A ​fészek melege (Sasok a viharban IV.) 7 csillagozás

Viola Judit: A fészek melege

„Ez ​a könyv a negyedik Viola Judit történelmi regénysorozatában. Aki arra vágyik, hogy a mai Északkelet-Magyarország alig észrevehető várromjai, időtlenséget sugárzó hegyvonulatai, poros országútról rég aszfaltozott útra váltott völgyei, patakok kibetonozott partjai, az erdők mélyének hívogató csöndje benépesüljön 13. századi magyar életekkel, az jó helyen jár. Az Aba család fordulatos története, az édesanya aggódása, az apa fiaira néző büszkesége, majd szótlan fájdalma, magyarok, kunok egymás ellen vívott csatáinak kegyetlensége és lelkifurdalása, az egyszerű nép gyermekeinek egymásra hagyott bölcsessége, az uralkodás kísértései és felelőssége, a felnövekvő ifjak szilajsága, határozottsága és tanácstalansága, az igaz szerelem keresése, bőséges lakomák gyönyörűsége, országos gondok és kicsinyes intrikák szövevénye – mindez, s annyi minden más is elénk tárul e tetralógia lapjain. S a szerző, miközben egy idegen, rég elmúlt világ mindennapjaiban és ünnepnapjaiban részesít bennünket,… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
440 oldal · ISBN: 9789635430192
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632939896

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Viola Judit: A fészek melege

A negyedik részéhez érkezett a Sasok a viharban sorozat. Ismét nagy érdeklődéssel vettem kézbe Viola Judit új regényét, ami az Aba család történetét, kalandjait szövi tovább. Látványos életképekben elevenedik meg a múlt. A történetet látszólag egyszerű, mégis fordulatos, érzelemgazdag.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/03/a-feszek-melege.html

WerWolf>!
Viola Judit: A fészek melege

Aba nembeli Amadé amikor visszatért a családi fészekbe, meglepődve tapasztalta, hogy egy szépséges lengyel leányzóval bővült a család, akit édesanyja kassai útja során emelt ki a lengyel menekültek sorából, akik az éhség elől Magyarországon kerestek menedéket. Az úrnő nem csak a nemesi származású Anna Jadvigát mentette meg az éhhaláltól, hanem még pár olyan menekültet is, akik valamelyest tudtak magyarul. Ők azon szerencsések kicsiny csoportját alkották, akik az Aba nemzetség védelme alatt új életet kezdhettek a család szolgálatában.
A regény első fele az Aba család mindennapjait mutatja be, és igen családias hangulatban telnek a napok. Amadé szíve lángra lobban a tőle több mint húsz évvel fiatalabb leányzó iránt.
Viola Judit mesélési stílusa egyszerűen beszippantja az olvasót, és hagyjuk, hogy sodorjon bennünket a történet. Néha felháborodunk, ha kedvenc szereplőinket valami sérelem éri, és együtt örülünk annak is, ha ők is boldogok. A fészek melege valóban egy családias hangulatot megidéző történet, melyben elmerülünk, és együtt izgulunk azért, hogy Amadé és Anna kapcsolata beteljesülhessen.
A kötet második fele leginkább kisebb-nagyobb tragédiák sorozatát tárja fel előttünk, ami teljesen ellentétes hangulatot vált ki az olvasóból, mint a romantikus szál a történet elején. Talán pont ennek a hangulatváltozásnak köszönhető, hogy jobban meg tudjuk élni mindkét érzést.
A regény, akárcsak a többi része a Sasok a viharban sorozatnak, olvastatja magát, így észre sem vesszük, hogy egy több mint négyszáz oldalas kötetnek már majdnem a végére értünk.
Aki szereti az Árpád-kori történelmi regényeket, annak csak ajánlani tudom a sorozatot, hiszen az Aba nemzetség mindennapjain keresztül mutatja be a XIII. század második felét. Akárcsak az országban, úgy a családon belül is kialakulnak ellentétek, amik látszólag Finta halálával lezáródnak. Viszont a család felemelkedése, az uralkodókhoz való viszonya, illetve a kegyek megszerzése és elvesztése jól szemlélteti a XIII. századi Magyarország változó politikai világát.

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/04/viola-judit-sasok-viharban-iv/

odivne>!
Viola Judit: A fészek melege

A Sasok a viharban 4. kötetében folytatódik az Aba család története. Kun László a magyar király, akitől nagyon sokan elfordultak, de az Abák kitartották mellette. Az öreg Lőrinc, Dávid, az ő fiai, Péter és Amadé élete nem mondható unalmasnak.Szinte örökösen úton vannak, hol a család, hol az ország ügyeit intézve.
Végre a legkisebb fiúra is rátalál a szerelem. Amadé elveszi a fogságból kimenekített lengyel lányt. A boldogság idilli. Ennek hamar vége szakad, tatárok támadják meg az Abák birtokát. A településekért folytatott harc egyben az ország határának a védelmét is jelenti.
Közben bepillantást nyerünk az akkori pártütésekbe, emberrablásokba, lázadásokba.
A cselekmény – a krimibe illő történetek ellenére – inkább derűs mederben folyik, nem annyira feszes, mint az előző kötetekben.
Leginkább a stílusa tetszett. Nem finomkodó, hanem választékos. Jó volt olvasni.

Ariadne>!
Viola Judit: A fészek melege

A regény magával ragadó, olvastatja magát, egyszerre szórakoztat és informál. A kivitelezésbe sem csúszott hiba, igényes mind esztétikailag, mind pedig tartalmilag. Szerettem olvasni, s továbbra is várom a folytatást.

Bővebben: https://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2020/05/viola-j…

Petya15>!
Viola Judit: A fészek melege

Immáron negyedik kötetnél járunk az Aba család történetével, ami ismét nagyon jól sikerült, kellően olvasmányos. fordulatos és cselekmény dús regény lett. Ez a rész az első rész családias hangulatát, valamint a kötet második felében a második rész pörgősebb pillanatait idézi, remek karakter ábrázolások és fejlődések mennek végbe, a csaták reális ábrázolása (bár a tegez háton egy pusztai népnél nem jellemző!) miközben telik az idő, forog a történelem kerekei.
Jó volt megélni a családias mindennapokat, ünnepeket és társalgásokat, mégis a cselekménynek kellő súlyt és löketet ad a történelmi események, tragédiák, melynek sodrában a két testvérnek és családjaiknak helyt kell állni. A király menthetetlenül sodródik a dicstelen végkifejlete felé, ami remekül ábrázolt a szerző. Valóban fellelhető a regény történéseiben a kettős hatás; az életé, a családias és társas eseményeké, valamint az elmúlás, a tragédiák és a tanácstalanság hatása. A folyamatos korrupció, és tehetetlenség további bonyodalmakba keveri főszereplőinket, ám az egy következő rész története, melyet örömmel és kellő kíváncsisággal várok.
Az értékelés 5* lenne ismét, de valahogy még mindig hiányolok egy kis jegyzetet, véleményt a korról, az Abákról szerzői szemmel, valamint a sok mozgás miatt életszerű volna egy kis térkép, egy-egy várról pár megjegyzés, érdekesség.
Tudom van külön régi térkép, de akkor valahogy az ember számára kilépés volna a regényből. Továbbá a szerző saját véleménye, elgondolása a szereplőkről kíváncsivá tenne, hiszen más kötetekben ezen nagyobb családok, kiskirályokként jelennek meg, más szemszögből láttatva az Aba családot például.
Remélem a kiadóhoz vagy a szerzőhöz eljut ezen szerény igény, vagy gondolat. :-) Gratulálok a szerzőnek remek kötet lett ismét!


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Megérett a világ a pusztulásra – mondta Adacs komoran, majd visszaindult a palotába, hogy jelentést tegyen a királynak.

3 hozzászólás
robinson P>!

– Majd meglátod, egészen más lesz az élet párosan, mint egyedül, még az eszed járása is megváltozik.

robinson P>!

Ahogy a szőlő sem érik be Szent Ivánra, akármennyire süt is a nap, nem lehet siettetni, úgy a szerelemnek is időre vagyon szüksége. Türelemmel kell lenni.

robinson P>!

Nyugatról játékos forgószél kerekedett, körbetáncolta a várudvart. Felkapott egy maroknyi aranyszínű hársfalevelet és kisodorta az indulókra, rájuk hintve, mint a nagy fa utolsó üdvözletét.

robinson P>!

Kassa városának keleti kapuja előtt több száz menekült táborozott.

(első mondat)

robinson P>!

A csapat jókora lobogó alatt utazott, a keleti szél készségesen kiterítette a vásznat, megmutatva az Abák acélkörmű sasmadarát.


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Pusztai Andrea: A zöld szemű kígyó
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Bán Mór: A Holló háborúja
Csikász Lajos: A kuruc király
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Trux Béla: Az inkvizítor
Trux Béla: Akkon ostroma