Nem ​szabad és nem királyi 6 csillagozás

Vida Gábor: Nem szabad és nem királyi

Amikor a hely „nem szabad és nem királyi”, fölösleges újabb jelzőket találni rá, másképpen kell élni. De hogyan és miért? Vida hősei erdélyi emberek, akik saját körülményeik, saját történetük foglyai, meséjükbe általában akkor csöppenünk, amikor az élet egyet fordul velük, amikor elkárhoznak vagy üdvözülnek, ám az eseménynél izgalmasabb az, amit az elbeszélői nyelv a körülményeket térképezve kitapogat. Ez a tapogatózás, a nyelv tempója vezeti az olvasás szertartását, így avat be az egyéni életek mögött húzódó nagyobb egészbe: sorsba, elrendelésbe, vagy szabadságba. Az életből mindig csak az a miénk, amit megérinthetünk kézzel, pillantással, gondolattal: utazás egy zord hegyvidéken, nők illatos teste, tüdőnyi éles levegő, sosem kóstolt óbor íze, katonák, vadászok, csavargók tudománya, messziről vonyítás, farkas talán, közelről fénypont, nyilván egy angyal. Csak annyira valószínűtlen, mint az, hogy képesek vagyunk még mindig boldognak is lenne.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Magvető, Budapest, 2007
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631426014

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
fióka P
Vida Gábor: Nem szabad és nem királyi

Ismerős, mondhatni az én hangomon szól, ez jó.
A nem szabad és nem királyi város kollázsszerűen jelenik meg nekem, bárhol lehet, bármikor és valamiért mindig poros nyári koraest súrlófényében látom, ettől kap valami megmagyarázhatatlan patinát, ez is jó :-) .
Volt, ahol tölteléknek éreztem karaktereket, szimbólumokat – már ha szimbolizáltak valamit az abszurdon túl –, de ezzel sincsen baj, semmi nem tökéletes. Jó a könyv, örülök, hogy volt szerencsénk egymáshoz.

>!
Magvető, Budapest, 2007
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631426014
>!
zsoltika P
Vida Gábor: Nem szabad és nem királyi

Erősnek sem mondható közepes. Vannak benne jónak mondható novellák (mármint érzésre jó, nem abszolút értékrend szerint), de a végére már nagyon unalmas. Biztos bennem van a hiba, de még nem olvastam olyan erdélyi/ről irodalmat, amire azt mondtam volna, hogy hú. Vagy hogy hű. Ezt a könyvet ma el fogom veszteni az újpest városkapú metrónál. 2.5 / 5

>!
zanni
Vida Gábor: Nem szabad és nem királyi

Nagyon tetszett. Mondjuk nem mondanám, hogy könnyű olvasni, és biztos, hogy nem jó gyorsan egymás után olvasni a novellákat. Elég furcsa stílusa van. Kicsit összekapcsolódnak a történetek, felépül szinte, vagy „öregszik” az egész. Nagyon fura.


Népszerű idézetek

>!
Juci P

Nincs mit tenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell tenni semmit.

271. oldal (Magvető, 2007)

>!
petibácsi

A világ mindig előre megy, csak egészen ritkán oldalvást, vissza pedig talán soha.

179. oldal

>!
petibácsi

Péter akkor már eleget olvasott ahhoz, hogy tudja, addigi élete, gyermek- és ifjúkora a félelem tanulásával telt el. Megtanulta felismerni a besúgókat, elkerülni a gyanús mozdulatokat, lenyelni az árulkodó kifejezéseket, beszéd közben fogalmazni át a mondatot, hogy ne ejtse ki a kompromittáló szavakat, de azért minden beavatott értse. Megtanult gyorsan, dadogás nélkül hazudni, kapásból hosszú történeteket talált ki arról, hogy mit keresett abban a házban, amelyből kilépve éppen igazoltatják, elsajátított egy titkos jógagyakorlatot is, amelyet helyesen alkalmazva állítólag bármit örökre el lehet felejteni, és nincs az a vallatás, amitől eszébe jutna. Az viszont bántotta, hogy fölösleges az egész, nem konspirálni vagy ellenállni tanul valójában, hanem csak félni.

240. oldal

8 hozzászólás
>!
akire MP

Tudom már, miért szokott berúgni az apám; akkor nem fél attól, hogy esetleg van Isten.

Kellj fel, és járj!

>!
petibácsi

Lehet a tavasz is szomorú, vagy csak a tavasz igazán…

303. oldal

>!
petibácsi

Állítólag nem eshet meg olyan történet, melyben nőkről nincs szó; ha megeshet mégis, nem gondolható végig; ha el lehetne gondolni, nem volna mesélhető. Nincs nagyobb irodalmi modortalanság, mint egy nő nélküli történet.

167. oldal

>!
petibácsi

– Kisasszony! – szólt megilletődött, zengő hangon az őrnagy, és ezt még a főtéren lebzselő katonák is jól hallották. – Ha nem volna háború, most azonnal megkérném a kezét.
– Őrnagy úr, ha nem volna háború, kosarat is kapna ebben a szent percben.

90. oldal

>!
cassiesdream

…a hatalom és az értelmiség nagyon jól szót ért, csak fogalalmazás kérdése az egész.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szász András: Képmások
Szász András: Kiválasztottak
Sebestyén Mihály: Rencz Dezső jégmauzóleuma
Csender Levente: Zsírnak való
Csender Levente: Szűnőföldem
Panek Zoltán: Boszorkánygyűrű
Potozky László: Áradás
Bodor Ádám: A tanú
Hertza Mikola: Kísérteti jelleggel
Bleeding Bride: A téboly kertje