Vincze Ferenc (szerk.)

Szabó ​Magda-album 9 csillagozás

Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album

A ​kötet Szabó Magda változatos és gazdag írói pályájának állomásait és dokumentumait kívánja felidézni, a debreceni gyerekkortól kezdve a tanárkodás emlékein át egészen az írói pálya már a XXI. századba nyúló, nemzetközi elismertséget hozó beteljesüléséig.
Szabó Magda (1917-2007), a Kossuth-díjas és Femina-díjas író pályája elején költőként indult, majd egy visszavont Baumgarten-díj és az ötvenes évekbeli kényszerű hallgatás után regényíróként vonult be a magyar irodalomba. A kálvinista Debrecenben töltött gyerekkor és a vidéki tanári pályakezdés után a fővárosba került, azonban élete során mindvégig hűséges maradt szülőhelye, családja és iskolái jelentette szellemiséghez. Az Újhold-nemzedékéhez is tartozó író nemcsak regényíróként és költőként mutatkozott meg az olvasók számára, a hatvanas évektől drámaíróként is jelentőset alkotott, s nem szabad megfeledkeznünk a gyerekeket megszólító műveiről sem, a Bárány Boldizsárról vagy a Tündér Laláról. Kötetünk e változatos és… (tovább)

Róla szól: Szabó Magda

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hang–Kép–Írás Napkút

>!
Napkút / Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 2010
132 oldal · ISBN: 9789632631394

Enciklopédia 2


Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album

A kötet részleteket tartalmaz az írónővel készült interjúkból és fényképeket különböző dokumentumokból. Megismerjük belőlük Szabó Magda szüleit, gyermekkorát, tanulmányi eredményeit, bepillantást kapunk baráti és hivatalos levelezésébe, beleolvashatunk versei, regényei, drámái kéziratába.
Az iskolai bizonyítványok tanúsága szerint az ötödik osztályban még kimondottan rossz tanuló Szabó Magdolna 8. osztályos korában már színjeles, azaz csupa 1-es eredményt ért el, majd kitüntetéssel érettségizett. Az egyetemi tanulmányok érdemjegyeit sajnos nem dokumentálja a válogatás.
A családi és iskolai csoportképek közlése eléggé felemásra sikeredett, nem tudjuk meg ugyanis, hogy kiket ábrázolnak, illetve a fotókon melyik a számunkra érdekes személy: pl. a dédnagyanya és az édesanya családi fényképén ők maguk hol találhatók, az osztályfényképen melyik diák Szabó Magda stb.
Az írónő kézzel írt műveinek és leveleinek részleteit olykor a válogatás számára géppel átírt változatban is közlik, de általában akkor, amikor erre semmi szükség sincs, mert a kézírás maga is tökéletesen olvasható. Amikor viszont a kézírást nehezen lehet kisilabizálni, akkor ezt elmulasztotta a szerkesztő. Ily módon a könyv nem elég informatív.
A könyv számomra legérdekesebb részei Szabó Magda íróvá válásának részletei. Szívesen megtudtam volna többet a szerző alkotói módszereiről, szokásairól is, ezeket a témákat azonban a könyv alig érinti.

4 hozzászólás
Fapicula>!
Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album

Nem biztos, hogy akkor is 5 csillagot adnék, ha ezt a kötetet olvasom először életrajzi kiegészítés gyanánt. De látva a Jaffa kiadós borzalmakat, azokhoz viszonyítva mindenképp jár a maximális pontszám. A CD mellékletet nem hallgattam meg, egyszer később, talán.
Tudott új információval szolgálni – például Janikovszkynak írt búcsúlevelében azt írta, hogy róla formázta Horn Micit.
Tetszett, hogy a kézzel írt levelek mellett ott volt a leírat. Könnyebb volt az olvasás.
Összességében érdekes válogatás volt, örülök, hogy megvettem.

Poccahontas>!
Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album

Nagyon értékes információkat tartalmaz és fontos gondolatokat az írónőtől. Egyetlen zavaró momentum volt, hogy a fényképeken nem volt jelölve, hogy melyik az írónő, ezt valahogy megoldhatták volna (nekem hiányzott). :) Bár sose lett volna vége, még olvastam volna az életéről és a mondanivalójáról pár hétig… o.O


Népszerű idézetek

negoti P>!

Az író nem attól író, hogy ír, mert amikor még kölyök-író, akkor az író először csak olvas. Semmi mást nem csinál. Írhat, ha éppen nagyon akar, de az még úgyis rossz. Az író olvas. Az író elolvassa a világirodalmat, mert később, annyi dolga lesz az írónak, hogy nemigen lesz rá ideje.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: író · olvasás
Rea P>!

Két ember munkája, élete, vágya, reménye, két ember meghiúsult karrierje, két ember meg nem valósult tervei, elgondolásai beleépültek az én életembe. Az, hogy megkaphattam azt a műveltséget, aminek a birtokában élek – az a szüleim csodája.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zsadányi Edit: Krasznahorkai László
Várkonyi Endre: Túlélőtoll
Jules McAllister: Több ezer szó, több ezer ölelés…
Sumonyi Zoltán: Vas István
Mercedes Reinberger: A tükörben: Marilyn Monroe
Csepregi Éva: Napraforgó
Szecsődy Péter: Csak egy költő
Major Mihály: Ganxsta Zolee
Lázár F. Katalin: Hol lennék jó helyen?
Veresi Éva: Mámor és boldogság?!