Fanyűvők 9 csillagozás

Nemzeti Jeti
Villax Richárd: Fanyűvők

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az észak-magyarországi település megszokott alkoholmámoros, korrupt világát egy különös rém megjelenése bolygatja meg. A mondákból, bányászlegendákból ismert „magyar jeti”, a Fanyűvő fosztja ki vagy éppen rémiszti halálra a lakosokat. Ki-ki vérmérséklete szerint dolgozza fel a jelenséget: állást foglalnak az ügyben a vallási közösségek, a helyi UFO-klub tagjai, a kriptozoológia szerelmesei, sőt a politikusok is.
Mészáros Edvárd újságíró magánélete romokban hever: válni készül, ráadásul plátói szerelem fűzi feleségének fiatal unokahúgához. Munkaterápia gyanánt ered a Fanyűvő rejtélyének nyomába. A helyzet pikantériája, hogy (volt) apósa, akinek döntő része volt házassága tönkremenetelében, a rém iránti országos érdeklődésre alapozva szállodát nyit a környéken.
Edvárd – bár csupán egy majomember utáni kutatásra vállalkozott – különös erők jelenlétét tapasztalja maga körül, melyek az ő s a vele kapcsolatban állók életére törnek.

>!
Ad Librum, Budapest, 2016
220 oldal · ISBN: 9786155686009
>!
Ad Librum, Budapest, 2016
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155110832

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Villax Richárd: Fanyűvők

A történet olvasmányos volt, gyorsan haladtam, nagyon kíváncsi voltam, mi lesz a jeti-ügy vége. Tetszett az író stílusa, a szatirikus írásmód, ahogyan az eseményeket a szemünk elé tárta. Nem vette komolyan egyik szereplőjét sem, nem is igyekezett senkit közel hozni hozzánk, olvasókhoz, mégis sajnáltam a forgalomból kivont szereplőket, kicsit sokalltam a haláleseteket. Mert ez a szatirikus történet helyenként átment igazi, halálos tragédiába, ami kicsit meghökkentett, és még mindig nem tudtam semmit a jetiről. Mészáros Edvárd sem, ezért nyomozott tovább. A könyv végére az események felpörögtek, csak kapkodtam a fejem, hogy kivel, mi történt, és miért.
A könyv az emberi butaságról, a gyarlóságról, a pénz utáni hajszáról és a hiszékenységről szól. Ajánlom elolvasásra, mert az első fele igen ígéretes volt, ám sajnos az említett hibák, illetve az annyira nem tetsző megoldások miatt nem őrizte meg ezt az eredményt.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/villax-richard-fan…

robinson P>!
Villax Richárd: Fanyűvők

Humora és hangulata van. Magyaros poénok, fiataloknak a fantasy miatt biztosan nyerőbb is. Úgy vélem, az igazi célközönsége nem én vagyok. Olvasmányos és nem zavaros, nem túllihegett, nem erőltetett, de akad benne, ami túlírt. Szegény falu bolondja az elején..
Az alapsztori jó, van szerelmi bonyodalom is, a kivitelen lehetne csiszolni. Egynek jó, érdemes, aki szereti az ilyen témát. Az emberi butaság, szatirikus alap kimondottan jót tett a regénynek.

Niki_>!
Villax Richárd: Fanyűvők

Ha röviden kellene értékelnem a történetet akkor annyit tudnék mondani, hogy nem sikerült lekötnie, megfognia.
És akkor egy kicsit bővebb lére eresztem.
Azt el kell ismerni, hogy a szerzőnek van érzéke az íráshoz, de úgy gondolom, hogy a gyakorlat teszi a mestert és gyakorolnia kell még, tanulni a hibákból. Maga a történet nem rossz, de nem volt kellőképpen olvasmányos. Nem tudott lekötni és igazán az érdeklődésemet se tudta fenntartani. Persze, kíváncsi voltam a jeti kilétére, de túl sok variáció nem létezett a megoldásra. De az ötlet jó volt. A megvalósítással volt problémám.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2016/10/villax-richard-fanyu…

KrenczNóra I>!
Villax Richárd: Fanyűvők

Ez a könyv minden ízében magyar. Magyar falu, magyar szereplők, magyar életet élő emberek. Talán minden magyar szerzőnek rólunk kéne írnia, hiszen ebben a közegben, ebben a kultúrában mozgunk otthonosan, mások mégis szivesebben helyezik a történetüket külföldre vagy egy kitalált világba, mert pont az a céljuk, hogy az olvasó valahová máshová kalandozzon. Elmeneküljön a valóságból.
Én is az utóbbiak között vagyok, ennek ellenére mégis szórakoztatott ez a regény. Az író stílusa magával ragadott. Izgatottan vártam a végkifejletet és közben megkedveltem a szereplőket.

Erika_Bogár I>!
Villax Richárd: Fanyűvők

http://vegtelenmezokvandora.blogspot.hu/2016/11/villax-…
(egyéb gondolatok a könyvekről előzményben a blogon) …A Fanyűvők érdekes, olvasmányos regény, olyan a hangulata, mint a magyar sorozatoknak, amiket régebben szívesen néztem. A Kisváros és az Angyalbőrben jutott róla az eszembe, kicsit szatirikus, visszafogottan izgalmas, és ízig-vérig magyar. A táj (itt megjegyzem rengeteget túráztam arrafelé, és az őserdő szót egy kicsit furának éreztem, bár sejtem, hogy a telepített erdőket akarta ezzel megkülönböztetni a szerző, az általam csak erdőnek nevezett területektől), az emberek, a szóhasználat, a problémák, még a bolt előtt álldogáló rendőrök is ismerősek voltak.
A karakterek emberiek, de nem elég plasztikusak, nem jelentek meg mindannyian alakszerűen előttem, Fotós Frici vált egyedül igazán láthatóvá, Viktória pedig érzelmi szempontból tűnt a legkidolgozottabbnak. Edvárdot néha elveszettnek éreztem, kicsit többet vártam volna tőle, de ettől lett igazán magyar, és nem amerikai hős, mondjuk egy Rambo (spoiler).
Az írónők többsége szerintem túlzásba viszi az érzelmek bemutatását, a férfiak meg inkább keveset írnak róla. Az öltözet, a lakókörnyezet aprólékos bemutatása szintén az írónők sajátja, a férfiak ellenben sokkal színesebben és élvezetesebben festik le a tájat és kidolgozottabbak az akciók. Ez a könyv is erősíti ezt a tapasztalatom, bár Viktória és Edvárd belső világáról egész jó képet kapunk.
A történetről nem szeretnék írni, mert ha rátérek a jeti témára, leleplezem a jó ötleteket, vagy gyanakvásra adok okot, és elveszem az olvasótól a felfedezés örömét.
Sok könyvnél éreztem: „erről minek kellett ennyit írni, felesleges volt a sok apróság”, Villax Richárd regényébe viszont még fért volna, még kellett volna néhány apróság, néhány kis ciráda, díszítgetés.
Ez most egy saláta értékelés lett, viszont a lényeg, hogy tetszett a könyv és bevallom szívesen olvasnék még Mészáros Edvárd oknyomozós kalandjairól…

MetalMurphy I>!
Villax Richárd: Fanyűvők

Villax Richárd az első kötetes írókra oly jellemző „most a világra török” módon hirtelen mindent meg akart mutatni, ebből eredeztethető a sok, érthetetlenül túlírt szerkezet, és sokszor nem is igazán magyarnak ható leírás, de a négy-öt mondatonként felbukkanó, indokolatlan idézőjel-használat is eléggé rontotta számomra az összképet. Nem vészes, de jócskán amatőr hibák. Mint említettem volt, maga a koncepció (ha bár nem is teljesen letisztult) meglehetősen egyedi képet mutat, így hogyha Richárd stílusa kissé jobban kiforrja majd magát, szívesen olvasnám a következő, remélhetőleg hasonlóan ötletes könyvét!

Bővebben: http://www.cinegore.net/2017/01/21/villax-richard-fanyu…


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Te vagy az egyetlen ember Magyarországon, aki hisz még a meteorológiában. Én inkább a derekamnak hiszek.

115. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

– Gyerekek, gyerekem lesz! – hagyta el az egyébként jól kommunikáló újságíró száját élete talán legsutább mondata.

35. oldal

robinson P>!

– Huszonöt évvel ezelőtt még nem dicsekedtél ennyire őseid arisztokrata mivoltával.
– Túl kellett élnem azt az időszakot.
– Függetlenített párttitkárként ez nem is lehetett túl nehéz.

12. oldal

robinson P>!

Bár a bölcsek szerint naivitás, hogy egy gyermek felbukkanása megmenthet egy házasságot, Edvárd most úgy érezte: a kihunyóban lévő szerelem valóságos energia-bombát kapott a hír hallatán.

32. oldal

7 hozzászólás
KrenczNóra I>!

– Hát nagyon remélem, hogy nem a te ősi majmod ólálkodik körülöttünk- lihegte a kövér, nagydarab fényképész.
– Van egy olyan perverzitásom, hogy szeretném megérni a reggelt.

105. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Csukás István: Sün Balázs
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
A. O. Esther: Megbocsátás