A ​Metamor Szent Könyve 115 csillagozás

Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Különös ​lények Pelevin új regényének szereplői: metamorok, azaz róka- és farkasemberek, akiknek létezéséről mindeddig talán csak sejtelmeink voltak, s itt-ott borzongató történeteket olvashattunk róluk. Ám azok mind emberek – „farkatlan majmok” – művei voltak. Pelevin most egy metamor saját kezűleg írott igaz történetét adja közre.
A Hu-li, a róka Moszkvában él már vagy száz éve, s mint fajtájának valamennyi tagja, ő is prostitúcióval foglalkozik. A rókák ugyanis, akik ránézésre gyönyörű, keleties arcvonású igazi nőnek (kis lolitának) látszanak, sajátos vámpírok: a férfiak szexuális energiájának lecsapolásával nyerik életenergiájukat.
A Hu-li életébe egyszer csak beköszönt az igazi, nagy szerelem, amikor megismerkedik az FSZB (a KGB utódszervezete) magas rangú tisztjével, Szásával, akiről aztán kiderül, hogy szintén metamor, csak ő farkasember. Majd egyszer csak Szibériában vagyunk, egy olajlelőhelyen, ahol az FSZB titkos metamorjai rituális farkasüvöltéssel bírják rá… (tovább)

Eredeti cím: СВЯЩЕННАЯ КНИГА ОБОРОТНЯ

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Európa, Budapest, 2006
428 oldal · ISBN: 9630779854 · Fordította: Bratka László

Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Loki · Jorge Luis Borges · George Gordon Noël Byron · Anton Pavlovics Csehov · Ludwig Wittgenstein

Helyszínek népszerűség szerint

London · penthouse


Kedvencelte 45

Most olvassa 4

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chöpp >!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Megint egy Pelevin.
Megint egy kedvenc.
Nem tudom, hová lehet ezt még fokozni.
Köszönöm szépen kedves @viharmacska, hogy segítettél megszerezni! Dorombolnivaló elégedettséggel töltött el. Mindig rajongtam – és fogok is – azokért a könyvekért, amikben mélyenszántó, filozofikus gondolatsorokat és beszélgetéseket tár elém az író. Még akkor is, ha, mint Pelevinnél, hótziher, hogy a felét sem értem meg.
A metamorok hosszú életébe belelátni nagyon izgalmas volt. Az orosz mentalitás és hazaszeretet-nemszeretet, önmaguk fontosságába vetett határtalan bizalom és még határtalanabb kiröhögése ugyanezeknek mindig féktelen örömmel tölt el (a Háború és béke óta foglalkoztat az orosz néplélek mélységes sokszínűsége, ugyanakkor nevetséges egyszerűsége). Nem tudok nem a rabja lenni ezeknek a mélyen filozofikus, mitikus és népmesei hagyományokra épülő történeteknek! Úgy kellenek nekem időnként, mint egy falat kenyér!
Ó, jaj! Ezennel elolvastam az életművet. Most belehalok a várakozásba, mire kijön egy újabb regény!

11 hozzászólás
mate55 >!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Pelevin az elmúlt évtizedben, az orosz irodalmi életben valami jelenséggé vált. Szatirikus, szürreális munkái élénken krónikásították az orosz politikában és a mindennapi életben bekövetkezett megdöbbentő átalakulásokat a peresztrojka óta. Ez a könyve, (amely rengeteg „lőszerrel” szolgál) szűkebb fókusza Gorbacsov felemelkedése és bukása óta Oroszországban bekövetkezett változásoknak, egy szociokulturális paradigmában spoiler életre programozott generációjáról. Bármi legyen is a mágikus „fészek” elemei ebben a szatirikus, erotikus allegóriában (Gogoltól Bulgakovig – Nabukovtól Tolsztojig), Pelevin társadalmi szatírájáról egy matjroska – baba jutott az eszembe. Egy posztmodern természetfeletti szerelmi viszony, egy olyan „játék”, amelyben Pelevin filozófiai és politikai gondolatai több mesébe, egymásba csomagolva szerepelnek, avagy mondhatnám úgy is: egy klasszikus orosz mese újraértelmezésének keserű üzenetében. Egy fiatal vörös hajú lány (róka) találkozik Moszkva dzsungelében a farkassal, a peresztrojka utáni társadalmi szerkezetátalakítás vadságában. Élvezem Pelevin stílusát, mélyebb és kifinomultabb írásait, korom fekete humorát. Fantáziáját a szenvedély, a gazdag metaforák, de legfőképpen a bánat táplálja. (Szatirikus együttérzéssel néz az orosz lélek iránt, miközben a bánat emészti, a természet nagylelkűségének egyre inkább őrült kizsákmányolása miatt.) Egy olyan társadalom visszatérő metaforája, ami Putyin szétszórt társadalmi szerkezetére is (zavarba ejtően) rámutat, hogy miképpen tudja egy nemzet önmagát is felemészteni. Nem mellesleg kiváló bevezetője lehet a zen buddhista gondolkodás, az egészséges mennyiségű metafizika és a keleti misztika gyakorlat elemeire. Olvasd el, hatalmas irodalom, spoiler Bízz bennem! :)

4 hozzászólás
Kkatja>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Szevasz, Vöröske! Ismét kapsz egy csillagos ötöst az elborult orosz-kínai-buddhista diskurzusért, amivel ismét megörvendeztettél, Pelevin mester tolla által közvetítve.
Ismét csak ámultam-bámultam és kapkodtam a mély levegők után, mind stílusban, mind mondanivalóban mély és imádnivaló a kis vörös farokfertezetű, A Hu-li a kedves ezerakárhányéves rókametamor, aki sokféleképp keresi a kiutat ebből a hosszú, érdekes életéből a csúcsmetamorrá válás álma által. Remek buddhista tanmese orosz realitásba és egészséges multikulti-undorba csomagolva. Erősen ajánlott minden célt és értelmet keresőnek! Aztán meglátjuk, ki mit talál! :) Ismét köszönet a dunakeszi könyvtárnak, ahonnan újra elolvashattam, de ha valaki megválna tőle, örömmel venném!

8 hozzászólás
Paulinusz_Tünde P>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Megint belefutottam a tutiba. Idén üldöz a balszerencse, mert sok-sok másnak tetsző könyvnél tapasztaltam, hogy nálam kiveri a biztosítékot. Különös, hogy mennyire másképp olvasunk, értünk. Sokáig kívánságlistás volt nálam ez a könyv, de most gyorsan levettem, mert számomra ez óriási csalódás volt. A figyeltjeim közül senki nem olvasta, így nem tudom felmérni, hogy nálam van-e a bibi vagy tényleg ennyire elhatárolt ízlést kíván.
Lehet, hogy hibáztam első könyvnek venni Pelevintől. Sajnálnám, mert legalább öt könyve van még a polcomon.
Kedvelt dolgot meg sem tudok említeni a könyvből, talán valamennyire Hu-li volt az aki végig szórakoztatott, holott egyszerűen alig volt a könyvben olyan dialógus, bekezdés, párbeszéd, amiről ne a katyvasz, zűrzavar, összevisszaság, zagyvalék, diszharmónia jutott volna az eszembe. Ugyanakkor elismerem, hogy lehetséges, sőt biztos, hogy ez nem az én könyvem volt.
Hogy idézzek más értékelőktől is:
Megint egy kedvenc.
Élvezem Pelevin stílusát, mélyebb és kifinomultabb írásait, korom fekete humorát.
Beismerem, nem álltam a helyzet magaslatán, nem értem fel minden irodalmi utalás magaslatáig, és néhány párhuzam vonulata egyforma távolsággal húzott el mellettem.
Határozottan érdekes.
Olvashatatlan halandzsa.
Megjegyzem sok három csillagos vagy még alantasabb értékelés is van erre a könyvre. Igazából sajnálom, hogy nem tudtam élvezni.

6 hozzászólás
Goofry>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Dilettánsi vélekedés:

Beismerem, nem álltam a helyzet magaslatán, nem értem fel minden irodalmi utalás magaslatáig, és néhány párhuzam vonulata egyforma távolsággal húzott el mellettem. De nagyon bejött ez a szürreális, valóvilágot ostorozó, provokatív, helyenként az ínyemet metaforikus igézettel ingerlő, és filozófiai mélységekig nyomuló disKurzus. (De ameddig felértem, már azért megérte.)

Nem minden alapot nélkülöző, de mégis csak hézagos az orosz irodalomban való jártasságom. (Még a Lolitát sem olvastam.) Viszont nem jött volna rosszul valami erősebb fundamentum ehhez a Pelevin kötethez, amely – szándékoltan elfogult, hatáskeltőn effektív szófordulatot keresve – ez olvasói évemnek legkapitálisabb fogása. És ezt inkább most ezt úgy kell érteni, mint róka fogta kutya… …na, várj teszek még hozzá:

)
Közbevetőleg az a klottgatyahúzós sztorim kívánkozik ide, amelyben retardált csapattársam hosszasan méltatta verhetetlen hősét, hogyaszondja mennyit lebír a csávó:
– Jöttek rá minden felől, ezt lábbal, azt meg puszta kézzel… tud a csávó…, nem lehet elkapni, mindenkit lenyomott, még késsel is, meg nuncsakúval is mentek rá azokat is… … …
– Gyurika, nem úgy van, meg van az csinálva… Chuck Norris csak egy színész a filmen!
– Akkor is tud, tud a csávó, tud!
(

Meg lett az én Chuck* -om, megragadta a képzeletem grabancát, és már el nem engedi.
Van, és lesz is.
Tud.
Megfelelő alapozás után visszajátszásra pályázok…

A könyv pedig kedvenc!

(*Chuck = Károly = karvaly)

altagi P>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Ha annyit írok, hogy ez a regény az európai és japán mitológia egy-egy szeletének posztszovjet kombinációja és újraértelmezése, az kizárt, hogy bárkinek is meghozná a kedvét az olvasásához (sőt, ilyen formában elég visszataszító). De ezért (is) zseniális Pelevin, mert még egy ilyet is mesterien tud megírni.
Mindenképpen újraolvasós, annyira összetett az értelmezhetősége, hogy kizárt, hogy egyetlen olvasással ezt én mindet letudtam.

borga>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Határozottan érdekes.
A szerző pont úgy néz ki, https://moly.hu/szerzok/viktor-pelevin
ahogy Mihalicsot képzeltem (aki egy majdnem főfejes állambiztonságis egyenruhás, laza-merev és mellesleg farkas-metamor, aki főfoglalkozásban olajért vonyít). Nem épp sármőr a gombóc fejével, katonásan csutak hajjal, és persze a napszemcsi: elég újorosz, hogy elhiggyem, valóban reprezentatív képviselője a nemzedékének, miként az újságok írják.
Eleve egy olyan nő fejével ír, aki kb. kétezer éves, rókadémon (ami ugye a kínai kultúrkörben a csábítás és megrontás együttese), ennek megfelelően polgári foglalkozását tekintve természetesen éppen még kiskorú szexmunkás, tulajdonképpen szukkubusz, bár itt ilyen kategória egyáltalán nem hangzik el, halál lila szöveggel, és eredendően buddhista mintájú életfilozófiával. Most akkor vagy az van, hogy az orosz nők hajaznak erre, vagy a fickó kicsit túllőtt a célon. Ja és sportból tyúkokat lop nagyestélyiben.
A szerelme meg Fenrir, legalábbis azt vetíti, de farkasnak mindenesetre farkas, Mihalics főnöke, aki ugyan nagyra van magával, de a kisróka folyton iskolázza. Ketten néha még lilábbak.
Az események, a személyek kibontása érdekes, sok keleti mitológiát, filozófiát, egyéb, neves személyekhez köthető kis fantázia-extrát kapunk a beszélgetések és a róka-morfondír során, különösen a végefelé. Ott már helyenként túlzásba is esik. De mellette persze dúl a nagyorosz reál. Szerettem a népmeséikre való visszahivatkozásokat, az önfeláldozó tehén kifejezetten különleges. És a szerepe is a történetben.
A rókák (merthogy többen is vannak, más-más országokban, a dudások ugye…) személyisége is egészen sajátos, egyedi életmódokkal.
Azért kíváncsi lennék, hogy ezt a szemléletet, pláne a filosz vonalat hol szedte magára Pelevin, aki egyébként először energetikai főiskolán végzett és csak aztán ment irodalmi főiskolára (mik nincsenek Oroszországban :) ). Mert itt elég megmondós-beavatós, megvilágosodás felé utat mutogatós beltartalmak vannak, kérem szépen.
Szemtelen, piszkálós, és valószínűleg idővel újraolvasós könyv. Még nem döntöttem el, mennyire igazi és mennyire kommersz.

2 hozzászólás
szigiri>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Gondolj bele, ha a legfontosabb dolgok belénk lennének zárva, akkor mi szükség lenne a külvilágra?
Kulcsmondat, illetve kulcskérdés, ami a végén megoldódik. Néhol csodálatos eszmefuttatások, nekem kicsit suta vég (és már a közepe is sántít, sántikál). Van már pelevines múltam, de kicsit az, hogy az élet minden területét megpelevinizálja, nem jött be. Metálbandának sem áll jól, ha Máté Pétert énekel, suszter, kaptafa, satöbbi. Nem lesz a kedvenc Pelevin regényem, de így is messze a legszórakoztatóbb idei olvasmányom. Szerencséje, hogy azért akadt itt más is és nem csak a szerelem lesz a pelevini próza titokzatos tárgya. Önmagában az orosz kőolajbányászat metafizikai-vallási síkra helyezése kiváló gondolat volt, a harmadik Róma biztos csak hasonló segítséggel virágozhat fel. Hasonlóan a Szervezet (természetesen az FSZB) és az egész nemzetközi világ (kapitalizmus?) titkos szövetsége már-már adott és várt pelevini gondolat ( Empire V. is megemlíti).
Kicsit meglepődtem, hogy ez a legjobbra értékelt Pelevin regény. Nálam öt csillag a buddhista vonalra, négy csillag a történetre, így jött ki a 4,5.

4 hozzászólás
Morpheus>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Körülbelül a kétszázkilencvenhatodik oldalig nem jött át a történet, nem volt súlya számomra. Igen, ebben majdnem minden benne van, hogy igazán pelevini legyen, csak épp az az egy hiányzik, amitől arccal a durva betonra vetem magam és extázisban lecsiszolom a pofámról a bőrt is.
A fennmaradó százhuszonvalahány oldalban viszont meghallgattatott a panaszom, és jött a Szivárvány Áradat…
Olyan gondolatokat olvasok tőle, amelyeket nem találtam meg egyetlen buddhista könyvben sem, de általam ismert tanító se mondott ilyeneket, mégis motoszkálnak bennem régóta.
Kimondja, hogy az emberi világ mocskos és szenvedésteli. Ha éppen nem szenvedünk, biztos, hogy miattunk számtalan lény szenved éppen akarva vagy akaratlanul, akár hajlandók vagyunk ezt tudomásul venni, akár nem.
Csupán egyetlen kiút van a helyzetből, a megvilágosodás. Lehet ezt csűrni vagy csavarni, aki nem szar le másokat, az egyszerűen nem tehet mást.
És ami a csúcs, hogy folyamatosan arról győzködi az olvasóit, hogy nem lehet elmondani semmit, vagy legalábbis semmi lényegeset, erre könyveket ír nekünk. Paradoxonhegyek… Hát igen. Könyvekből nem lehet megvilágosodni, de könyvek (tanítók) nélkül sem.

Kantele>!
Viktor Pelevin: A Metamor Szent Könyve

Bevallom, fogalmam sem volt, hogy mit veszek a kezembe, de talán jobb is volt így.
Szóval kapunk alakváltókat, filozófiát (főleg buddhistát), nagy adagnyi irodalmi és egyéb utalásokat, szerelmi szálat, problémákat és persze Oroszország.
Szóval mi is volt ez? Megzavarodva ülök a könyv felett, ugyanis bár sikerült az utalások nagyobb részét felfognom, értettem az összefüggéseket, tetszett a humor, rájöttem, hogy urban fantasy, de valahogy nem állt össze nekem.
Lehet a stílus miatt, mert A Hu-li egy bizonyos pont után kissé idegesítővé vált vagy mert nem vagyok hozzászokva a műfaj kereteihez, valami nagyon nem került a helyére. Azt hiszem valahol a második fele környékén kezdtem érezni, hogy ez nem az én könyvem lesz és sajnos igazam is lett. Mindegy, próbálkozom még Pelevinnel, csak adok magamnak egy kis időt.
(Amúgy nagyon érdemes megnézni az író könyveinek külföldi borítóit, vannak egészen elszálltak.)


Népszerű idézetek

Chöpp >!

A bunkó, az olyan ember, aki nemcsak tudatlan, hanem goromba is. A kevéssé művelt ember, aki nem olvas könyveket – az tudatlan.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudatlanság
Chöpp >!

A disznó nem tud az égre nézni, olyan a nyaka felépítése. El tudod képzelni, micsoda metafora? Egyszerűen nem tud, és kész. Biztos nem is tudja, hogy van…

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: disznó
Chöpp >!

Komoly, mély értelmű könyveket kell olvasni, és nem kell félni, hogy erőfeszítést és időt fordítsunk rájuk.

75. oldal

Chöpp >!

Az eszkimóknál harminc szó van a hó különböző fajtáinak leírására, a mai orosz, nyelvben pedig körülbelül ugyanannyi idióma arra, hogy megvesztegetik a hivatalos személyt.

48. oldal

Chöpp >!

De az is előfordul, hogy minden erőddel igyekszel elmagyarázni valakinek az igazságot, és hirtelen te magad érted meg.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság · megértés
Chöpp >!

Maga bizonyára nem tudja, hogy az oroszban a „kék” szó azt jelenti, hogy „homoszexuális”. Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy miért kékek és vörösek a nyilak az összes törzskari térképen. Mintha a történelem legfőbb tartalma a homokosok és a kommunisták harca lenne.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kék
2 hozzászólás
Emerson>!

– A szarban leledzvén két dolgot csinálhatsz. Először: igyekezhetsz megérteni, hogy miért vagy benne. Másodszor: igyekezhetsz kimászni belőle. Az egyes emberek és egész népek tévedését az jelenti, hogy azt hiszik – ez a két cselekvés valahogy kapcsolatban áll egymással. De ez nem így van. És kimászni a szarból sokkal egyszerűbb, mint megérteni, miért vagy benne.
– Miért?
– Kimászni csak egyszer kell, és aztán el lehet róla feledkezni. De annak megértéséhez, hogy miért vagy benne, egy egész élet kell. Amelyet a szarban is töltesz el.

342-343. oldal

1 hozzászólás
Chöpp >!

Nagyszerű, amikor két lény képes boldogságot és örömöt adni egymásnak. És milyen álszentnek kell lenni, hogy valaki elítélje őket azért, mert valahogy nem hasonlítanak másokhoz!

145. oldal

Chöpp >!

A legnyomasztóbb hatást a Naglfar német tengeralattjáró fekete-fehér fényképe tette rám – a skandináv mitológiában így hívták Loki isten hajóját, amely a halottak körméből készült. A II. világháborús tengeralattjáró számára ez megfelelő név volt.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Loki · tengeralattjáró
8 hozzászólás
Chöpp >!

Semmiféle filozófiai problémák nincsenek, csupán nyelvi zsákutcák sora van, amelyeket az hoz létre, hogy a nyelv képtelen az Igazságot tükrözni.

121. oldal

2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sherrilyn Kenyon: Pokoli tűz
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Kleinheincz Csilla: Üveghegy
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Gaura Ágnes: Lidércnyomás
Aurora Lewis Turner: A megtörhetetlen átok
Gaura Ágnes: Túlontúl
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség
Neil Gaiman: Anansi fiúk
Richelle Mead: A szukkubusz dala