Rózsa ​tövis nélkül (Anglia királynéi és királynői 11.) 33 csillagozás

Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

A ​nemes, nagy hatalommal és jelentőséggel bíró Howard család egy elszegényedett tagjának nyolc gyermeke közül az egyiket, a tízéves Katherine-t magához veszi nagyanyja, Norfolk hercegné. A jó szándékú, nyíltszívű, ám tanulatlan naiv és befolyásolható kislányt megszédíti a szokatlan környezet. Nagyanyját teljesen lefoglalja másik unokája, Boleyn Anna királyné tragédiába forduló, szédítő karrierje, nagybátyját, Norfolk herceget pedig az államügyek, a király körüli intrikák kötik le. Katherine élete felelőtlen szolgálók, udvaroncok társaságában telik, szeretetvágya, tapasztalatlansága korai szerelemnek képzelt kalandokba kergetik.
Élete nagy fordulatot vesz, amikor az Udvarba kerül Henrik király negyedik feleségének udvarhölgyeként. Az igazi szerelem is rátalál, de nem teljesedhet be, mert a gyönyörű, életvidám fiatal lányra szemet vet a boldogtalan, öregedő király, és feleségül kéri. A káprázatos, csillogó élet, a hatalommal járó örömök, a király odaadó szerelme csak rövid… (tovább)

Eredeti cím: The Rose Without a Thorn

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
I.P.C., Budapest, 2008
308 oldal · ISBN: 9636353292 · Fordította: Csillag Zsuzsanna

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Katherine Howard · Thomas Howard (Norfolk 3. hercege) · Jane Boleyn · Jane Seymour


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

OlvasóMókus>!
Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

Nagy ritkán szeretek ilyen könnyedebb történelmi regényt olvasni. Bár olvasás közben folyamatosan azon szoktam gondolkodni, hogy vajon mennyi lehet a valóság és mennyi a kitaláció. Jelen esetben nem gondolom, hogy VIII. Henrik korában ennyire szabadosak lettek volna a hajadon lányok. Mindenesetre érdekes volt bepillantani a „feleségfaló” király udvari életébe.

csilla0923>!
Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

Azt hiszem VIII. Henrik túltengésem van. Már amikor elkezdtem az volt, eléggé nehéz is volt így haladni vele. Meg én szerintem teljesen félreértelmeztem Howard Katalint. Mindig nagyon ellenszenves volt számomra, de ezzel a könyvvel „kiengesztelt” :D. Jó kis könyv.

Anheszenamon>!
Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

Nagyon tetszett! Egyébként is érdekel VIII. Henrik kora. Szerintem valósághűen adja vissza az eseményeket és jól bemutatja a szereplőket. Főleg a főszereplő, Howard Katalin naivságát, butaságait.
http://ritaolvas.blogspot.com/2010/06/victoria-holt-roz…

Shawn_Spencer>!
Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

Most sem csalódtam Victoria Holtban, hiszen mint eddigi könyvei, amit tőle olvastam, ez is tele volt izgalmakkal. Tudtam, hogy mi lesz a vége Howard Katalinnak, mégis az elejétől kezdve izgultam rajta.

Demóna>!
Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

Nagyon kedvelem az írónő stílusát,mert olvasmányos és nem lehet letenni.Tetszett!


Népszerű idézetek

Ms_Mississippi>!

– Ennyit tesz a király kegye, kedves Katherine. Jó benne sütkérezni, csak nem szabad elfelejteni, hogy hamar el tud illanni. Az „Ön jó és hűséges szolgám” után gyorsan következhet a „Csapják le az úr vagy a hölgy fejét”.
– Ó, Jane, te olyan vicces vagy.
– A tréfa mögött igazság rejlik, kedves gyermek.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jane Boleyn
Ms_Mississippi>!

– Ez a kezdet, és ahol kezdet van, ott végnek is kell lennie

162. oldal

Ms_Mississippi>!

– […] Jobban kedvel, mint utál; és bármennyire is sajnálom, nem állíthatom ,hogy a király magas rangú embere lennék. De azt hiszem, a fejem kicsit szilárdabbal ül a nyakamon, mint a nálam magasabb rangban lévőké.
– Ennek örülök – mondtam.
– Tudom, hogy szívből mondod, kuzin.

120. oldal

Ms_Mississippi>!

Az emberek a mérgüket gyakran azokon vezetik le, akik az ő mulasztásuk áldozatai, mert igazából magukat hibáztatják.

115. oldal

Ms_Mississippi>!

– A férfi belehalt a szerelembe – mondta lágyan. – Elbűvölő! Azért halt meg, mert a szeretett hölgy kegyetlen volt hozzá.
– Nem volt kegyetlen. Nem tehetett róla, hogy nem szerette viszont.
– De a fiú szíve megszakadt.
– De nem a lány hibájából.

35. oldal

2 hozzászólás
Ms_Mississippi>!

Margaret nővérem szerint nagyon könnyen kimutatom az érzéseimet. Egy Howardnak nem illene így viselkednie. Én nem értettem egyet Margarettel. Mi a rossz abban, ha kimutatod az embereknek, hogy kedveled őket, ha egyszer az az igazság? Már csak azért is, mert rendszerint ők is viszonozzák, ami jó dolog.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Katherine Howard
prima_vera P>!

Az emberek nem szeretik látni, hogy akiket maguknál lejjebb valónak tartanak, fölébük emelkednek; és keresik az alkalmat, hogy a mélybe ránthassák.

Ms_Mississippi>!

Ha a herceg képes volt mutatkozni a mosónőjével, hogyan ítélhetne el azért, amit én tettem?

118. oldal

Ms_Mississippi>!

Így hát meghalt a tökéletes feleség. Nemcsak, hogy világra hozta a rég áhított fiú örököst, de még abban a kegyben is részesült, hogy eltávozott, mielőtt a király ráunhatott volna.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jane Seymour
Ms_Mississippi>!

Elképedtem, milyen kitartóan hivatkoznak alacsony származására. Apját gúnyolták, hogy kovács volt, és birkanyíró, és sörfőzdét tartott fönt Putneyban, ami egyúttal vendégfogadó is volt. És ez a Cromwell, kovács fia, volt olyan vakmerő, hogy Anglia főkamarásává küzdötte fel magát.
Én magam naiv módon úgy véltem, nagyon szorgalmas lehetett a kovács, ha ennyi mindent csinált. Ami pedig a fiát illeti valóban nagyon okosnak kellett lennie, ha ilyen magasra jutott a szerény indulás ellenére.

132. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Alison Weir: Lady Elizabeth
Alison Weir: Lady Jane
Alison Weir: Boleyn Anna
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Milly Johnson: Teaház a sarkon
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Milly Johnson: Légvárak és régiségek