Hiszem és vallom, hogy az ember feladata, hogy találjon valakit, aki jobb, erkölcsösebb, ügyesebb, okosabb, motiváltabb és beálljon mögéje minden erejével. De egyből felmerül a kérdés: kit érdemes követni?
Talán azt, akinek csodálatos élete van, boldog, semmi számottevő gonddal nem küszködik, s negativitásnak, kétségbeesésnek és kételynek árnyéka se vetül pszichéjére? Mindenekelőtt szerintem ilyen ember nem létezik, aki pedig azt állítja, hogy márpedig igen, az hazudik. Másodsorban, ha létezne is ilyen ember, azt nem követni kell, hanem megmérgezni, ahogy minden rendes ember is tenné, jogos irigységből.
Követni az erőseket érdemes. Erkölcsileg, fizikailag, szellemileg erőseket, kik önként veszik vállukra a terheket és viszik, önnön fáradságuk és életüket nem sajnálva. Ez pedig, kézen-közön az egzisztencializmus egyik fő mondandója.
Van néhány alaptézis, ami nem megkerülhető. Először is, az élet fájdalmas és szenvedéssel teli. Ha úgy gondolod, hogy ez nem igaz, kortyolj bele bátran a kávédba. Ha nyitott szemmel jársz és tudod, hogy így van, akkor át is léphetünk a második tételre, miszerint az élet alapvetően igazságtalan. Ha ezzel sem értesz egyet, kérlek fáradj ki valamelyik szeméttelepre, ahol egész családok próbálják fenntartani nyomorúságos életüket az által, hogy mások hulladéka között turkálnak és mond el nekik is a véleményed, értékelni fogják. Tipp: vidd magaddal az Iphonodat, s ne maradjon el a Starbucks-os kávé sem a kezedből. A harmadik tézis, hogy az élet nem tartozik neked semmivel. Nekem se. Nekik se.
Ez az a világ, ahol élünk és ez az a világ, ahol Franklt elvitték a koncentrációs táborokba. Ő pedig figyelt. S azt látta, hogy ez így van. Feltette, hát a kérdést: miért ne kössem fel magam? Miért ne vetnék véget ennek a temérdek szenvedésnek? Miért tűrjem el, hogy holnap ismét csóré seggel kicsapjanak a hóba dolgozni egy híg levesért és egy karéj kenyérért?
Ő pedig megválaszolta. Mert meg szeretném találni a feleségem. Mert orvos vagyok és van egy hippokratészi esküm, s ha felkötöm magam, senki sem fogja a tífuszos lázálomban könyörgő emberek kezét fogni és senki sem fogja cserélgetni rajtuk a borogatást.
Mert mi ijesztőbb van a nihilizmusnál? Az, hogyha MINDENNEK értelme és következménye van, s minden apróság, egy remegő kéz megszorítása, egy kicserélt borogatás is fontos. Minden, amit teszünk, szétgyűrűzik a világban. Minden mulasztásunk szétgyűrűzik a világban.
E az a teher, amit Frankl magára vesz és viszi, hosszú éveken keresztül. Amikor engem is utolér a nihil, mindig rá gondolok. Ha neki, a táborokban sikerült értelmet találnia, akkor nekem, a kényelmes lakásomban, virágzó városomban, a jelentőségteljes kapcsolatomban, akkor nekem itt ne sikerülne?
Szerintem, ha valakit, hát őt érdemes követni. Tegyétek hát.