A ​nyers étel csodája 26 csillagozás

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

A ​könyv tartalmáról: a szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út. A könyvben mind a négy… (tovább)

>!
Bioenergetic, Budapest, 2013
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632911038 · Fordította: Urbán Valéria
>!
Bioenergetic, Budapest, 2011
236 oldal · ISBN: 9789632911038 · Fordította: Urbán Valéria
>!
Magánkiadás, Nyíregyháza, 2007
294 oldal · ISBN: 9789630620932 · Fordította: Urbán Valéria

Enciklopédia 16


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Nekem érdekes volt ez a könyv, de alapvetően az ennyire egyoldalú táplálkozással kapcsolatban szkeptikus vagyok. Jó volt olvasni a szerző lelkesedését, és a nyers ételekbe vetett hitét, de egyik-másik állítása annyira misztikus hogy már-már csodaszámba megy. (Pl.a fogak regenerálódása). Manapság egyre többször olvasom, hogya vegetáriánus (néhol a vegán) táplálkozás megoldás az összes egészségügyi problémára. Az biztos, hogy környezetvédelmi szempontból is előnyös, de hogy a kizárólagosság mennyire hasznos, azt nem tudom megítélni. Ez a könyv is, mint az összes többi csak a saját igazát súlykolja, csak a pozitív példákat hozza, de nem mutat komplex képet.

mdmselle I>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Hát köpni-nyelni nem tudok, olyan volt ez a könyv.
Olyan volt ez a könyv, hogy egy éjszaka és egy délelőtt alatt behabzsoltam. Az első könyv a Boutenko család teljes életmódváltásáról szól, de olyan döbbentes mértékben váltottak életet, hogy az egyszerűen lenyűgöző. És még vicces is, csúcs!

A második könyv szinte teljes egészében a zöldturmixokról szól, és olyan meggyőző, hogy azonnal neki is kezdenék zöld turmixot inni, ha…
…ha nem innám már amúgy is hetek óta :-DD
Legremekb ex @Blanche-unk jóvoltából kezdtük el a turmixozást több mint egy hónapja, közvetlenül akkor mikor abbahagytuk a kávéivást (eleinte csak a tej miatt a doki veseköve után), és az a döbbenetes dolog történt, hogy egyáltalán nem hiányzott a kávé, pedig addig minimum napi kettőt ittunk mindketten, és ha egy nap valamiért nem ihattam kávét, akkor alvajáró voltam. Azt hittem nehéz lesz a leszokás, ehhez képest annyi az energiám, hogy majd' szétesem, reggelente már jó félórával a vekker előtt felébredünk, és hétvégén is már 7- fél 8 körül mindig pihenten ébredünk, pedig a kávés korszakban még 11 körül is alig bírtuk kivonszolni magunkat az ágyból.
Annyit bírok edzeni, hogy az csuda, pedig csak fél litert iszom meg naponta belőle. Egy almapucolásnyi idő alatt kész is van. Eszméletlenül finom és frissítő ital, mert a gyümölcsök ízei dominálnak benne, de mégis hozzájut a szervezet rengetegsok klorofillhoz, anélkül hogy rossz ízű füveket kellene rágcsálnom egész nap, mint egy nyúl.
A könyv hatására mindenesetre felemelem a napi adagot 1 literre fejenként, és rengeteg új ötletet kaptam, mert eddig például a répazöld vagy a kelkáposzta fel sem merült bennem mint zöldturmixalapanyag, de most elszáguldottam a boltba, és felmálháztam magam több kosárnyi zölddel meg gyümölccsel. Ma kivis-banános-petrezselymes-kelkáposztásat iszunk vacsorára!

(Azt hiszem készenállok rá, hogy elolvassam a Cukor Bluest.)

313 hozzászólás
Emerson>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Elöljáróként annyit, hogy súly szempontjából én a másik véglethez tartozom – tehát a gebékhez –, akik bármit esznek, nem híznak. Ahogy a fogyni vágyók, én is keresem azokat a lehetőségeket, amik majd (valóban) átbillentik a mérleget a kívánt eredmény felé. A „raw food” mániát is egy ilyen lehetőségnek érzem/éreztem. Alapból szkeptikus természetem van, így nem is pucoltam ki a hűtőt, hogy na majd holnaptól akkor ez a módszer jön. Ilyenkor jön az olvassunk mindenfélét a témában korszak…

Maga a könyv olvasmányos, érdekes, elgondolkodtató (egy bizonyos határig), de nekem végig az volt az érzésem, hogy ezt is egy olyan írta, aki átesett a ló túlsó oldalára, miszerint a főtt étel fogyasztása káros (sőt, egyenesen összefüggésben említi a szenvedéssel). Ez kb. olyan, mintha én azt kántálnám, hogy autót használni káros (alá is tudom támasztani, hogy miért :-). No és azt állítani, hogy egy volt alkoholista nem veszi észre, ha a salátaöntetében bor van – meg egyenesen marhaság. A lyukas fog magától való regenerálódásán (főtt étel elhagyása után) meg már egyenesen felröhögtem és tudtam, hogy nehezen leszek raw food-hívő. No nem azért, mert nincs tömött fogam, hanem mert ez is egy áltudomány, ha ekkora balgaságok elhangzanak.
Foglaljuk össze: ha a társadalom 100%-ban nyers ételen élne, a fogorvosok (meg úgy általában az orvosok) munkanélkülivé válnának, az emberek napi 4-5 órát aludnának, mindenki tele lenne energiával és vidám lenne, az állatok meg stresszmentesen élhetnének mellettünk, mert ugye nem kergetnénk őket késsel-villával. Na, szép új világ (ha valóban így lenne). Az egészséges életmódról szóló dolgokra alapból nyitott vagyok, mert magam is igyekszem a legkisebb mértékben mérgezni magam. Lehet, hogy a nyers ételekkel se lenne semmi bajom, ha nem ilyen módon tálalták volna.

Számomra a könyv lényegét az alábbi mondat foglalja össze a legjobban: „Nem a tudásunk mennyiségétől függ, hogy sikeresek vagyunk-e a nyers étrenddel, hanem a természetbe és saját szervezetünkbe vetett hitünktől.” Vagyis, magyarázni fölösleges, lehetsz akár hülye is, a lényeg, hogy higgy benne, amit csinálsz, mert az a jó. Ha én elhatározom, hogy ezentúl csak ízeltlábúakkal fogok táplálkozni és hiszem, hogy az kell a szervezetemnek és kellő spirituális szintre kerülök, akkor nekem az lesz a jó. De felhozhattam volna példának azokat, akik fotoszintézissel akarnak 100+ évig élni. Nekem ehhez sajnos (?) nem szállt el az agyam eléggé, hogy befogadjam. Ugyanez volt a problémám az agykontrollal/villámolvasással is. Biztos rám férne egy alapos agymosás, de az én szervezetem egyenlőre azt üzeni, hogy csak így tovább (tehát tömöm magamba a szintetikus vitaminokat, azt eszem, amit megkívánok és finomnak tartok, no és persze lassan olvasok, bumm neki). Nagy kár, hogy az egészségre való nevelés különböző módszereit mindig egyfajta transzcendens állapot lengi körül. Értem én, hogy teljes életmódváltás szükségeltetik ahhoz, hogy valóban megváltozzunk, de had ne kelljen már agymosottá válnom miatta.

A könyv második fele számomra érdekesebb volt, mert eleve egy megdöbbentő „eseménnyel” kezdődött, miszerint hőseink 7 év nyers étel fogyasztása után megunták az étkeiket, vacakul érezték magukat, stb., stb. Hm… pont mint egy vegyes táplálkozású? Na ne már…
A csimpánzok étkezési szokásait vizsgálva eszembe jutott, hogy akár a tengerimalacokat is vehetnénk alapul – az én kocám (meg szerintem a legtöbb példány) megrögzött nyers étel fogyasztó. És ennek megfelelően vidám, energiától duzzad, bár napi 15 órát biztos alvással tölt és jobban belegondolva a hiszti rohamai is mindennaposak. Na, lehet, mégsem annyira működik a raw food mítosz? :-) Menten írok róla egy könyvet.

24 hozzászólás
Trudiz>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Nyers étkezés. Hm.
Azt írja, hogy fokozatosan kell átállni. Energiát ad, és rendben tartja a testsúlyt.
Zöld italrecepteket oszt meg és sok tapasztalatot, megélt élményt ír le azok köréből-életéből, akik már megtették ezt a nagy lépést. Számtalan betegség elűzője lehet ez a jó módszer, életszemlélet. Zöldekre fel! :)

Imoran>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Egy hosszabb méregtelenítő kúra megkezdésének apropóján kezdtem el olvasni, hogy ötleteket nyerjek a zöld turmixokhoz. Jó receptek vannak benne, a család egyes tagjainak története is érdekes, bár szerintem eléggé elnagyolt. Visszanövő mandulák, újraépült lyukas fogak, visszafeketedett ősz hajszálak, véres, hólyagos allergiás tünetek egy kis főtt ételtől, mániákus PH-önvizsgálatok…nos, ha ezeket félreteszem – hisz mindez betudható a család teljes elhivatottságának és tényleg minden elismerésem nekik, hogy ezt az életmódot választották – , akkor egy jó könyvről beszélek, amit érdemes a receptek miatt gyakran előkapni. Érdekes volt a zöld levelek fehérjetartalmáról olvasni, mert sport mellett nem mindegy, mennyi fehérje jut a szervezetembe.
Van benne egy felsorolás az ehető zöld leveles növényekről, azt nagyon hasznosnak találtam, mert nem kell a netet bújnom napokig, hogy összeszedjem, mit is lehet beturmixolni (nem is tudtam, hogy a répa és a retek zöldje is fogyasztható). Fontos infot találtam a csírákról is, szóval nekem nagyon hasznos könyv volt.

kisssan27 >!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

A szerző két műve (Raw Family és Green for Life) egy kötetben. A dagályos, észak-amerikai stílust túlélve érdekes és kipróbálható. Nem szakácskönyv, bár mindkettő végén recepteket is találunk. Végén színes (inkább családi) képek.

Amadea>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Zöldségbevitel szempontjából nagyon hasznosnak találtam, de néhány eszmefuttatás hajmeresztő volt…
(Bővebben majd a linkeknél.)

Violetcat>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Egy-egy történet kicsit meredek számomra, nehéz elképzelnem gyerekekkel ezt a nomád életmódot, viszont szépen bemutatja, hogyan ismerték fel, szükség van a változtatásra.

lizke>!
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Kicsit nagyobb hangsúlyt fektettem a receptek tanulmányozására, a történetekkel szemben, egyet kettőt kiírtam, majd beiktatom az amúgy is szokásos gyógyteák mellé, aztán meglátjuk.


Népszerű idézetek

Trudiz>!

[…] nem sok mindenre van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
2 hozzászólás
gjudit8>!

Hogyan lehetséges, hogy külön-külön minden egyes sejtünk bölcs, együttesen mégis egy hülyét alkotnak?

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sejt
gjudit8>!

Az emberek átlagos egészségi állapota minden tudományos kutatás dacára romlik. Számos táplálkozási szakember ezt a helytelen táplálkozással magyarázza. Igen, az emberiség elfelejtette, hogyan kell természetesen táplálkozni.

116. oldal

Trudiz>!

Ha van valaki a világon, aki meggyógyíthat, szerintem az csakis te magad vagy.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyógyítás
gjudit8>!

A várható élettartam ugrásszerűen megnőne, ha a zöld leveleknek olyan jó lenne az illata, mint a szalonnának. [Doug Larson]

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · szalonna
Trudiz>!

Minél hosszabb ideje élek, annál mélyebb csodálatot érzek a természet iránt.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: természet
Trudiz>!

[…] a rák fő oka: a szervezet elsavasodása.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rák
gjudit8>!

Ha van valaki a világon, aki meg tudja gyógyítani a betegségeinket, az csakis a saját testünk.

49. oldal

gjudit8>!

Nem a tudásunk mennyiségétől függ, hogy sikeresek vagyunk-e a nyers étrenddel, hanem a természetbe és saját szervezetünkbe vetett hitünktől.

77. oldal

gjudit8>!

Szuvorovnak, aki az életét teljes sötétségben és csöndben élte, az volt az álma, hogy eljuthasson más országokba. Két idegen nyelvet is megtanult, és egyedül járt be számos országot. Amikor megkérdezték tőle, miért utazik, azt felelte: „mert a saját szememmel akarom látni a világot”.

105. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Ramos: A teljes ketogén diéta kezdőknek
Lakatos Péter – Váczi Péter: Keto természetesen
Fördős Zé: Okos receptek A-tól Zé-ig
Pados Gyula: A koleszterintől az infarktusig
Demeter Györgyi Csilla (szerk.): Étkezz egészségesen!
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Karen Edwards: Bolygóbarát konyha
Varga Balázs: Fehérjemítosz
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Will Bulsiewicz: Éltető rostok