Villámlás ​és mennydörgés (Sasok a viharban III.) 10 csillagozás

Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

SZIRTEK CSÚCSÁN, NEMESI SASFÉSZEKBEN DŐLHET EL A KIRÁLYSÁG SORSA …

Az 1279. esztendőben Fülöp püspök minden követ megmozgatva igyekszik az egyházat megszabadítani az eretnekségtől.
A legátus László királlyal köt egyezséget az ügy előmozdítása érdekében. Ám a kunok nem mind értenek egyet királyuk döntésével, veszni érzik a szabadságukat. A viszály hamarosan emberéleteket követel. Finta, a frissen kinevezett erdélyi vajda, testvéröccsével, Amadéval a kunok táborába megy, hogy elsimítsa a nézeteltérést, és elűzze a királygyilkosság fenyegető árnyát.
A Sasok a viharban harmadik kötetében tovább követhetjük a már jól ismert szereplőket útjukon, a magyar történelem egyik kevésbé ismert időszakában.

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938608
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
368 oldal · ISBN: 9789632938875

Kedvencelte 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

Sűrűsödtek a fellegek, villámok cikáznak a magyar királyság fölött, majd kitör a vihar. A három Aba fiú sorsa további izgalmas meglepetéseket hordoz, ahogyan László királyé is.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/01/villamlas-es-men…

WerWolf>!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

A második részt követően egy kicsit elbizonytalanodtam, mert mintha felhígult volna a történetmesélés és elvesztette volna a fókuszát. Nos, ez erre a kötetre nem igaz. Viola Judit visszatért az első kötetben tapasztalt meséléses elbeszéléshez, miközben egyre jobban növelte a feszültséget. Ráadásul tette ezt duplán, ugyanis a kötetben két esemény elbeszélése kapott helyet, melyek közül az elsőben tevőlegesen is részt vettek az Abafik, még a második rész szinte csak róluk szólt.
Ismét sikerült Viola Juditnak közelebb hoznia a kort az olvasókhoz, és megszabadítania múlt homályától, hogy mi is lássuk, hogy akkor is emberek éltek, olyanok mint mi, csak más kihívásokkal néztek szembe.
Hihetetlenül izgalmasan tárja elénk az eseményeket Viola Judit. Mindig csak egy kicsivel növelve a feszültséget, miközben bármelyik pillanatban előkerülhet az országégést okozó szikra.
Humorban sincs hiány, mint ahogy azt már megszokhattuk. Az ízes beszólások, a tájszólások és az archaikus nyelvezet teszi még élvezetesebbé a kötet olvasását. Nem beszélve a használati tárgyak neveiről (amihez néha google kellett) és a mára kiüresedett vagy éppen jelentésváltozáson átment kifejezésekről, fogalmakról.
Új kedvenc sorozatot avattam!

Bővebben: http://www.letya.hu/2019/02/viola-judit-sasok-viharban-iii/

Habók P>!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

Ugyanolyan jó, mint az előző kettő (és milyenek lesznek a továbbiak???) Eseményekben gazdag a kor, eseményekben gazdag a regény is. Van benne gyermek születése, szövetségek kötése és felbontása, kiátkozás és annak visszavonása, pillanatra sem ül le a történet. Máris város a folytatást. A régi, ízes szavakkal fordulatokkal elmondott. újabb mesét. (Még akkor is, ha tudom, mi fog történni…).

odivne >!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

Az Aba család történetének jelentős fordulópontjához érkezünk a regény 3. kötetében. A Kun László király kegyeit élvező Finta kerül a középpontba. Viselkedését nagyon sokszor értetlenül szemléltem. A lelkében hatalmas változás ment végbe Béla herceg halálakor. Hamar kegyvesztetté válik, pedig sokáig azt gondoltam, a király barátja akar maradni mindhalálig.
Természetesen ismét a nők játsszák a legfontosabb szerepet, habár csak a háttérből irányítanak.
Megvédi-e Aba Dávid legidősebb fia becsületét akár harc árán is? Beteljesül-e Izabella nagymama jóslata, amit a gyűrűkkel kapcsolatban mondott unokáinak, amikor átadta őket?
Nyitott kérdések, amik válaszra várnak…

Hiranneth>!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

Mivel alapvetően az Aba család történetének csak egy igen kis szeletét ismerem, mindig kíváncsian várom a folytatásokat. Kifejezetten megszerettem őket, így aztán nem kevés izgalommal figyelhettem ebben a kötetben a történéseket. Volt itt minden, ami egy királyi udvarhoz tartozik, hatalom, viszály, árulás, hűség.
A vége pedig…nos, arra nagyon kíváncsi leszek, ezek után hogy fordul a sorsuk.

Ariadne>!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

A szerző tájleírásainak és nagyszerű karakterábrázolásainak köszönhetően filmszerűen peregnek szemünk előtt az események. A regény olvastatja magát, visszarepít a régmúltba és kalandozásra csábít. Veszély, viszály, harc, veszteség, árulás, hűség, összetartás, becsület, szeretet, család, barátok, és kalandok töméntelen mennyiségben. Minden, ami csak kellhet egy jó történelmi regényhez.

Bővebben:
https://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2019/02/viola-j…

Petya15>!
Viola Judit: Villámlás és mennydörgés

Ismét remek kötet tarthat kezében az olvasó. Kellően olvasmányos, és sodró a történet, s végre egyre izgalmasabb, egyre feszültebb. A történelmi háttér is jól illeszkedik a cselekménybe, még mindig jól megírt párbeszédek és szép tájleírások teszik különlegesebbé a cselekmény közti cselekményt. A történet újabb kihívások elé állítja a három sasfiókát. Kalandok, és még több ármánykodás jellemzi a regényt, ahol most még nagyobb bajba kerül az idősebb testvér. Tetszett a családi megbeszélések, Finta és a király heves vitája, és hogy az írónő fokozottan egyre több feszültséget adagolja a történetbe, hogy az olvasó csak falja a lapokat. Sajnos rajtam kívül eső okok miatt hosszabbra nyúlt az olvasás, de a második kötetet is felülmúlja. Ami miatt nem 5 csillagos az értékelésem, mert hiányolom a kötet végén a jegyzeteket, térképet, bármit amiből kiderül hogyan vélekedik az Aba családról, és a család későbbi történelmi szerepéről. Reméljük a következőben kapunk egy kis információt …


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Pelbárt atya mondogatta mindég, hogy a nap egyformán süt a mező minden növényére, mégis az egyikből tövis, a másikból virág lesz. Ezért nem a nap a hibás.

robinson P>!

– Ekkora szégyent nem bír el a pergamen, óvjon az ég, hogy eme dolgot írásba tegyük!

robinson P>!

– László úr még mindig olyan féktelen és vad, mint volt?
– Még olyanabb. Csak egyetlen akaratot ismer, a sajátját.

robinson P>!

Hogy múlik az idő! Halkan felsóhajtott. Én is öregasszonynak számítok, hisz már két unokám is van, állapította meg magában. Istennek legyen értük hála, tette hozzá, és keresztet vetett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Trux Béla: Akkon ostroma
Csikász Lajos: Megátkozottak
Kodolányi János: A vas fiai
Urbánszki László: A dalmát háború
Benkő László: A végső tenger I-III.
Makkai Sándor: Táltoskirály
Zalka Csenge Virág: Útban az ég felé
Fehér Tibor: Aranyváros hercege
Gárdonyi Géza: Isten rabjai
Szántó György: Aranyágacska