Az ​orosz lélek enciklopédiája 12 csillagozás

Viktor Jerofejev: Az orosz lélek enciklopédiája

Az ​oroszok sok mindenben tehetségesek, de az istennek se tudják normálisan megszervezni a társadalmukat. Úgyhogy nincs mese, fel kell kérni valamelyik nagyhatalmat, hogy gyarmatosítsa Oroszországot. Természetesen a németek nem jöhetnek szóba, mert az túlságosan rendszerető nép, ráadásul még idegesek is, és a végén még kiirtanák a trehány oroszokat. Mondjuk Japánt lehetne megkérni Oroszország gyarmatosítására, és akkor végre minden rendbe jönne.
Ilyen – meg egészen másféle (hol mélyen bölcseleti, hol pimaszul hányaveti) – eszmefuttatásokból áll Jerofejev „regényenciklopédiája”, melyben szócikkeken keresztül szembesülünk a szerző mindig markáns (és olykor meghökkentő) nézeteivel az orosz lélek – meg az orosz történelem és kultúra – sajátosságairól.
S ugyanakkor ez mégiscsak regény, amelynek maga a szerző a főszereplője: vagy legalábbis az oroszságát gyűlölve szerető Író, aki folyton az átlagoroszt megtestesítő Tahót keresi, s aztán mindenféle aljas – vagy épp fennkölt –… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2007
278 oldal · ISBN: 9789630783880 · Fordította: Holka László

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

Helyszínek népszerűség szerint

Oroszország · Szovjetunió


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Viktor Jerofejev: Az orosz lélek enciklopédiája

Enciklopédiásra vett szófosás. Még egy ország, amely se nem Kelet, se nem Nyugat, egyszerűen Oroszorszàg. Címszavakba gyűjti az oroszok jellegzetességeit (pl. a beleszarás művészete), alább kifejtve, bár kevés tapasztalatom van velük, de néhányat beigazolódni látok. Átérzem én ezt a gyűlölöm/szeretem kapcsolatot a hazával, nekem is valami hasonló jutott. Őszinte kritika, igazi éleslátás van a lapokon. Kíméletlen. Humoros, mitöbb kegyetlenül vicces, én meg röhögök. Bár ne ismernék rá sok magyar tulajdonságra a felvonultatottak közt. Minden kérdésre választ kaptam és egy kérdésemet se válaszolta meg. Érdekes népek ezek az oroszok, azt hiszem még egyszer el kell majd látogatnom hozzájuk. (Már csak a szakállas aranyköpés miatt is. "Látogass el Oroszországba, mielőtt még ő látogat el hozzád.")

tgorsy>!
Viktor Jerofejev: Az orosz lélek enciklopédiája

A könyv 75%-ban az Oroszország szót simán ki lehetne cserélni Magyarországra. Nem tudom hogyan fogadták a könyvet Oroszországban, viszont itthon, hasonlóért, garantáltan megköveznének bárkit.
Eleinte hangosan vihorásztam, később mélyen magamba néztem, és rá kellett jönnöm, hogy az egyik leghazaszeretőbb könyvet tartom a kezemben.
Sírva, átkozva, ostorozva imádja Jerofejev Oroszországot. (Ady jutott eszembe)
A minusz fél csillag nem a könyvnek szól, hanem önmagamnak. Azt hiszem sokszor bele-bele kell majd lapoznom, ha sikerül megszereznem.
Dosztojevszkij és Ulickaja mellé Jerofejev is végérvényesen felkerült a mindenek feletti orosz szerzőim listájára

csend_zenésze>!
Viktor Jerofejev: Az orosz lélek enciklopédiája

Fanyar, csapongó, odamondós hazaszeretet. A maga műfajában abszolút a topon van, és valóban, címszavakban szedi össze a nagy orosz lélek darabjait. Talán tehette volna kicsit kevesebb oldalszámon (főleg az utolsó nagy fejezetben) és nem annyiszor önmagához visszatérve, hogy még jobban üssön, de olyan jó sorokat és gondolatokat vetett oda, hogy russzofil lelkemet csak megbizsergette.
Mire jó ez a könyv? Annyi sztereotípiát sorakoztat fel az oroszokról, hogy ki is oltja azokat, sőt talán más nemzetek is magukba néznek (mert akármilyen különleges is az orosz, azért van bennünk némi közös nevező).
Oroszosoknak kötelező szórakoztató olvasmány – azzal meg ne törődjünk, hogy a másik Jerofejev azért egy picit még mindig többet tud letenni az asztalra (legalábbis nálam). De hát a név nem kötelez.


Népszerű idézetek

csend_zenésze>!

(…) Oroszország rendelkezik egy pozitív alkalmatlansággal az úgynevezett normális életre.

célpont (23. o.)

Kapcsolódó szócikkek: Oroszország
csend_zenésze>!

író

Képtelen vagyok megérteni azokat az írókat, akik elmentek. Oroszország paradicsom az írók számára. De sehogyan sem értem az olvasókat, akik itt maradtak. Oroszország pokol az olvasók számára.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oroszország
csend_zenésze>!

Ha hinni lehet a matrjoskának, úgy az élet: bukfenc az anyaméhbe.

matrjoska (24. o.)

csend_zenésze>!

tagadás

Egyesek úgy vélik, az oroszok azért merülnek alá a tagadásba, hogy kibújjanak a felelősség alól. Ahogyan a hal a fenékig merül. Szerintem viszont az oroszok azért bújnak a tagadásba, mert ez a tudatuk normális állapota.

157. oldal

csend_zenésze>!

mama

– Mama! Mit jelent orosznak lenni?
Hallgat.
– Mama! Mama!
– Mit akarsz?
– Mit jelent orosznak lenni?
– Micsoda?
– Mit jelent orosznak lenni?
Hallgat.
– Mama!
– Hagyjál! Ne nyaggass!
– Mama!
-Érthető orosz nyelven megmondtam neked: hagyj már békén!
– Mama, ne üss!
– Hallgass, szaros!
– Mama! Anyukám! Ne ölj meg!

36. oldal

F_Orsolya>!

Az orosz élet alapvető förtelme nem a durvaság, még csak nem is az, hogy darab szarként kezelik az embereket, hanem az a ki nem mondott egyetértés, hogy folytassák a méltatlan életet, törekedjenek igazolására. A mindent igazolni tudásban rejlik az orosz igazság.

43. oldal

csend_zenésze>!

Mondhat bármit Jekatyerina arról, hogy Oroszország európai hatalom, Puskinnak van igaza: Oroszország tartózkodása Európában földrajzi tévedés.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Európa · Oroszország
F_Orsolya>!

A mágikus világ varázslatos látomásokkal vonz, és megterhel azzal, hogy képtelen vagyok megbírkózni a bűbájjal. Oroszország lehetőségeit tekintve introvertált, tehetetlenségében extrovertált.

Kapcsolódó szócikkek: Oroszország
csend_zenésze>!

dívány

Az idő múlik, én pedig még egyetlen olyan orosszal sem találkoztam, aki tudná, hogyan kell ülni egy süppedős díványon. Szétvetik a lábukat, a fejüket a válluk közé húzzák, és lesnek, mint egy jóllakott bagoly.

196. oldal

csend_zenésze>!

sztahanov

Sztahanov, az egy állat. Olyasmi, mint a disznó.

vodka

A vodka, az egy állat. Olyasmi, mint a disznó.

kvasz

A kvasz az klassz – vélte Tahó.

247. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vaszilij Akszjonov: Moszkvai történet
Alekszandr Szolzsenyicin: Rákosztály
Borisz Akunyin: A gyémántszekér I-II.
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről
Viktor Pelevin: T
Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók
Borisz Vasziljev: A hajnalok itt csendesek / A legutolsó nap
Eowyn Ivey: A hóleány
Szergej Dovlatov: A zóna / A bőrönd