The ​Archived (The Archived 1.) 14 csillagozás

Victoria Schwab: The Archived Victoria Schwab: The Archived

Imagine ​a place where the dead rest on shelves like books.

Each body has a story to tell, a life seen in pictures that only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.

Da first brought Mackenzie Bishop here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now Da is dead, and Mac has grown into what he once was, a ruthless Keeper, tasked with stopping often-violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.

Being a Keeper isn't just dangerous—it's a constant reminder of those Mac has lost. Da's death was hard enough, but now her little brother is gone too. Mac starts to wonder about the boundary between living and dying, sleeping and waking. In the Archive, the dead must never be disturbed. And yet, someone is deliberately altering… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781423171089 · ASIN: 142317108X
>!
Hyperion, 2013
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781423157311 · ASIN: 1423157311
>!
324 oldal · ISBN: 1423179102

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

littlelinda P>!
Victoria Schwab: The Archived

Egészen más volt ez a könyv, mint amiket eddig olvastam Schwabtől – jobban érződik rajta, hogy tiniknek szól, nem csak a főszereplő, de jó pár kötelező elem megjelenése miatt is. Mégis, sokkal különlegesebb, mint bármelyik YA könyv, amit eddig olvastam.
A történet ugyan elég lassan indul be, hosszú a felvezetés amiben felépül Mackenzie családjának múltja, a képesség és kötelezettség az Archívum iránt amit a nagyapja ráhagyott, miközben Mackenzie karaktere is kiépül, ahogy vele együtt Owen és Wesleyé is. Ők hárman nagyon jól kitalált karakterek és abszolút nem bánom, hogy Schwab olyan sok oldalt szánt a személyiségük bemutatására. Owen spoiler, Mackenzie-t is nagyon megkedveltem, igaz volt pár logikátlan lépése (de mivel YA-ról beszélünk ez kötelező), Wesley pedig olyan volt számomra, mint egy miniatűr Billy Joe :') Az Archívum mibenléte, Mackenzie és Wes Őrzői tevékenysége nagyon érdekes volt, a végére kialakult káosz helyzetben pedig az ember csak kapkodja a fejét, annyi minden és olyan gyorsan történik. A könyv egyébként jó párszor közel járt hozzá, hogy megríkasson, Schwab annyira életszerűen adta vissza a gyászt, amit Mackenzie és a családja érzett, és sokszor éreztem úgy, hogy a könyvben az Archívum története szinte csak mellékszál, és az egész igazából a továbblépésről, annak nehézségéről és fájdalmáról szól, ez pedig akaratlanul is kifacsarja az ember szívét.

FitzwilliamDarcy667>!
Victoria Schwab: The Archived

Maga az alapötlet 10/10 make it real thx. A karakterek nagyon jók, életre kel mindenki a lapokon még a mellékszereplők is érdekesek lettek. Viszont a történetvezetés ritmusa nekem annyira nem jött át. Egy nyugdíjas csiga is gyorsabban halda mint a sztori első fele, onnantól viszont felkapcsol hatodiks ebességbe és pörög mint egy őrült búgócsiga. Igaz, hogy nem jött be annyira ez a ritmus, de az első fele is nagyon jó a könyvnek ott sokkal nagyobb a hangsúly a világ és a karakterek felépítésén és Schwab khasznál minden oldalt, hogy megelevenítse a világot és a benne lévő karaktereket. Nagyon sok oldalról mutatja be a gyászt Mackenzie családján keresztül. Mindkét szülő és Mac máshogy dolgozza fel az érzelmeket. Wes nagyon jól egészíti ki Mac-et és nincs túltolva a szerelmi szál mert ebben a részben még nem volt indokolt. Owen kiléte végig fenntartotta a feszültséget, és ahogy kezdett fokozódni a tempó és derültek ki a rejtélyek és minden kikrakós darab kezdett a helyére kerülni, úgy szippantott be egyre jobban a könyv. A lezárás üvölt a második részért, ami szerencsére már van, és alig várom, hogy azt is elovassam.

abstractelf>!
Victoria Schwab: The Archived

Ez valami fergeteges élmény volt! Imádtam a történetet, ami annak ellenére jelentős volt, hogy karakterközpontú regényről beszélünk.
Nagyon kedveltem a karaktereket, mindenkinek külön jelleme van, nincsenek tömegkarakterek.
A romantikus szálról mélyen hallgatok, mert van, sőt szerelmi háromszögnek is kinéz a dolog, de te jó ég, itt is voltak ám dolgok. És, az első csók 68%-nál történt – és az sem szerelemből, hanem hogy a főszereplő elmenekülhessen, és normális lehessen.
Egyszerűen elvarázsolt, hogy semmi sem egyszerű ebben a könyvben, hogy nincsen fluff, nincsen tökéletes karakter (bár Wes… jaj, Wes), mégis tökéletes valahol.
Ezek után muszáj leszek elolvasni az írónő másik könyvét is, mert azt kell mondjam, Victoria Schwab nagyon jól ír – különösen, amikor az érzelmekről van szó.
És bocsánat ezért a kusza értékelésért, de annyi gondolatot és érzelmet hagyott hátra a könyv, hogy csak így sikerült valahogy összefognom.
Kedvenc könyv, egyértelműen. Nagyon várom 2014-et a folytatásért.

Zsuzsanna_Sinka>!
Victoria Schwab: The Archived

Wow, de jó! Egy érdekes és eredetinek tűnő világ. Jöhet a következő rész.

Rileey>!
Victoria Schwab: The Archived

Nagyon lassan vezet be minket a szerző a könyv világába, kevés párbeszéddel találkozunk az elején, helyette a leíró szöveg tengerében lubickolunk. Szerintem pont ettől tökéletes, nem hiányoltam a lendületet, a dinamikát, ez a lassúság nagyszerűen alapozza meg az atmoszférát, ami az egész könyvet átszövi, végighúzódik ez a keserű, szomorú, fájdalmas hangulat, a reménytelenség, egyedüllét érzése. Különösen az tetszett, ahogy a cselekményt hirtelen megtöri egy tökéletesen odaillő flashback E/2-ben, ami még több érzelmet szabadít fel. Érdekes szerelmi háromszöget kapunk, ami miatt morogtam egy ideig, de nincs meg az az idegesítő nagy romantikázás, ami nagyon bosszantó tud lenni, és örültem, hogy nem volt olyan hangsúlyos. A világ, az archívum nagyon tetszett, a nyomozás végig lekötött és szórakoztatott, őszintén szólva én erre a végkifejletre nem számítottam, talán pont azért, mert szándékosan bedőltem a figyelemelterelésnek, úgyhogy néztem egyet, mikor kiderült az igazság. Összességében az írásmód, az atmoszféra, az érzelemábrázolás rengeteg dob a történeten, és teljesen berántja az olvasót, remek könyv, nagyon élveztem.

2 hozzászólás
Kaosmagier >!
Victoria Schwab: The Archived

Egy kicsit sablonosan indult a könyv, de a végére azért szépen beindult az akció.
A világ érdekes (bár kicsit hihetetlen), tetszik az achívum felépítése.
A főhősök annyira nem jöttek be spoiler, legfeljebb Owen karaktere tetszett (főleg a történet vége tekintetében), bár ő is inkább izgalmas, mint szerethető karakter volt számomra.
A történet viszont jó volt, fordulatos (legalábbis a vége felé) és a világépítéssel együtt azt kell mondanom egyáltalán nem unalmas olvasmány :)


Népszerű idézetek

abstractelf>!

"Everything hurts. I don't know how to make it stop. It hurts when I breathe. It hurts when I think. I feel like I’m drowning, and it’s my fault, and I don’t know how to be okay. I don’t know if I can be okay. I don’t know if I should be allowed to be okay.”

abstractelf>!

“A cover tells you something about a book. A body tells you something about a History.”

abstractelf>!

“Not hard, no. Lying is easy. But it’s lonely.”
“What do you mean?”
“When you lie to everyone about everything, what’s left? What’s true?”
“Nothing,” I say.
“Exactly.”

abstractelf>!

"But if you weren’t a Keeper… if you lost someone and you thought they were gone forever, and then you learned you could get them back, you’d be there with the rest of them, clawing at the walls to get through.”

abstractelf>!

„We read the past for one reason, and one alone. To hunt.”

littlelinda P>!

The first trick to lying, is to tell the truth as often as possible.

littlelinda P>!

Dante's Inferno. You've got to be kidding me. (…) I turn to the first page and begin to read.
In the midway of this our mortal life, I found me in a gloomy wood, astray…
No, thank you.

littlelinda P>!

‘You are crazy,’ he says. ‘You are a crazy, amazing girl. And you scare the hell out of me.’
I smile.


A sorozat következő kötete

The Archived sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The Blood of Olympus
Charles Gilman: Professor Gargoyle
Holly Black – Cassandra Clare: The Silver Mask
Neal Shusterman – Eric Elfman: Edison's Alley
Rick Riordan: The Ship of the Dead
Rick Riordan: Percy Jackson: The Complete Series
Roshani Chokshi: Aru Shah and the End of Time
Neil Gaiman: Coraline (angol)
Terry Pratchett: Wings
Eoin Colfer: Artemis Fowl (angol)