Mrs. ​Escobar 97 csillagozás

Életem Pablóval
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

PABLO ​ESCOBAR TÖRTÉNETE ANNAK AZ ASSZONYNAK A TOLLÁBÓL, AKI A LEGKÖZELEBB ÁLLT HOZZÁ.

Egy fiatal nő élete, aki a világ egyik legértékesebb műkincsgyűjteményét mondhatta magáénak, éd szolgák hada leste a szavát, aki a világ egyik leggazdagabb asszonya volt, aki túlélt egy bombamerényletet, és aki hosszú évekig a saját, a férje és a gyermekei életéért rettegett…

Victoria Eugenia Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, minden idők talán leggazdagabb, leghatalmasabb és legellentmondásosabb drogbáróját.

Tizenöt volt, amikor elszökött vele, és a felesége lett. Közismert hűtlensége, és kegyetlensége dacára a következő tizenhat esztendőben, egészen a férfi haláláig mellette maradt.

Arra próbálta ösztönözni a férjét, hogy kössön békét az ellenségeivel, és adja fel magát. Pablo halála után elképesztő bátorsággal küzdve a túlélésért, sikerült megváltania a saját és a gyermekei életét és a szabadságát, a cali… (tovább)

Eredeti cím: Mi vida y mi cárel con Pablo Escobar

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pablo Escobar titkai

>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
462 oldal · ISBN: 9786156022547
>!
Művelt Nép, Budapest, 2019
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905568 · Fordította: Dornbach Mária

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Pablo Escobar


Kedvencelte 2

Most olvassa 53

Várólistára tette 117

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dagikám>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Nem erre szàmìtottam,csalòdott vagyok. Csatlakozva az előttem èrtèkelőkhöz,felmerült bennem is sokszor,hogy ez a nő hol èlt? Mièrt dugta a homokba a fejèt a fèrje tettei,viselkedèsei miatt? Kèpes volt inkàbb kockàztatvaaz ő ès a gyerekei èletèt menekülni,minthogy kilèpjen ebből az èrtelmetlen mòkuskerèkből. Teljesen felhàborìtò volt olvasni,hogy Pablo mit meg nem enged magànak a felesègèvel szemben,de fordìtott helyzetben màr fèlreàllt volna az orra…Itt mutatkozik meg szèpen,hogy hiàba van temèrdek pènze az embernek,ha nem tudja nyugodtan àlomra hajtani a fejèt..

Olympia_Chavez P>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Pablo Escobar személye alapozta meg a filmekből jól ismert tipikus drogbáró figuráját. Pályáját alulról kezdő simlis, aki szeret nagy tétekben játszani és ahhoz, hogy birodalmat építsen, az égvilágon nem riad vissza semmitől. Gyilkosságok, kínzások, robbantásos merényletek, emberrablás, a közösség és a média manipulálása, megvesztegetés… és ez csak néhány abból az eszköztárából, ami a mindennapi „üzleti” és magánéletét meghatározta. Ismerjük már ezt az életutat számtalan filmből és könyvből, mégis megdöbbentő újra és újra szembesülni a hatalom és a vagyon, a gátlástalanság és az őrület ilyen kombinációjával. De amellett, hogy volt Escobar a narco trafficante, aki ha szorult a hurok, megvesztegetésként az egész kolumbiai államadósságot kifizethette volna zsebből, vagy kivégeztette a igazságügyi minisztert, ott volt Pablo a férj és apa is. Ez a része is érdekes a történetnek, pláne hogy erről kevesebb valós információ él a köztudatban. Miként élte meg El Patrón családja a hétköznapokat? Mennyit tudtak az ügyeiről? Hogyan alakult az életük Pablo halála után? Milyen lehet ma Pablo Escobar özvegyének, vagy leszármazottjának lenni?

Nos ezek azok a kérdések, amikre kaptam is választ meg nem is, hiszem is meg nem is, érdekes is volt meg … na tudjátok. Szóval olyan „népmesei” élmény volt ez a könyv. Victoria Eugenia Henao nem tud se írni se mesélni. Ezt persze lehetett volna orvosolni a kiadó részéről, egy mellé szerződtetett íróval, de hogy ez miért nem történt meg, rejtély. Sajátos stílustalansága nem ad hozzá, sőt inkább elvesz az élményből. Ezen nem segít az sem, hogy a fordításban is vélek felfedezni megbicsaklásokat, és maga az ország akkori eseményei, politikai irányítása és intézkedései is olyan zűrzavarosak, hogy aki frissen ismerkedik a történettel, garantáltan elvész a jogkörök és szervezetek kusza, szürreális hálójában. Az időbeli ugrándozásokkal nem volt problémám, van ebben rendszer, csak nem biztos, hogy hatékony…

A könyv végére érve ellentmondásos személyiségnek érzem a szerzőt, akit és akinek a könyvét szívesen leülnék megvitatni egy pszichológussal. Talán ez még izgalmasabbnak ígérkezne, mint maga a történet. Victoria Eugenia élete ugyanis kétségtelenül nem volt leányálom a rövid életű fényűzés ellenére sem. Tizenkét évesen ismerkedett meg egy tizennégy évvel idősebb férfival, egy macsó társadalomban szocializálódott, ehhez pedig tegyük hozzá Escobar erőszakos, arrogáns, pszichopata karakterét. A testközelből átélt erőszak és bizonytalanság kétségtelenül nyomot hagytak a családon, Victoria pedig stockholm-szindrómásként követte férjét a legsötétebb időkben is. Így ha volt is tudomása az eseményekről, érthető, hogy miért nem szabadult ebből a világból. A család ma is Escobar szellemének árnyékában kénytelen élni, de a könyv valamelyest talán igazságot szolgáltatott nekik, a maga suta módján. Persze lehet, hogy nincs is szükség mélyre menő magyarázatokra egy olyan országban, ahol elismert asztrológusok tanácsai határozzák meg a politikai és üzleti életet, vagy ahol a mágikus realizmus, a valóság és az álom mézízű világa oly magától értetődő természetességgel született meg és határozza meg az ott élők mindennapjait.

Karcsika>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Csalódás volt nagyon. Csapongott az időben, többször is elmesélte ugyanazt a dolgot.
A legtöbb név szinte semmit nem mondott nekem, így sokszor fogalmam sem volt, hogy miért, vagy mi történik, amit az író teljesen alapvetőnek vett.
Az egész könyv azzal reklámozza magát, hogy megmutatja Pablot a felesége szemszögéből.
Nos, akkor Mrs. Escobar semmit nem tudott a férjéről.

4 hozzászólás
Zanit>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Butább nővel szerintem még egyetlen könyv oldalain sem találkoztam. Mindent elmond egy idézet „…hogy a fenében bírta feltétel nélkül támogatni ezt az állatot? Hogy jutott eszébe szerelmes leveleket írogatni ennek a rohadt szemétnek, aki olyan hűtlen volt önhöz?” Ebben benne van minden. De kiegészíteném még azzal is, hogy hogy a bánatba lehet egy anyának fontosabb a csalfa bűnöző férje, mint a saját gyerekei biztonsága? Nem tudtam átérezni egyetlen gondolatát sem, nagyon távol áll tőlem ez az egész, úgy ahogy van.

15 hozzászólás
Ananiila>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Ilyen unalmasan megírt élettörténetet még nem olvastam.
Pedig micsoda kalandokkal teli élete volt Mrs Escobar-nak!
De ez csak vázlatosan jött le, egy semmitmondó, unalmas, érthetetlen, zagyva történet formájában.
Az időbeli ide-oda ugrálások és a stílus miatt egyáltalán nem tudott közel férkőzni hozzám ez a nő vagy a családja.
Olyan volt az egész, mintha feltételezte volna, hogy mindenki tökéletesen tisztában van Escobar életével és „munkásságával” és ő csak adalékokat adott hozzá a saját szemszögéből. De nem, én pl. nem tudok semmit erről a kábítószerkereskedő maffiavezérről, és sokat nem is tudtam meg.
Rohadtul fárasztott az egész, alig vártam, hogy a végére érjek, egy kínszenvedés volt.
Nem tudom mi akart lenni ez a könyv, valószínű elfogyott a pénz és kellett még egy bőrlehúzás a témáról.
Nem ajánlom senkinek.
Pedig olyan szimpi volt a nő a Balázsékban, de a könyvből egy nagyon ellentmondásos személyiség jött le.

rrita>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Egyszerre nagyon sokféle a véleményem erről a könyvről.

A stílusa nem jó, és a kötet túlságosan hosszú ahhoz, hogy ezt a hibáját csak úgy elnézze neki az ember. Az elbeszélő csapong, ugrál az idősíkok között, bizonyos eseményeket feleslegesen ismétel, másokat nem fejt ki eléggé (bár talán csak azért, mert ezeket az eredeti latin-amerikai olvasóközönség jól ismerheti). Fodrászról, virágdekorációról, lakberendezésről cseveg, miközben gyilkosságokat intéz el néhány szóban.

Ugyanakkor ez sokat elmond annak a nőnek a különös személyiségéről, aki csak anya és feleség lenne, és az égiekhez fohászkodik élete fontos pillanataiban, ugyanakkor felháborítja őt, hogy az állam folyton rátör olyan dühítő dolgokkal, mint például a házkutatás, miközben ő nem Pablo Escobar, csak a felesége.

És mikor az ember ítélkezni kezdene felette, valahogy mégiscsak emlékeztetnie kell magát arra, hogy ez a nő egy tizenöt éves, álmodozó kislány volt, mikor Kolumbia egyik legkegyetlenebb szörnyetege – miután évekkel korábban mézesmázos dumával összeszedte –, végül megszöktette, elvette feleségül és teherbe ejtette. És ez a tizenéves feleség egy olyan kultúrában élt, ahol az ember lánya jobban tette, ha félrenézett a férje viselt dolgai láttán, mert a női sors eleve ilyen, és különben is, a férfi, ha hűséges, végül mindig hazamegy a szeretője mellől.

Az, aki Tata (Mrs. Escobar) körülményei között nő fel, honnan tanulta volna meg a hétköznapi értelemben vett józan ítélőképességet? Az ő élete sosem volt normális. Lubickolhatott a pénzben, és folyton retteghetett is valamitől. Egyszer konkrétan rádőlt a saját otthona. A férje kihagyta a döntéseiből, aztán Pablo halála után alkudozhatott azokkal, akik kiirtották volna a családját. Mégis, hogyan kellett volna látnia a világot?

Ebből a könyvből kiderül, hogyan látta, és miféle tömény iszonyatot hozott Escobar az ellenségei mellett azokra is, akik a legközelebb álltak hozzá. Hogy mennyire határolódhat el valaki a családtagjai tetteitől.

A stílusától eltekintve érdekes és nagyon elgondolkodtató olvasmány. Örülök, hogy dedikált példányt kaptam ajándékba, valahogy még közelebb hozta hozzám a történetet.

4 hozzászólás
Ana_blogger>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

„Ha nagyon jellemeznem kellene ezt a könyvet, akkor leginkább azt tudnám mondani, hogy bárcsak egy jól megírt thriller lenne.” – olvasd tovább: https://anablogjaesirasai.blogspot.com/2019/12/victoria…

Angieolvas P>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Ez a világ amiben élt Escobarral a nő borzalmas volt róla olvasni. Az állandó rettegés, hogy mikor lőnek le vagy robbantanak fel, ezt átélni hihetetlen. Tényleg nem értem mért nem tudta ott hagyni Pablo Escobart. Mondjuk szerintem kinyirta volna, ha elhagyja.
A legdurvább rész szerintem az volt mikor meghalt Escobar és az asszonynak összekellett ülnie kb 10 maffia főnökkel és beszélni a sorsukról. Életbe hagyják őket a vagy sem. Durva.
Elhiszem, hogy még 25 év elteltével sem tud normálisan aludni.

Sz_Léda_22>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Majdnem egy hónapig tartott kiolvasni, pedig majd megvesztem, hogy olvassam. Olvastam a szeretô által îrt könyvet is. Azok utàn ez sem nyûgözött le. Ez a nô egy fiatal naív iskolàzatlan egyszerû kislàny volt amikor megismerkedtek(ès maradt is naív buta), akinek nem csak akkor volt bekötve a szeme mikor a bùvòhelyekre vittèk a ferjèhez, hanem egèsz èletèben. Hangosan felnevettem a rèszletre vàsàrolt mûtàrgyakon….kèrdem èn tènyleg ettôl èrezte magàt önàllónak???? Az a pènz is drogból szàrmazott…de ô csak havi rèszletekben fizetett. Hàt mit mondjak igazàn humoros. Közben meg hatalmas fènyûzèsben èltek. De amin a legtöbbet nevettem, hogy bàrmilyen nô jött Pablo èletèbe sose hagyta el a felesègèt. Mindig visszatèrt hozzà. Na bravo!! Erre legyen büszke valaki. Ès az utolsó fejezet….akkor egyszer megsajnàltam, egyszerûen nincsenek szavak. Csak felidegesített ez a könyv.

MiNiki P>!
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Hány bőrt lehet még lehúzni Escobarról?! :/


Népszerű idézetek

Olympia_Chavez P>!

… családja anyagi helyzetéből adódóan a fivérével, Robertoval naponta hét kilométert gyalogoltak az iskoláig, sokszor esőben, mezítláb, éhesen. Escobarék Rionegro megyében lévő El Tablazó-i szomszédjának is két gyereke járt ugyanabba az iskolába, őket kocsival vitték, de sosem vették fel Robertót és Pablót. A közönyösség jele volt ez, amit Pablo nem felejt el soha, s amikor anyagot gyűjtöttem ehhez a könyvhöz, megtudtam, hogy a férjem, amikor már volt elég hatalma, utasította két testőrét:
– Azt akarom, hogy ez a család egész életében gyalog járjon. Ne öljétek meg őket, ne tegyetek bennük kárt. Csak gyújtsátok fel a kocsijukat. És ha másnap újat vesznek, azt is gyújtsátok fel. Hadd gyalogoljanak nálam többet.

216-217. oldal, Ötödik fejezet (Művelt Nép, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Pablo Escobar
korponka>!

– Fiacskám, akinek vaj van a fején, ne menjen a napra.

242. oldal

Barbara_Szitás P>!

Pablo imádta ezeket a pillanatokat, mert kikapcsolták. Ez volt az egyik lehetőség, hogy elmeneküljünk a kemény valóságunk elől.

29. oldal

korponka>!

Ennek a fájdalmas történetnek a végén, amit most megosztok önökkel, érzem, hogy újra megcsapott Pablo kegyetlensége és elmerenghettem rajta, vajon a félelem vagy a szerelem fűzött -e hozzá.

460. oldal

Barbara_Szitás P>!

Utoljára láttam.
Hetvenöt nap volt hátra az életéből.

41. oldal

korponka>!

De ahogy a nagyanyám mondogatta: tolvaj tehén nem felejti el a kiskaput.

375. oldal

DonátaBatta>!

– Lányom, készen állsz, hogy egy életen át ételt hordjál Pablónak a börtönbe?
– Igen, anya, készen állok.

145-146. oldal

DonátaBatta>!

– Tata, a beiktatáson nem viselek majd öltönyt és nyakkendőt, ingujjban fogok belépni a képviselőházba.

230. oldal

Barbara_Szitás P>!

Ide kéne ültetni a feleségeinket,hadd hallják,miket mond a felvételeken,hogy megtanulják, hogyan kell egy asszonynak támogatnia a férjét..

103. oldal

Barbara_Szitás P>!

…és egy nagy tábla Jet csokoládé is kísérte, aminek évekig őriztem a papírját.

136. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró
Virginia Vallejo: Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart
Gabriel García Márquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet
Rosso José Serrano Cadena: Sakk-matt
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Germán Arciniegas: Eldorádó lovagja
Laura Restrepo: Leopárd a napon
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején