Amerikai ​bérgyilkos (Mitch Rapp 1.) 31 csillagozás

Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Mitch ​Rapp, a már jól ismert CIA-ügynök nem volt mindig az elit egység tagja…
Fiatalon sikeres atlétaként élte a boldog amerikaiak életét, amíg a Pan Am 103-as járata fel nem robbant a skóciai Lockerbie fölött, kétszázhetven halálos áldozatot követelve. A gép fedélzetén utazott szerelme is, és ez a tragédia mindent megváltoztatott. Így kezdődött egy olyan ember nem mindennapi karrierje, aki bár nem született gyilkosnak, de a körülmények azzá tették.
Rapp ugyanis személyes bosszút esküszik a tettesek ellen, és a CIA kötelékébe lépve szívós munkával halálos fegyverré képezi magát, aki nem ad és nem kér kegyelmet a nemzetközi terroristák elleni harcban. Küldetései során eljut Isztambulba, majd Hamburgba is, de végül minden nyom a Közel-Keletre, Bejrútba vezet, ahol Rapp élete legnagyobb kihívásával szembesül, amikor bajtársait túszul ejtik a radikális iszlám harcosok…
Vince Flynn ezúttal a szuperügynök múltjába vezet be minket, és e regényében is kitűnően ábrázolja… (tovább)

Bérgyilkos címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
General Press, Budapest, 2017
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520771 · Fordította: Mártha Bence
>!
General Press, Budapest, 2017
408 oldal · ISBN: 9789634520788 · Fordította: Mártha Bence

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Mitch Rapp · Stan Hurley · Carl Ohlmeyer · Dorfman · Elsa Ohlmeyer · Greta Ohlmeyer · Irene Kennedy · Smith őrmester · Szajed · Thomas Stansfield · Tschida · Victor

Helyszínek népszerűség szerint

Bejrút


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

A műfajában remek, mint Robert Ludlum vagy Lee Child történetei. Akció és adrenalin a köbön. Van néhány érdekes erkölcsi elemzés a bosszú és a megtorlás eszméje között. Vince Flynn egy terrorizmus-ellenes thrillert írt.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/amerikai-bergyilkos.html

Paulina_Sándorné P>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Nem mindenhol érdekelt a történet, jobban ott fogott meg, ahol Rapp szerepelt. Imádtam a figuráját spoiler Nem semmi személy, megemelem a kalapom a tudása felett. Hurley-t nem kedveltem meg, de nem semmi az a tudás, amivel ő is rendelkezik. Az a kiképzés! Mondjuk valahol gyanítottam, hogy Victor-ral nincs minden rendben. Nagyon különleges személyiséggel rendelkezik az ilyen emberek. A történet pörgős volt, főleg, ahol akcióba lendültek.

BallaNóci>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Wow! Ez igen!
Azt hiszem én még ilyen pozitívan sosem csalódtam egy könyvben sem.
Először is szeretném leszögezni, hogy ha nem jelenik meg Dylen O'Brien főszereplésével a moziban ennek a könyvnek az adaptációja, akkor valószínűleg soha az életemben nem olvasom el.
A borítóját imádom! Tetszik, hogy tulajdonképpen egy tipikus bérgyilkos színeit használja. Fekete, fehér és vörös. És nem utolsó sorban, Dylen igen jóképű, nem rossz őt nézegetni. :D
Na, de térjünk rá a lényegre.
Mindenki tudja, hogy egy könyv és annak a filmadaptációja soha nem ugyanolyan. Kihagynak dolgokat, vagy épp megmásítják azokat. Itt még ennél is messzebb mentek. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a neveken kívül minden mást lecseréltek! A helyszínek, az alapsztori, az élettörténetek, a kapcsolatok. Mindent! Az elején kicsit nehéz volt elvonatkoztatni a filmtől, ezért nehezebben indult be. De aztán nem bírtam letenni. Az az undorító humor, amivel ezeket a szép szál legényeket megáldotta az író, az valami brutális. :D Beteges, de nekem nagyon átjött! Mind e mellett pedig rettentően életszagú. És azt hiszem, végső soron engem ez fogott meg benne. Nincs nyáladzás, romantika és semmi megszokott. A nagy szar, az van. És ha beleesel a szarba, akkor saját magadat kell kiásnod belőle. Nem számíthatsz senkire.
Hát szóval írhatnám itt a végletekig a véleményemet, de azt hiszem, akkor senki sem olvasná el. :D
Összegezve: életem egyik legjobb könyvélménye volt az Amerikai Bérgyilkos. Köszönöm Vince Flynn!

mellons>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Abszolút lekötött ez a könyv, okosan, jó stílusban van megírva. Számomra hihetetlenül érdekes volt ez a kém élet, hogy mindig mérlegelni kell, észnél lenni, végiggondolni melyik ország, fél hogyan reagál majd az eseményekre. Elég hitelesen és profin volt szerintem minden az olvasó elé tárva.
Mitch karakterét pedig nagyon szerettem. Az észjárását, a szellemi fegyelmét, a figyelmességét, az eltökéltségét, a kitartását, és hogy nem lett „romlott” a CIA világában sem. Zseniális volt, ahogy már a kiképzésen felülkerekedik, használja az agyát, rájön Victor kilétére, leszereli Lewist. „Egy nagyszerű sportember szinte bármit képes megtanulni, mégpedig sokkal gyorsabban, mint az átlag.” Plusz ismeri a fegyelmet és figyel a környezetére. Hurley az elejétől lebecsüli, mert nincs katonai múltja, aztán tessék. Végül mindenki más már tudja, hogy csak saját magát látja Rappben.
Mondjuk Stan Hurley mi tagadás, amellett hogy profi, kicsit őrült is. Ez a fogság idején eléggé lejön. Mondjuk ilyen múlttal ez egyrészt stratégia, másrészt kicsit talán tényleg valós defekt.
Felsorolhatnék minden szereplőt, mert Lewis, Kennedy és Fred is érdekes. Profik, látni az észjárásukat, beleillenek ebbe a világba. Thomas Stansfield pedig egy zseni, aki olyan sok szinten tervez egyszerre, hogy valami lenyűgöző. Erre tényleg az egész életedet rá kell szánni, és állandóan járatni az agyadat, gyűjteni az információkat, készenlétben állni.
A kiképzés, majd a megbízatások közben látjuk a másik oldalt is Szajeddel, a terroristákat, a kínzási technikákat, az oroszokat, a németeket, a terrorista támogatókat, és meg kell mondanom, ugyanolyan izgalmas ez is, mint a CIA szervezete, az egyszerre mozgatott rengeteg szál, az információ szerzések, a kiképzők, a beszervezők, az elemzők, a pszichológusok, olyan mértékű felépítése ez egy profi szervezetnek, amibe beleláthatunk, hogy az teljesen lekötötte a figyelmemet. Ezek az emberek mind egészen másként gondolkodnak, másként vannak bekötve, ez egy teljesen más világ. Az örök gyanakvás, óvatosság, megfontoltság, a hűvös gyilkolás világa. Mitch pedig valóban jó ebben, pedig az életét a legkevésbé sem ennek szánta, sőt, jócskán eltérítették. Kiváló példa arra, hogy bár se nem katona, haditengerész vagy bármi, akarattal és jó erős visszavágási vággyal, ha eltökéled magad, akár az országod legerősebb és legjobb fegyverévé válhatsz.
Nagyon szívesen láttam volna jól megvalósítva filmen is, de nagyjából a filmnek annyi köze volt a könyvhöz, hogy megtartották a szereplők neveit. Fel nem foghatom hogyan futhatott könyvadaptációként, mert csak arra volt jó, hogy feldühítsen és szörnyülködjek, mennyire kiforgatták az egészet. Sajnos Mitch jellemét sem voltak képesek megtartani, pedig az hatalmas ütőkártya lehetett volna a mozi javára. Aki tehát szerette a könyvet, ne nézze meg a filmet, ami állítólag az adaptációja lenne. Vagy abszolút kezelje külön álló alkotásként, aminek egyező a címe a könyvével.

Weinhoffer_Petra>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Izgalmas, eseménydús sztori. Hurley új kedvenc karakter. A váltakozó szemszög néha kicsit zavaros, rengeteg név hangzik el, és néha belezavarodtam. Minden más azonban kiváló.

Master_Miller>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Nem bonyolították agyon, a kiképzés pedig élvezetes volt.Néhány részt még biztos megeszek a sorozatból.

_Bogi >!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Eléggé cselekménydús, de szerintem voltak benne picit felesleges fejezetek. Alapvetően nagyon tetszett a kompozítció, a történetszál is szépen futott és minél többet olvas az ember belőle annál inkább szimpantja be a könyv.

Bárkai_Brigitta>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Letehetlen könyv, minden lapját imádtam olvasni. Akciódús, felemelő, az élet másik sötét oldalát mutassa meg.

hdidus>!
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Régen olvastam már sajnos idő hiány miatt, de ezzel a könyvvel gyorsan végeztem. Letehetetlen.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Moszkva egy hatalmas tolvajtanya. Én már évekkel ezelőtt figyelmeztettelek benneteket.

335. oldal

robinson P>!

A szép új világ elérkezett. A pénz lenyúlása nemzeti sporttá vált.

341. oldal

robinson P>!

A pofonokban az a fura, hogy mindegyik másmilyen.

37. oldal

robinson P>!

A fizikai sérülések elég egyértelműek voltak. Vagy meg lehetett gyógyítani őket, vagy nem. Az aggyal és a lélekkel azonban egészen más volt a helyzet.

59. oldal

robinson P>!

Mitch Rapp a saját képmását bámulta a poros, törött tükörben, és komolyan megkérdőjelezte a saját józan eszét.

(első mondat)

robinson P>!

Sakk-matt, gondolta magában Hurley. A nyakamon marad ez a kis pöcs. Legalábbis egy pár napig, míg rá nem jövök, hogyan tudom rávenni, hogy kiszálljon.

30. oldal

Nonaaa>!

Sohasem voltam képes megérteni azoknak az embereknek az intellektuális csalását, akik azt állítják, a Biblia Isten szava, aztán példának okáért kizárólag az Újszövetségből citálnak verseket. Ez a „tartsd oda a másik orcádat” dolog a kedvencük, és úgy használják, hogy közben figyelmen kívül hagynak vagy egy tucat ószövetségi és egy pár újszövetségi verset, amelyek azt mondják, azok, akik felrobbantották azt a gépet, megérdemlik a halált.

93. oldal

Nonaaa>!

… ha már hazudsz, hazudj minél nagyobbat.

341. oldal

robinson P>!

Árammal sokkolták, anélkül, hogy kérdésekre pazarolták volna az idejüket. A végkimerülésig ki akarták fárasztani. Hurley-nek hallgatnia kellett egy embere szenvedését, és ez volt a legnehezebb az egészben.

351. oldal

>!

– Hogyan hozzam helyre, amikor azt sem tudom, hol basztam el?


A sorozat következő kötete

Mitch Rapp sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Ludlum: A Fantom
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Don Winslow: A kartell
Mario Puzo: A Keresztapa
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Jason Matthews: A Kreml jelöltje
Stephen King: Billy Summers
Tom Clancy: Utolsó parancs
Daniel Silva: A Moszad ügynöke és a Rembrandt ügy
Robert Ludlum: Az Aquitánia hadművelet