A ​királyné vallomása 10 csillagozás

Victoria Holt: A királyné vallomása

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​tizenöt éves Mária Antónia sorsát a nagyhatalmak közötti viszony határozza meg. Mivel a francia és osztrák vezetők úgy vélik, az a helyes, ha a két ország közötti szövetség tovább erősödik, eldöntetik, hogy Mária Terézia lánya, Mária Antónia a francia trónörökös felesége lesz.
Mária Antóniának, ha akar, ha nem, franciává kell válnia. Amikor megérkezik Franciaországba, már a neve sem a régi: Marie Antoinette-nek hívják.
A franciák szeretettel fogadják, rajonganak érte. A párizsi polgármester szerint „kétszázezer férfi szeretett belé”, amikor először járt a fővárosban. Senki, de legkevésbé ő maga gondolná, hogy ugyanezek az emberek néhány év múlva már az üvöltözték Párizs utcáin: „Lámpavasra Antoinette-tel!”
Maria Antoinette regényes önéletrajzából megtudhatja az olvasó, hogy mi minden történt a néhány év alatt, miért lett a végtelenül népszerű királynéból gyűlölt figura. Mi az igazság a „nyakék botrány” körül? Marie Antoinette valóban könnyelmű és léha asszony… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
I.P.C., Budapest, 2002
446 oldal · ISBN: 9636352208 · Fordította: Wertheimer Gábor

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

kitti_th P>!
Victoria Holt: A királyné vallomása

Ha jól emlékszem, ezzel a könyvvel kezdődött a megszállottságom a történelmi regények iránt. Legalább háromszor azóta már biztos olvastam ezt a könyvet, és ez volt az is, aminek hála Victoria Holt majdnem összes történelmi regényén végigmentem.
Marie Antoinette megítélése elég rossz, hiszen elég csak a híres kis mondatára gondolnunk, de az írónő itt egy sokkal esendőbb, valamilyen szinten rokonszenvesebb alakot mutatott be, így a végén sem tudtam utálni őt. Hiszen Marie Antoinette csak egy butácska kislány volt, mikor a franciákhoz került, honnan is tudhatta volna, hogyan kell viselkednie, miután kikerült az „egyszerű” német udvartartásból át a szigorú és kacifántos szabályokkal tarkított franciába?
Nincs ezzel a könyvvel és történettel semmi baj, úgy jó, ahogy van: a történelmi hűséggel és a néha szívszorító jelenetekkel együtt. spoiler

Anheszenamon>!
Victoria Holt: A királyné vallomása

Nagyon-nagyon tetszett. Az író kicsit más szemszögből mutatja be a francia királynét. Egyes szám első személyben ír, mintha Marie Antoinette naplója lenne. Vajon milyen volt a tragikus sorsú királyné? Költekező, önző, nagyravágyó nő? Vagy a népe szeretetére éhező, gyerekes, butuska fiatalasszony, akinek mindene a színjátszás?
http://ritaolvas.blogspot.com/2009/12/victoria-holt-kir…

morcos74>!
Victoria Holt: A királyné vallomása

Kevésbé tetszett, mint a Medici-trilógia, de ez nem az író hibája, hanem a főszereplőé. Marie Antoinette sohasem tartozott kedvenc történelmi alakjaim közé, mert végtelenül ostoba és felelőtlen volt, bár kizártnak tartom, hogy ő lett volna az egyetlen ilyen személyiség a történelem folyamán. Azt hiszem az ő tragédiája elsősorban abban állt, hogy egy puskaporos és változásokra éhes korban élt, stabil politikai és gazdasági viszonyok között butasága, léhasága és költekezése fel sem tűnt volna senkinek és élete észrevétlen maradt volna a jövendő nemzedékek számára. A történelmi körülmények tették őt ismertté, nem a személyisége.
Érdemes volt elolvasni, mert az író szemléletes kor- és jellemrajzot ad, de – a főszereplő egyéniségéből adódóan – nem hiszem, hogy ebből a történetből sokkal többet ki lehetne hozni.


Népszerű idézetek

kitti_th P>!

Úgyhogy most várok, és azért imádkozom, hogy utolsó utamon édesanyám igaz lánya legyek. Olyan bátorsággal fogok szembenézni a halállal, hogy nem kellene szégyenkeznie miattam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Alexandre Dumas: A három testőr
Juliette Benzoni: A farkasok ura
Patrick O'Brian: Kapitány és katona: Déltengeri kalandok
Wilhelm Hünermann: A vérpad árnyékában
Anatole France: A Lúdláb Királynő
Ken Follett: A megfagyott világ
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke
Carolly Erickson: Néhány boldog óra