pedig nem a fantasy a kedvenc műfajom, mégis mindig ráakadok egy-két gyöngyszemre ráadásul magyar íróktól.
Remélem Emília már dolgozik a következő könyvén, mert nagyon szívesen olvasnék még tőle :)

20 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki nem nagyon rajongott a fantasy műfajért, ezért mindig nagyon óvatosan válogatott az ilyen jellegű könyvek között.
Ám a sors úgy hozta, hogy a Sárkánycsalogató című könyvnek mégsem tudott ellenállni, amiben szerepe volt a figyelmfelkeltő fülszövegnek és a szemrevaló borítónak is.

És így a könyv után bátran kijelentem, hogy még milyen jó, hogy nem álltam ellen ennek a könyvnek, és hagytam magam eme sárkánycsalogatásba belevonni, mert ez a könyv szuper volt! :)
Amikor az ember már azt hiszi, hogy kinőtt a mesék, a gonoszok és jók, boszorkányok és sárkányok világából, akkor jön egy ilyen remek történet, és rájön, hogy a mesék világából nem is igazán lehet, és egyáltalán nem ajánlott kinőni.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.com/2016/05/virag-emilia-sark…

szadrienn P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Segítség, segítség, egy sárkány tombol az Oktogonon! A BKV utasai fejvesztve menekülnek. Budapest lakóinak egyetlen reménye Józsi, a pálinkakedvelő fantasyhős, aki viszont egy furcsa dimenzióváltás következtében egy párhuzamos világba csöppen. Ez a világ középkori hangulatot áraszt, átszövi a mágia és a boszorkányság, és tulajdonképpen tetszene is főszereplőnknek, csakhogy itt nincs wifi. Hát mi lesz így az életével?
Felhőtlen szórakozást kínál ez a pimasz humorral megírt, a népmesei motívumokat a vagány, laza szlenggel ötvöző történet. Beszélő állatok kavarnak galibát, a két világ között ide-oda pattan a bűbáj és a rontás, a Feneketlen-tó mélyén megnyílik az alvilág kapuja, és nem tudni ki a veszélyesebb: a bűzös boszorka vagy a gonosz marketinges.
Üdítő színfolt a fantasy palettán, még a műfajtól ódzkodók is bátran tehetnek vele egy próbát, a nevetés garantált.

6 hozzászólás
vicomte P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

A figyeltjeim rengeteg lelkes és néhány kritikusabb véleményét követően azzal a bizonyossággal vettem a kezembe a könyvet, hogy a fene se tudja, hogy nekem mennyire fog tetszeni, de remélhetőleg azért nem kapok majd tőle agylobot*.
Örömmel jelentem, hogy tényleg nem kaptam, sőt nem csak helyenként még kifejezetten jól is szórakoztam rajta, s azért végeztem vele két nap alatt, mert olvashatóság szempontjából messze az elvárásaim fölött teljesített.

Pedig az elején azért még komoly kételyeim voltak.
A másnapos, lúzer egyetemista és az Oktogonon tomboló sárkány képe nekem egy Sajdik Ferenc féle karikatúraként vizualizálódott, ami persze a maga módján vicces, de a szöveg messze nem volt annyira groteszk és humoros, mint amennyire a történések alapján lennie kellett volna. Aztán szép lassanként a parodisztikus vizualitás helyett inkább a szituációkból fakadó fanyarul szatirikus elbeszélésmód, és a szereplők közötti kliséborogatóan profán párbeszédek váltak inkább meghatározóvá, és onnantól már át tudtam lendülni a kezdeti ódzkodásomon.

A regényt én inkább tartom népmesei alapokon nyugvó portál fantasynek, aminek a XXI. századi tébláboló huszonéves generáció „beleszarok, de azért tudom, hogy nem kéne” világszemlélete adja meg az egyéni ízét. Bár kétségtelenül fontos elem Budapest és a magyar rögvalóság egynémely gyarlóságának és idegesítő típusfigurájának megjelenítése a szövegben, mégis a valóságban játszódó részek messze gyengébbek voltak, mint a párhuzamos mesebeli királyságban játszódó események.
A Földön játszódó részekben túl sok volt a klisé és a történeti logika társzekerének nem csupán csikorgott, hanem bizony néha messzire is gurult a kereke. Itt érzetem azért, hogy az írónő még nem forgatja túl nagy magabiztossággal a szatíra éles pengéjét, ezért nem ártott volna valaki spoiler, aki vagy a nagyobb realitás, vagy a parodisztikusabban groteszk irányba segít neki eltolni a sztorit.
Viszont a hetedhét határon túl játszódó részek által jelentett akadályokat elég magabiztosan vette, és ott a humor is sokkal természetesebben gördült elő a szövegből.

Na, summa summárum: jó kis könyv ez, strandra vagy egy simán fárasztó nap után ideális olvasmány, ami messze nem csak tinilány lelkülettel kompatibilis. S ha humor és szatíra faktorát tekintve nem is ér fel Douglas Adams vagy Terry Pratchett regényeivel, de szerintem már az is nagy szó, hogy a zsáneren belül végre van egy olyan magyar szerző, akit legalább lehet e két zsenivel egy lapon említeni.

*spoiler

5 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

– …akkor halljuk azt a receptet: hogy készül egy igazi jó szórakoztató regény?
– Nos, először is tegyél bele sok nevetést, még több mosolygást. Erre a célra nagyon tudok javasolni néhány több ezer éves módszert, de azért egyáltalán nem kell sajnálni belőle a legmodernebb humorforrásokat sem. Aztán dolgozd össze egy néphagyományokból ügyesen összerakott háttérvilággal, no meg persze egy fordulatos cselekménnyel, amelyben minden szépen megtalálja a helyét. Mondom, minden. Igen, még egy random madárkaka is. Közben folyamatosan adagold hozzá a jól kitalált szereplőket, amolyan földhözragadt mesefigurákat, tudod, amilyenekkel tele van Budapest. Klisé mehet bele, de szigorúan csak önmagából kiforgatva. Ha a kiforgatással esetleg gondod volna, vedd végig még egyszer, amit a humorforrásokról mondtam. A végét magadtól is ki tudod főzni, abban segíteni se kell. Ja, ha még egy kis felnőtté érés is belekerül, az nem fog ártani az ízének. Megjegyezted?
– Naná, hogy.

Hát valahogy így képzelem a párbeszédet, amely Virág Emília és a regényírás múzsája között zajlott le. :)
Igen, tudom, olyan múzsát nem ismertek a görögök. Nem tökmindegy? Virág Emília ismeri, azt' kész. A görögök baja, ha nem találták meg.*

…és én erről most többet nem is írok. :) Mert ha nekimegyek, holnapig nem hagyom abba, és elspoilerezem az egészet. :D

* Amúgy megtalálták. Csak lenézték. A hülyék. Úgy kell nekik.

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935294
5 hozzászólás
cicus61 P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Teljesen kész vagyok ettől a könyvtől :) Jó értelemben! :) Ennyit könyvön mostanában nem nevettem!!!!!!!!!! Józsi és a többiek dumája és a leírások, folyt a könnyem a röhögéstől! :)
Valódi mesekönyv ez, jó nagy adag fantasyvel, misztikummal, kicsi romantikával és rengeteg humorral! Az írónő fenomenális! A történet mese kis csavarral, el kell kapni egy sárkányt, hogy a lovag elnyerje a királykiasszony kezét :) Dehogyis!!!!!! Józsi és Hollus kettőse vitte a történetet a mellékszereplőkkel. Ajánlom annak, aki nem veszi túl komolyan az életet és szeret nevetni! :) Tuti, hogy elolvasom a folytatást és az írónő többi könyvét is.

AniTiger P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Ez a regény haláli! Jól esett az én kis urban fantasy kedvelő lelkemnek. (Elég régen olvastam azért direkt lassan egy könyvet, hogy tovább tartson… :P ) Bírtam, hogy nem veszi az írónő olyan hű, de komolyan az egészet – mindenféle szívfájdalom nélkül oldja fel a legkomolyabb helyzeteket is egy hirtelen, megdöbbentő, röhejes közbevágással. Olyan bolondságokat szúrt be néha, hogy majd megszakadtam a röhögéstől. (A kedvencem a lidércpipi felbukkanása a trónteremben jelenet volt!) X)))

Kedvenc szereplők: Hollus, Sára, Emese, Józsi és EGON!!! ♡♡♡ (+ Akarok egy lidérccsirkét! Komolyan, egyszerűen imádtam a lidérccsirke részeit!)

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/04/sarkanycsal…

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935294
Noro >!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Első benyomás: ez egy vicc.
Második benyomás: ez egy nagyon jó vicc, az arcom pedig már görcsben van az állandó vigyorgástól. Végtelen flegmasággal kezeli le a totálisan elmebeteg szituációkat, nem fél geek nézőpontból közelíteni a magyar mesevilághoz, és még a humora is a helyén van.
Besorolásában valahol oda-vissza pattog az urban és a portal fantasy között, hiszen hol az Oktogonon bukkan fel egy sárkányszabású hüllő lovagi kísérettel, hol pedig egy nagykörúti gyakorló alkoholista tesz látogatást a gémeskutas, lefedettségmentes hetvenhét magyar népmesében. Mindez a katyvasz azonban nagyon szépen összeáll egy kerek és szórakoztató, ugyanakkor könnyen követhető történetté.
Végső benyomás: tényleg nem hittem volna, hogy az egyik legjobb magyar fantasy regényként fogok megemlékezni erről a könyvről.

2 hozzászólás
Citrompor>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Nyáron az Egri Molyklub egyik összejövetele kapcsán, melynek témája a fantasy volt, rádöbbentem, hogy alig olvasok fantasy könyvet. Bárcsak már akkor a kezem ügyébe akadt volna ez a könyv! Akkor ajánlottam is volna a többieknek.
A közelmúltban ezzel a könyvvel együtt két kortárs magyar, ráadásul friss, idei megjelenésű fantasy regényt olvashattam. (Ezzel úgy érzem, némileg pótoltam a fent említett hiányosságomat.)

Jelentem, a Sárkánycsalogató még jobban tetszett, mint a számomra korábbi Sárkányok, farkasok és almák. A hátsó borító szerint ez az év legelszabadultabb urban fantasyja, és való igaz, nagyon elszabadult, akárcsak a sárkány, aki napjaink fővárosában nem kis kavarodást és felfordulást okoz.

Virág Emília humora nagyon megtalált, nem egyszer kacagtam fel hangosan a könyvet olvasva. Különösen kedveltem azokat a részeket, ahol a két világ spoiler találkozott. Mikorra épp belehelyezkedtem az adott világ hangulatába, és beleéltem magamat egy klasszikus fantasy és/vagy lovagregényes epizódba, olyan kijózanítóan kólintott fejbe a következő bekezdés, méghozzá nem egyszer olyan pikáns humorral, hogy igazán jót nevettem rajta. spoiler
Nem csak ennél a spoilerrel címkézett jelenetnél éreztem, hogy szókimondó, néha már-már trágár a nyelvezet. Úgy láttam az értékeléseket korábban olvasva, hogy van akit ez kifejezetten zavart. Engem nem zavart, mert szerintem nem volt túlzó, a szereplők a sok-sok váratlan szituációban felkiáltva nekem pont így voltak hitelesek.

Jó volt, élveztem. Mindenképpen el fogom olvasni a második részt is, örömmel láttam, hogy a könyvtár már beszerezte. Ha ilyen jó lehet az urban fantasy, a magyar urban fantasy, akkor még több ilyet szeretnék olvasni.

deen>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Ha egy igazán szórakoztató, ismerős meseelemeket felvonultató, de helyenként totál abszurd, azonban fergeteges őrületet akarsz olvasni, ez a te könyved! Józsi a budapesti kocka és Béla lovag, na meg Egon, a sárkány (akinek még tojása is van) óriási zűrt kavar Budapesten és hetedhét országon túl is. Vannak itt még boszorkányok, akik éppen rühellik egymást, pedig rajtuk múlik a világ sorsa, világok közötti szerelmek, beszélő állatok, akik sosem azt csinálják, amit szeretnél, és persze két okos csaj, akik nélkül nem működne a történet. Az igaz, hogy a sok kacarászás mellett néha leült és belassult a történet, de mindig visszakapaszkodott a kezdetekhez, úgyhogy nagyon élveztem minden sorát. Jöhet a folytatás!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cicu>!

Másnapos vagyok mint a rohadás, ma még nem ittam kávét, egész nap rángattak ide-oda, aztán letartóztattak, majd hülye leszek megjegyezni valamit, amit egy fa mond, miközben csurgatok.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Józsi (Monostori József)
Cicu>!

– Élj végig egy életet! Ennyi jut mindnyájunknak.

217. oldal

2 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Egy gyáva féreg vagyok.
    – Igen, erről hallottam már – szólalt meg Hollus hangja a távolból. – A gyáva emberek mind elátkozott, szellemekkel teli erdőkben szoktak mászkálni éjszaka. Amúgy te most mi a fenét csinálsz? Lepergeted magad előtt az életed? Komolyan, kár beléd a kuruzslás.

206. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hollus · Józsi (Monostori József)
Cicu>!

– Imádlak, mondtam már?
– Nem, de ne most szokj rá!

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Józsi (Monostori József) · Sára
Cicu>!

– Hogy vágna belétek a mennykő, miközben a görcs rángatja a lábatokat!

58. oldal

2 hozzászólás
Cicu>!

Hogy állna ki a hátadból egy lándzsanyél!

131. oldal

AniTiger P>!

    – Oké – lépett mögé Józsi, és kinyitotta a dobozt, amiben a pizzákat szokta szállítani. Kivett egy félliteres üveget, s a lovag felé nyújtotta.
    – Pálinka.
    Béla halványan elmosolyodott:
    – Ezt az egyet azonnal felismertem.
    Miközben a lovag elvette az üveget, a fiú elvigyorodott a lehetőségre, hogy valószínűleg minden párhuzamos világban van pálinka.

33. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Béla lovag · Józsi (Monostori József) · pálinka
Cicu>!

– Nagyon jól áll kegyednek, ha mosolyog. Olyan, mintha kisütne a nap.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Béla lovag
Cicu>!

– Madárrá változtattál! – kiabálta Józsi.
– Igen. Hogy ne törd össze magad, te idióta! Miért nem kezdtél el repülni?
A fiú hosszú pillanatokig levegőt sem kapott. Aztán kitört:
– Szerinted miért nem? Talán mert még soha nem voltam madár! Például! Különben is, milyen dolog minden figyelmeztetés vagy rigmus nélkül madárrá változtatni valakit?
– De figyelmeztettelek, hogy a nyüvek hordanák szét a húsodat!
– Igen, persze, amikor valami hülye azt mondja, hogy ez most fájni fog, akkor egyből arra szoktam gondolni, hogy hú, most biztos mindjárt madárrá változtatnak!

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hollus · Józsi (Monostori József)
ancsee P>!

Nem lehet olyan nehéz, gondolta. Csak valami vénasszonytól kell elvenni egy botot az erdőben. Még akkor sem lehet túl veszélyes, ha olyan, mint a pesti öregasszonyok a villamoson a piacra menet.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Józsi (Monostori József)

A sorozat következő kötete

Hétvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Cassandra Clare: A herceg
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Fróna Zsófia: Démonok közt
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Tracy Wolff: Sóvárgás
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Marosi Katalin: Teddy bosszúja