II. ​Erzsébet, Anglia királynője 5 csillagozás

Vincent Meylan: II. Erzsébet, Anglia királynője

Ki ez a határozott kiállású királynő? Hogyan él? Kit szeret? Milyen a valóságos politikai befolyása és mennyire határozta meg korát? Valóban ő a világ leggazdagabb asszonya? Mindezekre a kérdésekre válaszol, és persze további izgalmas titkokról is fellebbenti a fátylat Vincent Meylan ebben a részletes életrajzi írásában, amelynek soraiban élettel és emberséggel tölti meg az uralkodónő mindennapjait, akit a sajtóban megjelenő fotók gyakran csak külsőségeiben és az elvárásoknak megfelelően képesek bemutatni.

>!
Jószöveg Műhely, Budapest, 2005
224 oldal · ISBN: 9637052224 · Fordította: Laky Krisztina

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Vincent Meylan: II. Erzsébet, Anglia királynője

Nem az a tudományos alapokon nyugvó, történelmi összefüggésekkel operáló, mély lélekelemzésekkel tarkított életrajz.
Inkább egy könnyed teadélután – a királynővel. Egy csésze tea, cukor nélkül, kis tejjel, a királynő saját ízlése szerint, a Twinings-ház által összeállított teafűből főzve. Fő a stílus és az elegancia.
A The Crown című sorozat nézése közben jutott eszembe, hogy van nekem egy ilyen királynős könyvem. És arra tökéletes volt, hogy a kis család szereplőit, le és felmenőket, a politikai figurákat, az egyházi vezetőket, a Royal Familyvel kapcsolatba kerülő egyéb személyeket jobban megismerjem.
A halandó emberek által felfoghatatlan díszletek és kosztümök, nagyzási hóbort, eltúlzott számok mindenhol, vándorlás a különböző meghitt, családias otthonok között – vagyis: Buckingham, Windsor, Sandringham, Balmoral giccses és huzatos palota és kastély-rengetegeiben, teljesen elszigetelődve a hétköznapi emberek életétől.
És persze a legzaftosabb botrányok, elsősorban Diana, majd a többiek: Margit, Anna, Sára és valahány név a naptárba', mind-mind kielégítették a plebsz botrány imádatát, és növelték az ősz hajszálakat a királynő hajkoronáján.
Mégis valahogy lenyűgöző ez az egész; a királynő hivatástudata, a hagyománytisztelet, a megrögzött dinasztia-imádat, a tündérmese, a csillogás, a glamour. A varázslat. Persze szemfényvesztés az egész. De ha ez kell a népnek?
Azt eddig is sejtettem, hogy nem olyan felhőtlen ezeknek az arisztokratáknak az élete. Kissé hamis. Talmi. Felszínes családi kapcsolatok, hisztérikus és depressziós hercegnők, katonásdit játszó hercegek, intrikák és gyűlölködések – talán nem is olyan jó buli ő királyi akárkicsodának lenni.
Hogy a saját palotámban nem tudjak egy jót enni? Azt, amit én akarok? (Hagymát hagymával.) És az is tuti biztos, hogy nem fogok a marhapörköltem tiszteletére szmokingot fölvenni.
Egyáltalán evett valaha Őfelsége egy jó marhapörköltet tarhonyával és kovászos uborkával?

Judit_1968>!
Vincent Meylan: II. Erzsébet, Anglia királynője

Igazán érdekes volt belelátni a királyi család életébe, látni, hogy mi is van a csillogás mögött.
Hmmm…azt hiszem nem szeretnék királynő lenni!


Népszerű idézetek

Sziszandria >!

Különösen ködös napokon gyakran lehet látni, ahogy nagy léptekkel járja a parkot fényes, tetőtől talpig érő esőkabátban, lábán gumicsizma, és egy egész kutyafalka lohol a nyomában. Ha egy kicsit jobban meg szeretnénk érteni, milyen lehet Anglia királynője, akkor egy magányos nő képét látjuk, aki keveset törődik a külső megjelenésével, de boldog, hogy a szabadban lehet kedvenc állatai kíséretében. Ez áll bizonyára legközelebb az igazsághoz.

160. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Péter Katalin: A szigetország uralkodói
Christopher Milne: Róbert Gida emlékei
Bob Spitz: A Beatles teljes története
Marcia Moody: Vilmos felesége, Katalin hercegné
John Lukacs: A párviadal
Andrew Morton: Vilmos & Catherine
Mandler Dávid: Kelet és nyugat mezsgyéjén
Dénes Tamás – Mácsik Viktor: Háromoroszlánosok
Horkay Hörcher Ferenc – Szilágyi Márton (szerk.): Edmund Burke esztétikája és az európai felvilágosodás
Alma Wittlin: Izabella