A ​japán irodalom rövid története 16 csillagozás

Vihar Judit: A japán irodalom rövid története

Az ​immár 1300 éves múltra visszatekintő japán irodalom egyik legjellemzőbb sajátossága a sokszínűség, a gazdagság. Ez bizonyára azzal magyarázható, hogy az eltelt hosszú idő során a japán kultúrát különféle filozófiai, vallási, irodalmi és művészeti hatások érték. Ezeket azonban általában nem szolgailag vették át a japánok, hanem sajátos adottságaikhoz viszonyaikhoz igazították. Elszigeteltség és nyitottság, nemzeti öntudatra ébredés és idegen kultúrkörök beolvasztása. Ilyen ellentétes és egymást kiegészítő irányzatok jellemezték és jellemzik az évszázadok során a japán irodalmat. Így jött létre és bontakozott ki a japán irodalom, amely például olyan költői forma megteremtésére volt képes, mint a haiku. E leheletnyi költemény nemcsak a japán irodalomban vált népszerűvé, hanem a világirodalomban is. Ugyancsak világszerte ismerik a nó-drámát vagy a kabuki-színházat. Mindazonáltal a japán irodalom iránti érdeklődés alapja minden blzonnyal egy titokzatos távol-keleti ország… (tovább)

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1994
112 oldal · ISBN: 9631859150

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
danlin P
Vihar Judit: A japán irodalom rövid története

Rövid, de hihetetlenül tömör munka. Amikor elhatároztam, hogy kijegyzetelem, nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig tart. Lassan haladtam, de sok művet, szerzőt ismertem meg. Bevallom eddig csak az epikával foglalkoztam, így ezen területen bukkantak fel számomra ismert munkák, írók. A líráról és a drámákról csak nagyon keveset tudtam, de úgy érzem a könyv segített legalább az alapok elsajátításában.

>!
Polaris
Vihar Judit: A japán irodalom rövid története

Kiemelkedoen jol megirt, elvezetes, informaciogazdag, olvasmanyos bevezeto, illetve kedvcsinalo a japan irodalomrol.
Egyetlen hibajanak azt tudnam felroni, hogy a japan irasjeleket mellozi, romajit hasznal. Ez nem csupan csokkenti elvezetet a japanul tudok szamara, de a japan muveknek valo utanajarast is megneheziti.
Ettol fuggetlenul batran es lelkesen ajanlom barkinek, aki most ismerkedik a japan irodalommal, vagy eddig azt valamilyen oknal fogva mellozte. Vihar Judit talalasaban igazi elmeny errol olvasni. Valamint, a rengeteg europai es magyar vonatkoztatsu pelda es parhuzam ad egy mas, hasonlo temaju muvekbol hianyzo pluszt.
Szivesen olvastam volna bovebben a szerzotol a temaban, tovabba a jovoben barmilyen, bovitettebb kiadvanyra kivancsi lettem – noha a kiadas ota eltelt husz ev nem sok remennyel kecsegtet.

>!
elmebagoly
Vihar Judit: A japán irodalom rövid története

Tömör és színvonalas képét adja a japán irodalomnak. Szakosoknak és érdeklődőknek egyaránt ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
Ashtray_Heart

Mindent összevetve verset írni japán költő számára körülbelül annyit jelentett, mint gúzsba kötve táncot járni.

12. oldal

>!
ameonna

nincs semmi különleges a világban, éppen ez a csodálatos benne

Vihar Judit: A japán irodalom rövid története, 45. o.

>!
Ashtray_Heart

Igarashi professzor szerint míg „a Heian-kori irodalom a pompás kaido fa virágához hasonlít, mely elhervad az eső után, a Kamakura-korszak irodalma szilvavirág, mely fagyban nyílik a hó fölött.”

45. oldal

>!
Ashtray_Heart

{Szei Sónagon} utolsó híres irodalmi célzása a legenda szerint a következő volt. Amikor néhányan a császári udvarból egy rozoga viskó előtt megálltak, egyikőjük azt állította, hogy itt lakik az éleseszűségéről híres Szei Sónagon. Erre előbújt egy vénséges vén banya és ezt rikácsolta: „Vesztek-e öreg csontot?” Ezzel Kuo Vejre utalt, aki azt állította, hogy egy igazi versenyparipa akkora érték, hogy még a csontját is érdemes megvenni.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabolcsi Miklós: Világirodalom a 20. században
Szabó Zoltán: Kis magyar stílustörténet
Kulcsár Szabó Ernő: A zavarbaejtő elbeszélés
Farkas Ildikó (szerk.): Ismerjük meg Japánt!
Borza Tünde: Irodalmunk nagyjai emberközelben 1.
Radvánszky Anikó (szerk.): „Beszélhetnek a kortársak ”
Walter Lord: Hihetetlen győzelem
Okakura Kakudzó: Teáskönyv
Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?