Az ​élet értelméről 35 csillagozás

Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

1946-ban, ​tizenegy hónappal azután, hogy túlélte a holokausztot, Viktor E. Frankl pszichiáter Bécsben bemutatta később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, amelynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak.
Frankl megfigyelte, hogy azok a foglyok találták meg legnagyobb valószínűséggel a túléléshez szükséges erőt, akik még láttak valamilyen értelmet az életükben. De vajon mi az élet értelme?
Az élet különféle helyzetekbe sodor bennünket, de saját döntésünk, hogy ezekre miként reagálunk. Frankl logoterápiájának célja ennek a döntési szabadságnak a megélése, mert ha ezzel tisztában vagyunk, megérthetjük saját, személyes célunkat is. A világ alakulása időről időre bizonyítja, hogy Frankl gondolatai minden körülmények között aktuálisak.
„Évtizedekig tartó barátságom Viktor Frankllal és gyógyító kapcsolataim minden egyes páciensemmel (…) ugyanazt a fontos leckét tanították meg nekem, amit Auschwitzban kezdtem el tanulni. Azt, hogy a fájdalmas… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2020
148 oldal · ISBN: 9789634338147 · Fordította: Kalocsai Varga Éva
>!
Libri, Budapest, 2020
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634337454 · Fordította: Kalocsai Varga Éva

Enciklopédia 12


Kedvencelte 3

Most olvassa 8

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Edith Eva Eger ajánlása már önmagában elegendő volt ahhoz, hogy ezt a kis könyvecskét kikölcsönzzem a könyvtárból. Frankl bécsi pszichológus 1942 őszétől 1945 áprilisáig koncentrációs táborban szenvedett, ahol szeretteit is elvesztette. Szabadulása után tizenegy hónappal már közönség elé állt és bemutatta új terápiás módszerét. Az előadáson elhangzottakat tartalmazza ez a rövid könyv. Frankl nemcsak a koncentrációs táborban átélt borzalmakról mesél, hanem szót ejt öngyilkosságról, szenvedésről, fájdalomról, betegségről. Teszi mindezt úgy, hogy végig életigenlő és pozitív marad. Írása segít a kétségbeesett, útkereső, bizonytalan embernek, hogy stabilitást és fogódzót kapjon életéhez. Könnyen olvasható, rövid írás, mely tele van örökérvényű igazságokkal. Akinek tetszett A döntés Egertől, az ne hagyja ki ezt sem!

2 hozzászólás
Kkatja P>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Remek könyv, Viktor E. Frankl a náci haláltáborokat túlélve, érthetően és remek saját példákkal illusztrálva mutatja be nekünk az ősi kérdést hogy „mi is az életünk értelme”.
Ami itt olvasva olyan pofonegyszerű, hisz bármi lehet az éppen aktuális célunk: alkotni, segíteni, tanulni, nevelni, meghaladni önmagunkat vagy akár „csak” átélni csodás pillanatokat, élményeket, elmerülni a természet/alkotás/koncert élvezetében vagy akár „csak” szeretni és szeretve lenni, végső soron mindegy is a miért és a hogyan, a lényeg, hogy mindig találjuk meg magunkban és az itt és mostban az élet szeretetét és egyből megvan az értelme is! :)

theodora P>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Ma is aktuális Frankl szemlélete, bölcsessége – az élethez való hozzáállásról, a szenvedés elviseléséről – megéléséről, vagy az ember életében megjelenő feladatok beteljesítéséről. Egy élet értelmességét mindenki egyénileg éli meg és határozza meg, hogy mit jelent számára. Frankl ad néhány fogódzót, ami mentén el tudunk gondolkodni róla – mi az igazán fontos nekünk. Gondolatébresztő kis könyvről van szó, amit azoknak is ajánlok akik nem szeretnek pszichológiai – önsegítő könyveket olvasni!

Sztike74>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Viktor E. Frankl nevével Edith Eva Eger A döntés című könyvében találkoztam először, s rögtön kíváncsi is lettem, hogy ki lehet ez az ember, aki ennyire tud hatni? Mégis azóta eltelt két év és újabb ajánlásokkal találkoztam, mire kézbe vettem ezt a kis könyvecskét.
Nagyon mélyreszántó gondolatokat tartalmaz, számos konkrét példát sorakoztat fel a szerző, miközben az élet értelmét járja körül és mutatja meg olvasóinak különböző aspektusokból. Végkövetkeztetése, hogy az emberi élethez az élet értelmében vetett hit mellett a szenvedés is hozzátartozik. Az pedig az egyén saját személyes felelőssége, hogy az élet adta helyzetekben hogyan dönt és éppen miben látja élete értelmét az adott élethelyzetében.
Stílusán és szóhasználatán ugyan érződik, hogy évtizedekkel ezelőtt íródott, azonban ez semmit nem von le mondanivalójának értékéből, hiszen gondolatai és megállapításai ma is helytállóak.

„Emlékezzünk Nietzsche szavaira, aki egyszer azt mondta: „Akinek van miért élnie, az majdnem minden hogyant kibír. Egy” miért” tehát az, ami tartalmat ad az életnek."

MrkAnita>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Dr. Edith Eva Eger kapcsán találkoztam először Viktor Frankl nevével.
Az ő életrajzi ihletésű könyvében olvastam, hogy saját bevallása szerint V. Frankl, És mégis mondj igent az életre című könyve adta meg számára az első lökést amely mentén sikerült kilábalnia a depresszióból és a nulláról felépítenie újra az életét.
Számomra Dr. Eger egy fantasztikus példakép.
Már annál az olvasásnál tudtam, hogy dolgom lesz még nekem Viktor Frankle-el, mert ha ilyen elementárisan képes hatni akkor ő egy olyan ember, akire mindenképp érdemes odafigyelni.

A könyv a mindössze 148 oldalával is meglehetősen tömény. Mondhatnám azt is, hogy egyik nagy előnye, hogy nem lett túlságosan bő lére eresztve. Így még megmarad a fogyasztható és emészthető kategóriában azon olvasók számára is ahová én is sorolom magam. Nem igazán szeretem a nagy életbölcsességeket osztogató, és/vagy hosszú filozófiai elmélkedéseket taglaló írásokat. Egyrészt kevés olyan általános „bölcsesség” van szerintem ami mindenkire alkalmazható, másrészt sokszor inkább csak üres frázisokat találunk a nagy szavak mögött.
Viktor Frankl maga is holokauszt túlélő, de már a koncentrációs táborba való elhurcolása előtt is pszichológiával foglalkozott, egyik szakterülete az öngyilkosság.
Lenyűgözőnek találtam azt a megtörhetetlen élni akarást ami ezekből az előadásokból árad. Hogy valaki aki szinte az egész családját elveszítette a háború borzalmai közepette, aki megjárta a poklot, mégis meg tudta őrizni emberi méltóságát, és nem veszített el a szándékát, hogy másoknak is segítsen.
A szöveg jelentős részén érezni, hogy a II. világháború után keletkezett. Nem a stílusán, hanem a felhasznált elemekben egyértelműen tetten érhető a korszak. Ez nyilván nem zavaró annak tükrében, hogy tudjuk mit vettünk a kezünkbe, de némely dolog azóta szerencsére aktualitását vesztette, másoknál pedig változott már a tudományos álláspont is.
Ezzel együtt úgy gondolom érdemes magunkévá tennünk az itt keretbe foglalt gondolatokat, mert ma is mutathatnak irányt, vagy akár meríthetünk erőt belőlük.

Nagy_Barna>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Nem pszichológusoknak szól a könyv, de nem is teljesen közérthető. Nem bőségesen kifejtettek a gondolatok, de nem is mondhatóak kevésnek. Az esszenciához áll legközelebb, mely leginkább abban a kontextusban értelmezhető, ahogy Frankl mondta el: egy koncentrációs táborból szabadulva, miután azzal kellett szembesülnie, hogy kint is a fájdalom és a szenvedés a meghatározó élmény. Mélyreható és tanulságos kérdés egy ilyen reményvesztett helyzetben, hogy mi az élet értelme. Nehéz akkor megérteni a szavainak súlyát, ha nem ismerjük a korszak embertpróbáló helyzetét, vagy nem tudjuk igazán átérezni. Mai emberként elsőre nehéz is volt átadnom magam a szavai sodrásának, de azt hiszem, még így is átjött a legfontosabb mondanivalója, mely rendkívül mély és emberi, és az író történetét ismerve végtelenül hiteles.

konyvkritika>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Számomra teljesen lenyűgöző az a fajta élet igenlés, ami Frankl szavaiban rejlik. Ez egyszerre inspiráló és motiváló, valamint példaértékű az a fajta elszántság, alázat és méltóság, ahogy Frankl megközelíti az élet értelmét.⁣

Frankl az életet örömeivel és szenvedéseivel együtt vizsgálja meg, és így együtt látja meg értelmét, és erre próbálja olvasóit is ösztönözni, hogy a feladás sosem megoldás, csupán a küzdelem adhat az életnek értelmet.⁣

Az élet tőlünk függetlenül megtörténik velünk, néha jobb, néha rosszabb változatát mutatva nekünk. Frankl életszemlélete azonban abban látja a különbséget, hogy hogyan reagálunk a minket ért dolgokra, ugyanis ezek határozzák meg szabadságunk és fejlődésünk mivoltát.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/viktor-e-frankl-az-elet-ertelmerol/

Hajnalka_Ferencsák>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Szerintem a legtöbb magyar olvasó számára Viktor E Frankl neve egybefügg Edith Eva Eger nevével. A döntés c. könyvben többször is említi Frank nevét, aki szintén megjárta a koncentrációs táborokat.
Minden szörnyűség ellenére, amit átélt, ez az ember egyszerűen pozitív, életigenlő maradt, amit nehéz is elhinni, mégis egyben csodálatra méltó is.
Az is nagyon érdekes volt számomra, hogy a könyv 1946-os előadások kivonata, nem sokkal a háborút követően, mégis akár mintha most is írhatta volna valaki. Érdekes gondolatok gyűjteménye.

Lummina P>!
Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

A kötet borítója Edith Eva Eger A döntés című könyvének rendkívül kifejező borítóképét idézi, ami nem meglepő, hiszen a mű egyik fő forrása Frankl munkássága volt. Ebben a rövid könyvecskében Viktor Frankl 3 bécsi előadásának írott változatát olvashatjuk, melyekben kifejti az élet értelméről vallott nézeteit. Lehet érték(es) az emberi élet még a legzordabb, legembertelenebb körülmények között is? Hogyan viszonyuljunk az élet megpróbáltatásaihoz, a szenvedéshez? Honnan meríthetünk erőt? Miben áll az ember szabadsága? Ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatunk ebből az érdekes történetekkel teli, gondolatébresztő könyvecskéből.


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

Képzeljék el, hogy egy koncertteremben ülnek, és kedvenc szimfóniájukat hallgatják, éppen a szimfónia önök számára legkedvesebb részei hangzanak fel, ami annyira magával ragadja önöket, hogy futkos a hideg a hátukon; és most képzeljék el – elgondolni lehetséges, ami pszichológiai szempontból lehetetlen –, hogy valaki ebben a pillanatban azt kérdezi önöktől, hogy van-e értelme az életünknek. Azt hiszem, igazat adnak nekem, ha azt mondom, ebben az esetben csak egyetlen választ adnának, és az valahogy így hangzana: „Már egyedül ezért a pillanatért is érdemes volt élni!”

45. oldal

2 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm.
Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség.
Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség öröm.

Rabindranath Tagore

36. oldal, Az élet értelméről és értékéről (Libri, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: élet · kötelesség
shadowhunter1975 P>!

Korunk ismérve, hogy – rohanó életformánkból adódóan – sokaknak nincs alkalma találkozni önmagával, vagy adott esetben tudatosan kerüli ezeket az alkalmakat, hiszen állandóan valami másra terelődik a figyelme. Miért? Mert az önmagunkkal való találkozás kellemetlen érzésekkel járhat, sőt talán egyenesen elviselhetetlen lenne.

10-11. oldal, Joachim Bauer előszava (Libri, 2020)

Anaire>!

Az ember boldogságra való törekvése kétféleképpen lehet elhibázott: ha azt gondoljuk, hogy a boldogság csak úgy az ölünkbe pottyanhat, valamint ha görcsösen hajszoljuk azt. Kierkegaard az alábbi bölcs metaforát írja: A boldogság ajtaja kifelé nyílik, ami azt jelenti, hogy éppen azok előtt zárul be, akik megpróbálnak berontani rajta.

37. oldal - Az élet értelméről és értékéről I.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Søren Aabye Kierkegaard
shadowhunter1975 P>!

Azt, aki nincs kapcsolatban saját „önmagával”, a sors azonban hirtelen arra kényszeríti, hogy foglalkozzon a kérdéssel, mi teszi fontossá, értékessé az életét, az a veszély fenyegeti, hogy krízishelyzetben apátiába süllyed. Viktor Frankl felismerte, hogy a „lelki önfeladás… testi hanyatláshoz is vezet.”

12. oldal, Joachim Bauer előszava (Libri, 2020)

shadowhunter1975 P>!

Ami napjainkban világszerte egyre több embert nyugtalanít (és arra indít, hogy mind jobban különböző spirituális kínálatok felé forduljon), az a felismerés, hogy az anyagi jólétnek önmagában nincs értelemadó szerepe.

13. oldal, Joachim Bauer előszava (Libri, 2020)

Anaire>!

Vagy mi változtatjuk meg a sorsunkat, amennyiben lehetséges, vagy pedig készek vagyunk azt magunkra vállalni, amennyiben szükséges.

46. oldal - Az élet értelméről és értékéről I.

Kapcsolódó szócikkek: sors
Flora_The_Sweaterist P>!

Élj úgy, mintha másodszor élnél, és az első alkalommal mindent olyan rosszul csináltál volna, mint ahogyan most készülsz cselekedni!

55. oldal

Virág_Blogger>!

Az élet nem valami – az élet lehetőség valamire!

(Hebbel)

60. oldal

Kkatja P>!

… az értelembeteljesítés három módon lehetséges. Az ember először is úgy adhat értelmet az életének, hogy tesz valamit, cselekszik, alkot valamit – létrehoz egy művet. Másodszor úgy, hogy átél valamit – szeretettel fordul a természethez, a művészethez, egy másik emberhez. Végül harmadszor, az ember akkor is képes értelmet adni az életének, ha már mind az első, mind a második lehetőség bezárult előtte – akkor ugyanis, amikor lehetőségei megváltoztathatatlan, sorsszerű és elkerülhetetlen lehatároltságával szemben állást kell foglalnia, amilyen beállítódással ehhez viszonyul, ahogyan viselkedik, ahogyan a sorsát magára veszi. Az embernek tehát élete során késznek kell lennie arra, hogy az „óra” éppen adott „felszólításának” megfelelően – sokszor váratlanul – megváltoztassa az értelembeteljesítés irányát.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bessel van der Kolk: A test mindent számon tart
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség
Susan Forward: Mérgező szülők
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Szondy Máté: Olvadás
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása