Jólét ​gazdasági növekedés nélkül 2 csillagozás

A nemnövekedés felé
Vincent Liegey – Stéphane Madelaine – Christophe Ondet – Anne-Isabelle Veillot: Jólét gazdasági növekedés nélkül

Olyan ​négy francia szerző művét tartja kezében az Olvasó, akik egyúttal évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A francia kiadás 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el: társadalmi-gazdasági berendezkedésünk kereteit feszegető vitákat produkált a frankofón média olyan véleményformáló csatornáin, mint a Le Monde, a Liberation vagy a France Culture, illetve az olvasóközönség tagjai között is – a könyv tartalmát ugyanis eddig több mint ötven előadás során mutatták be Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

A Jólét gazdasági növekedés nélkül amellett, hogy kimerítő, velős és érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni annak fő vonalait, hogy hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a Feltétel Nélküli Alapjuttatás és a Jövedelmi Plafon együttes alkalmazásával. A könyv beszámol a társadalom átalakulásának már ma is tapasztalható jeleiről is: a közösség… (tovább)

>!
Eszmélet Alapítvány, Budapest, 2016
166 oldal · ISBN: 9789631247916

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Eperjó>!
Vincent Liegey – Stéphane Madelaine – Christophe Ondet – Anne-Isabelle Veillot: Jólét gazdasági növekedés nélkül

Rövid, informatív könyvecske a címben, és a könyvismertetőben is említett témában, hogy hogyan érhető el a jólét gazdasági növekedés nélkül. Teljesen érthetően fogalmaz, olyanok számára is élvezetes, akik eddig ebben a témában még nem voltak járatosak, könnyen emészthető. Kifejezetten hasznos, hogy az egyes felvetéseit, megoldásait már megvalósult példákkal támasztja alá; a magyar kiadásban hazai kezdeményezésekkel kiegészítve. A kötet nem titkolt célja, hogy további gondolkodásra, diskurzusra sarkallja az olvasókat; erre is ad lehetőséget. Emellett számos hivatkozást és szerzőt említ, amik nyomán a téma iránt érdeklődök elindulhatnak. Kiemelendő még, hogy nem konkrétan egy megoldás mellett teszi le a voksát, ez csak egy alternatívát mutat be azoknak, akik a gazdasági növekedés mókuskerekéből szabadulni szeretnének.


Hasonló könyvek címkék alapján

H. Anheier – M. Glasius – M. Kaldor (szerk.): Globális civil társadalom 1.
Bartal Anna Mária: Nonprofit elméletek, modellek, trendek
Balázs Géza – Szayly József – Szilágyi Árpád: Újságíró-ismeretek kezdő és civil újságíróknak
Naomi Klein: No logo
John Keane: A civil társadalom
H. Anheier – M. Glasius – M. Kaldor (szerk.): Globális civil társadalom 2.
Ernest Gellner: A szabadság feltételei
Szabó Lajos (szerk.): A szociális esetmunka kialakulása és elméleti hátterei
Pierre Rosanvallon: Civil társadalom, demokrácia, politikum
Vida István (szerk.): Diák- és ifjúsági mozgalmak 1956–1958