A ​japán irodalom rövid története 13 csillagozás

Vihar Judit: A japán irodalom rövid története
Könyvtár

Az ​immár 1300 éves múltra visszatekintő japán irodalom egyik legjellemzőbb sajátossága a sokszínűség, a gazdagság. Ez bizonyára azzal magyarázható, hogy az eltelt hosszú idő során a japán kultúrát különféle filozófiai, vallási, irodalmi és művészeti hatások érték. Ezeket azonban általában nem szolgailag vették át a japánok, hanem sajátos adottságaikhoz viszonyaikhoz igazították. Elszigeteltség és nyitottság, nemzeti öntudatra ébredés és idegen kultúrkörök beolvasztása. Ilyen ellentétes és egymást kiegészítő irányzatok jellemezték és jellemzik az évszázadok során a japán irodalmat. Így jött létre és bontakozott ki a japán irodalom, amely például olyan költői forma megteremtésére volt képes, mint a haiku. E leheletnyi költemény nemcsak a japán irodalomban vált népszerűvé, hanem a világirodalomban is. Ugyancsak világszerte ismerik a nó-drámát vagy a kabuki-színházat. Mindazonáltal a japán irodalom iránti érdeklődés alapja minden blzonnyal egy titokzatos távol-keleti ország… (tovább)

>!
112 oldal · ISBN: 9631859150

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Polaris
Vihar Judit: A japán irodalom rövid története

Kiemelkedoen jol megirt, elvezetes, informaciogazdag, olvasmanyos bevezeto, illetve kedvcsinalo a japan irodalomrol.
Egyetlen hibajanak azt tudnam felroni, hogy a japan irasjeleket mellozi, romajit hasznal. Ez nem csupan csokkenti elvezetet a japanul tudok szamara, de a japan muveknek valo utanajarast is megneheziti.
Ettol fuggetlenul batran es lelkesen ajanlom barkinek, aki most ismerkedik a japan irodalommal, vagy eddig azt valamilyen oknal fogva mellozte. Vihar Judit talalasaban igazi elmeny errol olvasni. Valamint, a rengeteg europai es magyar vonatkoztatsu pelda es parhuzam ad egy mas, hasonlo temaju muvekbol hianyzo pluszt.
Szivesen olvastam volna bovebben a szerzotol a temaban, tovabba a jovoben barmilyen, bovitettebb kiadvanyra kivancsi lettem – noha a kiadas ota eltelt husz ev nem sok remennyel kecsegtet.

>!
elmebagoly
Vihar Judit: A japán irodalom rövid története

Tömör és színvonalas képét adja a japán irodalomnak. Szakosoknak és érdeklődőknek egyaránt ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
Ashtray_Heart

Mindent összevetve verset írni japán költő számára körülbelül annyit jelentett, mint gúzsba kötve táncot járni.

12. oldal

>!
ameonna

nincs semmi különleges a világban, éppen ez a csodálatos benne

Vihar Judit: A japán irodalom rövid története, 45. o.

>!
Ashtray_Heart

Igarashi professzor szerint míg „a Heian-kori irodalom a pompás kaido fa virágához hasonlít, mely elhervad az eső után, a Kamakura-korszak irodalma szilvavirág, mely fagyban nyílik a hó fölött.”

45. oldal

>!
Ashtray_Heart

{Szei Sónagon} utolsó híres irodalmi célzása a legenda szerint a következő volt. Amikor néhányan a császári udvarból egy rozoga viskó előtt megálltak, egyikőjük azt állította, hogy itt lakik az éleseszűségéről híres Szei Sónagon. Erre előbújt egy vénséges vén banya és ezt rikácsolta: „Vesztek-e öreg csontot?” Ezzel Kuo Vejre utalt, aki azt állította, hogy egy igazi versenyparipa akkora érték, hogy még a csontját is érdemes megvenni.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gordon Győri János (szerk.): Irodalomtanítás a világ kilenc oktatási rendszerében
Szerb Antal: A világirodalom története
Séllei Nóra: Lánnyá válik, s írni kezd
Kovács András Bálint: Film és elbeszélés
Gintli Tibor (szerk.): Magyar irodalom
Bényei Tamás: Az ártatlan ország
Osváth Gábor: Koreai nyelv és irodalom – Válogatott tanulmányok
A magyar irodalom története I-VI.
Wágner Tibor (szerk.): Akitől ellopták az időt – Szerb Antal emlékezete
Világirodalmi lexikon I-XIX.