Sárkánycsalogató (Hétvilág 1.) 346 csillagozás

Virág Emília: Sárkánycsalogató

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Józsi, a pizzafutár egyetemi hallgató egy másnapos reggelen utat nyit a világok között, s rászabadít egy sárkányt Budapestre. Nyomában ott van Béla, a lovag, akinek a sárkány tojására fáj a foga. Aki ugyanis megszerzi a sárkány tojását, elnyeri a szépséges királylány kezét.
Miután feldúlják az Oktogont, ellopnak egy tehenet és legyőzik a gonosz boszorkát, a tabletébe kapaszkodó, nyegle fiúról kiderül, hogy pont olyan nemes, önfeláldozó és hűséges, mint Béla lovag, s ketten együtt nagyon sok mindenre képesek szívük hölgyéért.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935294
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · ISBN: 9789632935546

Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Hollus · Józsi (Monostori József) · Emese · Béla lovag · Kövecs János · Sára


Kedvencelte 52

Most olvassa 8

Várólistára tette 343

Kívánságlistára tette 193

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Ez a könyv teljesen levett a lábamról :) Baromi jó volt, nagyon imádtam! ♡
A borító telitalálat, na de a történet:
Fergeteges humora van, pörgős, imádnivaló karakterekkel. Abszolút kedvenc lett! :)
Utoljára Rejtőt olvasva vigyorogtam ennyit :D
Egyszerűen nem lehet nem szeretni, annyira agyament az egész, Józsi a másnapos egyetemista pizzafutár, boszorkányok, lidércek, sárkány.
Hollus és Józsi szócsatáin fetrengtem :D
Igazából nagyon sajnáltam amikor a végére értem, mert még heteket el tudtam volna tölteni ebben a világban. Ha most valaki megkérdezné mi volt 2016 kedvenc könyve, egyértelműen ezt választanám. Pedig nem a fantasy a kedvenc műfajom, mégis mindig ráakadok egy-két gyöngyszemre ráadásul magyar íróktól.
Remélem Emília már dolgozik a következő könyvén, mert nagyon szívesen olvasnék még tőle :)

20 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki nem nagyon rajongott a fantasy műfajért, ezért mindig nagyon óvatosan válogatott az ilyen jellegű könyvek között.
Ám a sors úgy hozta, hogy a Sárkánycsalogató című könyvnek mégsem tudott ellenállni, amiben szerepe volt a figyelmfelkeltő fülszövegnek és a szemrevaló borítónak is.

És így a könyv után bátran kijelentem, hogy még milyen jó, hogy nem álltam ellen ennek a könyvnek, és hagytam magam eme sárkánycsalogatásba belevonni, mert ez a könyv szuper volt! :)
Amikor az ember már azt hiszi, hogy kinőtt a mesék, a gonoszok és jók, boszorkányok és sárkányok világából, akkor jön egy ilyen remek történet, és rájön, hogy a mesék világából nem is igazán lehet, és egyáltalán nem ajánlott kinőni.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.com/2016/05/virag-emilia-sark…

szadrienn P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Segítség, segítség, egy sárkány tombol az Oktogonon! A BKV utasai fejvesztve menekülnek. Budapest lakóinak egyetlen reménye Józsi, a pálinkakedvelő fantasyhős, aki viszont egy furcsa dimenzióváltás következtében egy párhuzamos világba csöppen. Ez a világ középkori hangulatot áraszt, átszövi a mágia és a boszorkányság, és tulajdonképpen tetszene is főszereplőnknek, csakhogy itt nincs wifi. Hát mi lesz így az életével?
Felhőtlen szórakozást kínál ez a pimasz humorral megírt, a népmesei motívumokat a vagány, laza szlenggel ötvöző történet. Beszélő állatok kavarnak galibát, a két világ között ide-oda pattan a bűbáj és a rontás, a Feneketlen-tó mélyén megnyílik az alvilág kapuja, és nem tudni ki a veszélyesebb: a bűzös boszorka vagy a gonosz marketinges.
Üdítő színfolt a fantasy palettán, még a műfajtól ódzkodók is bátran tehetnek vele egy próbát, a nevetés garantált.

6 hozzászólás
vicomte P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

A figyeltjeim rengeteg lelkes és néhány kritikusabb véleményét követően azzal a bizonyossággal vettem a kezembe a könyvet, hogy a fene se tudja, hogy nekem mennyire fog tetszeni, de remélhetőleg azért nem kapok majd tőle agylobot*.
Örömmel jelentem, hogy tényleg nem kaptam, sőt nem csak helyenként még kifejezetten jól is szórakoztam rajta, s azért végeztem vele két nap alatt, mert olvashatóság szempontjából messze az elvárásaim fölött teljesített.

Pedig az elején azért még komoly kételyeim voltak.
A másnapos, lúzer egyetemista és az Oktogonon tomboló sárkány képe nekem egy Sajdik Ferenc féle karikatúraként vizualizálódott, ami persze a maga módján vicces, de a szöveg messze nem volt annyira groteszk és humoros, mint amennyire a történések alapján lennie kellett volna. Aztán szép lassanként a parodisztikus vizualitás helyett inkább a szituációkból fakadó fanyarul szatirikus elbeszélésmód, és a szereplők közötti kliséborogatóan profán párbeszédek váltak inkább meghatározóvá, és onnantól már át tudtam lendülni a kezdeti ódzkodásomon.

A regényt én inkább tartom népmesei alapokon nyugvó portál fantasynek, aminek a XXI. századi tébláboló huszonéves generáció „beleszarok, de azért tudom, hogy nem kéne” világszemlélete adja meg az egyéni ízét. Bár kétségtelenül fontos elem Budapest és a magyar rögvalóság egynémely gyarlóságának és idegesítő típusfigurájának megjelenítése a szövegben, mégis a valóságban játszódó részek messze gyengébbek voltak, mint a párhuzamos mesebeli királyságban játszódó események.
A Földön játszódó részekben túl sok volt a klisé és a történeti logika társzekerének nem csupán csikorgott, hanem bizony néha messzire is gurult a kereke. Itt érzetem azért, hogy az írónő még nem forgatja túl nagy magabiztossággal a szatíra éles pengéjét, ezért nem ártott volna valaki spoiler, aki vagy a nagyobb realitás, vagy a parodisztikusabban groteszk irányba segít neki eltolni a sztorit.
Viszont a hetedhét határon túl játszódó részek által jelentett akadályokat elég magabiztosan vette, és ott a humor is sokkal természetesebben gördült elő a szövegből.

Na, summa summárum: jó kis könyv ez, strandra vagy egy simán fárasztó nap után ideális olvasmány, ami messze nem csak tinilány lelkülettel kompatibilis. S ha humor és szatíra faktorát tekintve nem is ér fel Douglas Adams vagy Terry Pratchett regényeivel, de szerintem már az is nagy szó, hogy a zsáneren belül végre van egy olyan magyar szerző, akit legalább lehet e két zsenivel egy lapon említeni.

*spoiler

5 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

– …akkor halljuk azt a receptet: hogy készül egy igazi jó szórakoztató regény?
– Nos, először is tegyél bele sok nevetést, még több mosolygást. Erre a célra nagyon tudok javasolni néhány több ezer éves módszert, de azért egyáltalán nem kell sajnálni belőle a legmodernebb humorforrásokat sem. Aztán dolgozd össze egy néphagyományokból ügyesen összerakott háttérvilággal, no meg persze egy fordulatos cselekménnyel, amelyben minden szépen megtalálja a helyét. Mondom, minden. Igen, még egy random madárkaka is. Közben folyamatosan adagold hozzá a jól kitalált szereplőket, amolyan földhözragadt mesefigurákat, tudod, amilyenekkel tele van Budapest. Klisé mehet bele, de szigorúan csak önmagából kiforgatva. Ha a kiforgatással esetleg gondod volna, vedd végig még egyszer, amit a humorforrásokról mondtam. A végét magadtól is ki tudod főzni, abban segíteni se kell. Ja, ha még egy kis felnőtté érés is belekerül, az nem fog ártani az ízének. Megjegyezted?
– Naná, hogy.

Hát valahogy így képzelem a párbeszédet, amely Virág Emília és a regényírás múzsája között zajlott le. :)
Igen, tudom, olyan múzsát nem ismertek a görögök. Nem tökmindegy? Virág Emília ismeri, azt' kész. A görögök baja, ha nem találták meg.*

…és én erről most többet nem is írok. :) Mert ha nekimegyek, holnapig nem hagyom abba, és elspoilerezem az egészet. :D

* Amúgy megtalálták. Csak lenézték. A hülyék. Úgy kell nekik.

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935294
5 hozzászólás
cicus61 P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Teljesen kész vagyok ettől a könyvtől :) Jó értelemben! :) Ennyit könyvön mostanában nem nevettem!!!!!!!!!! Józsi és a többiek dumája és a leírások, folyt a könnyem a röhögéstől! :)
Valódi mesekönyv ez, jó nagy adag fantasyvel, misztikummal, kicsi romantikával és rengeteg humorral! Az írónő fenomenális! A történet mese kis csavarral, el kell kapni egy sárkányt, hogy a lovag elnyerje a királykiasszony kezét :) Dehogyis!!!!!! Józsi és Hollus kettőse vitte a történetet a mellékszereplőkkel. Ajánlom annak, aki nem veszi túl komolyan az életet és szeret nevetni! :) Tuti, hogy elolvasom a folytatást és az írónő többi könyvét is.

AniTiger P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Ez a regény haláli! Jól esett az én kis urban fantasy kedvelő lelkemnek. (Elég régen olvastam azért direkt lassan egy könyvet, hogy tovább tartson… :P ) Bírtam, hogy nem veszi az írónő olyan hű, de komolyan az egészet – mindenféle szívfájdalom nélkül oldja fel a legkomolyabb helyzeteket is egy hirtelen, megdöbbentő, röhejes közbevágással. Olyan bolondságokat szúrt be néha, hogy majd megszakadtam a röhögéstől. (A kedvencem a lidércpipi felbukkanása a trónteremben jelenet volt!) X)))

Kedvenc szereplők: Hollus, Sára, Emese, Józsi és EGON!!! ♡♡♡ (+ Akarok egy lidérccsirkét! Komolyan, egyszerűen imádtam a lidérccsirke részeit!)

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/04/sarkanycsal…

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935294
Noro P>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Első benyomás: ez egy vicc.
Második benyomás: ez egy nagyon jó vicc, az arcom pedig már görcsben van az állandó vigyorgástól. Végtelen flegmasággal kezeli le a totálisan elmebeteg szituációkat, nem fél geek nézőpontból közelíteni a magyar mesevilághoz, és még a humora is a helyén van.
Besorolásában valahol oda-vissza pattog az urban és a portal fantasy között, hiszen hol az Oktogonon bukkan fel egy sárkányszabású hüllő lovagi kísérettel, hol pedig egy nagykörúti gyakorló alkoholista tesz látogatást a gémeskutas, lefedettségmentes hetvenhét magyar népmesében. Mindez a katyvasz azonban nagyon szépen összeáll egy kerek és szórakoztató, ugyanakkor könnyen követhető történetté.
Végső benyomás: tényleg nem hittem volna, hogy az egyik legjobb magyar fantasy regényként fogok megemlékezni erről a könyvről.

2 hozzászólás
Citrompor>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Nyáron az Egri Molyklub egyik összejövetele kapcsán, melynek témája a fantasy volt, rádöbbentem, hogy alig olvasok fantasy könyvet. Bárcsak már akkor a kezem ügyébe akadt volna ez a könyv! Akkor ajánlottam is volna a többieknek.
A közelmúltban ezzel a könyvvel együtt két kortárs magyar, ráadásul friss, idei megjelenésű fantasy regényt olvashattam. (Ezzel úgy érzem, némileg pótoltam a fent említett hiányosságomat.)

Jelentem, a Sárkánycsalogató még jobban tetszett, mint a számomra korábbi Sárkányok, farkasok és almák. A hátsó borító szerint ez az év legelszabadultabb urban fantasyja, és való igaz, nagyon elszabadult, akárcsak a sárkány, aki napjaink fővárosában nem kis kavarodást és felfordulást okoz.

Virág Emília humora nagyon megtalált, nem egyszer kacagtam fel hangosan a könyvet olvasva. Különösen kedveltem azokat a részeket, ahol a két világ spoiler találkozott. Mikorra épp belehelyezkedtem az adott világ hangulatába, és beleéltem magamat egy klasszikus fantasy és/vagy lovagregényes epizódba, olyan kijózanítóan kólintott fejbe a következő bekezdés, méghozzá nem egyszer olyan pikáns humorral, hogy igazán jót nevettem rajta. spoiler
Nem csak ennél a spoilerrel címkézett jelenetnél éreztem, hogy szókimondó, néha már-már trágár a nyelvezet. Úgy láttam az értékeléseket korábban olvasva, hogy van akit ez kifejezetten zavart. Engem nem zavart, mert szerintem nem volt túlzó, a szereplők a sok-sok váratlan szituációban felkiáltva nekem pont így voltak hitelesek.

Jó volt, élveztem. Mindenképpen el fogom olvasni a második részt is, örömmel láttam, hogy a könyvtár már beszerezte. Ha ilyen jó lehet az urban fantasy, a magyar urban fantasy, akkor még több ilyet szeretnék olvasni.

Bíró_Júlia>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Először elkövettem azt a taktikai hibát, hogy urban fantasynak olvastam, amivel hátha el szeretne valamit mondani a szerző, amit izé, nem vagy nem úgy lehet egy portálmentes Budapesttel vagy „csak” egy mesevilággal. Na, hát nem csoda, hogy eleinte utáltam és csíptemrúgtamharaptam, ha előkerült a táskámból, és szomorúan mantráztam, hogy 2016-os fantasy lista, sword and sorceress kihívás, nemigazhogymeginteztcsinálommagammalneeee . Mert így egy sima kortársmagyarunalmas, lébecolós, világbanhelyetkeresős nyeszergés… na nem az egész, de már elég nagy része ahhoz, hogy a kezem magától álljon rá a facepalmra.
Aztán rájöttem, vagy rájönni véltem, hogy ez is egy olyan szép hosszúra mángorolt vicc. Nem biztos, hogy paródia, csak a szerzőnek jólesett összedobni egy csomó, első hallásra furán hangzó evilági cuccost és meseelemet, jót kuncogott, míg jeleneteket írt belőle (a beszélő állatokon jó, elismerem, én is), és akkor már belerakott egy spoiler helyi menő varázslócsávót, aki véletlenül tényleg egész jófejre sikeredett, és azt szerette volna, ha más is jót mulat rajta. Így viszont azt kezdtem el sajnálni, hogy a Nagy Krízist -meg az odavezető elemeket, nyilván – mégiscsak komolyan kellett volna venni. Hogy aztán az esetleges katarzisérzékenységemet ami ezúttal mondjuk szabin volt bánatos vállvonogatásba taszítsa az epilógus. spoiler

Összességében, hát, izé.
Kedveltem, akit kedvelni kellett? Igen.
Utáltam, igazán és szívből bárkit is a könyvben? Nem.
Menők a beszélő állatok? Igen.
Jól szórakoztam? Ööö… néha. Főleg a középső harmadban.
Maradtak nyitott kérdések? Csak egy. Miért kell minden* nyomorult magyar SFF történetbe egy Józsi/Jóska/egyéb szerencsétlenül becézett József?
Tetszett? Hááát… volt, ami igen spoiler, de összességében véve kétlem, hogy egy hónap múlva amikorra rázúdítok az élményre pár másik meseparafrázist, emlékezni fogok rá. Ugyanakkor mélységesen megértem azt is, akinek úgy kell ez a fajta humor, mint egy csomag gyümölcsös-lufifújós rágó.

Fene se érti ezt.

*Na jó, nem mindben, de komolyan, csak én érzem úgy, hogy folyton szembejön egy?


Népszerű idézetek

Cicu>!

Másnapos vagyok mint a rohadás, ma még nem ittam kávét, egész nap rángattak ide-oda, aztán letartóztattak, majd hülye leszek megjegyezni valamit, amit egy fa mond, miközben csurgatok.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Józsi (Monostori József)
Cicu>!

– Élj végig egy életet! Ennyi jut mindnyájunknak.

217. oldal

2 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Egy gyáva féreg vagyok.
    – Igen, erről hallottam már – szólalt meg Hollus hangja a távolból. – A gyáva emberek mind elátkozott, szellemekkel teli erdőkben szoktak mászkálni éjszaka. Amúgy te most mi a fenét csinálsz? Lepergeted magad előtt az életed? Komolyan, kár beléd a kuruzslás.

206. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hollus · Józsi (Monostori József)
Cicu>!

– Hogy vágna belétek a mennykő, miközben a görcs rángatja a lábatokat!

58. oldal

2 hozzászólás
Cicu>!

– Imádlak, mondtam már?
– Nem, de ne most szokj rá!

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Józsi (Monostori József) · Sára
Cicu>!

Hogy állna ki a hátadból egy lándzsanyél!

131. oldal

AniTiger P>!

    – Oké – lépett mögé Józsi, és kinyitotta a dobozt, amiben a pizzákat szokta szállítani. Kivett egy félliteres üveget, s a lovag felé nyújtotta.
    – Pálinka.
    Béla halványan elmosolyodott:
    – Ezt az egyet azonnal felismertem.
    Miközben a lovag elvette az üveget, a fiú elvigyorodott a lehetőségre, hogy valószínűleg minden párhuzamos világban van pálinka.

33. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Béla lovag · Józsi (Monostori József) · pálinka
Cicu>!

– Madárrá változtattál! – kiabálta Józsi.
– Igen. Hogy ne törd össze magad, te idióta! Miért nem kezdtél el repülni?
A fiú hosszú pillanatokig levegőt sem kapott. Aztán kitört:
– Szerinted miért nem? Talán mert még soha nem voltam madár! Például! Különben is, milyen dolog minden figyelmeztetés vagy rigmus nélkül madárrá változtatni valakit?
– De figyelmeztettelek, hogy a nyüvek hordanák szét a húsodat!
– Igen, persze, amikor valami hülye azt mondja, hogy ez most fájni fog, akkor egyből arra szoktam gondolni, hogy hú, most biztos mindjárt madárrá változtatnak!

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hollus · Józsi (Monostori József)
ancsee P>!

Nem lehet olyan nehéz, gondolta. Csak valami vénasszonytól kell elvenni egy botot az erdőben. Még akkor sem lehet túl veszélyes, ha olyan, mint a pesti öregasszonyok a villamoson a piacra menet.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Józsi (Monostori József)
Cicu>!

– Nagyon jól áll kegyednek, ha mosolyog. Olyan, mintha kisütne a nap.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Béla lovag

A sorozat következő kötete

Hétvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Cassandra Clare: A herceg
Rainbow Rowell: Tévelygő fiú
Aurora Lewis Turner: A tűzróka
Fróna Zsófia: Démonok közt
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Tracy Wolff: Sóvárgás
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Marosi Katalin: Teddy bosszúja
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.