…mégis ​mondj igent az életre! 151 csillagozás

Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Világszerte ​olvasók egész generációi számára nyújtott megrázó élményt Viktor Frankl pszichiáter klasszikus memoárja, amelyben a náci haláltáborokban zajló mindennapi életről számol be.

Frankl négy koncentrációs tábort járt meg 1942-45 között, ezek egyike Auschwitz volt. Meg kellett tapasztalnia szülei, fivére és várandós felesége halálát, és később ezekből a tragikus élményekből, saját és mások végletes gyötrődéséből kiindulva hozta létre terápiás módszerét. A szenvedést nem kerülhetjük el, állítja Frankl professzor, azt azonban eldönthetjük, hogy milyen módon viszonyulunk hozzá, és találunk-e benne értelmet.
Értelmet találni az életben, bármilyen is az; kitűzni bizonyos célokat, és azok felé haladni – Frankl logoterápiájának ez a törekvés az alapköve. Sok tekintetben a pszichoanalízisre épít ez az elmélet, de annál általánosabb érvényű, és pozitív üzenete révén mindenkit szíven talál. Az ember egyedi, senki mással össze nem téveszthető lény, hangsúlyozza dr. Frankl,… (tovább)

Megjelent a Mégis mondj igent az életre! / Logoterápia dióhéjban c. kötetben is.

Eredeti megjelenés éve: 1946

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Értelmes élet Jel

>!
Európa, Budapest, 2020
244 oldal
>!
Európa, Budapest, 2016
248 oldal · ISBN: 9634055549 · Fordította: Dippold Ádám, Kalocsai Varga Éva
>!
Jel, Budapest, 2014
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639670198 · Fordította: Kalocsai Varga Éva

3 további kiadás


Enciklopédia 26

Helyszínek népszerűség szerint

koncentrációs tábor


Kedvencelte 35

Most olvassa 30

Várólistára tette 294

Kívánságlistára tette 207

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Viktor Frankl pszichiáter, neurológus, aki megjár négy koncentrációs tábort, szüleit, testvérét, várandós feleségét elveszti, majd a háború után megalapítja a logoterápiát és egzisztenciaanalízist mint terápiás módszert s egész életét annak szenteli, hogy másokon segítsen. Segítsen megtalálni a választ a személyes kérdésre, mi a Te életed értelme? Mert ha ezt tudod, minden elviselhető. Ahogy neki az volt még Auschwitz is. Lassan hajnali egy óra, reggel munka, aludni kellene, de egyszerűen nem tudtam letenni ezt a könyvet. Mélyen megindító. Inspiráló. Szemet felnyitó.

2 hozzászólás
Málnika>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

”Ki tehát az ember? Olyan lény, aki mindig maga dönti el, mivé legyen. Ő az a lény, aki gázkamrákat talált fel, de az a lény is ő, aki felemelt fővel és imával az ajkán ment be a gázkamrákba.”

Viktor E. Frankl könyve teljesen eltér az általam eddig olvasott, koncentrációs táborok túlélőinek memoárjától, mivel nem maga a történet dokumentálása vagy éppen egy különös láger-szerelem áll a középpontjában, hanem pszichiáterként saját maga válik pszichológiai tudományos vizsgálódásának tárgyává. Ez egyrészt egy hihetetlen távolságtartást eredményez, amely sajnos számomra rontott a befogadáson, másrészt sok helyen azt éreztem, na ez aztán tényleg könyörtelenül hiteles, szemben például Lale Sokolov különös történetével.

Módszere, a logoterápia pedig újdonságként is hatott számomra, meg nem is. Hiszen a fogalommal még nem találkoztam, de a manapság gombamód szaporodó, önjelölt guruk által írt önsegítő könyveknek, mint most kiderült, mind ez az alapja. A logoterápia ugyanis nem másról szól, mint arról, hogy csak úgy lehet élni, és igen, túlélni a szörnyűségeket is, ha az életünkben értelmet találunk. Ha ezt nem tesszük, feladjuk.

Ez a különös szakmai memoár a maga nemében páratlan írás, mégis úgy érzem, valami hiányzik belőle, valami, ami megmozgatna, valami, ami csak egy picit is változtatna az életfelfogásomon.

eme P>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Egyelőre csak dióhéjban: úgy érzem, nem a megfelelő időben találkoztam a kötettel (pedig elméletileg pontosan a megfelelő időnek kellett volna lennie), vagy csak egyszerűen nem vagyok képes kellőképpen rezonálni rá. Évek óta várólistáztam, és valami pluszot, valami különlegeset vártam tőle, amit valamiért nem kaptam meg. Ez lehet az én hibám is.
Fankl memoárral elegy szakkönyvet ír, tárgyilagosan, távolságtartóan, a szakember nézőpontjából. Érdeklődése olyan kérdésekre tér ki, amelyekkel picit más formában, de számos hasonló témájú írásban találkoztam, néha következtetései sem térnek el azokétól. Nem vagyok otthonos a pszichológia terén, nem tudom megítélni Frankl könyvének szakmai értékét, de valamiért hiányérzettel tettem le a könyvet. Az általános kép, amelyet az üldözött, kiszolgáltatott emberről, és helyzetének megéléséről, kiváltott reakcióiról alkot, túlságosan ismerős számomra. Az elbeszélő alakja pedig túlságosan távoli. Hiányoltam Franklt, az embert. Tudom, olyasmit kérek számon tőle, amit nem kellene. A többi emlékezőtől eltérően Franklnál más koncepció érvényesül, máshol vannak a hangsúlyok, más a perspektíva. Ráadásul írásai az elsők közül valók. Talán itt a problémám kulcsa: később született írások tükrében olvastam a kötetet, ismert és szinte sablonossá vált narratívák irányítják már az olvasatomat. Nem tudom. Egy biztos, kissé elmentünk egymás mellett.

Ezüst P>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Az itteni fülszövegben pont nem szerepel, de a könyvre nyomott ismertető tanúsága szerint Frankl a második világháború alatt elvesztette a szüleit, a testvérét és a várandós feleségét, miközben összesen négy koncentrációs tábort járt meg. Azt hiszem, ennyitől három ember is búcsút mondhatna a józan eszének, nemhogy egy. De itt van ez a bécsi orvos, aki azon túl, hogy pszichológus voltából fakadóan egy egészen különleges nézőpontból képes feltárni a koncentrációs táborokban uralkodó pszichés állapotokat, emberi mozgatórugókat, túléli a tábort, és a leírhatatlan egyéni veszteségei ellenére képes tűrni, normális maradni, újra lelkileg egészségessé válni.

Mindig nagyrabecsüléssel tekintek azokra, akikben megvan az őket ért személyes tragédiák (legyen szó bármilyenekről) feldolgozásához szükséges erő. Ha Frankl teljesítménye „csak” a túlélésben állt volna, már akkor is elismeréssel gondolnék rá, de úgy, hogy a saját és mások iszonyú lelki tapasztalataiból kiindulva egy terápiás módszert is képes volt tovább árnyalni…

Sokszor hajlok arra, hogy azt gondoljam, a minket érintő életbeli fordulatok jelentős részében a véletlennek épp akkora szerepe van, mint a logikus, oksági összefüggéseknek. Ugyanakkor Frankl könyvét olvasva egyre többször ugrott be a következő sor egy Verhulst-regényből: „a hosszan tartó mázli már képesség kérdése.” Az idézett sort annyiban érzem párhuzamba állíthatónak Frankl elgondolásával, amennyiben Frankl egyértelműen elutasítja, hogy az ember sorsa előre elrendelt lenne, és úgy véli, bármikor van választási vagy változtatási lehetőségünk, ha más értelemben nem is, hát az egyes helyzetek, illetve a szenvedés megélésének módját illetően. Így még életünk mélypontjain is tudjuk befolyásolni az eseményeket, vagy legalábbis azt, ahogy ezekhez a megmásíthatatlan eseményekhez viszonyulunk. Ha pedig másképp tekintünk a mindennapjainkra, és elhatározzuk, hogy egy vágyott cél érdekében igent mondunk az életre, talán a pozitív fordulatok sem váratnak sokáig magukra.

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Az értékelések és Bokor Péter előszava alapján felkészülten arra, hogy ha nem is szakkönyvet, de a holokausztot a szakmaibb (pszichológia, logoterápia) oldaláról bemutató könyvet veszek majd a kezembe, ezért teljesen mások voltak az elvárásaim, mint az általam eddig olvasottak esetében.
Így, két nap távlatából és átgondolva ezt a 150 oldalt, azt kell mondjam, hogy egyrészről nagyon jó volt kicsit más szemmel átélni az eseményeket, nyomonkövetni a lágerek mindennapjait, olvasni arról, hogy egy zárt közösségben ember és ember között is mekkora különbségek lehetnek, ugyanakkor sokszor túl sterilnek, hidegnek és érzelemmentesnek éreztem az elbeszélést. Ha szakirodalomként tekintek rá, akkor ez persze nem hátrány, inkább velejáró, én viszont egy egyszerű olvasó volnék, aki nem igazán kedveli az ennyire tárgyilagos írásokat…
Ettől függetlenül szeretném a polcomon látni a könyvet, már csak a gyönyörű, újabb kiadású borítók végett is.

Kkatja P>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Csodálatos kis könyv, életről, halálról, túlélésről, a német haláltáborok életéről, de teljesen másképp, mint eddig találkoztam vele, ez a ÉLETRŐL szól és a túlélhetőségről, miközben EMBER marad az ember, bár ahogy Frankl is leírja, sajnos: „a legjobbak nem tértek vissza” neki is a cél és az értelem nagyon sokat segített túlélni a szinte túlélhetetlent, viszont ezekből a tapasztalatokból kiindulva, állította fel a saját terápiás iskoláját, a logoterápiát, amely alatt értelem-orientált pszichoterápiát értünk, amely inkább a jövőre összpontosít, vagyis arra, hogy a páciens milyen célokat valósítson meg a jövőben, ami aztán segít(het) legyőzni az aktuális neurózisait is. Fantasztikusan emberi, szép könyv, ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek az emberi lélek mélységei!

Zanit>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Az értékelések alapján azt hittem, jobban fog tetszeni. Talán amiatt, hogy témák szerint haladtunk – nem időrendben – szinte teljesen hidegen hagyott. Nem jött át Frankl lénye, csupán a foglalkozása. Ha „csak” ez volt a célja, rendben is van, de én másra számítottam volna.
A madaras borító csodaszép munka.

Morpheus>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Ezt a könyvet (mint általában a legtöbbet), most kellett elolvasnom.
Egyrészt azért, mert érdekel az egszisztenciális pszichoterápia, amelyről leginkább Yalom könyveiben olvastam, és ezekben a könyvekben többször is megemlíti Frankl-t, az egyik fontos egzisztenciális problémával kapcsolatban, ami nem más, mint az élet értelme.
Másrészt azért, mert rájöttem, hogy a világunk bár egyre inkább lágerre hasonlít, nem szükséges idomított majommá és/vagy gazemberré válnunk, de ehhez – többek között – bizony szükségünk van önmagunkon túlnyúló személyes életcélra, illetve életcélokra.
Harmadrészt azért, mert mert ma fogom kézbe venni – és hamarosan kipróbálni – azt a társasjátékot, amely Frankl logoterápiáján alapul. http://relativityjatek.hu/jatek.html
Amennyiben ti is ki szeretnétek próbálni, írjatok bátran.

>!
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 963026210X · Fordította: Bruck Vera, Gorzó Andrea
2 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Egy koncentrációs táborokat megjárt pszichológus gondolatainak leírása.
Átmenet egy életrajzi regény és egy pszichológiai szakkönyv között. Nekem személy szerint jobban tetszettek az olvasmányos részek, amikor a logoterápiát mutatja be a szerző, az már kicsit szárazabb.
A logoterápia az általa alapított pszichológiai irányzat, amely a pszichoterápiának egy válfajából alakult ki. Fő kérdése, hogy mi az élet értelme. Ha sikerül megtalálnunk, hogy mi az életünk értelme, akkor bármit kibírunk, ahogy a koncentrációs táborokban is megfigyelhető volt, hogy nagyobb eséllyel élte túl úgy egy fogoly, ha volt egy cél, amelyért érdemes volt életben maradni.

mokata I>!
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Megrázó ez a könyv. De nem feltétlenül azok miatt a borzalmak, amelyekről Frankl beszámol a kötet lapjain. Ezekről bármelyik széles vásznú hollywoodi produkcióból képet kaphatunk. Frankl egyfajta távolságtartással, ahogyan az orvos tekint a páciensre, úgy próbálja meg kezelni és leírni mindazt, ami vele történt. Ez egyfelől nyilván annak is köszönhető, hogy Frankl ténylegesen orvos, komoly praxissal rendelkezett, mielőtt koncentrációs táborba hurcolták volna. Másrészt talán nem is lett volna képes ép ésszel túlélni, és megfogalmazni mindazt, ami vele és családjával, barátaival, társaival történt. Attól olyan hideglelős, hogy egyszerű szavakkal, közérthetően, tárgyilagosan írja le azokat a lelki elváltozásokat, megnyomorodásokat, amelyeket a táborokba zárt emberek, és az onnan kikerülő kevesek elszenvedtek. Csak néha bújik elő az orvos mögül az ember, akkor viszont olyan keresetlenül őszintén tárja fel fájdalmát, hogy beleborsódzik az ember háta. Ezek azok a típusú könyvek, amelyeket a középiskolákban olvastatni kellene, többet érnek bármilyen moralizáló történelem óránál. (Az általam olvasott kiadás fordítása viszont bőven hagy kívánni valót maga után, mind nyelvtani, mind stilisztikai szempontból.)


Népszerű idézetek

Málnika>!

A humor is a lélek egyik fegyvere a megmaradásért folytatott harcban. Valamennyien tisztában vagyunk vele, hogy alig van az emberi létben még egy olyan hatásos eszköz, aminek segítségével eredményesebben tudunk távolságot teremteni saját körülményeink és önmagunk között, aminek révén nyomorúságos helyzetünk fölé kerekedhetünk, még ha – mint ahogy mondtuk – csak másodpercekre is, mint a humor.

87. oldal, Lágerhumor (Európa Könyvkiadó, 2018)

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Kapcsolódó szócikkek: humor
Morpheus>!

(…) az emberek csak nagyon fokozatosan vezethetők vissza ahhoz a máskor oly magától értetődő igazsághoz, hogy senkinek nincs joga rosszat tenni, még annak sem, akinek sok rosszat kellett elszenvednie.

95. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Kkatja P>!

(…) egyszer egy idős körzeti orvos keresett fel súlyos depressziója miatt. Nem tudta kiheverni felesége elvesztését, aki két évvel azelőtt halt meg, és akit mindenekfölött szeretett. Hogyan tudnék segíteni neki? Mit mondjak neki? Nos, tartózkodtam attól, hogy bármit is mondjak, ehelyett a következő kérdést szögeztem neki: „Mi történt volna, doktor úr, ha ön halt volna meg előbb, és a feleségének kellett volna túlélnie önt?” "Ó," mondta, „ez szörnyű lett volna számára; mennyire szenvedett volna!” Mire én azt feleltem: „Látja, doktor úr, ezt a szenvedést megtakarította neki, és ön volt az, aki megtakarította neki ezt a szenvedést – természetesen azon az áron, hogy most önnek kell túlélnie és meggyászolnia őt.” Egy szót sem szólt, csak kezet fogott velem és nyugodt léptekkel elhagyta a rendelőmet.
    Valamilyen módon a szenvedés megszűnik szenvedésnek lenni abban a pillanatban, amint értelmét látjuk, mint például az áldozat értelmét.

131. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Kapcsolódó szócikkek: depresszió · orvos · szenvedés
DaTa>!

„Aki nem veszíti eszét bizonyos dolgok láttán, annak nincs mit elveszítenie.” Egy abnormális szituációban éppen az abnormális reakció jelenti a normális magatartást. Pszichiáterként is úgymond elvárjuk, hogy egy ember, minél normálisabb, annál abnormálisabban reagál arra a tényre, hogy abnormális szituációba került, mint amikor például a bolondokházába utalják. A foglyok koncentrációs táborba való felvételének reakciója is ilyen abnormális lelkiállapotnak felel meg, önmagában véve azonban normális, mint ahogyan ez később megmutatkozik, tipikus érzelmi reakciónak tekinthető, amennyiben azt az adott szituációval összefüggésben szemléljük.

44-45. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

2 hozzászólás
DaTa>!

A kívülálló számára már az is minden bizonnyal teljességgel meglepő, hogy a koncentrációs táborban létezhet olyasmi, mint a természet szépségének vagy a művészet élményének átélése, az azonban még hihetetlenebbül hangozhat, ha azt mondom, hogy humornak sem voltunk híján. Magától értetődően csak nyomokban, s akkor is természetesen csak másodpercek vagy percek erejéig. A humor is a lélek egyik fegyvere a megmaradásért folytatott harcban. Valamennyien tisztában vagyunk vele, hogy alig van az emberi létben még egy olyan hatásos eszköz, aminek segítségével eredményesebben tudunk távolságot teremteni saját körülményeink és önmagunk között, aminek révén nyomorúságos helyzetünk fölé kerekedhetünk, még ha – mint ahogy mondtuk – csak másodpercekre is, mint a humor.

87. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

DaTa>!

A pszichiátria ismeri az úgynevezett kegyelem-kényszerképzet kórképét: a halálraítéltben az utolsó órában, közvetlenül a kivégzése előtt felébred annak a biztos tudata, hogy éppen most, az utolsó pillanatban kegyelmet fog kapni. Mi is így kapaszkodtunk reményeinkbe, s az utolsó pillanatig hittük, hogy sorsunk nem lesz, egyszerűen nem lehet olyan kegyetlen.

27. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Dölfike>!

Mi tehát az ember? Az a lény, mely feltalálta a gázkamrát, de egyben az a lény is, mely a gázkamrákba ment, emelt fejjel és imával az ajkán.

91. oldal [Pszichoteam Mentálhigiénés Módszertani Központ, 1988]

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Morpheus>!

…az élet értelme emberenként változik, napról napra, óráról órára. Ezért nem az élet általánosságban vett értelme, hanem inkább az egyén életének egy adott pillanatban jelentkező specifikus értelme számít. …Ne keressük az élet elvont értelmét. Mindenkinek megvan a saját meghatározott hivatása vagy küldetése az életben, hogy egy konkrét, betöltést igénylő feladatot végezzen el. Ezen a téren az illető nem helyettesíthető, az élete sem ismételhető meg. Ezért mindenki feladata éppoly egyedülálló, mint az annak végrehajtását szolgáló specifikus lehetősége.

128. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
Kkatja P>!

Az ember képes jobbá tenni a világot, ha lehetséges, és képes magát is jobbá tenni, ha szükséges.

145. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort

DaTa>!

Az ember számára az tárja fel igazán a maga teljességében a saját léte és életben maradása iránti felelősségérzetet, ha tudatosodik benne, hogy egyetlen személy sem helyettesíthető vagy pótolható. Az az ember, akinek tudatosult az a felelősség, amit egy rá váró művel vagy egy rá váró szeretett emberrel szemben viselnie kell, az sohasem lesz képes arra, hogy eldobja az életét. Éppen mert tisztában van létének „miértjével” – éppen ezért majdnem minden „hogyant” is képes lesz elviselni.

157. oldal

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre! Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Affinity Konar: Mischling
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Rudolf Höss: Auschwitz parancsnoka voltam
Helga Weiss: Helga naplója
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Vágóné Klein Margit: Virág a viharban
Martha Hall Kelly: Orgonalányok