India ​Gyógyszálló 6 csillagozás

Hamaranna blogja / Papírblog
Vincze Zita: India Gyógyszálló

„Vannak lehetetlen próbálkozások. Indiáról könyvet, szerelmi bánatból fakadó szerelmes regényt írni. Csak egy nő képes arra, hogy mindezzel fikarcnyit sem törődve megírja – Lindsay Anderson filmrendező után szabadon – az India Gyógyszállót. Minél messzebb utazom a szövegben, annál furcsább érzések töltenek el. Elkezdek látni nyomorúságot és fényt, de főleg féltékenység gyötör. Tökhülye a Báró, hogy elhagyta ezt a csajt, hisz minden élethelyzetben érződik, kevés ilyen szaladgál az oltalmazó ég alatt. De ennek a kakaskának köszönhetjük, hogy megszületett a mű. Igen, mű, még akkor is, ha magát blognak hívja… Az abszurd olyan, mint a szerelem. Nincs kijárata. Elnyeli India az olvasót, és nincs nagyobb kegyelem, mint elveszni a történetben. Így nekem is van esélyem, hogy találkozzam a lábadozó nővel, és indiai hercegnek képzelve magam, felajánljam szolgálataimat. A szerelmespár, az Író és az olvasója lassan eltűnnek egy lepratelep füstjében. El kell olvasni.”
Bakáts Tibor Settenkedő

>!
Népszabadság, Budapest, 2006
192 oldal · ISBN: 9638689951

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
eeszter P
Vincze Zita: India Gyógyszálló

Vincze Zita: India Gyógyszálló Hamaranna blogja / Papírblog

Nagyon jó volt olvasni, de egyáltalán nem vágyom miatta Indiába, sőt, inkább azt mondom, annyira nem is akarok menni… :o

>!
Hollótoll
Vincze Zita: India Gyógyszálló

Vincze Zita: India Gyógyszálló Hamaranna blogja / Papírblog

Az eredeti értékelés linkje: http://tollestinta.blogspot.hu/2017/05/egyhavi-nyaralas…

Az értékelés tartalma:

A könyv bemutatása:
Egy majd' 200 oldalas kis drágáról van szó. Ha megkérdeznétek, mi a műfaja, nos, röviden úgy tudnám leírni, hogy egy plog. Igen plog. Egy papír alapú blog. Rendszerezett, formázott, nyomtatott változata ez a mai modern netnaplónak. Oldalakon keresztül olvashatunk arról, hogy miként próbálja a kint szépsége feledtetni a bent szörnyűségét. Ugyanis az írónő szerelmi bánatát akarta lapátra tenni a Hindusztáni-félszigetet a nyakába véve (plusz még egy nyughatatlan duracellnyuszi társnőt.)

Vélemény:
Elég nehéz véleményt mondani valakinek a naplójáról. Mégis mit mondhat/írhat az ember? Hamaranna, legközelebb jobban figyelj a pénzmágus taxisokkal? Hát, nem egyszerű. De azért megpróbálom.
Pozitívum maga a mű koncepciója. Nem akar mást, csak elmondani, hogy miket látott, mit hogy élt meg, mit érzett. Nem viszi túlzásba. Persze lelkizik néha, ki nem? De mindent egy olyan humoros stílussal nyakon öntve tálal, hogy a szánk gyakran akar fültől fülig érni. Egyszer mindenképp érdemes elolvasni, ugyanis a képünkbe tolja India torztükrét. Hogy ott hogy élnek, hogy vélekednek magáról a létről. Különös európai szemmel belenézni ebbe a bűzlő, szélsőséges mégis vidám, élénk és lenyűgöző tükörbe. De vigyázat! Súlyos India és utazás utáni vágyat képes ébreszteni. Túracipőt, hátitáskát, mélyre pakolni, mert különben ti is nekivágnátok valami távoli helynek. Én figyelmeztettelek titeket.
Mivel nem minden fenékig tejfel, így természetes, hogy ennek a könyvnek is voltak gyengébb láncszemei. Elsőként a kép-szöveg diszharmóniát emelném ki. Láthatunk mellékelve szép számmal, nem is inkább a mennyiségükkel volt kis problémám, hanem azzal, hogy nem igazán passzoltak a mondandóhoz. Vagy épp ott nem volt fotó, ahol igazán megnéztem volna egy-egy életképet. A másik inkább személyes dolog. Nos nem mennék bele a részetekbe, de maradjunk annyiban, hogy sose értettem, hogy tud valaki ennyire szeretni egy embert, akitől csak szenved. Tudom, hogy az én tapasztalatlanságom a ludas, de valahogy nem fogom fel a mindent felperzselő, kiégető, elhamvasztó, kínzó, világon átmenő szerelmet. Olyan ez, mint az arany WC papír. Tudom hogy van, hallottam róla, de nem fogom fel, hogy miért is jó az. Ízlések és pofonok.
Összességében egy élvezhető, elgondolkodtató, nevettető vagy épp elborzasztó, elszomorító kis könyv. Ennek hála „India vágyam” lett, pedig sose gondolkoztam azon, hogy oda elmenjek. Mit nem tesz velünk egy könyv! (Vagy épp a szerelem…)

Kiknek ajánlom:
Az úti regények, naplóregények rajongóinak előszeretettel nyomnám a kezébe, hisz minden álmuk teljesül vele. Továbbá az álmodozóknak, Ázsia kedvelőknek, romantikusoknak. Mindegyikük kap egy-egy kis szeletet a tortából. Bon appetit!

Kedvenc részlet:
„Bárhol voltunk, bármit csináltunk, minden tökéletesen sikerült. India nagy erénye még az utolsó napokban is megmutatkozott. Az egész utazás alatt egyetlen pillanat sem akadt, ami ne hozott volna valami olyasmit, ami teljesen kimerítette a meglepődés és csodálat legmagasabb fokát.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Cinder és Ella
Czeglédi Nagy Eszter: Amorf mesék ébrenjáróknak
Konok Péter: Történetek a kerítés tövéből
Donászi Franciska: Kalandozásaim Budapesten
Albert Tímea: Gipsz égbolt
Rodonit Zoé: Hiányzol belőlem
Bán Csaba: Égi tünemény
Szeifert Natália: Gyógyfűrész
Megyeri Nikolett: Lélekdonor
Rezes Anna Mária: Légy kicsit őrült