Leonardo ​da Vinci titka 9 csillagozás

Vincent Raffaitin: Leonardo da Vinci titka

Egy reggel a fiatal, művészeti újságíró élete hullámvasútra kerül, amikor kap egy névtelen levelet, mely egy 500 évvel ezelőtti talány megfejtésére invitálja a nagy Leonardo da Vinci elképzelései szerint. A helyzet minden valószerűtlensége dacára ön úgy dönt, kinyomozza a rejtélyt.

Miközben olyan emblematikus helyszíneket jár végig, mint a Clos Lucé-kastély, vagy a Louvre múzeuma, titkos helyekre bukkan, és egymás után fejti meg a nagy mester által hátrahagyott rejtvényeket, hogy megkísérelje megoldani a nagy talányt, és felfedni annak a műnek ismeretlen lapjait, melyet ma Codexnek nevezünk.

Mindössze 60 perce van, hogy felfedezze Leonardo da Vinci titkát!
Egy eredeti játékkönyv, ami a szabadulójátékokat vegyíti a kalandregényekkel.
Kutasson, nyissa ki a szemét, és gyűjtse össze a nyomokat, melyek lehetővé teszik, hogy feltárja a titkot!
Merüljön el Leonardo da Vinci lenyűgöző univerzumában!

>!
Saxum, Budapest, 2020
126 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632482880 · Fordította: Sediánszky Nóra

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Vincent Raffaitin: Leonardo da Vinci titka

Előtörténet, mielőtt rátérnék a könyvre. Mostanság nagyon benne vagyok az ilyen kijutós, szabaduló szobás dolgokban. Szabadulópaklit imádjuk párommal, EXIT könyvből ugye egyet kijátszottam, illetve a társassal is foglalkoztam már. Szóval alapvetően szeretek ezeket a dolgokat. Hogy miért? Nos, talán azért, mert a fejtörők, amik régen egy könyvben voltak, és halál unalmas feladatokként voltak tálalva, most izgalmas körítést adnak. Másrészről a történet mellett sokszor azt érzem, hogy ezek a feladatok nem csak nekem szólnak, hanem igazi csapatmunka, és azért jó közösen töltögetni, mert mindenki jó valamiben, és így mindenki sorra kerül, de a hibáit a másik fél kiegészíti, így az észrevétlen marad. Lássuk akkor ezt a kötetet!
Először is a történetről néhány szó: Leonardo da Vinchi elveszettnek hitt kéziratai után kutatunk, és így kellene megoldonaunk dolgokat. Ellenben főleg a végefelé egyszerűen a sztori kicsúszik, és valami irreálisan fura izé lesz belőle. Például spoiler a vége pedig spoiler Szóval számomra csak kérdéseketet vetett fel a háttértörténet, de semmi egyebet.
De hát történet nélkül is lehet érdekes egy ilyen. Ellenben a rejtvények se taroltak igazán. Egyrészről ez a kötet olyan, hogy egyes helyeken nem konkrétan egy rejtvényt kell megoldanod, hanem meg kell találnod egy bizonyos dolgot, ami ad infót, amivel megoldod az egész problémát. Így egyáltalán nem az az érzésem, hogy mennyire okos vagyok, hogy trükkös dolgokat megoldottam, hanem hogy oké, klappolok a könyvvel, és ennyi. (emiatt is érdekes, hogyha szabályosan játszátok, kevés hibalehetőséget hagy a könyv. Ez igazából tényleg arra jó, hogy vagy érzed a könyv sodrását, vagy nem. Ha érzed, nagy sikerélményed lesz, ha nem, hát akkor nem annyira)
Emellett pedig az igaz, hogy a könyv minősége nem a legjobb. Nehéz kinyitni teljesen, márpedig a kétoldalas képek miatt erre szükség van. Közben pedig a képek minősége sem a legjobb, ami fontos lenne a jelek felismerésére. Mivel kis alakú a könyv, mindenképpen jól látó személyeknek ajánlható, nagyik nem biztos, hogy észrevennék a jeleket a könyvben. Kicsit fapados, de a mienk :D
Alapvetően nem rossz, csak nem is jó. Első ismerkedésre nem ajánlom, mert a történet is megbicsaklik, illetve a minőséggel is vannak gondok, de néhény másfajta szabadulós társas/könyv után szerintem nem olyan rossz. Gyerekeknek is ajánlható, szerintem olyan tízéves kortól már bőven játszhatnak vele ők is, semmi durva dolog, vagy extra bonyolult feladatok nincsenek benne.

tintapaca P>!
Vincent Raffaitin: Leonardo da Vinci titka

Nem volt rossz. Ketten próbáltuk megoldani a párommal egyszerre, de az időbe így sem fértünk bele. A szabadulószoba élményét messze nem hozza, olyan céllal szerintem nem érdemes megvenni. Aki szereti az exit társasjátékokat, annak valószínűleg tetszeni fog a könyv, bár ezt nem kell tönkretenni a játékélményért. Nekünk az exit játék nem jött be, egyet próbáltunk, ez a kis könyv kicsit közelebb áll hozzánk, ugyanakkor ha játékkal hasonlítgatom, akkor nekünk viszont a Szabadulópakli ( London végórái ; Velencei meló) játéksorozat részei sokkal jobban bejöttek.

BBetti86 >!
Vincent Raffaitin: Leonardo da Vinci titka

Nagyon bejönnek a szabaduló szobás rejtélyek, de olyan helyen lakom, ahol nincs lehetőségem ilyet játszani. Így maradnak a filmek és a hasonló kiadványok.
Ez a könyv már azért is várós volt, mert Leonardo da Vinci az egyik kedvenc történelmi alakom. Feltaláló, művész, zseni…
Így most kissé csalódott is vagyok. Többet vártam ettől a kötettől! A kerettörténet szerint egy újságíró vagyok, aki különös csomagot kap. Ez invitálja meg egy hajszára, amelynek a végcélja Leonardo titkos laboratóriuma. Követni kell a nyomokat. Hát, a történet végét nagyon rühelltem. Nálam többre szerintem kevesen tartják Leonardót, már szinte az összes fennmaradt festményét láttam is élőben, és tartottam Leonardo túrát Olaszországban és a Loire-völgyben is, de azért ez már túlzás! spoiler
A kötet szerkesztése még tetszett is. Lineárisan megyünk előre, és a rejtvény megfejtése visz a következő fordulathoz. Vannak segítségek, úgy szerkesztve, ha egyet igénybe veszünk, a szemünk véletlenül se fusson rá a következő segítségre. (Jelölő számot kaptak, de azok véletlenszerűen, nem sorban vannak, mint egy rejtvény magazinban.)
A rejtvények nehézsége változó. Bevallom katonásan, segítség nélkül nem tudtam volna, pláne nem 1 óra alatt végigérni rajta. Akadnak könnyűek, de nehezek is, amelyekhez komoly előismeret kell. Az egyikhez fejből kellene tudni Salai teljes nevét – még a róla készült regénysorozat első részét is olvastam, de nem tudtam. De, mivel a térlátásom nem éppen irigylésre méltó, engem a térképes feladatok is megfogtak.
De ez még hagyján. Ami bosszantott, és amiért lepontoztam, hogy vannak annyira pofon egyszerű feladatok, és nem jelölik, hogy ennyire egyszerűek! Amikor csak annyit vár el tőlem, hogy a rajzon lássak meg egy betűt a falon, én meg abból a betűből akarom kihozni a kódot – DE! A sztori úgy megy tovább, hogy a betű alatt találok egy papírt, amin rajta van a megfejtés? Honnan kellene tudnom előre, hogy nekem csak azt a betűt kellett meglátnom? Ez visszatérő elem, és felhúztam magam rajta.
Nem mellesleg a kiadvány kis méretű, és egyes feladatok, amelyek képek értelmezéséhez kapcsolódnak, ezért roppant nehezek. Annyira rossz minőségű a kép, hogy az már egy nehézségi szinttel növeli a feladatot.
Azért élmény volt benne, de most elbizonytalanodtam, tényleg annyira várom-e a szabaduló játékos könyvet a Money Heist alapján…


Népszerű idézetek

BBetti86 >!

Mindezt végiggondolva és meghányva-vetve magában, rá kellett jönnie, hogy Leonardo da Vincinek igaza volt. A jelen kor egyáltalán nem olyan bölcs, mint a lángész annak idején remélte, épp ellenkezőleg. Az emberek, jobban, mint valaha, áhítoznak a meggazdagodás után, és pusztítják egymást a hatalomért.

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dimitris Chassapakis: Napló – 29. hét
Inka Brand – Markus Brand – Anna Maybach: Rejtély az alagsorban
Giorgos Kiafas: Hajónapló 1907
Alastair Smith (szerk.): Játékok és rejtvények
James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők
Biró Lajos (szerk.): Sudoku-őrület
Sarah Barlow – Keith Miller – Alison Moore – Barry Gage: Rejtvények, fejtörők egész évre – 2003
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex
Szűts László: Szójátéktár
Timothy Knapman: A Minótaurosz labirintusa