The ​Archived (The Archived 1.) 10 csillagozás

Victoria Schwab: The Archived Victoria Schwab: The Archived

Imagine ​a place where the dead rest on shelves like books.

Each body has a story to tell, a life seen in pictures that only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.

Da first brought Mackenzie Bishop here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now Da is dead, and Mac has grown into what he once was, a ruthless Keeper, tasked with stopping often-violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.

Being a Keeper isn't just dangerous—it's a constant reminder of those Mac has lost. Da's death was hard enough, but now her little brother is gone too. Mac starts to wonder about the boundary between living and dying, sleeping and waking. In the Archive, the dead must never be disturbed. And yet, someone is deliberately altering… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Hyperion, 2013
336 oldal · ISBN: 9781423157311

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
littlelinda P
Victoria Schwab: The Archived

Egészen más volt ez a könyv, mint amiket eddig olvastam Schwabtől – jobban érződik rajta, hogy tiniknek szól, nem csak a főszereplő, de jó pár kötelező elem megjelenése miatt is. Mégis, sokkal különlegesebb, mint bármelyik YA könyv, amit eddig olvastam.
A történet ugyan elég lassan indul be, hosszú a felvezetés amiben felépül Mackenzie családjának múltja, a képesség és kötelezettség az Archívum iránt amit a nagyapja ráhagyott, miközben Mackenzie karaktere is kiépül, ahogy vele együtt Owen és Wesleyé is. Ők hárman nagyon jól kitalált karakterek és abszolút nem bánom, hogy Schwab olyan sok oldalt szánt a személyiségük bemutatására. Owen spoiler, Mackenzie-t is nagyon megkedveltem, igaz volt pár logikátlan lépése (de mivel YA-ról beszélünk ez kötelező), Wesley pedig olyan volt számomra, mint egy miniatűr Billy Joe :') Az Archívum mibenléte, Mackenzie és Wes Őrzői tevékenysége nagyon érdekes volt, a végére kialakult káosz helyzetben pedig az ember csak kapkodja a fejét, annyi minden és olyan gyorsan történik. A könyv egyébként jó párszor közel járt hozzá, hogy megríkasson, Schwab annyira életszerűen adta vissza a gyászt, amit Mackenzie és a családja érzett, és sokszor éreztem úgy, hogy a könyvben az Archívum története szinte csak mellékszál, és az egész igazából a továbblépésről, annak nehézségéről és fájdalmáról szól, ez pedig akaratlanul is kifacsarja az ember szívét.

>!
abstractelf
Victoria Schwab: The Archived

Ez valami fergeteges élmény volt! Imádtam a történetet, ami annak ellenére jelentős volt, hogy karakterközpontú regényről beszélünk.
Nagyon kedveltem a karaktereket, mindenkinek külön jelleme van, nincsenek tömegkarakterek.
A romantikus szálról mélyen hallgatok, mert van, sőt szerelmi háromszögnek is kinéz a dolog, de te jó ég, itt is voltak ám dolgok. És, az első csók 68%-nál történt – és az sem szerelemből, hanem hogy a főszereplő elmenekülhessen, és normális lehessen.
Egyszerűen elvarázsolt, hogy semmi sem egyszerű ebben a könyvben, hogy nincsen fluff, nincsen tökéletes karakter (bár Wes… jaj, Wes), mégis tökéletes valahol.
Ezek után muszáj leszek elolvasni az írónő másik könyvét is, mert azt kell mondjam, Victoria Schwab nagyon jól ír – különösen, amikor az érzelmekről van szó.
És bocsánat ezért a kusza értékelésért, de annyi gondolatot és érzelmet hagyott hátra a könyv, hogy csak így sikerült valahogy összefognom.
Kedvenc könyv, egyértelműen. Nagyon várom 2014-et a folytatásért.

>!
Zsuzsanna_Sinka
Victoria Schwab: The Archived

Wow, de jó! Egy érdekes és eredetinek tűnő világ. Jöhet a következő rész.

>!
Rileey
Victoria Schwab: The Archived

Nagyon lassan vezet be minket a szerző a könyv világába, kevés párbeszéddel találkozunk az elején, helyette a leíró szöveg tengerében lubickolunk. Szerintem pont ettől tökéletes, nem hiányoltam a lendületet, a dinamikát, ez a lassúság nagyszerűen alapozza meg az atmoszférát, ami az egész könyvet átszövi, végighúzódik ez a keserű, szomorú, fájdalmas hangulat, a reménytelenség, egyedüllét érzése. Különösen az tetszett, ahogy a cselekményt hirtelen megtöri egy tökéletesen odaillő flashback E/2-ben, ami még több érzelmet szabadít fel. Érdekes szerelmi háromszöget kapunk, ami miatt morogtam egy ideig, de nincs meg az az idegesítő nagy romantikázás, ami nagyon bosszantó tud lenni, és örültem, hogy nem volt olyan hangsúlyos. A világ, az archívum nagyon tetszett, a nyomozás végig lekötött és szórakoztatott, őszintén szólva én erre a végkifejletre nem számítottam, talán pont azért, mert szándékosan bedőltem a figyelemelterelésnek, úgyhogy néztem egyet, mikor kiderült az igazság. Összességében az írásmód, az atmoszféra, az érzelemábrázolás rengeteg dob a történeten, és teljesen berántja az olvasót, remek könyv, nagyon élveztem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
abstractelf

"Everything hurts. I don't know how to make it stop. It hurts when I breathe. It hurts when I think. I feel like I’m drowning, and it’s my fault, and I don’t know how to be okay. I don’t know if I can be okay. I don’t know if I should be allowed to be okay.”

>!
abstractelf

“A cover tells you something about a book. A body tells you something about a History.”

>!
abstractelf

“Not hard, no. Lying is easy. But it’s lonely.”
“What do you mean?”
“When you lie to everyone about everything, what’s left? What’s true?”
“Nothing,” I say.
“Exactly.”

>!
abstractelf

"But if you weren’t a Keeper… if you lost someone and you thought they were gone forever, and then you learned you could get them back, you’d be there with the rest of them, clawing at the walls to get through.”

>!
abstractelf

„We read the past for one reason, and one alone. To hunt.”

>!
littlelinda P

The first trick to lying, is to tell the truth as often as possible.

>!
littlelinda P

Dante's Inferno. You've got to be kidding me. (…) I turn to the first page and begin to read.
In the midway of this our mortal life, I found me in a gloomy wood, astray…
No, thank you.

>!
littlelinda P

‘You are crazy,’ he says. ‘You are a crazy, amazing girl. And you scare the hell out of me.’
I smile.


A sorozat következő kötete

The Archived sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: The Graveyard Book
Neil Gaiman: Coraline (angol)
Terry Pratchett: Wings
Eoin Colfer: Artemis Fowl (angol)
Lili St. Crow: Strange Angels
C. C. Hunter: Born at Midnight
Charles Gilman: Professor Gargoyle
Pierdomenico Baccalario: The Door to Time
Christopher Paolini: Inheritance
Neal Shusterman – Eric Elfman: Edison's Alley