Amikor életemben először megszülettem 38 csillagozás

A mesélő kislány – a későbbi édesanya – megannyi szeretettel idézi fel élete első történéseit: ahogyan édesapja először nézett rá könnyekkel a szemében, vagy ahogyan ő tartotta kezében először gyermekét. „Amikor életemben először megszülettél, én másodszor is megszülettem, kicsim.” A bájosan naiv illusztrációkkal kísért szöveg sorra megidézi az élet nagy pillanatait: örömeinket, bánatainkat, reményeinket és álmainkat. A szerző éppolyan érzékenységgel ír az első gyász fájdalmáról mint az első becéző szavakról vagy az első szerelemről… Egy csodálatos, szívet melengető könyv, amit mindenkinek ajánlunk.

A szöveg nagyon helyes, vicces és egyben megható, nagyon jól összeszedte a szerző a gyerek- és kamaszkor fontos stációit. Az illusztrációk viszont nem tetszettek, nem értem egyes figuráknak mért lóg pl. oldalt a nyelvük, az egyiknek ráadásul kés is van a kezében, jó hogy éppen egy szívet vésett a fába, de úgy néz ki, mint egy perverz gyilkos, holott ez pont egy romantikus jelenet kellene, hogy legyen. A színvilága se jött be. Kár, mert egyébként akár tökéletesnek is mondanám.

Korábban már találkoztam Emillel, akinek mókázása nagyon tetszett, ezért az azonos szerző miatt figyeltem fel erre a könyvre.
Egyszerű könyvecske – mint a faék, mondhatnám –, minimális szöveggel, mindössze pár mondattal bal oldalon, jobb oldalon pedig a képekkel. Minden oldal, minden szösszenet az alábbi egyszerű felütéssel indít: Amikor életemben először …
Kezdve a megszületéstől, folytatva a kisgyermekkor aranyos cselekedetein át, követjük, ahogy az egyes szám első személyű elbeszélő lassan felcseperedik, iskolába jár, zenélni tanul, szerelembe esik, stb. (Nem lövöm le a végét.)
Egyszerű, átlagos, már-már banális eseményeknek lehetünk a tanúi (pl. első borsófőzelék, első kávé*), amelyek talán arra emlékeztetnek minket, hogy a hétköznapi események emlékét, hangulatát fontos megőriznünk, mert ezek (is) színesítik az életünket. Az első tánc „a fiúval” **, az első imádság***, egy első „bármi”. De nem is kell, hogy első legyen. A lényeg, hogy emlékezetes.
Kicsit súlytalan, habkönnyű, érzelmektől túlcsordult kis könyv volt. Valamit még vártam volna tőle, valami hiányzott belőle.
* http://moly.hu/idezetek/570116
** http://moly.hu/idezetek/570117
*** http://moly.hu/idezetek/570113

Amikor életemben először jelmezbe öltöztem, hercegnő voltam. Amikor másodszor is jelmezbe öltöztem, hercegnő voltam. Amikor harmadszor is jelmezbe öltöztem, hercegnő voltam. Egyébként, igaziból is hercegnő vagyok.

Amikor életemben először ettem zöldborsót, lenyeltem belőle 127 darabot és leejtettem 18-at, 11-et a földre, 7-et az asztalra. Három borsószemmel pedig jól megdobáltam Klancsik Bencét. Erre a tanító néni azt mondta, hogy nem is mond semmit, mert úgyis falra hányt borsó lenne.

Amikor életemben először imádkoztam, egész éjjel arra vártam, hogy valaki válaszoljon nekem.

Amikor életemben először kávéztam, hét cukrot tettem bele.
- Robert Munsch: Örökké szeretlek 89% ·
Összehasonlítás - Szabó Magda: Tündér Lala 95% ·
Összehasonlítás - Marta Gómez Mata: Anyukák világa ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Csillagok és bolygók titkai 92% ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Colette David: Boszorkányok és tündérek 95% ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: A titokzatos természet 93% ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Colette David: Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban 91% ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Nézd, mennyi ország, mennyi nép! 90% ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Nézd, milyen az emberi test! 93% ·
Összehasonlítás - Émilie Beaumont – Lindsey Selley: Nézd milyenek az állatok! 88% ·